Copy

Wat kun je verwachten op de BoereGoed Pompoenenochtend? 

Wat kun je doen......met een pompoen?

Aanstaande zaterdag 12 oktober organiseren we een 'Pompoenenochtend' bij BoereGoed. Tussen 10.00 uur en 12.00 uur ben je van harte welkom aan de Baakwoning nummer 15 in Naaldwijk. De koffie staat klaar, de limonade ook en vanzelfsprekend zorgen we voor iets lekkers daarbij. Wat kun je precies verwachten; een kijkje in de kas, een tafel waar de mogelijkheid bestaat om een pompoen te versieren, het proeven van een heerlijke zelfgemaakte pompoensoep en er zijn pompoenen te koop, heeeeel veel pompoenen. Voor de sier of voor de eet, in alle kleuren en maten...! Daarnaast is er ook onze standaardverkoop van zelfgeteelde producten. Dus voor jong en oud is er iets te beleven, voel je welkom....!!!

 

 

Laat Assepoester maar komen...

"
Plots hoorde ze een lief stemmetje: Assepoester. Voor haar stond een mooie, vriendelijke mevrouw. “Huil maar niet, Assepoester”, zei ze. “Ik ben je petemoei. En ik zorg ervoor dat jij ook naar het bal kunt gaan!” Met een tikje van haar toverstokje toverde ze paarden, een lakei en een koetsier. En met nog een tikje van haar toverstok... veranderde ze een grote pompoen in een koets! En toen toverde ze Assepoester in een wonderschone baljurk. En ze kreeg aan haar voeten twee prachtige glazen muiltjes. “Ga en geniet”, sprak de goede fee. “Maar luister goed: vóór 12 uur ‘s nachts moet je het feest verlaten. Dan is de betovering verbroken!”....."

Zo luidt het sprookje van Assepoester geschreven door Perrault in 1697 en later bewerkt door de gebroeders Grimm. Historisch gezien is het verhaal zo oud als de weg naar Rome en misschien zelfs ouder. De Griekse historicus Strabo schreef al een versie in de 1e eeuw voor Christus. Maar waarom nou die pompoen? Deze is na 1492 in Europa geïntroduceerd, misschien afgeleid van de satire van de Romeinse treurspeldicht 'Seneca Apocolocynto sis Divi Claudii' wat vrij vertaald de verpompoening of verkalebassing van de goddelijke Claudius betekent. Wat hieraan wellicht heeft bijgedragen is dat vermoeidheid ook wel eens omschreven wordt als "na twaalven verander ik in een pompoen" (dan ben ik niet meer oftewel: ik wil voor twaalven in bed liggen).

Helaas de toverstokjes leveren we niet bij, Petemoei heeft zich hier nog niet vertoond en naast onze bus en vrachtwagentje hebben we helaas nog geen koets als vervoermiddel maar de pompoenen hebben we wel. Prachtige grote exemplaren zoals je ze op de foto ziet liggen in het licht van een voorzichtig zonnetje. Te koop zijn ze ook; vanaf € 2,- kun je thuis met je eigen toverstokje proberen of het jou lukt...


 

 'De klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt...?'

Een klepel, een fles, een sambabal.....?  Niets is minder waar.  Dit is de Lagenaria Siceraria oftewel de Fleskalebas (niet te verwarren met de Flespompoen). We hebben in onze kas een flink aantal kratjes (om het maar even in de flestermen te houden) aan deze pompoenen liggen en hangen. Hele mooie exemplaren die zo prominent hangend aanwezig zijn dat we hen een aantal keer met rood/wit lint hebben moeten markeren omdat iedereen, vrolijk wandelend over het pad, zijn hoofd ertegen stootte. (Nu ik erover nadenk zouden we ze misschien ook wel als boksbal kunnen gaan inzetten maar dat even terzijde). Het is een werkelijk prachtige pompoen die voor de creatievelingen onder ons heel leuk gedecoreerd kan worden in huis en tuin en ook bewerkt kan worden omdat ie uiteindelijk indroogt waardoor er bijzonder leuke dingen mee te maken zijn. 

De Fleskalebas is thuis in tropisch Afrika en is dus geschikt als decoratie maar ook voor de consumptie. Hij heeft een plaats in de volle zon en een klimhulp nodig om volledig tot groei te kunnen komen. Ben je geïnteresseerd? Zolang de voorraad strekt..... 

 

Onze missie: BoereGoed, goed voor mensen!

BoereGoed is niet zomaar een kas waar groente wordt geteeld. Het is een uniek regionaal project waarin doelen rond mensen, gezondheid en omgeving samenkomen.

Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en werken, waar ze zich kunnen ontwikkelen en waar positieve gezondheid voorop staat. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen die gewoon even begeleiding nodig hebben.

De kas is het hart èn de ziel van BoereGoed. Er heerst gezelligheid, veiligheid en vertrouwen en het geeft mensen de mogelijkheid om gewoon te mogen zijn, wie ze zijn. Een plek waar het hart klopt en waar een warm welkom voelbaar is.

BoereGoed staat middenin de lokale gemeenschap en verbindt daarin mens en instanties. Daarnaast staat BoereGoed voor duurzame en gezonde groente en fruit, lokaal of geteeld in de eigen Buurtkas.

De Farmshops vormen het verlengde van de kas als middel richting onze doelgroepen. Het resultaat daarvan is; gezond, vers en lekker eten aanbieden met een liefdevolle en zorgzame knipoog naar het welzijn van de mens en het milieu.

Kortom door samen te werken, samen te delen en samen te leren ontstaat een mooi Goed, een BoereGoed, goed voor mensen… Inmiddels werkt een heel team samen aan deze missie, in verbinding en in gedrevenheid!

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2019 BoereGoed, All rights reserved.

Ons mail adres is: info@boeregoed.nl

Indien u de BoereGoed nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven