Copy

e-Exercise Nieuwsbrief

2 december 2014

In de e-Exercise Nieuwsbrief leest u het laatste nieuws rondom het onderzoek naar de effectiviteit van e-Exercise (combinatie fysiotherapie en een online beweegprogramma) in vergelijking met reguliere fysiotherapie bij patiënten met knie of heupartrose.

Mededeling online aanmelden
Het is erg belangrijk dat fysiotherapeuten hun artrose-patiënten digitaal aanmelden via de NIVEL website. Patiënten die ons een toestemmingsformulier toezenden, maar niet door een fysiotherapeut zijn aangemeld, kunnen wij helaas niet traceren en/of benaderen.
 
Aantal aanmeldingen
De aanmeldingen stromen nog steeds op een mooi constant tempo binnen. Wekelijks komen er gemiddeld 10 nieuwe patiënten bij. Na 13 weken inclusie zijn er 125 patiënten aangemeld; 61 in de controlegroep en 64 in de interventiegroep.

 
 
Er komt weer een taart aan
In november hebben we alle 17 medewerkers van Fysiotherapeutisch Centrum Heerde beloond met een heerlijke taart vanwege het aanmelden van de 100ste patiënt. Ook in december wordt er weer een taart uitgedeeld. De praktijk die op 15 december  de meeste patiënten heeft aangeleverd zal de gelukkige zijn!

Belangrijk: patiënten aanmelden is mogelijk tot 28 februari 2015
Om uiteindelijk gefundeerde uitspraken te kunnen doen over de (kosten)-effectiviteit van e-Exercise, is het erg belangrijk dat er minimaal 200 patiënten aan het onderzoek meedoen. We hebben daarom de inclusieperiode met twee maanden verlengd: het is tot en met 28 februari 2015 mogelijk om patiënten aan te melden. Er zijn nu 82 fysiotherapeuten die patiënten hebben aangemeld. Voor de overige fysiotherapeuten die deelnemen aan het onderzoek is er door de verlengde inclusieperiode nog voldoende tijd om ook patiënten aan te melden en uiteindelijk in aanmerking te komen voor de 8 accreditatiepunten.

Meetmoment twee is begonnen
De patiënten die begin september zijn begonnen aan het onderzoek, zijn inmiddels alweer 3 maanden bezig. Na 3 maanden staan er voor de patiënten drie onderzoeks-activiteiten op het programma:
  • Patiënten krijgen via de post weer een ActiGraph Accelerometer opgestuurd en worden gevraagd deze wederom vijf dagen te dragen
  • Patiënten krijgen een tweede (online) vragenlijst over hun fysiek functioneren, hoeveelheid fysieke activiteit, pijn en vermoeidheid. Daarnaast wordt de interventiegroep gevraagd naar hun ervaringen met het online e-Exercise programma.
  • Patiënten krijgen de eerste (online) kostenvragenlijst. Hierin wordt gevraagd naar de kosten die mensen de afgelopen 3 maanden gemaakt hebben rondom hun artrose. Bezoeken aan zorgverleners, medicatiegebruik maar ook eventueel ziekteverzuim wordt allemaal uitgevraagd (mits gerelateerd aan de artrose).
Publiciteit
Drachtster Courant: Fysiotherapie De Oppers uit Drachten stond met een kort berichtje in de Drachtster Courant.


De Gelderlander: Fysiotherapie Baat uit Wijchen stond groots in De Gelderlander (regio Wijchen-Beuningen).


Veluweland: Fysiotherapeutisch Centrum Heerde stond met haar deelname in de Veluweland.

Contactgegevens
Corelien Kloek, onderzoeker en fysiotherapeute
Tilburg University & NIVEL
Mail: c.j.j.kloek@uvt.nl
Telefoon: 030-272 9865 / 013-4668271
www: www.e-exercise.nl
Twitter: @ArtroseExercise
 
Copyright © 2014 NIVEL
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u deelneemt aan of geïnteresseerd bent in het e-exercise project.
Ons adres:
NIVEL
Postbus 1568
Utrecht, 3500 BN
Netherlands

Add us to your address book


uw abonnement opzeggen    uw gegevens wijzigen