Copy

CBT-E: Nieuwe behandelaanpak eetstoornissen: korter en effectiever

Novarum is als eerste behandelcentrum voor eetstoornissen in Nederland gestart met het behandelen volgens de Cognitive Behavior Therapy Enhanced (CBT-E) methodiek. CBT-E is ontwikkeld door de onderzoeksgroep van professor Chris Fairburn, van het Centre for Research on Eating Disorders van de Universiteit van Oxford. De effectiviteit van CBT-E blijkt uit verschillende internationale studies en biedt perspectief voor de doorgaans moeilijk behandelbare eetstoornissen. Lees meer over de voordelen van CBT-E.

Zilveren Kruis sluit tweejarig voorkeurscontract met Jellinek

Jellinek heeft een voorkeurscontract gekregen van Zilveren Kruis. Dit op basis van de beoordeling: kwalitatief goede verslavingszorg, voor een passende prijs. Jellinek heeft laten zien dat de verslavingszorg die ze levert kwalitatief goed, klantgericht én doelmatig is. De resultaten die Jellinek behaalt met haar behandelingen liggen boven het landelijk gemiddelde, aldus Zilveren Kruis. Lees meer

Novarum zoekt deelnemers Obesitas onderzoek

Voor een Obesitas onderzoek is Novarum op zoek naar mensen met en zonder obesitas, die geen behandeling hebben gehad voor een eetstoornis. In dit onderzoek kijken wij naar wat de persoonlijkheidskenmerken zijn van mensen met en zonder obesitas (Body Mass Index groter dan 30).
 
Waarom dit onderzoek?
Met dit onderzoek wil Novarum meer inzicht krijgen in de oorzaken en gevolgen van obesitas. Met meer kennis hierover hopen we in de toekomst de behandeling van obesitas verder te verbeteren. Deelnemers krijgen bij het volledig invullen van de vragenlijsten een VVV bon van €20.  Deelname aan het onderzoek bestaat uit het invullen van een aantal vragenlijsten (kost ongeveer 1-1,5 uur).
 
Heeft u patiënten in uw praktijk die mee willen doen aan ons onderzoek, dan kunnen zij mailen naar : obesitasonderzoek@novarum.nl.

Laura van Riel
Psychiater Novarum

Hebben sociale media vergelijkbaar effect op hersenen als drugs?

In de media staan veel artikelen over schadelijke effecten van nieuwe media, en in het bijzonder sociale media als Facebook, Instagram en Twitter. Volgens prof. dr. Anneke Goudriaan is het effect waarschijnlijk meer vergelijkbaar met de verslavende werking van voedsel. Dit betekent niet dat sociale media geen verslavende werking hebben. 'In principe zou je aan alles wat het beloningscentrum activeert verslaafd kunnen raken, maar vooralsnog is dat alleen voor gokken vastgesteld - waarbij het ook om gedrag gaat, en niet om een middel.

Naar het exacte effect van de felbegeerde likes op Facebook bestaat nog geen onderzoek.' Prof. dr. Anneke Goudriaan is Hoofd Verslavingsonderzoek Arkin en Bijzonder Hoogleraar Werkingsmechanismen en Behandeling van Verslaving. Lees hier het volledige artikel in de Volkskrant

Novarum start in Amsterdam Noord

Maandag 5 oktober a.s. start Novarum met poliklinische behandeling van Eetbuistoornis, Obesitas en andere eetstoornissen op locatie Strekkerweg 77, in Amsterdam Noord. Wij hopen hiermee de behandeling van eetstoornissen dichterbij de bewoners in Noord te brengen en zo de drempel naar zorg te verlagen. 
 
Novarum ziet meer aanmeldingen uit Amsterdam Noord komen. De Novarum-locatie aan de andere kant van het IJ, op de Jacob Obrechtstraat, is voor een aantal patiënten een brug te ver. Daarom begint Novarum in Noord. U kunt patiënten op de gebruikelijke wijze verwijzen, bij voorkeur via Zorgdomein.

Voor inhoudelijk overleg kunt u contact opnemen met Centrale Aanmelding Arkin op 020-590 5555. Ook komen we graag bij u langs als u meer wil weten over het signaleren en behandelen van eetstoornissen. U kunt dat via hetzelfde nummer aangeven. Op de Strekkerweg vindt ook behandeling plaats van persoonlijkheidsstoornissen (NPI), angst- en stemmingstoornissen (PuntP) en van Arkin BasisGGz.

Aanmelden & Collegiaal overleg

Voor vragen of overleg kunt u terecht bij de Centrale Aanmelding Arkin.

Van maandag tot vrijdag van 08.30 tot
17.00 uur kunt u ons bereiken op
telefoonnummer: 020 590 55 55
Of stuur een e-mail aan aanmelden@arkin.nl

 
Voor alle merken van Arkin kunt u uw patiënt verwijzen via:
1. Zorgdomein
2. Toesturen van de verwijsbrief via:
     - Edifact
     - Fax: 020 590 55 90
     - Post: Centrale Aanmelding Arkin
       Strekkerweg 77 
      
1033 DA Amsterdam
Copyright © 2015 Arkin
Deze nieuwsbrief is een uitgave van Arkin. Vragen of suggesties kunt u mailen aan:
theo.smit@arkin.nl of tel: 020 - 590 1548

uitschrijven voor deze nieuwsbrief | uw gegevens aanpassen | inschrijven voor deze nieuwsbrief

Email Marketing Powered by Mailchimp