Copy
 Wordt deze mail niet goed weergegeven klik dan hier   December 2014 - Nummer 4

    
  

  
   

  
 


  
 


      
    

Verwijzen en Consultatie

Jellinek, PuntP, Novarum
en Mentrum
Tel 020 - 590 55 55

info@aanmeldingenadvies.nl 

NPI
Tel 020 - 590 47 00
aanmeldingnpi@npsai.nl 


Verwijzen via de stedelijke Verwijsbrief, die u hier kunt downloaden en printen.       

Aanmelding en Advies

 Fax de verwijsbrief
naar 020 - 590 55 90
(020 - 590 47 01 voor NPI)
of gebruik Edifact
 
 

PuntP en Jellinek Jeugd: zorgovereenkomsten met Amsterdam en 15 buurtgemeenten

Wethouder Simone Kukenheim van Amsterdam sloot onlangs samen met collega’s uit vijftien buurtgemeenten zorgovereenkomsten voor jeugdhulp met ongeveer 40 instellingen en 120 vrijgevestigde zorgverleners en groepspraktijken. Met PuntP en Jellinek Jeugd zijn overeenkomsten afgesloten voor specialistische psychiatrische zorg. Per 1 januari gaat de verantwoordelijkheid voor de jeugdhulp over van het Rijk naar de gemeenten.
 
Welke gemeentes hebben een overeenkomst?
Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland, Zaanstad en Zeevang.

 

Het Sinai Centrum onderdeel van Arkin

Het Sinai Centrum in Amstelveen, Amsterdam en Amersfoort maakt vanaf 1 oktober 2014 deel uit van  Arkin. Deze ontwikkeling sluit aan bij de wens van beide organisaties om behandelingen voor psychotrauma te versterken en verdere specialisatie op deze gebieden mogelijk te maken. Dit moet op termijn leiden tot de realisatie van een landelijk werkend academisch behandelcentrum voor psychotrauma. Lees verder.
 

Casuïstiek

Overmatig alcohol- en cocaïnegebruik bij stemmingsklachten en relationele problemen

Patiënt, een 39 jarige man, meldt zich aan op advies van de huisarts en onder druk van zijn partner. Patiënt gebruikt dagelijks 6-8 eenheden alcohol met uitschieters in de weekenden van 15 eenheden. Daarnaast gebruikt hij 2-3 keer per week 1-2 gram cocaïne (snuiven). Bij nader uitvragen blijkt patiënt sinds kort ook regelmatig (3-4) keer per week slaapmedicatie te gebruiken (niet op medisch voorschrift). Lees verder.
 

Gelijktijdig behandelen van PTSS en verslaving is effectief

Gecombineerde behandeling van PTSS en verslavingsproblemen leidt tot een verbetering van PTSS symptomen en het middelengebruik, blijkt uit promotieonderzoek. PTSS is een angststoornis als gevolg van een ernstige traumatische gebeurtenis. Tot voor kort was men terughoudend met het actief behandelen van PTSS bij patiënten met verslavingsproblematiek, en waren interventies met name gericht op stabilisatie. Het onderzoek bij patiënten van Jellinek laat zien dat een geïntegreerde behandeling waarbij de PTSS actief wordt aangepakt, gecombineerd met een verslavings-behandeling, effectiever is dan de reguliere behandeling. Lees verder.
 

Relatie tussen depressie en diabetes

Psychologisch lijden (psychological distress), met name depressie, komt 10 tot 30 procent meer voorbij mensen met type 2 diabetes dan bij mensen zonder diabetes. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van De Maastricht Studie, een grootschalig bevolkingsonderzoek in Zuid-Limburg.
 

Onderzoek

Hormonale therapie heeft groter effect dan placebo bij Anorexia Nervosa

Een recente grootschalige meta analyse laat zien dat hormonale therapie bij de behandeling van Anorexia Nervosa een groter effect op gewicht heeft, vergeleken met een placebo. Antidepressiva en antipsychotica hadden geen significant effect op gewicht, vergeleken met een placebo. De uitkomsten van de analyses lopen echter uiteen. Derhalve moeten de resultaten zorgvuldig worden geïnterpreteerd. Dit blijkt uit een studie van Arkin, in samenwerking met de VU, Amsterdam en de Viersprong. Elske van den Berg, manager Zorgzaken van Novarum, werkte mee aan het onderzoek. Lees het artikel in het Journal of Eating disorders.
 

Verwijzen naar locatie Strekkerweg (Noord) weer mogelijk

Op locatie Strekkerweg 77, Amsterdam Noord, kunnen patiënten terecht voor:

  • Angst en depressie behandeling door PuntP.
  • Persoonlijkheidsstoornissen; NPI start 5 januari
  • Behandeling van obesitas- en eetbuistoornissen door Novarum.
  • Basis GGZ.
Aanmelden gaat via de reguliere route. 
 

Ambulante behandeling Jellinek nu ook in Amstelveen 

Patiënten met verslavingsproblematiek met een poliklinische indicatie kunt u nu ook naar Amstelveen verwijzen. Naast het klinische programma van JellinekMinnesota is Jellinek in Amstelveen nu ook gestart met een poliklinische behandeling. De locatie is gevestigd aan de Laan van de Helende Meesters 2, in het pand waar ook JellinekMinnesota en Sinai zijn gevestigd.


Mentrum Wijkteams Tesselschadestraat verhuizen

De Mentrum Wijkteams van Tesselschadestraat 31 gaan verhuizen. Met ingang van 26 januari 2015 zijn de wijkteams Oud-West, Centrum West, Bos en Lommer, Westerpark en De Baarsjes gevestigd op Baarsjesweg 224 in Amsterdam. Wijkteam Centrum Oost verhuist naar Achter Oosteinde 9 in Amsterdam. Alle telefoonnummers blijven ongewijzigd.

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Arkin. Vragen of suggesties
kunt u mailen aan:
theo.smit@arkin.nl of tel 020 - 590 15 48