Copy

De BoereGoed Buurtbrief met deze keer o.a.: Verse oogst, Een nieuw onderkomen, Weekaanbieding, Werk aan de winkel en De kraamkamer van BoereGoed.
Koninklijk bezoek!

De rode loper lag uit bij BoereGoed want de Zomerkoning deed zijn intrede. We waren enorm trots hem weer te mogen begroeten in onze Farmshops! Het is inmiddels een traditie bij BoereGoed en daardoor een trouwe partner van onze asperge. Hij is afkomstig van aardbeienkwekerij de Hoogsewetering in Pijnacker. Hij groeit daar in bakken met kokos substraat die op goten staan en wordt behandeld met uitsluitend natuurlijke bestrijders om luis, witte vlieg en spint tegen te gaan. Hommels en bijen zorgen voor de bestuiving van de bloemetjes. De Zomerkoning wordt dagelijks geoogst door ervaren plukmedewerkers. Hij is lekker en gezond, zoet maar maar caloriearm en bevat veel gezonde voedingsstoffen. Een portie aardbeien van 100 gram bevat ruim 60 mg vit C, vezels en geen vet. Ze zitten vol antioxidanten en bevatten relatief veel kalium. Dit mineraal kan bloeddrukverlagend werken.

Bron: website Hoogsewetering.nl 

Verse oogst bij Zomerse temperaturen.....

Het was de eerste echt warme dag van het jaar . De temperatuur liep gestaag op en er moest snel maar vakkundig en liefdevol gerooid en geoogst worden door onze vrijwilligers in de Buurtkas. Want met warm weer schiet de groente bijna zichtbaar de grond uit. Heerlijke Paksoi, sla en Eersteling aardappelen werden geoogst. De hectiek was voelbaar en gaf de energie en warmte van het voorjaar weer... Heerlijk! En de Buurtkas, die behelst de belofte van nog veel meer groei en oogst. We kunnen niet wachten.....!
En nog meer lente..... "Werk aan de winkel" (maandelijkse column uit de kas).

Het is al gezegd, eindelijk weer lente!!! Wat hebben we lang moeten wachten voordat we weer heerlijke, verse groenten konden oogsten. Maar nu kunnen we weer aan de bak in de kas. En, misschien herkent u dat ook, het is dan hollen of stilstaan. Maanden lang bedenk je iedere dag of er naast het met elkaar koffiedrinken en communiceren, nog enige arbeid in de kas te bedenken is. En als het dan zo koud is, ben je eigenlijk wel blij dat je na niet al te lange tijd, weer naar de warme kachel thuis kunt.

Maar goed, dat is nu dus helemaal achter de rug.
Wanneer de zon lekker schijnt, wordt het alweer snel warm in het warenhuis. Daar genieten we van. In deze tijd voelt warmte als comfortabel en gezellig.

De eerste groenten die we hebben geoogst, zijn asperges en vervolgens ‘nieuwe’ aardappelen. Hebt u ze al geproefd? Lekker hoor, zeker met van die sappige dikke asperges. 
En daarnaast oogstten we mooie kroppen sla, gezonde paksoi en hier, zoals op bovenstaande foto te zien, andijvie. Van alles een beetje en dat maakt het juist zo leuk. Weer volop aan het werk  in de kas, helemaal GOUD!


Ooievaar gespot op weiland achter BoereGoed Buurtkas.

Zomaar ineens een Ooievaar bij de Buurtkas, dat zorgde even voor hilariteit. Buiten het feit dat de Ooievaar een bijzonder fenomeen is, hield het de vrijwilligers even flink bezig. De Ooievaar wordt immers vaak verbonden met de geboorte van een kind. Maar in feite heeft hij eigenlijk een meer symbolische betekenis: een nieuw begin! Ook wordt de Ooievaar wel in verband gebracht met een verhuizing, maar het kan ook gaan om een andere baan of veranderende werkomstandigheden. Kortom: verandering. De invulling hebben we nog niet gevonden bij BoereGoed maar er is wel genoten van het mooie plaatje!!!
Een nieuw onderkomen....!

Het is inmiddels voorjaar... De ergste kou is verdwenen uit de Buurtkas en de "tent" die ons de winter door geholpen heeft is inmiddels opgedoekt. Deze tent gaf een heel klein beetje beschutting tegen de barre kou met behulp van een kacheltje.....maar....het bleef natuurlijk maar een tent. Koude handen, loopneuzen en wit weggetrokken bekkies zijn vanaf nu verleden tijd, want er is gebouwd aan een heuse kantine! Met behulp van giften kon er gewerkt worden aan een onderkomen die voldoende ruimte biedt aan alle vrijwilligers en waarbij er beschutting geboden wordt bij koude maar ook bij warme dagen. Hij is nog niet helemaal af, maar het begin is er....en we hebben 'm stiekem al een beetje ingewijd met een lekke
r bakkie koffie.
Alle kleuren van de regenboog zien.....?

Op zomaar een maandagmorgen werden we verrast door een prachtige regenboog! "Wie de regenboog wil zien, zal eerst de regen moeten trotseren" wordt wel gezegd. Dat viel gelukkig wel mee want het was een heerlijk buitje voor de groei van het gewas, waar de fotograaf zich van kon distantiëren. Nu maar hopen dat de regenboog, die staat voor voorspoed, haar uitwerking heeft op het gewas.... 
"Kraamkamer" van BoereGoed.

De kraamkamer van BoereGoed. Van zaadje naar voldragen plant. In een fijne warme omgeving worden de kleine spruiten door onze vrijwilligers vakkundig en met zorg overgepoot in hun lekkere, veilige ledikantje. Nu nog wat ouderwetse Rust, Ritme en Regelmaat en ze zijn hard op weg naar volwassenheid. Binnenkort zullen we mooie, voldragen planten zien die wellicht op hun manier weer bijdragen aan nazaten. En dan begint alles weer opnieuw; The Circle of Life.....
 
Weekaanbieding; Vitalientjes...

De lekkerste tomaatjes. Wat maakt deze Vitalientjes zo speciaal?

Door de 20% hogere zoetwaarde dan de gemiddelde tomaat zijn de tomaten lekker zacht van smaak. Ze zijn lekker fris en smaakvol, zeker met dit mooie weer. Dat de tomaten zoeter zijn komt doordat er een exclusief ras gebruikt wordt voor de teelt en doordat de tomaten aan de plant gerijpt zijn.

De tomaten bevatten o.a. vitamines A, B1, B2, C en E. 

Milieukeur: Vitalientjes zijn milieukeur gecertificeerd. Milieukeur stelt strenge eisen aan chemische gewasbescherming en kunstmest. 


 

Duidelijker kan niet, toch....?!
 
Recept met Vitalientjes: Ratatouille met Pasta.

Ingrediënten voor vier personen:
1 puntpaprika
1 courgette
1 aubergine
1 rode ui
Vitalientjes
Verse rozemarijn en tijm
2 teentje knoflook
Olijfolie
Parmezaanse kaas
Pasta naar keuze
Voorbereiden:

-Verwarm de oven voor op 200°C.
-Was de paprika en snijd in ringen. Verwijder de zaadlijsten en zaden.
-Was de courgette, snijd over de lengte in vieren en de parten in stukken van 1 ½ – 2 centimeter.
-Pel de ui en snijd in ringen.
-Pel de knoflook en snijd in plakjes.
-Rits de naaldjes en blaadjes van de rozemarijn en tijm.
-Vet een ovenschaal in met olijfolie.
-Doe de groenten met de blaadjes rozemarijn en tijm in de schaal. Voeg een scheut olijfolie toe en schep door elkaar.

Bereiden:
-Zet de ovenschaal voor 45 minuten in het midden van de oven.
-Schep twee keer om.
-Voeg na een ½  uur voor de laatste 15 minuten de Vitalientjes toe.
-Kook de pasta naar keuze en dien de pasta op met de ratatouille.

Lekker met wat Parmezaanse kaas. 

Komend weekend weer heeeeeerlijke asperges. En......ze zijn lekker betaalbaar nu: houd onze Social Media goed in de gaten....!

 
Vrijwilliger met organisatietalent gezocht:

BoereGoed groeit uit haar "overalletje" en daarom zijn we nog steeds op zoek naar iemand die ons wil helpen met het organiseren van activiteiten zoals bijvoorbeeld streekmarkten of plukdagen. Word jij enthousiast als je dit leest en heb je tijd en mogelijkheid? Reageer dan per mail naar info@boeregoed.nl of bel 0174-725205. Leuk als je ons team komt versterken!! 


Agenda

Elke zaterdag om 10.00 uur
Vrijwilligers inloop met een bakkie koffie.

Buurtkas Naaldwijkseweg 257a  's Gravenzande

Elke dinsdag om 10.00 uur
Vrijwilligers inloop met een bakkie koffie.
Buurtkas Naaldwijkseweg 257 a  's Gravenzande


Zaterdag 2 juni: Westlandse Streekmarkt met Open dag 
in de Buurtkas. 
 

 

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2017 BoereGoed, All rights reserved.
U ontvangt deze BoereGoed Buurtbrief omdat u zich opgegeven heeft voor de BoereGoed Buurtbrief

Ons mail adres is: info@boeregoed.nl

Indien u de BoereGoed nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven