Copy

BoereGoed Buurtbrief met deze week o.a. nieuwe fruitsappen in de Farmshops, zuurkool en recept, BioGoed en koud in de kas....
BioGoed bezig bij BoereGoed.....

Naast de vertrouwde verse streekproducten hebben we inmiddels ook een steeds groter assortiment aan bio-producten in onze Farmshops. Wat te denken van bijvoorbeeld: biologische knoflook, kurkuma of pastinaak, zuurkool of regenboogpeen. Deze laatste is een veelkleurige variant op de oranje winterpeen en waarvan elke kleur een eigen smaak heeft. De gele en witte zijn namelijk minder zoet dan de donkerder kleuren. Tenslotte leuk; sinds kort verkopen we ook biologische bananen! Loop eens binnen bij 1 van onze Farmshops en ontdek ons bio-assortiment. 
Nieuw: Vruchtensappen! 

Met fruitsapjes de winter door bij BoereGoed! Vanaf deze week zie je in onze Farmshops (h)eerlijke verse sappen. We zullen aanbieden; appel, peer, appel-vlierbessen, frambozen, blauwe bessen, cranberry, wortelsappen puur, rode bietensap, tomatensap en wat te denken van een hele saptap appel! De sappen zijn afkomstig van eerlijke telers en voornamelijk van Hollandse bodem. En de bieten-, wortel-, en tomatensappen zijn volledig biologisch.  Het fruit wordt verwerkt nadat het geïnspecteerd is. Het sap wordt kort behandeld waardoor het prima houdbaar is maar waarbij vooral ook de vitamines en mineralen behouden blijven. Alleen het pure sap komt in de fles en er wordt niets aan toegevoegd. Het productieproces is beoordeeld en gecertificeerd wat betekent dat biologisch fruit verwerkt mag worden en met een Eko-keurmerk op de markt mag worden gebracht. Wij vinden ze (h)eerlijk bij BoereGoed en zijn superblij ze te kunnen aanbieden
BoereGoed Kas en Tuincentrum de Carlton weer goed bereikbaar

Na een afsluiting van de Naaldwijkseweg van maar liefst een half jaar, vanwege een nieuwe brug, is zowel de BoereGoed Kas als het Tuincentrum de Carlton weer van meerdere kanten bereikbaar. 
Bezoekers die vanuit Naaldwijk kwamen moesten een heel stuk omrijden, maar nu kan het gewoon weer vanuit alle richtingen. Afgelopen zaterdag heeft de Carlton gratis koffie geschonken voor de bezoekers.
De hele week knalt BoereGoed  in de Farmshop van het tuincentrum met eigen produkten en met leuke aanbiedingen!

BoereGoed; het verhaal, even een opfrisser......

Huhh Boere......wat? Tja BoereGoed wij zijn dat nu eigenlijk. Nou we zijn een uniek regionaal project waarin meerdere doelen samenkomen. Een groepje bevlogen mensen startte in 2013 in een oude kas in De Lier . Ze wilden gezond, smaakvol en duurzaam eten toegankelijk maken. Dichtbij, vers en vanuit een werkwijze die beter is voor mens en milieu. Daarnaast staat BoereGoed voor hulp aan mensen om te re-integreren in samenleving en arbeidsproces. En vinden we het tenslotte belangrijk om door innovatie en educatie, kennis te vergaren en door te geven. Door samen te werken, samen te leren en te delen. Betrokken begeleiders en enthousiaste vrijwilligers bieden mensen in de kas een plek om gezamenlijk aan een doel te werken, een zinvolle dagbesteding te geven en een groter gevoel van eigenwaarde. Inmiddels werken we met een heel hecht team aan deze missie.....
Het is weer voor zuurkool!

Het wordt kouder en guurder dus we krijgen weer trek in zuurkool. Maar wat is zuurkool nu precies? De iets ouderen onder ons herinneren zich vast nog met weemoed de bekende Keulse pot in de kelder. Zuurkool is gesneden witte kool die door inwerking van melkzuurbacteriën is geconserveerd, Dit geeft zuurkool de bekende zure smaak. Van de witte kool worden de buitenste bladeren verwijderd en de harde kernen uitgeboord. De rest wordt heel fijn gesneden en gezouten. De kool wordt afgedekt en aangedrukt hierdoor gaat het gisten en wordt het zuurkool. Zuurkool mag zich gerust een SUPERFOOD noemen, het is echt enorm gezond. Rijk aan vitamine C, vezels en vitamine B, talloze mineralen en is een warm welkom voor onze darmen doordat er melkzuurbacteriën vrijkomen door het gistingsproces.Onze biologische zuurkool is geteeld zonder chemisch- synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest en is voorzien van het EKO-keurmerk.
Kom je ook naar het Wereld kampioenschap Kerstdorpen maken?

Op zaterdag 9 december is het Nederlands Kampioenschap Kerstdorpen maken in tuincentrum De Carlton in Naaldwijk. BoereGoed die met de BuurtKas naast dit tuincentrum zit, sponsort de bouwers met fruit en soep. Op zaterdag 16 december is de finale! Kom je ook?
Recept biologische zuurkoolschotel met biologische banaan.

Nodig:

* 500 gram gehakt
* 500 gram zuurkool
* 1 kilo aardappelen (of kant en klare aardappelpuree)
* 2 bananen
* nasikruiden
* nootmuskaat
* klein scheutje melk
* zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 C.

Kook de aardappelen, giet deze af, voeg wat zout, peper en een snufje nootmuskaat toe en een scheutje melk. Maak vervolgens met een blender een mooie, zachte puree.

Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.

Rul met een vork het gehakt fijn in een pan op hoog vuur en voeg de nasikruiden toe totdat een gelijkmatig mengsel ontstaat. Voeg dit mengsel toe aan een ingevette ovenschaal en maak het wat plat.

Maak dunne plakjes van de twee bananen en verdeel deze over het gehakt. Verdeel daarna de zuurkool gelijkmatig over de banaan en voeg tenslotte de aardappelpuree toe en maak deze mooi plat met een lepel of een vork.

Zet de schaal gedurende ongeveer een half uur in de oven totdat er een mooi korstje op de puree komt. De zure smaken van de zuurkool, het pittige van de kruiden en het zoete van de banaan zorgen voor een heerlijke smaaksensatie. Eet smakelijk!! 

 
BoereGoed zoekt!!

BoereGoed zoekt voortdurend mensen, die zich in willen zetten voor elkaar, maar ook voor gezonde locale voeding!  Aktueel zoeken we:

''Vuller/Vulster'' voor een Farmshop in Den Haag

Voor een van onze Farmshops in de buurt van de Laan van Meerdervoort in Den Haag zoeken we iemand die daar in de buurt woont en die een aantal keer per week de aangevoerde groenten en fruit netjes wil leggen.  Het kost niet veel tijd, maar is erg leuk!! Bovendien kun je hiervan wat leren!

 

 

Koud hè...?!

Brrrrrrr.......wat wordt het koud in de kas. Bibberende mensen, koude handen en natte neuzen. Zelfs keihard werken helpt soms niet meer. Onze vrijwilligers hebben daarom eigenhandig een heuse bungalowtent gebouwd. Hier en daar nog een kiertje of een gaatje maar met z' n allen bij elkaar zittend aan een bakkie, wordt het toch wat aangenamer. Een klein kacheltje loeit en doet daarbij z' n ultieme verwarm-pogingen. Gezellig is het in elk geval, Eurocamp is er niets bij....!
 Column uit de kas: Winterrust.......

Het is rustig in de kas. Geen uitbundige onkruidgroei meer, geen oogstwerk, geen blad plukken, dieven of biologische bestrijding uitzetten. Je zou misschien denken dat er complete stilte ontstaat. Want waarom zou je naar die koude kas gaan wanneer thuis de verwarming lekker warm is en de krant ligt te wachten.  Jazeker er is een winterstop ingesteld..... 
De woensdagen en vrijdagen worden het minst bezocht en omdat we graag met elkaar zijn, hebben we min of meer met elkaar afgesproken om op de andere werkdagen te komen. Zodat je niet in je eentje komt te zitten. Want het met elkaar zijn is een belangrijk onderdeel van het BoereGoed gebeuren.Een praatje over de komende teelt, een gesprek over de thuissituatie of iets kwijt kunnen wat er dwars zit. En natuurlijk "bakkies-tijd" zoals we dat noemen. Het is hartverwarmend om te ervaren hoe mensen met elkaar omgaan, elkaar voor lief nemen en elkaar accepteren voor wie men is.
Dan vergeet ik m' n kouwe voeten en ben ik blij dat ik erbij mag horen. Dus ja: winterrust in de kas voor wat betreft de teelt, maar gelukkig niet met de mensen. We volgen gewoon het spoor van de tijd, onderweg naar de lente-tijden......
 
 
 BoereGoed wenst je een hele fijne Sinterklaasavond!
 


Agenda

9 december
WK Kerstdorpen maken in tuincentrum de Carlton

16 december
Finale WK Kerstdorpen maken in tuincentrum de Carlton

Elke zaterdag om 10.00 uur
Vrijwilligers inloop met een bakkie koffie.

Buurtkas Naaldwijkseweg 257a  's Gravenzande

Elke dinsdag om 10.00 uur
Vrijwilligers inloop met een bakkie koffie.
Buurtkas Naaldwijkseweg 257 a  's Gravenzande


 
 

 

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2017 BoereGoed, All rights reserved.
U ontvangt deze BoereGoed Buurtbrief omdat u zich opgegeven heeft voor de BoereGoed Buurtbrief

Ons mail adres is: info@boeregoed.nl

Indien u de BoereGoed nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven