Copy

De BoereGoed Buurtbrief met deze keer o.a.: Vrijwilliger(s) met Vakmanschap, "Sparries" in de Hoofdrol, Recept voor traditionele asperges,
Vrijwilliger(s) met Vakmanschap.
 

Geen klus is te dol voor onze vrijwilligers. Voor elke situatie is er eigenlijk wel iemand in "huis". Voor de kas, productinhoudelijk en voor alles wat te maken heeft met houtbewerking of het repareren van elk willekeurig defect. Zo werd bij de aspergecampagne de koelinstallatie tevoorschijn getoverd om te plaatsen bij Tuincentrum de Carlton maar bleek deze wel een beetje "kaal" te ogen in de rest van het geheel. Geen nood; één vraag aan onze vrijwilliger Martien en een prachtige houten ombouw was het resultaat. Puur Vakmanschap als je het ons vraagt....!!! 

"Sparries" in de gezonde Hoofdrol!

Volgens het Westlands woordenboek worden de asperges in deze streek ook wel "Sparries" genoemd. Maar, buiten het feit dat ze een delicatesse zijn, hoe gezond zijn ze nou eigenlijk die "Sparries" of Asperges? 

Het betreft een bijzonder soort groente, niet voor niets wordt het ook wel het "Witte Goud" genoemd. De wetenschappelijke naam is 'Asparagus Officinalis' en het is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. De witte zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de groene en paarse hebben wel de zon gezien. Al in de Oudheid werd de asperge omschreven als een geneeskrachtig kruid, dit komt door de stof asparagine. Deze kan een gunstige uitwerking hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Ook bevat de asperge veel vitamines zoals K, C, B1, B2, vitamine E en foliumzuur. De asperge werkt bloedzuiverend en kan als vocht afdrijvend middel worden gebruikt bij blaas- en nierfunctiestoornissen. (oh.....en de typische geur aan de urine na het eten van asperges, komt door de zwavelhoudende sporen in de aspergeplant. Dit geeft niets en gaat vanzelf weer over ....). Kortom de asperge kan met een gerust hart tot de Superfoods genoemd worden!

Bron: Nederlands Asperge Centrum
Recept voor traditionele asperges.

Nodig voor 4 personen:

*2 kilo witte asperges
*500 gram gesneden beenham
*800 gram geschilde krieltjes
*8 eieren300 gram verse peterselie
*roomboter
*zout

Schil en kook de asperges. Kook de eieren halfzacht, pel ze en snijd ze in de lengte over de helft. Kook de geschilde krieltjes gaar in 10 tot 15 minuten. Snijd wat peterselie fijn en smelt de boter in de steelpan. Leg de asperges, krieltjes, eieren en de beenham op het bord. Schenk de botersaus over de asperges heen en strooi er tevens wat peterselie over. Eet smakelijk!!!

Tip; mocht je liever een kant en klare saus gebruiken? Deze zijn verkrijgbaar in een aantal van onze Farmshops.
Ook in de Buurtkas de eerste asperges!

We hebben er even op moeten wachten maar ook in de Buurtkas steken de eerste asperges letterlijk de kop op. Het zal een kleine hoeveelheid zijn maar het is altijd weer een mooi
en bijzonder gezicht! 
Omroep West op bezoek in de Buurtkas.

Op dinsdag 27 maart was Omroep West op bezoek in de Buurtkas. De aspergeteelt werd door Nellie kort belicht en er werd een filmpje gemaakt terwijl vrijwilliger Ruud een aantal asperges oogstte. De asperges werden door de medewerkers van Omroep West bezorgd bij Unicum Elzenhage in Poeldijk, waar Sous chef Robin Scholtes er een heerlijk gerecht van heeft gemaakt. het filmpje is te bekijken via onze Facebookpagina.


 
Complimenten van de Polderij! 

Van de Polderij (vergaderlocatie/evenementenlocatie) in Maasluis ontvingen we foto' s van de overheerlijke gerechten die zijn bereid met de groente van BoereGoed. Het leverde deze mooie plaatjes op en daar zijn we stiekem ook een klein beetje trots op...!
 
Vrijwilliger met organisatietalent gezocht:

BoereGoed groeit uit haar "overalletje" en daarom zijn we nog steeds op zoek naar iemand die ons wil helpen met het organiseren van activiteiten zoals bijvoorbeeld streekmarkten of plukdagen. Word jij enthousiast als je dit leest en heb je tijd en mogelijkheid? Reageer dan per mail naar info@boeregoed.nl of bel 0174-725205. Leuk als je ons team komt versterken!! 


Agenda

Elke zaterdag om 10.00 uur
Vrijwilligers inloop met een bakkie koffie.

Buurtkas Naaldwijkseweg 257a  's Gravenzande

Elke dinsdag om 10.00 uur
Vrijwilligers inloop met een bakkie koffie.
Buurtkas Naaldwijkseweg 257 a  's Gravenzande 
 

 

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2017 BoereGoed, All rights reserved.
U ontvangt deze BoereGoed Buurtbrief omdat u zich opgegeven heeft voor de BoereGoed Buurtbrief

Ons mail adres is: info@boeregoed.nl

Indien u de BoereGoed nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven