Copy

Buurtbrief met o.a.: een kontje, arbeidsvitaminen, duurzame bakkies en schoffelen...

We naderen de herfst, maar eerst nog even nazomeren...

September alweer.....dat betekent dat de herfst nadert. De dagen worden korter, het is ongeacht de middagtemperatuur 's morgens al wat kouder en natter, de bomen beginnen bruiner te worden en een enkel blad vindt reeds de weg naar beneden. De scholen zijn weer begonnen en het 'gewone' dagelijkse leven lijkt hervat alsof het nooit vakantietijd geweest is. Ook in de kas begint langzaam duidelijk te worden dat de zomer haar eind nadert. De bonenplant gaat bruin blad vertonen en geeft steeds wat minder oogst, de kalebassen idem. De aubergines en paprika' s geven nog ruimschoots oogst maar ook daar is al wat bruin blad zichtbaar. De courgettes staan er superfris bij en komen nu pas een beetje op gang. Ook onze proef met de watermeloenen slaat aan. Daarnaast begint al het 'winterspul' lekker een beetje te groeien. Chinakool, Paksoi, Bloemkool en verschillende slasoorten zorgen voor een frisse aanblik naast de intredende herfst van de andere gewassen. Zo is ook in de kas te zien dat de jaargetijden mooi in elkaar overlopen en er altijd weer hoop is op een verse, nieuwe fase....

 

'Een kontje geven....'

We hebben hem even 'een kontje gegeven', deze Oog- of eigenlijk Ogenmeloen. Dit omdat ie zo mooi uitkomt tussen het gewas van de basilicum. Als we verder gaan op de ondeugende toer, zouden we het blote billen in het groen kunnen noemen maar laten we het een beetje netjes houden voor onze lezers. Wat zijn we bedolven onder de Ogenmeloenen deze zomer, wat waren ze heerlijk en wat hebben we genoten. En niet alleen wij. Wat ontzettend leuk om het enthousiasme van onze bezoekers steeds weer te hebben mogen ervaren. Wij Westlanders zeggen eigenlijk allemaal Oogmeloen maar 

de Ogenmeloen is genoemd naar een kibboets in Israël, genaamd Ogen, waar deze meloen voor het eerst werd geteeld.

Het is een kruising tussen een meloen van het cantaloupetype en een netmeloen. De vrucht is bijna bolvormig. De schil is glad, oranjegeel en heeft een lichte segmentverdeling met groene strepen tussen de segmenten. Het vruchtvlees is crèmekleurig tot lichtgroen, sappig, aromatisch en ruikt bij rijpe exemplaren zeer sterk.

De Ogenmeloen wordt geteeld in Frankrijk, Israël en Spanje. De aanvoer vindt plaats tussen april en januari. In België en Nederland kan hij in de kas worden geteeld.No mondayBlues bij BoereGoed....!

Een normale, ietwat warme maandagochtend bij BoereGoed en volgens velen hèt mooiste moment van de dag: de koffietafel om 10:00 uur. De mensen die al om 7 uur, of soms nog eerder, begonnen zijn, kijken reikhalzend uit naar dat heerlijk geurende bakje leut. Soms is er al een aantal keer op niet geheel fijnzinnige wijze 'BAKKKKIE' gebulderd met een trilling van wat heb ik jou daar..... Dat al het glas dan nog in de kas zit is echt bewonderenswaardig! Op het moment dat het dan ook eindelijk zo ver is en de geur je tegemoet komt, stromen uit alle hoeken, gaten en spelonken, de dorstige vrijwilligers toe. Vrijwilligers, cliënten en zelfs MT leden komen dan samen en vormen binnen no-time één gezellig geheel. We hebben de lolbroeken, de stille Willies, de Wikipedia' s, de sociale, de knoeiers, kortom het is letterlijk van alles wat. Als de rust is wedergekeerd en een ieder weer aan het werk gaat is er soms letterlijk een bom ontploft want zoveel mannen bij elkaar vormt helaas nu niet bepaald altijd erg veel huishoudelijk inzicht. Op de één of andere manier denkt veel van het manvolk dat vieze kopjes, koffievlekken, en gemorste suiker vanzelf oplost en naar een vaatwasser wandelt maar dat blijkt dan helaas een utopie. Maar gelukkig is zelfs hier als vanzelf een soort taakverdeling ontstaan en wordt de boel toch weer schoon, zèlfs door mannenhanden omdat er gelukkig altijd uitzonderingen zijn! Maar wat mooi, deze dynamiek! Onze BoereGoed-dynamiek waarin een ieder mag ZIJN wie hij is en in de verbinding alles één is, één trots BoereGOED….!


 


Arbeidsvitaminen...?!

Inmiddels leveren we al geruime tijd werkfruit. Heerlijk vers fruit direct geleverd aan het bedrijf, in mooie houten kistjes die door onze vrijwilligers en andere helpende handen in elkaar zijn gezet. Het resultaat is een kleurig en gezond geheel, van o.a. bananen, peren, appels, kiwi' s en mandarijntjes. Gebleken is dat het verhogen van de fruitconsumptie, door middel van werkfruit, bijdraagt aan de gezondheid van de werknemers, goed is voor de werksfeer, zorgt dat ze harder gaan werken en meer plezier hebben in hun werk. Bovendien verhogen de dagelijkse vitamines de weerstand en bevorderen het herstel na ziekte. Reden genoeg voor ons om hierin te voorzien. Een kist werkfruit voor je bedrijf bevat 40 stuks fruit. We leveren aan bedrijven in de regio, Westland, Midden Delfland en Delft, twee maal per week op maandag en woensdag. Voor informatie: info@boeregoed.nl


Laat Assepoester maar komen...

"
Plots hoorde ze een lief stemmetje: Assepoester. Voor haar stond een mooie, vriendelijke mevrouw. “Huil maar niet, Assepoester”, zei ze. “Ik ben je petemoei. En ik zorg ervoor dat jij ook naar het bal kunt gaan!” Met een tikje van haar toverstokje toverde ze paarden, een lakei en een koetsier. En met nog een tikje van haar toverstok... veranderde ze een grote pompoen in een koets! En toen toverde ze Assepoester in een wonderschone baljurk. En ze kreeg aan haar voeten twee prachtige glazen muiltjes. “Ga en geniet”, sprak de goede fee. “Maar luister goed: vóór 12 uur ‘s nachts moet je het feest verlaten. Dan is de betovering verbroken!”....."

Zo luidt het sprookje van Assepoester geschreven door Perrault in 1697 en later bewerkt door de gebroeders Grimm. Historisch gezien is het verhaal zo oud als de weg naar Rome en misschien zelfs ouder. De Griekse historicus Strabo schreef al een versie in de 1e eeuw voor Christus. Maar waarom nou die pompoen? Deze is na 1492 in Europa geïntroduceerd, misschien afgeleid van de satire van de Romeinse treurspeldicht 'Seneca Apocolocynto sis Divi Claudii' wat vrij vertaald de verpompoening of verkalebassing van de goddelijke Claudius betekent. Wat hieraan wellicht heeft bijgedragen is dat vermoeidheid ook wel eens omschreven wordt als "na twaalven verander ik in een pompoen" (dan ben ik niet meer oftewel: ik wil voor twaalven in bed liggen).

Helaas de toverstokjes leveren we niet bij, Petemoei heeft zich hier nog niet vertoond en naast onze bus en vrachtwagentje hebben we helaas nog geen koets als vervoermiddel maar de pompoenen hebben we wel. Prachtige grote exemplaren zoals je ze op de foto ziet liggen in het licht van een voorzichtig zonnetje. Te koop zijn ze ook; voor tussen de €5,- en €10 kun je thuis met je eigen toverstokje proberen of het jou lukt...


 

 Jonge bloemkoolplantjes...

Tussen de touwtjes van de courgetteplant zie je de zojuist geplante bloemkool. Nog helemaal pril, fris en groen staat dit kleine bloemkooltje zijn mannetje naast deze reusachtige plant met haar mooie gele bloemen. Over zo' n 100 dagen kunnen de eerste bloemkooltjes geoogst gaan worden maar tot die tijd worden ze met de liefde verzorgd door onze vrijwilligers. Want de weg naar volwassenheid moet tenslotte met de nodige warmte en aandacht begeleid worden. Op tijd een drankje, zonlicht, en de nodige rust, ruimte, reinheid en regelmaat zorgen straks voor een heerlijke bloemkool in volwassen staat.

We vonden zomaar wat grappige wetenswaardigheidjes over bloemkool:

1.Bloemkool wordt geel door de zon. Door de bloem met haar eigen bladeren te bedekken vangt de bloem geen zon. Zo blijft de bloemkool wit én blijven wij haar kopen. Gele bloemkolen kun je ook gewoon eten, maar deze zien er onaantrekkelijker uit waardoor ze vaak worden weggegooid - zonde eigenlijk.


2. Wist je dat bloemkool niet hoeft te stinken? Vaak koken we de bloemkool en eten we deze op met een kaassausje (waarna de geur van bloemkool in huis nog een poos te ruiken is). Door het lange koken komt er een zwavelachtige geur vrij. Doe je dit op een snellere manier, door de bloemkool bijvoorbeeld te verwarmen in de oven, dan stinkt de bloemkool niet!

3. We checken de grootte van de bloemkool door met een mes op de bloem te tikken. Aan de hand van het geluid kunnen we de grootte en de kleur bepalen.

4. Waar je wortels een week in ijs kunt bewaren, moet bloemkool worden gekoeld met koude lucht. Bloemkool neemt water op en wordt melig in ijs. Bloemkool moet  binnen drie tot vijf dagen worden vers om hem zo vers mogelijk te houden.

5. Een bloemkool met bruine plekken? Geen zorgen. Dit laat zien dat de bloem borium-gebrek heeft - een enzym dat een rol speelt bij de celdeling. De bruine plekjes hebben géén invloed op de smaak of kwaliteit.

 

 


Alle Watermeloen-begin is moeilijk....

Reikhalzend hebben we er naar uit gezien; het moment dat onze proef met de watermeloenen geslaagd zou zijn! Eindelijk was het moment daar, trappelend van ongeduld zochten we de allergrootste uit. Er werd even flink op geklopt want, zo zei één van onze vakmensen, hij moet hol klinken. Nou, hol klonk ie.... Fotocamera erbij want dit moment moest uiteraard vastgelegd worden voor later èn voor onze social media. Helemaal zenuwachtig en in ganzenmars toogden we richting keuken alwaar we van de spanning onze adem inhielden terwijl we met het grootste mes wat we vinden konden, deze knoert zouden 'slachten'. Een zucht van teleurstelling ging vervolgens door ons keukentje; wat een desillusie! Niets geen mooie rode blos had deze jongen maar een vaal, bleek pafferig gelaat. Geproefd hebben we' m natuurlijk ook en dat maakte alles weer een beetje goed, want ook al waren we te vroeg met oogsten, de smaak hield een belofte in! Zo zie je maar dat alle begin moeilijk is, geduld soms op de proef wordt gesteld en de natuur zich niet laat haasten. En ondanks ons beginners-gepruts hebben we er al veel van geleerd. Binnenkort een nieuwe poging...

Duurzaam bakkie......

Wist je dat BoereGoed haar groenten- en fruitproducten verpakt in verpakkingen die
gemaakt zijn van Miscanthus ofwel Olifantsgras?! Olifantsgras is een snelgroeiend gewas dat groeit op Hollandse bodem en dat heel veel CO2 vastlegt. Dankzij moderne technieken is het supergeschikt gebleken om producten te maken die vele malen beter zijn voor het milieu. Geen plastic, geen karton dus maar Olifantsgras. De verpakking wordt geleverd door Vibers Packaging. Afgelopen jaren is er door Vibers veel tijd en energie gestoken in dit zeer duurzame alternatief voor plastic. Ondanks de
hogere prijs van deze verpakking wil BoereGoed toch het statement maken om niet
alleen zoveel mogelijk lokaal, duurzaam en verantwoord geteelde producten te
verkopen, maar dit nu ook te doen in combinatie met duurzame verpakkingsmaterialen. Het Kiemplantlogo is aangevraagd en zodra dit op de verpakking staat, weet de consument dat de verpakking bij het GFT mag. We zijn bij BoereGoed zeer enthousiast over de samenwerking met Vibers! Oooohja, en we doen ook nog eens zoveel mogelijk aan het hergebruik van deze bakjes. Mooi toch....?!

'De klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt...?'

Een klepel, een fles, een sambabal.....?  Niets is minder waar.  Dit is de Lagenaria Siceraria oftewel de Fleskalebas (niet te verwarren met de Flespompoen). We hebben in onze kas een flink aantal kratjes (om het maar even in de flestermen te houden) aan deze pompoenen liggen en hangen. Hele mooie exemplaren die zo prominent hangend aanwezig zijn dat we hen een aantal keer met rood/wit lint hebben moeten markeren omdat iedereen, vrolijk wandelend over het pad, zijn hoofd ertegen stootte. (Nu ik erover nadenk zouden we ze misschien ook wel als boksbal kunnen gaan inzetten maar dat even terzijde). Het is een werkelijk prachtige pompoen die voor de creatievelingen onder ons heel leuk gedecoreerd kan worden in huis en tuin en ook bewerkt kan worden omdat ie uiteindelijk indroogt waardoor er bijzonder leuke dingen mee te maken zijn. 

De Fleskalebas is thuis in tropisch Afrika en is dus geschikt als decoratie maar ook voor de consumptie. Hij heeft een plaats in de volle zon en een klimhulp nodig om volledig tot groei te kunnen komen. Ben je geïnteresseerd? Zolang de voorraad strekt..... 

 

Therapeutisch schoffelen of gewoon plezier....?

Onze vrijwilliger Henry is lekker bezig! Of het nou schoffelplezier of schoffelwoede is, geschoffeld moet er worden om de kas (enigszins) onkruidvrij te houden. Schoffelen lijkt wat oubollig maar het is eigenlijk een hele goede manier van bestrijding want je stopt onkruid op een natuurlijke manier. Het plantje wordt bij de wortel afgesneden waardoor deze vervolgens uitdroogt en sterft. Het werkt bij alle soorten onkruid en het is zelfs goed voor lijf en leden. Sterker nog, schoffelen is een belangrijk onderdeel van therapeutisch tuinieren! Therapeutisch tuinieren geeft ontspanning en rust. Zet je gedachten op een rijtje en laat je beter voelen. Door fysiek bezig te zijn verplaatst de aandacht van het hoofd naar het lichaam en brengt je meer in het nu. Wetenschappelijk is aangetoond dat tuinieren dezelfde hersengolfpatronen teweeg brengt als bijvoorbeeld mediteren. Daarnaast is het (voor onze vrijwilligers) makkelijker om op deze manier met elkaar in gesprek te gaan omdat het prettig is om met iemand te praten die in aandacht samen (met hen) aan het werk is. En tenslotte, voor wie het op nog dieper level durft te bezien, kom je door letterlijk te aarde(n) of met je handen in de grond te wroeten, in contact met je ware aard.... Of al onze 'ruwe bolsters in blanke pit' dit nou ook daadwerkelijk zo ervaren is de vraag maar het is een prachtig gegeven en voelbaar aan de sfeer en de saamhorigheid!!!

Onze missie: BoereGoed, goed voor mensen!

BoereGoed is niet zomaar een kas waar groente wordt geteeld. Het is een uniek regionaal project waarin doelen rond mensen, gezondheid en omgeving samenkomen.

Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en werken, waar ze zich kunnen ontwikkelen en waar positieve gezondheid voorop staat. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen die gewoon even begeleiding nodig hebben.

De kas is het hart èn de ziel van BoereGoed. Er heerst gezelligheid, veiligheid en vertrouwen en het geeft mensen de mogelijkheid om gewoon te mogen zijn, wie ze zijn. Een plek waar het hart klopt en waar een warm welkom voelbaar is.

BoereGoed staat middenin de lokale gemeenschap en verbindt daarin mens en instanties. Daarnaast staat BoereGoed voor duurzame en gezonde groente en fruit, lokaal of geteeld in de eigen Buurtkas.

De Farmshops vormen het verlengde van de kas als middel richting onze doelgroepen. Het resultaat daarvan is; gezond, vers en lekker eten aanbieden met een liefdevolle en zorgzame knipoog naar het welzijn van de mens en het milieu.

Kortom door samen te werken, samen te delen en samen te leren ontstaat een mooi Goed, een BoereGoed, goed voor mensen… Inmiddels werkt een heel team samen aan deze missie, in verbinding en in gedrevenheid!

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2019 BoereGoed, All rights reserved.

Ons mail adres is: info@boeregoed.nl

Indien u de BoereGoed nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven