Copy

Het weer is beter, de voorjaarskriebels worden voelbaar EN.....ze zijn er! De eerste Westlandse asperges! Vanaf vrijdag 22 maart is het eerste "Witte Goud" weer verkrijgbaar bij onze Farmshops.
Yessssss…..!

De eerste BoereGoed kasasperges steken de kop op.
Vanaf vrijdag 22 maart worden de eerste Westlandse BoereGoed kasasperges weer aangeboden!  Op een klein oppervlak in de Buurtkas van BoereGoed worden de asperges gekweekt en traditioneel worden er daarnaast asperges geleverd door aspergekweker en partner Antonio Van Beek uit Terheyden.

Het gaat dus weer stormlopen bij de BoereGoed FarmShop aan de Naaldwijkseweg in ’s Gravenzande en de Farm I See in Schipluiden. Voor het eerst doet ook Tuincentrum Boers in Maasdijk mee met de campagne! Vanaf die vrijdag zijn er weer asperges in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. De asperges worden gesorteerd in de maten AA, A, B en krom/soep. De kleinere asperges worden overigens voortaan geschild aangeboden!!  De voorgeschilde asperges waren  vorig jaar een groot succes en van daaruit zal dit herhaald worden!
Kasasperges

Het ´witte goud´, werd de afgelopen 20 jaar op verschillende plaatsen in het Westland en in Midden Delfland geteeld.  Vorig jaar is de teelt aan de Westgaag op de grens van Westland en Midden Delfland gestopt omdat het gewas niet langer mee kon. Nu wordt er slechts nog op kleine schaal geteeld in de Buurtkas in ’s Gravenzande. BoereGoed is daarom de samenwerking aangegaan met één van de beste kasasperge telers van Nederland; Van Beek in Terheyden (Noord Brabant) die vrijwel alle asperges zal leveren.
Buurtkas

De Boeregoed BuurtKas aan de Naaldwijkseweg heeft specifiek tot doel het faciliteren van werkervaringsplekken voor mensen die door gedrags- of sociale beperkingen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Deze mensen worden begeleid door vrijwilligers, zoals bijvoorbeeld ex-telers. Maar ook mensen die er plezier in hebben om te werken in de BuurtKas en daarbij ook iets voor de medemens willen betekenen, zijn er welkom!
 
Openingstijden BoereGoed FarmShops
 
Wie wil meegenieten van de Boeregoed asperges kan op vrijdagmiddag (13.00-17.00 uur) en zaterdag (10.00-15.00 uur) terecht bij de BoereGoed Farmshop bij Tuincentrum de Carlton in ’s Gravenzande of Tuincentrum Boers in Maasdijk. Zoals gezegd zijn de asperges ook weer in de Farm I See in Schipluiden verkrijgbaar.

 Nog even de feiten op een rijtje:

Asperges zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. In het voorjaar kunnen ze niet ontbreken op je menu. Helderwitte asperges, maar ook groene en zelfs paarse vinden dan ook hun weg naar menig keuken.

Al in de oudheid, bij de Grieken, Romeinen en Chinezen werd asperge omschreven als een geneeskrachtig kruid. Met name door de stof asparagine die een gunstige uitwerking lijkt te hebben op een lage bloeddruk, hartkloppingen en leverkwalen. Asperge werkt verder ook bloedzuiverend en kan als vochtafdrijvend middel gebruikt worden bij blaas- en nierfunctiestoornissen.

Asperges bevatten veel voedingsstoffen. Denk aan magnesium, kalium, zink, fosfor en vitamines als B1, B2, B6 en C. De groene asperges danken hun kleur aan het zonlicht en bevatten zelfs nog meer vitamine C en caroteen. Door de aanwezigheid van calcium en asparaginezuren stimuleren asperges een optimale werking van de nieren.

Verkrijgbaarheid: Nederlandse asperges zijn uitsluitend in het aspergeseizoen verkrijgbaar. Het seizoen duurt meestal van begin april t/m 24 juni. Het is mogelijk dat er half maart en begin juli ook asperges verkrijgbaar zijn, maar let dan goed op de afkomst omdat er dan ook meer buitenlandse asperges worden aangeboden.

De supermarkt is al sinds jaren het belangrijkste verkoopkanaal voor verse asperges. De boer/teler volgt op de tweede plaats en de groenteboer en de markt komen daarna. In de zuidelijke provincies wordt de asperge meestal bij de boer/teler gekocht.

Wat is ‘vers’? Je gaat er misschien vanuit dat alle verkooppunten (dag)verse asperges aanbieden maar helaas is dit niet altijd het geval. Hoe weet je nou of de asperges echt vers zijn?
Een verse asperge heeft een glanzende stengel en als je de stengels (zachtjes) tegen elkaar aanwrijft, hoor je een piepend geluid. Het snijvlak aan de onderzijde van de stengel mag niet ingedroogd zijn. Een handige tip is even met je nagel op het vlak te drukken.

Bewaren: Asperges zijn dagvers het lekkerst, maar ze zijn ook goed een aantal dagen te bewaren in de koelkast. Witte asperges kun je het beste in een vochtige doek in de koelkast bewaren. Groene en paarse asperges in een open plastic zak in de koelkast. Wil je asperges langer bewaren? Dan kun je ze ook invriezen. Schil de asperges zorgvuldig. Daarna verpak je de asperges in een plastic diepvrieszakje en dan kunnen ze zo de vriezer in. De asperge is nu 4 tot 6 maanden houdbaar. Doe bij de bereiding de asperges bevroren in een pan met ruim water, dus zonder vooraf te ontdooien.

Bron(nen): Nederlands asperge centrum


 De asperges in de BoereGoed Buurtkas, en daarbij zichtbaar de status van de asperge voordat hij geoogst, schoongemaakt en gekookt en wel, thuis op je bordje ligt. Elk jaar weer prachtig om te zien.....!


 
Eerste BoereGoed kasasperges aangeboden aan Burgemeester Arends.

En ja hoor...… zojuist zijn de eerste BoereGoed kasasperges officieel overhandigd aan de kersverse burgemeester van Gemeente Westland, Bouke Arends.  De kasasperges werden aan hem overhandigd om aandacht te vestigen op het BoereGoed initiatief maar ook op de kleinere teelten in het Westland.
Wat was het een mooi, bijzonder en dankbaar moment! Na een speech van de burgemeester zelf en één van onze bestuursleden heeft de burgemeester mogen toekijken hoe een asperge groeit, wordt uitgegraven en uiteindelijk wordt gestoken. Daarna heeft hij ook zelf eigenhandig een asperge kunnen uitsteken. Uiteraard ging hij niet met lege handen naar huis maar met een prachtig, goedgevuld kistje Wit Goud, overhandigd door Fred Mattern. De burgemeester gaf in zijn speech tevens aan, geraakt te zijn door het initiatief BoereGoed die met haar Stichting, mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt of beperking, een plek biedt. 
 
Recept: Asperges met onze krieltjes.

- 1 kilo verse witte asperges
- 900 gram krielaardappelen
- 4 middelgrote eieren
- 125 gram gezouten roomboter
- 10 gram verse bieslook
- 255 gram achterham in plakjes
- theelepel nootmuskaat

Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Was de krielaardappelen en kook ze in een pan met water en wat zout in ca. 15 min. gaar.

Kook ondertussen in een (asperge)pan met water en zout de asperges in 8-10 min. beetgaar.Kook in een andere pan de eieren in ca. 8 min. hard. Smelt de boter op zacht vuur. Giet de asperges en aardappelen af en leg in schalen. Pel en halveer de eieren en leg in een andere schaal.

Snijd de bieslook fijn en meng door de boterjus. Serveer de boterjus, ham en nootmuskaat bij de asperges, aardappelen en eieren. Maak op het bord de aardappelen, eieren en ham fijn en maak aan met de boterjus en nootmuskaat 

 

Onze missie: BoereGoed, goed voor mensen!

BoereGoed is niet zomaar een kas waar groente wordt geteeld. Het is een uniek regionaal project waarin doelen rond mensen, gezondheid en omgeving samenkomen.

Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en werken, waar ze zich kunnen ontwikkelen en waar positieve gezondheid voorop staat. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen die gewoon even begeleiding nodig hebben.

De kas is het hart èn de ziel van BoereGoed. Er heerst gezelligheid, veiligheid en vertrouwen en het geeft mensen de mogelijkheid om gewoon te mogen zijn, wie ze zijn. Een plek waar het hart klopt en waar een warm welkom voelbaar is.

BoereGoed staat middenin de lokale gemeenschap en verbindt daarin mens en instanties. Daarnaast staat BoereGoed voor duurzame en gezonde groente en fruit, lokaal of geteeld in de eigen Buurtkas.

De Farmshops vormen het verlengde van de kas als middel richting onze doelgroepen. Het resultaat daarvan is; gezond, vers en lekker eten aanbieden met een liefdevolle en zorgzame knipoog naar het welzijn van de mens en het milieu.

Kortom door samen te werken, samen te delen en samen te leren ontstaat een mooi Goed, een BoereGoed, goed voor mensen… Inmiddels werkt een heel team samen aan deze missie, in verbinding en in gedrevenheid!

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2019 BoereGoed, All rights reserved.

Ons mail adres is: info@boeregoed.nl

Indien u de BoereGoed nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven