Copy

De BoereGoed Buurtbrief met deze keer o.a: samenwerking Vibers, genieten bij de Kreek, bedrijvigheid in de kas en asperges opnieuw een succes....!
BoereGoed gaat samenwerking aan met Vibers.

Boeregoed maakt statement met verpakking van olifantsgras
BoereGoed gaat haar groenten- en fruitproducten verkopen in verpakkingen die
gemaakt zijn van Miscanthus ofwel Olifantsgras. De verpakking wordt geleverd door Vibers Packaging. Afgelopen jaren is er door Vibers veel tijd en energie gestoken
in de ontwikkeling van dit unieke product. Vibers is dan ook zeer verheugd nu de
markt op te kunnen met dit zeer duurzame alternatief voor plastic. Ondanks de
hogere prijs van deze verpakking wil BoereGoed toch het statement maken om niet
alleen zoveel mogelijk lokaal, duurzaam en verantwoord geteelde producten te
verkopen, maar dit nu ook te doen in combinatie met duurzame verpakkingsmaterialen. Het Kiemplantlogo is aangevraagd en zodra dit op de verpakking staat, weet de consument dat de verpakking bij het GFT mag. BoereGoed
is zeer enthousiast over de samenwerking met Vibers en vindt het een eer om het
product als eerste in de markt te mogen introduceren.

Olifantsgras
Olifantsgras is een snelgroeiend gewas dat 4x zo veel CO2 vastlegt als een vergelijkbare oppervlakte bos met bomen. Dankzij moderne technieken zijn de vezels van dit gras supergeschikt om producten te maken die beter zijn voor het milieu. Het Olifantsgras wordt bovendien geteeld op braakliggende gronden die niet gebruikt worden voor voedsel, zoals bijvoorbeeld rond Schiphol en natuurgebieden. Omdat de vezels van het Olifantsgras met geen enkele andere uitgangsmaterialen vergelijkbaar zijn, worden de producten op de markt gebracht onder de naam ''Vibers'. Met Vibers worden al enige tijd een groot aantal consumentenartikelen gemaakt zoals fruitschalen ,bloempotten, bekers, broodtrommels enz. En nu dus ook schaaltjes voor het verpakken van groenten en fruit. De kenmerken van Vibers zijn: oersterk, volledig afbreekbaar en een natuurlijke uitstraling.

Voor meer info: www.vibers.nl

Asperges weer een succes.....

Het aspergeseizoen loopt ten einde. We kunnen terugkijken op een hectische, gezellige en succesvolle tijd. Vooral de live-verkoop bij Tuincentrum Boers, Tuincentrum 't Haantje en Tuincentrum de Carlton werd druk bezocht. De zomer doet nu zijn intrede met heel veel moois en lekkers uit de kas maar we kijken stiekem alweer een beetje uit naar het volgend asperge-seizoen.
Grappig maar doodzonde natuurlijk! Ze zijn veel te lekker onze Hollandse aardbeien......!


Nieuw leven bij de kas.

De vrijwilligers zijn onlangs blij verrast door de geboorte van een aantal heuse kuikentjes. Buiten de kas wordt een aantal kippen gehouden. Meneer haan is klaarblijkelijk ook even langsgewipt want op een mooie zonnige morgen braken de harde eierschalen door en kwamen piepkleine snaveltjes tevoorschijn. De kuikens die eigenlijk een Paassymbool zijn uit de natuur zijn een oerbeeld voor nieuw onschuldig leven. Doordat het kuikentje zelf door de harde eierschaal heen breekt ziet het er tegelijkertijd kwetsbaar en sterk uit. Zo is het eigenlijk ook een beetje met BoereGoed; We hebben een kleine kas en lijken misschien wat nietig tussen alle grote "jongens" maar zijn tegelijkertijd sterk. Sterk door de gedragenheid van de vrijwilligers, de verbinding, het gezamenlijke doel en de veiligheid om te mogen zijn wie je bent. Dat is pas Kracht!
Weelderig asperge-gewas...in de Buurtkas!

De asperge is een meerjarige plant. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente nieuwe stengels. Ze worden, als ze nog onder de grond zijn, gestoken en als groente verkocht. Dit zijn de witte asperges. Als de stengels wel boven de grond komen, verkleuren ze naar groen of paars. Voor de witte asperges wordt de grond rond de plant ongeveer een halve meter opgehoogd, zodat de scheut zijn weg omhoog naar het licht zoekt, en de scheut geoogst kan worden vòòr hij het oppervlak heeft kunnen bereiken. Aspergevelden worden vaak overdekt met folie. Dit heeft als tweeledig doel om de grond te verwarmen, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, en om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren.

Het aspergeseizoen is betrekkelijk kort; in Nederland ongeveer twee maanden. De eerste asperges steken in de lente de kop op (naargelang de temperaturen in februari of begin maart). Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (Hoogfeest van de geboorte van de Heilige Johannes de Doper). Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar. De (zonne-)energie wordt opgenomen door het bovengrondse groene asperge loof en opgeslagen in de wortels.

 
Genieten bij de Kreek in 's Gravenzande...!

Ook bij de Kreek in 's Gravenzande, een locatie van Pieter van Foreest, werd heerlijk gesmikkeld van onze asperges. De medewerkers aldaar, wilden hiervan een impressie geven en stuurden deze foto' s toe. Hartverwarmend om te zien!!!!
Waar een wil is, is een WEG....

Na een mooie, warme dag waren ze er ineens: pittige buien en heftig onweer. Het was nog even de vraag of ze ook de Buurtkas zouden bereiken maar helaas bleek dat het geval..... De verwerkingsruimte, de kas zelf en het pad naar de ingang bleven niet gespaard. Grote plassen werden binnen no time een hele sloot. Tja en wat doe je dan? Dan spreek je je inventiviteit aan en bouw je met een soort reuze-domino een heuse weg naar de kas want je weet natuurlijk; er zijn vele wegen die naar Rome leiden....! Het gewas ontsprong gelukkig de dans, de boel is inmiddels schoongemaakt en opgedroogd en nu maar hopen dat de volgende Zomerse buien uitblijven of ons deurtje voorbij gaan.... 
Bedrijvigheid op een warme dag in de kas....

Het wordt vandaag zo' n 28 graden en de bedrijvigheid zit er al vroeg en duidelijk voelbaar in. Er wordt gesproeid en schoon gespoeld en vele handen zijn ijverig bezig om de hitte een klein beetje vòòr te zijn. De heerlijke anijsgeur van knolvenkel komt je tegemoet met als "afdronk" de geur van bleekselderij. Wat heerlijk toch altijd, die verse oogst! De liefde en aandacht waarmee de groente geoogst, behandeld en ingepakt wordt is prachtig om te zien. De laatste kisten zijn gevuld en vinden zo hun weg naar de Farmshops en Farm-I-See. We zijn trots en dat proef je.......


 
Draai je een keertje mee.....?

Zoals je weet, tracht BoereGoed mensen gezonder te laten leven. Gezonder door bewuster naar voeding te kijken en gezonder door gezamenlijk gezond voedsel te verbouwen. De kracht hierbij is dat mensen van verschillende pluimages elkaar helpen en versterken in de Buurtkas. Vind je het leuk om een keertje mee te draaien of ken je iemand die daar wellicht in is geïnteresseerd? Kom dan gewoon eens een keertje kijken op een dinsdag- of zaterdagmorgen of mail naar info@boeregoed.nl. Wij zijn blij met je hulp!


 
Zie je een beetje ''bleekjes"? De gezonde eigenschappen van bleekselderij op een rij.....

Er wordt heerlijke bleekselderij geoogst in onze eigen Buurtkas. Bleekselderij is een mooie groente die familie is van de gewone selderij. Het is een gezonde groente. De bleekselderij kun je het beste rauw opeten of kort koken. Bleekselderij is een knapperige afwisseling op een schoteltje snackgroenten of heerlijk in een gezonde salade. Er zijn vele manieren om deze lekkere groente te verwerken.

Vitaminen en mineralen zijn in ruime mate aanwezig in bleekselderij. In 100 gram zit vooral veel vitamine K, 36% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Voor foliumzuur of vitamine B11 en vitamine A geldt dat er 9% van de ADH in zit. Er zit 5% van de ADH voor vitamine C in 100 gram bleekselderij. Verder zit er een beetje vitamine B2 en B5 in..

Ook mineralen bevinden zich in bleekselderij. In een onsje bleekselderij zit  bijvoorbeeld 7.5% van de ADH voor kalium, Ook bevat bleekselderij het aminozuur tryptofaan.

Binnen de traditionele Chinese geneeskunde is al duizenden jaren bekend dat bleekselderij, bloeddrukverlagend werkt. Zeer recent heeft de wetenschap aanwijzingen gevonden waarom de bleekselderij een natuurlijke, plantaardige bloeddrukverlager is. In selderij zitten actieve organische stoffen. Deze stoffen maken de spieren rondom bloedvaten rustig en relaxed. Hierdoor gaan de bloedvaten wijder open staan. Daardoor kan het bloed onder een lagere druk stromen. 

Tevens werkt bleekselderij urineverdrijvend, helpt het om het lichaam te ontdoen van
vochtophopingen en wordt ook wel beweerd dat het kanker zou kunnen helpen bestrijden.

 
Heerlijke aardappelsalade met bleekselderij en tonijn.

Nodig:
- Ongeveer een pond a 650 gram aardappelen (vastkokend)
- 3 a 4 stengels bleekselderij
- 1 Granny Smith appel
- 2 bosuien
- halve citroen
- 3 flinke augurken in plakjes
-3 el yoghurtmayonaise
- blikje tonijn

Kook de aardappelen, laat afkoelen en snijd deze in partjes of blokjes. Was de bleekselderij en snijd deze in kleine schijfjes. Snijd de bosuitjes in stukjes. Doe zowel de aardappelen, de bosui als de bleekselderij in een grote slakom. Schil de appel, maak ook hier blokjes van en doe deze bij het mengsel. Knijp de citroen hierover uit. Voeg de augurken toe. Voeg de yoghurtmayonaise en 1 a 2 eetlepels van het augurkenvocht toe. Als alles echt goed afgekoeld is laat je de tonijn uitlekken en voeg je de tonijnstukjes toe aan het mengsel. Goed doorscheppen en klaar.... Je kunt deze salade meteen (lauwwarm) eten of de volgende dag uit de koelkast (dan zijn de smaken nog beter). Eet smakelijk!!
 
Onze WEEKAANBIEDING.....!

Heerlijke courgettes uit eigen kas. Nu 3 stuks voor maar € 1,00. Vanaf vrijdag 8 juni verkrijgbaar in de Farmshops en Farm-I-See. De courgette is zowel familie van de komkommer als van de meloen. Ze zijn een perfecte bron van vitaminen. In 100 gram zit maar liefst 28% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid aan vitamine C en 12 %  B6. Verder bijvoorbeeld B2, Foliumzuur en vitamine A. Ze zitten boordevol mineralen. Daarnaast worden een aantal gezondheidsaspecten aan deze groente toegedicht zoals; ze zouden goed zijn voor de ogen, ontstekingsremmend werken en de zaden zouden een natuurmedicijn zijn tegen inwendige bacteriën en parasieten.
Het is zalig om er soep van te maken, als salade, in een pasta of gevuld. Mogelijkheden te over dus met deze supergezonde ''groene jongen".... 
Vrijwilliger met organisatietalent gezocht:

BoereGoed groeit uit haar "overalletje" en daarom zijn we nog steeds op zoek naar iemand die ons wil helpen met het organiseren van activiteiten zoals bijvoorbeeld streekmarkten of plukdagen. Word jij enthousiast als je dit leest en heb je tijd en mogelijkheid? Reageer dan per mail naar info@boeregoed.nl of bel 0174-725205. Leuk als je ons team komt versterken!! 


Agenda

Elke zaterdag om 10.00 uur
Vrijwilligers inloop met een bakkie koffie.

Buurtkas Naaldwijkseweg 257a  's Gravenzande

Elke dinsdag om 10.00 uur
Vrijwilligers inloop met een bakkie koffie.
Buurtkas Naaldwijkseweg 257 a  's Gravenzande


Zaterdag 9 juni: "Dwars door de kas" van 12:00 - 17:00 uur.
Zondag 10 juni: "Dwars door de kas" van 10:30 - 16:00 uur.

Zaterdag 15 en zondag 16 juni: Slowfood Streekmarkt locatie "Op Hodenpijl"


 
 

 

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2017 BoereGoed, All rights reserved.
U ontvangt deze BoereGoed Buurtbrief omdat u zich opgegeven heeft voor de BoereGoed Buurtbrief

Ons mail adres is: info@boeregoed.nl

Indien u de BoereGoed nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven