Copy

Buurtbrief met o.a. verse pakketten via de website, asperges in de Farmshops, vertraagde lentekriebels en afrikanen in de kas..
Vertraagde lentekriebels...?

En toen zaten we er ineens middenin: de Corona-crisis. De eerste geluiden en beelden kwamen voorzichtig uit Wuhan in China, in december 2019. Niet snel daarna verspreidt het zich ook naar Europa en op 27 februari 2020 wordt de eerste Nederlander ziek. Inmiddels hebben we te maken met een echte pandemie, welke sinds de Mexicaanse griep in 2009 gelukkig niet meer voorkwam. Maar goed, inmiddels is het dus zover en hebben we er mee te dealen. We gaan er allemaal op onze eigen manier mee om, veel mensen leven in angst, anderen zijn bewust maar veren mee waar mogelijk en helaas is er ook een categorie die er nog wat laconiek mee omspringt. De gemene deler is in elk geval: blijf zoveel mogelijk thuis! Ook bij BoereGoed heeft het uiteraard gevolgen. We werken per dag met het toegestane maximum aantal mensen, houden streng de 1,5 meter regel in acht, hebben op meerdere plekken desinfecterende handgel staan, en hebben helaas de verkoop aan voorbijgangers en bezoekers moeten opschorten. Ook de opening van onze winkel in de Buurtkas is vertraagd en laat nog even op zich wachten. En zoals het nu eenmaal werkt bij opgelegde beperkingen: je gaat op zoek naar andere mogelijkheden, wordt creatief, inventief. Zo kwamen we met een alternatief en bedachten een heuse 'BoereGoed drive-in'. Via onze website kun je groente- en fruitpakketten bestellen en vervolgens op deze manier bij de kas afhalen. Maar daarover later meer in deze Buurtbrief. Voor nu: blijf thuis, blijf gezond, help elkaar en zie naar elkaar om...! En die lentekriebels.....die creëren we gewoon zelf....

 
Géén asperges overhandigd dit jaar....

Door de huidige crisis kunnen we uiteraard geen ''live'' verkoop aangaan in de Farmshops, laat staan een officiële overhandiging doen. Vorig jaar nog was het één van de eerste momenten dat de toen kersverse burgemeester van het Westland de eerste kas-asperges mocht ontvangen maar daar dienen we dus nu vanaf te zien. Daarom bieden we onze kas asperges verpakt aan in de koelkasten bij de Farmshops, dit doen we vanzelfsprekend om besmettingsgevaar te voorkomen. We zorgen elke vrijdagmiddag dat er genoeg voorraad is (dit is dan ook het beste moment om verzekerd te zijn van een heerlijk maaltje) en daarnaast wordt er, indien er voldoende asperges gestoken zijn, ook liefst doordeweeks nog bijgevuld. Uiteraard kunnen we je tevens van krieltjes, een sausje én heerlijke kas-aardbeien voorzien! De Farmshops zijn dagelijks open...

 
Afrikanen in de kas...?

Jawel, ze groeien nu nog in kleine potjes maar dan moet je ze over twee maanden eens zien.... Flinke planten die een heel groeiseizoen de bloemetjes buiten zetten. Nu denk je misschien, wat moeten al die Afrikanen tussen de BoereGoed groente? Is het voor de vrolijke kleur of voor de eetbare bloemen? Zeker, deze éénjarige planten hebben eetbare bloemblaadjes en inderdaad, ze fleuren de grotendeels groene kasgroenten op met hun warme tinten. Maar niet alleen dat, de Afrikaan heeft nog meer goede eigenschappen: Ze houden de grond vrij van schadelijke wortelaaltjes en ze lokken nuttige insekten. En daarnaast zijn ze ook nog eens een lekkernij voor bladluizen dus gaan die kleine veelvraten liever op stap naar de groene blaadjes van een Afrikaantje dan naar een snijboon. Dus we kunnen wel stellen dat ze voor de teelt onmisbaar zijn, tenminste....als je van biologisch en onbespoten groente houdt. Want wees eerlijk, die smaakt toch het lekkerst...


 
 Vers, Verser, Verst-pakketten via de website!

Door het Covid-19 virus raakt ook BoereGoed een gedeelte van haar omzet kwijt. Vooral de verkoop van het BoereGoed Bedrijfsfruit wordt flink geraakt. Gelukkig is de afname heel goed in onze, steeds populairder wordende, Farmshops. Echter, in spoedberaad en van daaruit mooie brainstormsessies is besloten om een webshop en een Boeregoed Drive Inn te beginnen met supergezonde boxen en verse en smakelijke producten uit de buurt, zoals je eerder in deze brief al kon lezen.

Het succes was OVERWELDIGEND! En.....ook een flinke uitdaging, zo is gebleken omdat we noodgedwongen op halve kracht werken. Maar onze missie is tenslotte: "BoereGoed, goed voor mensen" dus ook hier zetten we met hart en ziel onze schouders onder en het resultaat mag er zijn!


De webshop staat op  https://www.boeregoed.nl/shop/


Je kunt deze pakketten via de website wekelijks vòòr woensdag 16:00 uur bestellen en online afrekenen om ze vervolgens de zaterdag daarop tussen 9:00 uur en 11:00 uur af te halen bij onze 'drive in' in de Buurtkas, Baakwoning 15b in Naaldwijk. We benadrukken dat er door het Coronavirus alleen kan worden afgehaald en niet kan worden afgeleverd! 

 
(Aardappel)hart onder de riem...

En dan kom je middenin deze roerige tijden zomaar ineens deze aardappel tegen tussen de aardappelen Van boer Pait en Coriza Hoogendonk. Het ontroerde ons en maakte gewoon eventjes stil.... In feite zou deze aardappel vallen onder de categorie 'misvormde groente' of 'buitenbeentje' maar in dit geval hebben we het ervaren als een wonder der natuur. Een teken om de moed niet op te geven en stil te staan bij een ieder die op welke manier dan ook getroffen is.  Zo tussen het frisgroene spinaziegewas leverde het in elk geval deze mooie foto op


 
Werk in uitvoering...

Dit gaat er allemaal aan vooraf. Omdat we met verse producten werken moet er op dezelfde dag dat er geleverd en geoogst wordt (uit eigen kas) meteen actie worden ondernomen. Dat betekent met man en macht en gestructureerd aanpakken. Daar waar de 'vaste' vrijwilligers van de verwerkingsruimte sowieso al bezig zijn met het inpakken, voorsorteren en netjes verwerken in de dozen, trekken nu ook vrijwilligers uit de kas en van de PR de handschoenen aan. Ook de mannen van het bestuur werken mee. Alles op gepaste afstand (vandaar de rood witte linten) en dat zorgt af en toe voor hilarische momenten. Wat overheerst is een mooi gevoel van aanpakken en saamhorigheid. En als alles dan klaar is aan het einde van de dag en je ziet deze werkbank met prachtige boxen dan besef je wat een rijkdom dit is en ontbreekt ook een gevoel van trots niet! En om het uiteindelijk te vervolmaken zorgen de ontzettend leuke en dankbare reacties van onze klanten ervoor dat we heel even in volle tevredenheid achterover kunnen leunen. Op naar de volgende bestellingen....


 
 
De BoereGoed Drive in...

En dit is 'm dan: de BoereGoed Drive. Op de Baakwoning, ter hoogte van OK Plant staan wij op zaterdag tussen 9:00 en 11:00 uur voor je klaar om de bestelling af te geven, we zetten het zelfs in je auto! We benadrukken nogmaals met klem dat de Baakwoning alléén bereikbaar is vanaf de Poelkade in 's Gravenzande of de Grote Achterweg in Naaldwijk. Dus NIET vanaf de Rijnsburgerweg!

 
 

Onze missie: BoereGoed, goed voor mensen!

BoereGoed is niet zomaar een kas waar groente wordt geteeld. Het is een uniek regionaal project waarin doelen rond mensen, gezondheid en omgeving samenkomen.

Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en werken, waar ze zich kunnen ontwikkelen en waar positieve gezondheid voorop staat. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen die gewoon even begeleiding nodig hebben.

De kas is het hart èn de ziel van BoereGoed. Er heerst gezelligheid, veiligheid en vertrouwen en het geeft mensen de mogelijkheid om gewoon te mogen zijn, wie ze zijn. Een plek waar het hart klopt en waar een warm welkom voelbaar is.

BoereGoed staat middenin de lokale gemeenschap en verbindt daarin mens en instanties. Daarnaast staat BoereGoed voor duurzame en gezonde groente en fruit, lokaal of geteeld in de eigen Buurtkas.

De Farmshops vormen het verlengde van de kas als middel richting onze doelgroepen. Het resultaat daarvan is; gezond, vers en lekker eten aanbieden met een liefdevolle en zorgzame knipoog naar het welzijn van de mens en het milieu.

Kortom door samen te werken, samen te delen en samen te leren ontstaat een mooi Goed, een BoereGoed, goed voor mensen… Inmiddels werkt een heel team samen aan deze missie, in verbinding en in gedrevenheid!

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2019 BoereGoed, All rights reserved.

Ons mail adres is: info@boeregoed.nl

Indien u de BoereGoed nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven