Copy

Buurtbrief met o.a. werk aan de winkel, jong spul, aspergekriebels, lucky shot, weldoeners, As Far(m) as I can See en studenten en vrijwilligers gezocht.
Werk aan de winkel...

"Soms heb je van die dromen die je wakker houden tot je ze uitvoert". Zo hadden we bij BoereGoed al tijden een droom. Een droom voor een eigen winkel in de BoereGoed Buurtkas. Want hoe leuk zou het zijn om onze eigen verse groente te kunnen verkopen aan 'huis'. Het heeft menigeen soms wakker gehouden want hoe kunnen we dit vormgeven, wat komt er bij kijken, is het haalbaar en hebben we toestemming voor deze plannen? Dromen werden wel eens nachtmerries maar het idee bleef, zo ook de hoop, overtuiging en positiviteit. En met deze energie, deze gedachte-kracht zijn onze dromen bewaarheid geworden. Er zijn al wat eerste voorbereidingen gaande; er wordt gemeten, overlegd, gedacht en besloten.... Op korte termijn ben je van harte welkom in onze eerste, enige, echte BoereGoed winkel aan de Baakwoning nummer 15b in Naaldwijk. En zo.... blijken dromen soms dus geen bedrog...!
Eén zwaluw maakt nog geen zomer....?
Maar één eerste asperge maakt wel lente! Althans voor ons! Want de 1e Westlandse (kas)asperge heeft zich namelijk inmiddels laten zien in onze nieuwe Buurtkas! Hij heeft de verhuizing goed doorstaan en strekt zich fier en trots uit boven de grond. Het was best even spannend of de asperges het zouden redden: uitgegraven worden in de oude kas bij de Carlton, vervoerd worden naar de huidige kas, een nieuwe omgeving, nieuwe grond, nieuwe situatie. Okay, absoluut liefdevol en vakkundig verzorgd door onze vrijwilligers dat wel, maar spannend bleef het. Maargoed, na al dat mooie liefdeswerk, laat het eerste stukje 'witte goud' zich nu dankbaar zien en kunnen we hopelijk snel zeggen: één zwaluw maakt wel degelijk zomer....!
Jong spul...

Eindelijk was ie er.....onze bron van licht, van warmte, van leven: het zonnetje! Jeempie, wat hebben we daar deze 'winter' lang op moeten wachten. We hadden een maandenlang abonnement op regen en wind met daarnaast een unicum van aansluitend 3 weekenden na elkaar,  storm! Niet een beetje storm maar gewoon echt STORM! Ciara, Dennis, Ellen het hele alfabet kwam voorbij. En zo is dit in september 2019 ook bedacht. Alle stormen waarvoor het KNMI een code rood of oranje uitgeeft krijgen een naam omdat uitgewezen is dat een naam het bewustzijn van gevaarlijk weer verhoogt. Laten we maar hopen dat het hier nu voorlopig bij blijft. Maargoed, even terug naar de positiviteit, het zonnetje dus. Wat was het heerlijk om die gouden gloed weer te voelen in de kas. Het jonge spul schoot werkelijk de grond uit, de koolrabi, venkel, spinazie, sla, bleekselderij, je hoorde ze bijna juichen van zoveel licht en warmte. Laat het voorjaar maar komen....
Aspergekriebels...
 
Jaja...het begint te kriebelen, het aspergevirus, want over enkele weken worden dus de eerste kasasperges weer gestoken!! Deze eerste asperges komen van onze splinternieuwe Buurtkas aan de Baakwoning.  Er zijn al wat tunneltjes gebouwd van zwart plastic zodat het met het zonnetje erbij snel lekker warm wordt en we eind maart de eerste asperges zullen hebben, zonder dat we verwarmen! De Westlandse 'Sparries' zullen zoals gewoonlijk weer verkocht worden in de BoereGoed Farmshops! We zijn momenteel al weer druk bezig met alle voorbereidingen om de aspergeverkoop zo goed mogelijk te laten verlopen.  Het ''crisiscentrum'' van de verkoop is de Farmshop bij de Carlton in Naaldwijk (zie foto van vorig jaar!), maar uiteraard verkopen we ze ook in de andere Farmshops! We houden je natuurlijk op de hoogte van alle verwikkelingen en data!


 
Lucky shot....

Poldergoed, Voeding zonder Fratsen en BoereGoed slaan de handen inéén met betrekking tot het maken en aanbieden van verschillende soorten ultragezonde ‘’shots’’, ciders en sapjes. De shots zullen via de BoereGoed Farmshops te verkrijgen zijn.


'Poldergoed' maakt al langer kruidendranken zoals bijvoorbeeld de Poldergoed Mamut Cider. 'Voeding zonder Fratsen' geeft advies over voeding en het fermenteren hiervan en
maakt bijvoorbeeld Kimchi. In het keukentje van de BoereGoed Buurtkas maakte BoereGoed een begin om gezonde shots met zelf geteelde producten te brouwen. Deze proef sloeg zo goed aan dat we nu BoereGoed Shots kunnen aanbieden. Deze shots zijn geschikt voor ieder moment van de dag en geven een positieve kick en powerboost. Ingrediënten zorgen ervoor dat de vitamines goed worden opgenomen door je lichaam. Ook werkt het reinigend en verhoogt het je weerstand.

Verse sapjes zijn normaal zonder chemische toevoeging erg kort houdbaar. BoereGoed wil geen bevroren sapjes of sapjes met chemische stoffen die de houdbaarheid kunnen vergroten aanbieden en laat daarom de sapjes een hogedruk behandeling (HPP) ondergaan. Hierbij wordt de houdbaarheid verlengd tot maximaal 3 weken, blijft de smaak optimaal en vindt er geen denaturatie van de eiwitten of beschadiging van andere nutriënten plaats.

 
Vooralsnog bieden we alleen de gembershots aan, waarbij op termijn ook andere sapjes en shots zullen volgen. Er mogen geen medische claims gedaan worden, oftewel verteld worden bij welke gezondheidsklachten gember je kan helpen. (net zoals bij veel andere natuurlijke oplossingen komen hier geldboetes bij kijken) Wat we je wel alvast kunnen vertellen over gember:

Gember lijkt effectief bij diabetes type 2 i.v.m. verbetering van insulinegevoeligheid. Je vetverbranding wordt verbeterd en je hongergevoel neemt af. Het helpt tegen (ochtend-)misselijkheid en ook wagenziekte. Maar ook kalmeert het de maag, en gaat het een vol gevoel tegen na het eten. Daarnaast vermindert/voorkomt het spierpijn in combinatie met kaneel, goed voor sportievelingen. Het ondersteunt bij detoxen omdat het zoveel anti-oxidanten bevat en je doorbloeding verbetert. Ook heeft deze wortel een antibacterieel en ontstekingsremmend effect, waardoor het een goede keuze is bij keelpijn en verkoudheid. Er zijn aanwijzingen dat gember pijnverlichting geeft, bijvoorbeeld bij reumatische klachten, artrose en menstruatiepijn. Er wordt veel onderzoek gedaan naar gembergebruik bij kanker omdat het de groei van cellen lijkt tegen te gaan. En tenslotte zou het de klachten van prikkelbare darmsyndroom kunnen verminderen.Op https://www.optimalegezondheid.com/22-gezondheidsvoordelen-gember kun je eventueel meer lezen over de werking van gember.


 
Weldoeners...

We hebben een prachtige Stichting BoereGoed. Een stichting waar we trots op zijn, die we in ons hart meedragen, waar we hard aan werken en die we met passie uitdragen.... Maar wat ben je als stichting zonder sponsoring, zonder weldoeners, zonder bedrijven die jouw passie delen? Daarom worden we soms heel eventjes stil bij zoveel warme steun vanuit het bedrijfsleven. Bedrijven die ons een warm hart toedragen en ons project willen ondersteunen....dat maakt stil en dankbaar! 

 
As Far(m) as I can See...
 
Tja, zo ver als je kunt zien ontdek je geen Farm I See meer in Schipluiden want het winkeltje is per 7 januari verkast naar Hoeve Bouwlust . Op de foto zie je de opening door Marja van de Ende (Facebookgroep 'Fietsen voor mijn eten') samen met initiatiefneemsters Gabrielle Mosch en Wil de Vette. BoereGoed groenten en fruit worden dus voortaan geleverd bij Hoeve Bouwlust, Oostgaag 31 tussen Schipluiden en Maasland. Het hele assortiment van de winkel is mee verhuisd. Deze verhuizing geeft meer aanbod en boerderij-beleving bij Bouwlust en daarnaast meer personele bezetting en ruimere openingstijden. Klanten kunnen er 7 dagen per week terecht tussen 9 uur en 17 uur. Door de verhuizing creëert het team van de Farm I See meer ruimte voor ontwikkeling. Zo zijn we samen met locale producenten van o.a. zuivel, eieren en vlees bezig om een cooperatie te vormen. Gezamenlijk leveren we nu al aan het provinciehuis in Den Haag!!  Binnenkort volgt meer nieuws.....!

 
BOEREGOED ZOEKT SCHOLIEREN VOOR DE ZATERDAG!!

BoereGoed is een initiatief rondom een eigen BoereGoed kas en beoogt mensen uit verschillende lagen van de lokale bevolking met elkaar in contact te brengen. Dit met als doel gezondheid en omgeving te laten samenkomen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die even begeleiding nodig hebben of die het gewoon leuk vinden als een stukje tijdsbesteding.

Voor het komend aspergeseizoen (circa 6 weken) zoeken we scholieren/studenten die op zaterdagen een centje bij willen verdienen in onze Farmshops.               
Als winkelmedewerker verkoop je onze kasasperges bij de Farmshops in Tuincentrum de Carlton in Naaldwijk of Tuincentrum Boers in Maasdijk. Wij brengen je de kennis bij van de teelt, de eigenschappen en mogelijkheden van asperges zodat je deze kunt overbrengen aan de klanten.  Tevens zorg je ervoor dat de producten netjes bijgevuld en gerangschikt worden.

Het gaat om de zaterdagen van 21 Maart tot en met 30 Mei van ongeveer 9.30 uur – 15.00 uur.
Profiel: Net voorkomen, oog voor detail, affiniteit met verse groente en fruit, en een gezellige babbel.
                   

Vragen? Reageren?  Mail naar info@boeregoed.nl of bel 0174-725205
 

 
En....nog meer vrijwilligers gezocht...

Voor in de BoereGoed Buurtkas zijn we tevens op zoek naar mensen met een hart voor groen, voor tuinieren, voor verse groente. Vind jij het fijn om lekker in de tuin bezig te zijn, in de aarde te wroeten, te schoffelen? Heb je kennis van het 'tuinen' of ben je nog helemaal blanco? Iedereen is welkom in onze kas. Je werkt dan samen met andere vrijwilligers en cliënten, met elkaar en voor elkaar. Op deze manier draag je bij aan onze missie: 'BoereGoed, goed voor mensen'.

Heb je vragen of wil je reageren? Mail dan naar info@boeregoed.nl of bel 0174-725205
 


 

Onze missie: BoereGoed, goed voor mensen!

BoereGoed is niet zomaar een kas waar groente wordt geteeld. Het is een uniek regionaal project waarin doelen rond mensen, gezondheid en omgeving samenkomen.

Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en werken, waar ze zich kunnen ontwikkelen en waar positieve gezondheid voorop staat. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen die gewoon even begeleiding nodig hebben.

De kas is het hart èn de ziel van BoereGoed. Er heerst gezelligheid, veiligheid en vertrouwen en het geeft mensen de mogelijkheid om gewoon te mogen zijn, wie ze zijn. Een plek waar het hart klopt en waar een warm welkom voelbaar is.

BoereGoed staat middenin de lokale gemeenschap en verbindt daarin mens en instanties. Daarnaast staat BoereGoed voor duurzame en gezonde groente en fruit, lokaal of geteeld in de eigen Buurtkas.

De Farmshops vormen het verlengde van de kas als middel richting onze doelgroepen. Het resultaat daarvan is; gezond, vers en lekker eten aanbieden met een liefdevolle en zorgzame knipoog naar het welzijn van de mens en het milieu.

Kortom door samen te werken, samen te delen en samen te leren ontstaat een mooi Goed, een BoereGoed, goed voor mensen… Inmiddels werkt een heel team samen aan deze missie, in verbinding en in gedrevenheid!

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2019 BoereGoed, All rights reserved.

Ons mail adres is: info@boeregoed.nl

Indien u de BoereGoed nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven