Copy

Buurtbrief met o.a. gember, Koning Winter, paksoi, bezoek Greenpack, vacature en fruit op de werkvloer.
Gember…..
 

Maak deze week kennis met onze BIO Gember in de Farmshops. Je koopt het al voor €0,99 voor 150 gram. De gember komt van de Chinese teler Wenbo Pan, hij teelt voor Nature&More in het Oostelijk deel van Shandong, een provincie in China. Dit bedrijf doet aan biologische landbouw waarbij ook het Taoïsme invloed heeft op de bedrijfsfilosofie. De productie van BIO Gember levert meer handwerk op en is daarmee tevens van groot belang voor de werkgelegenheid in die regio. Gember wordt ook bij ons steeds vaker gebruikt en gewaardeerd, om de smaak en om haar geneeskrachtige eigenschappen. Heb je vragen over het gebruik of de werking van gember, stel ze gerust.....


Koning Winter in aantocht....

Onze gewassen zijn uit voorzorg lekker toegedekt. Immers vorst in een koude kas vinden de plantjes niet zo fijn! Op deze manier staan ze er weer warmpjes bij. Laat koning Winter nu maar komen......

Kont tegen de krib....

Paksoi gooit massaal kont(je) tegen de krib in de kas. Oftewel, paksoi wordt vers geoogst, op zijn kop in het kistje gelegd en gaat dagelijks op weg richting de Farmshops. Het gaat hier om de Shanghai (mini) paksoi.

Maar wat is dat nou eigenlijk; paksoi....?

Paksoi is een langwerpige open kool met groene bladeren en spierwitte bladstelen van Aziatische origine. De groente is het gehele jaar verkrijgbaar. Paksoi is een knapperige groente met veel vitamine C. Het wordt ook wel selderijkool genoemd omdat de dikke stronken die onderaan eindigen, een beetje op selderij lijken. Ook van paksoi zijn er verschillende groene kleurtinten beschikbaar. Wat betreft volume en hoogte bestaan er grote verschillen. Eén van de bekendste varianten is de baby- of minipaksoi. Paksoi is behoorlijk snelgroeiend. Het type dat in Nederland geteeld wordt is een langwerpige, open bladkool met grote, groene lepelvormige bladeren. Oorspronkelijk komt de koolsoort uit China en Oost-Azïe. Chinese emigranten hebben de paksoi destijds over de hele wereld verspreid. Je kunt paksoi koken maar roerbakken is eigenlijk beter en lekkerder. Hierna volgt een heerlijk recept met paksoi......Roergebakken paksoi met gember en knoflook...

Ingrediënten:
- 750 gram paksoi
- 2 tenen knoflook
- 2 cm verse gemberwortel
- 1 el traditionele olijfolie
- 100 ml groentebouillon (tablet)
- 1 tl maizena
- 1 el water
- 1/2 el sesamolie
- 3 el sesamzaad

-Was de paksoi en snijd de bladeren en stelen in plakjes van 2 cm. Houd het groen en de stelen apart. pers de knoflook, schil de gember en snijd fijn.
- Verhit de olie in een wok. Roerbak de knoflook, gember en paksoistelen 5 min. Roerbak het paksoigroen 3 min. mee. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
- Roer de maizena los en schep met het water door de paksoi. Roer tot het vocht licht is gebonden is en voeg het sesamzaad toe en warm nog even mee. Druppel de sesamolie erover.

Bron: AH

Grote schoonmaak....

De winter is gekomen, tijd om de asperges te ruimen. Het loof wordt vakkundig verwijderd om indringers zoals de asperge kever te voorkomen. In het felgeel gekleed gaat onze vrijwilliger de klus aan, alleen dáár gaan de kevers al voor op de vlucht. Op naar het voorjaar....
Bezoek Greenpack....

Onlangs bezochten onze vrijwilligers het bedrijf Greenpack. Hierbij het verslag van Martien, één van hen:

Om 12.00 uur was het verzamelen bij de Boeregoedkas. Na de auto indeling gingen we om 12.30, onder deskundige leiding van Fred en Nellie, naar Greenpack. Bij de parkeerplaatsen, onder het gebouw, werden we opgewacht door de rondleiders.
Na een flink aantal trappen kwamen we in de gezellige ontvangstruimte waar de koffie al klaar stond.
Frank trakteerde op lekkere koeken. Na een hartelijk welkom van de rondleiders kregen we wat mededelingen over her verloop van de rondleiding. Daarna kregen we van Frank een interessante uitleg over de bedrijfsfilosofie en de bedrijfsstructuur.
Vervolgens kregen we i.v.m. de hygiëne een haarnet en een lange jas, was wel even lachen.
We werden in twee groepen opgedeeld waarna de rondleiding kon beginnen.
Het is een enorm groot en indrukwekkend gebouw. Aan één zijde van het gebouw komen alle  in te pakken producten binnen, waaronder 15 soorten tomaten, komkommers, boontjes etc.
In het midden staan heel veel inpakmachines en transportbanden, met veel medewerkers die de producten op gewicht en kwaliteit inpakken. Op elke verpakking komt een barcode waar veel informatie opstaat over product en inpakker(ster).
Aan de andere zijde van het gebouw worden de vrachtwagens geladen om de verpakte producten naar de klanten te brengen. Ook voor Boeregoed stond er een mini bestelling gereed. We kwamen ook langs een prachtige r.v.s.-installatie waar de Tomatoblend-Tomatensoep en Pastasaus gemaakt werden.
Dit alles onder steriele omstandigheden, zelfs de plastic bakjes en zakken grootverpakking.
Als afsluiting kregen we in de bedrijfskeuken een bekertje tomatensoep en een bekertje met pasta en saus.
En als klap op de vuurpijl was er voor een ieder een tas met blend, soep saus en tomaatjes.
Aan het eind de jas en het haarnetje inleveren, bedankjes uitwisselen, jassen aan terug naar de Boeregoedkas.

 Al met al een zeer informatieve, gezellige en geslaagde middag!

 

Tok, tok, tok.....het puur-natuur ei....

Nieuw in onze Farmshops: eieren van Boerenmart! Bij Boerenmart verblijven de leghennen in hun mobiele kippenhotel. Omdat de hennen vrijgelaten worden in hun natuurlijke gedrag, produceren ze met liefde elke dag de lekkerste eitjes. Die verkopen we. Eieren van kippen die de vrijheid krijgen om te scharrelen op de grond die ze zelf hebben uitgekozen. En die niet beschouwd worden als legmachines maar als dieren die recht hebben op een goed leven. En dat proef je!!

Met Boerenmart krijgen consumenten de kans om eieren direct van de boerderij te betrekken. Van dieren die op een natuurlijke manier zijn grootgebracht en een plezierig leven achter de rug hebben. En van gewassen die nog nooit een gifspuit hebben gezien. Wanneer ze worden bijgevoerd is dat met gezond biologisch en lokaal voer.

Wij hebben de eieren inmiddels getest en zijn het er unaniem over eens dat ze heerlijk
zijn! Voor meer informatie check www.boerenmart.nl
Witte Wereld....

Daar was het dan ineens, dat waar we met Kerst allemaal heimelijk op hoopten: sneeuw!!! Het werd al dagen aangekondigd, de NS had zowaar op voorhand een heel plan klaarliggen en ook Schiphol nam zijn maatregelen. s' Morgens werden we allemaal vol spanning wakker maar bij het opendoen van de gordijnen zagen we slechts kale daken en een schone stoep. Terwijl via de media voorzichtig wat berichten loskwamen uit verschillende delen in Nederland waar inmiddels een vlok te zien was, was het hier nog steeds afwachten en begon er stiekem een stukje cynisme te komen;"Pffff….echt weer Nederland, allemaal paniek om niets...". Maar uiteindelijk halverwege de ochtend met de neus bijna platgedrukt tegen de ruit, jaaaaaahoor….sneeuw!!! En geen prutsneeuw die, bij het nog niet eens raken van de grond, alweer smolt maar echte sneeuw. Zo' n sneeuw die lekker knerpt onder je voeten als je loopt en die de hele Wereld zomaar ineens een stukje mooier maakt! Heerlijk, en wat leverde het mooie beelden op bij onze kas! Voorzichtig moesten we wel zijn want het was BoereGlad….!!!!
Fruit op de werkvloer....

Inmiddels leveren we al geruime tijd ook werkfruit. Heerlijk vers fruit direct geleverd aan het bedrijf. Prachtige schappen en bijbehorende kistjes zijn door de vrijwilligers en andere helpende handen in elkaar gezet. Het resultaat is een decoratief, kleurig maar vooral gezond geheel! Wat wil je nou nog meer als bedrijf én werknemer zijnde, op de werkvloer...? Het verhogen van de fruitconsumptie, door middel van werkfruit, draagt bij aan de gezondheid van de werknemers, is goed voor de werksfeer, zorgt dat ze harder gaan werken en meer plezier hebben in het werk. Bovendien verhogen de dagelijkse vitamientjes de weerstand en bevorderen ze het herstel na ziekte. Voor informatie bel ons gerust op 0174-725205 of mail naar info@boeregoed.nl
VACATURE....
 
Wij zijn voor zowel onze Farmshop bij Tuincentrum Boers in Maasdijk als voor Tuincentrum Hofstede (Faunaland) in Den Haag, op zoek naar een:

‘’BOEREGOED FARMSHOP BEHEERDER’’


We denken aan iemand die dagelijks een uurtje tijd heeft om het BoereGoed assortiment in deze Farmshop te beheren en de verkoop te stimuleren.
Je controleert alles op kwaliteit en versheid en zorgt dat de prijskaartjes kloppen. Daarbij zorg je dat alles er netjes en schoon uitziet.  Als het druk is laat je ook zelf je gezicht zien en helpt met de verkoop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de periode rond de asperges en de verse aardbeien.

Profiel: 
•          Kan zich vinden in de missie van BoereGoed.
•          Heeft affiniteit met versproducten.
•          Heeft oog voor detail.
•          Heeft een nette uitstraling.
•          Kan zich duidelijk en netjes uitdrukken.

Farmshop beheerder word je omdat je affiniteit hebt met vers en gezond, de ideologie van BoereGoed ondersteunt en het gewoon heel leuk vindt om te doen.  

N.B. het betreft hier dus 2 verschillende vacatures voor 2 verschillende locaties!

Interesse ?   Mail naar   info@boeregoed.nl of bel Tel: 0174 725205


 
Sip kooltje...

Ach gossie..... Bloemkooltje weet nog niet dat IEDEREEN zich geliefd en gezien voelt bij BoereGoed! Dat is namelijk onze missie; "BoereGoed, goed voor mensen." (Oh ja en voor bloemkolen en andere gewassen) Dus niet zo sip hoor..

Onze missie: BoereGoed, goed voor mensen!

BoereGoed is niet zomaar een kas waar groente wordt geteeld. Het is een uniek regionaal project waarin doelen rond mensen, gezondheid en omgeving samenkomen.

Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en werken, waar ze zich kunnen ontwikkelen en waar positieve gezondheid voorop staat. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen die gewoon even begeleiding nodig hebben.

De kas is het hart èn de ziel van BoereGoed. Er heerst gezelligheid, veiligheid en vertrouwen en het geeft mensen de mogelijkheid om gewoon te mogen zijn, wie ze zijn. Een plek waar het hart klopt en waar een warm welkom voelbaar is.

BoereGoed staat middenin de lokale gemeenschap en verbindt daarin mens en instanties. Daarnaast staat BoereGoed voor duurzame en gezonde groente en fruit, lokaal of geteeld in de eigen Buurtkas.

De Farmshops vormen het verlengde van de kas als middel richting onze doelgroepen. Het resultaat daarvan is; gezond, vers en lekker eten aanbieden met een liefdevolle en zorgzame knipoog naar het welzijn van de mens en het milieu.

Kortom door samen te werken, samen te delen en samen te leren ontstaat een mooi Goed, een BoereGoed, goed voor mensen… Inmiddels werkt een heel team samen aan deze missie, in verbinding en in gedrevenheid!

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2018 BoereGoed, All rights reserved.

Ons mail adres is: info@boeregoed.nl

Indien u de BoereGoed nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven