Copy

De BoereGoed Buurtbrief met deze keer o.a: leuke Slowfood Streekmarkt bij op Hodenpijl, Spekbonen wat zijn dat..., Plukmorgen een feestje.... en Dwars door de Kas een succes!
Leuke Slow Food Streekmarkt bij "Op Hodenpijl"...

Als onderdeel van de Midden Delfland dagen werd er een Slow Food Streekmarkt gehouden bij "Op Hodenpijl"" in Schipluiden. In 2018 is de Gemeente Midden Delfland officieel tien jaar een Cittaslow Gemeente. Cittaslow betekent letterlijk: langzame Stad. Het is een internationaal keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit goed scoren. Deze gemeenten mogen niet meer dan 50.000 inwoners hebben.
Ter gelegenheid van dit jubileum bracht Slow Food de beste streek- en seizoensproducten op de markt. En daar waren wij van BoereGoed onderdeel van. Met o.a. heerlijke komkommers, courgettes, snij- en spekbonen, broccoli en bloemkool uit eigen kas maar ook met zalig zachtfruit. De geur van verse aardbeien en frambozen kwam je al van verre tegemoet en was voor veel bezoekers niet te weerstaan. Maar ook de ouderwetse spekbonen, een echte "klassieker" hadden veel bekijks en aftrek. Het prachtige weer en de unieke locatie maakten het tot een klein feestje om BoereGoed hier te vertegenwoordigen.......
Spekbonen, wat zijn dat......?

In de Buurtkas worden we dagelijks getrakteerd op een flinke oogst Spekbonen. Maar wat zijn dat nu eigenlijk? Zijn het uit de kluiten gewassen sperziebonen of een bobbelige variant op de snijboon? De spekboon is eigenlijk een vlezigere versie van de sperzieboon en wordt vaak onterecht aangeduid als snijboon. Qua uiterlijk houden spekbonen het midden tussen snij- en sperziebonen: de lengte van een snijboon en rond en dik als een sperzieboon. De kleur kan variëren van groen of geel tot paars. de smaak is zoetig. De naam Spekbonen wordt gegeven omdat er een laagje vet te zien is na een uur koken van deze bonen. Spekbonen zijn zeldzaam en worden vooral aangeboden in augustus en september. Ze zijn ook geschikt om als droogboon te gebruiken. In de teelt worden spekbonen ook wel stokslabonen (ze groeien langs stokken/bonestaken)
Landelijk sfeertje met geur, in de kas.

Zomaar een mooi en vooral heerlijk geurend plaatje in de kas: de Lathyrus of ook wel Pronk- of Siererwt genoemd. Dit prachtige, fragiele bloemetje is familie van de Vlinderbloemen en komt van nature voor in Europa, Azië en Noord- en Zuid Amerika. In onze Buurtkas zorgt ze voor een landelijke sfeer en voor een dagelijkse verse aanvoer in een vaasje op de koffie-tafel. Mooie bijkomstigheid is dat ze een heerlijke bloemengeur verspreidt. Zomer voor de zintuigen.....Plukmorgen met Speurtocht en Raapbox werd een feestje!!! 
 

Afgelopen zaterdag 7 juli werd er in de BoereGoed BuurtKas een speurtocht door de kas georganiseerd. De speurtocht was geschikt voor jong en oud en tijdens deze speurtocht mochten bepaalde gewassen geoogst worden. Eveneens was er de mogelijkheid om, tegen vergoeding, een zelf te vullen “Raapbox” bij elkaar te oogsten. BoereGoed probeerde met deze Speurtocht/Plukmorgen mensen dichter bij de natuur, bij gezonde voeding èn bij de tuinbouw te krijgen! Bezoekers werden tijdens deze speurtocht begeleid door vrijwilligers in de kas en wat werd het een feestje...!!! De opkomst was werkelijk, tegen alle verwachtingen in, enorm! Het weer was prachtig en precies goed om lekker op de fiets te komen. De bezoekers waren goedgeluimd en geïnteresseerd. Dit resulteerde in echt hele goede antwoorden op de, best moeilijke, vragen in de Speurtocht. De winnaar hiervan wordt binnenkort bekend gemaakt. Voor een hapje en een drankje werd gezorgd en het enthousiasme was op elk plekje in de kas voelbaar! 
 
Experiment
 
Tevens werd op deze zaterdagmorgen bekeken of bezoekers mogelijkheden zagen in een zogenaamde ''RaapBox''.  De bedoeling was dat bezoekers deze "RaapBox" vol konden maken met producten uit de kas, uit de buurt, maar ook met biologische groenten en fruit die de supermarkten niet mooi genoeg vinden. Er konden 6 items "geraapt" worden voor slechts € 10,00 waarbij de keuze o.a. bestond uit bijvoorbeeld kasbonen, tomaten, kaskersen maar ook Bio-ananas, Bio-mango  of Bio-Sinaasappels. Twee grote schappen vol lekkere, verse groenten en fruit prijkten bij de ingang en zorgden voor een weergaloos succes! Het grootse gedeelte van de bezoekers ging naar huis met deze heerlijke buit! Het experiment is hiermee meer dan geslaagd en zorgt op korte termijn dan ook zeker voor herhaling. We houden je hiervan middels een speciale Nieuwsbrief en via de Social Media op de hoogte!
 
 Heeeeeeerlijke Ogenmeloenen!

Ogenmeloen? Ik zie geen ogen. Nee de meloen heet niet zo, omdat het iets met het oog te maken heeft. Deze meloen is genoemd naar Ogen, de kibboets in Israël waar deze meloen voor het eerst werd geteeld. Het is een kruising tussen een cantaloupe- en een netmeloen. Een succesvolle kruising, want de ogenmeloen is sappig en heel aromatisch. Een ogenmeloen kan donkergroen tot geel zijn, met strepen in de lengte. Het vruchtvlees is wit. Net zoals in andere meloenen, bevatten ogenmeloenen in het hart veel pitten. De ogenmeloen groeit aan een snelgroeiende eenjarige klimplant, die houdt van zon. Vaak worden ze in kassen geteeld en het gros van de meloenen wordt uit warme landen ingevoerd. Voor de bestuiving van de bloemen zijn bijen of hommels nodig. In onze Farmshops liggen momenteel de allerlekkerste meloenen van kwekerij Valstar. Koud geserveerd een heerlijke verkoelende traktatie tijdens warme zomerdagen....

 
 Dwars door de kas een groot succes!

Op 9 en 10 juni j.l. vond het leuke evenement "Dwars door de Kas" weer plaats.De verschillende fietsroutes namen de mensen mee door het prachtige Westland. Elk jaar worden de verwachtingen van de deelnemers weer overtroffen tijdens deze unieke fietstocht in Zuid Holland. Mensen maakten kennis met het prachtige landschap, smalle tuinderslaantjes en grote en kleine tuinbouwbedrijven. Dit alles in een voelbare, goede sfeer. Er konden diverse routes gereden worden met verschillende afstanden.
Dit jaar had ook BoereGoed haar (Buurt)kas open gesteld voor de fietsende genieters! De kas was aan kant en een "plaatje" om te zien. Vele complimenten kwamen onze kant op. Tijdens een eventuele tussenstop konden snacktomaatjes en -komkommertjes geproefd worden en was er gelegenheid voor een praatje. Daarnaast was er een leuke actie waarbij een met tomaatjes gevulde pot centraal stond om te raden hoeveel van die tomaatjes zich daarin bevonden. Binnenkort volgt hiervan de uitslag en ontvangt de winnaar een goed gevulde BoereGoed box. Houd hiervoor de social media goed in de gaten.....

 
Lauwwarme salade met spekbonen, aardappeltjes en olijven.

Ingrediënten
(4 personen)

-800 gram aardappelen, in blokjes
-4-5 eetlepels olie
-600 gram spekbonen
-4 flinke tenen knoflook, in dunne plakjes
-20 zwarte olijven zonder pit,
-gehalveerd basilicum of munt
-chilivlokken naar smaak
-zout en peper naar smaak
-4 pittig gekruide worstjes (chipolata’s of spicy barbecueworstjes)

Verwarm de oven voor op 200 graden.Doe de olie in een ruime ovenschaal en zet dit een paar minuten in de voorverwarmde oven. Voeg dan de aardappelblokjes toe en laat 35-40 minuten bakken. Roer de aardappeltjes halverwege de tijd even door.Snijd vervolgens de spekbonen doormidden. Kook de spekbonen gaar in 10-12 minuten.Grill of bak de worstjes.Als de aardappelblokjes klaar zijn, doe je de olie uit de ovenschaal over in een steelpannetje. Laat de gebakken aardappelblokjes in de ovenschaal liggen. Voeg knoflook en olijven toe aan de olie. Roer regelmatig. Zodra de knoflook begint te kleuren, zet je het vuur uit en voeg je twee of drie theelepels chilivlokken toe. Hussel nog een paar keer om. Zet dit dan even opzij. Meng de aardappels en de sperziebonen. Giet er de olie met knoflook, olijven en pepervlokken overheen, als een saladedressing. Scheur er wat basilicum of munt boven en serveer de worstjes erbij. Eet smakelijk! (bron: missfromage).
   


Agenda

Elke zaterdag om 10.00 uur
Vrijwilligers inloop met een bakkie koffie.

Buurtkas Naaldwijkseweg 257a  's Gravenzande

Elke dinsdag om 10.00 uur
Vrijwilligers inloop met een bakkie koffie.
Buurtkas Naaldwijkseweg 257 a  's Gravenzande
 
 

 

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2017 BoereGoed, All rights reserved.
U ontvangt deze BoereGoed Buurtbrief omdat u zich opgegeven heeft voor de BoereGoed Buurtbrief

Ons mail adres is: info@boeregoed.nl

Indien u de BoereGoed nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven