Copy

Buurtbrief met o.a.: zomerkoning doet intrede, kunst in een kissie, de belofte van de kasboon en natuurlijk: onze missie!

Eerste BoereGoed kasasperges aangeboden aan Burgemeester Arends.

En ja hoor...… onlangs zijn de eerste BoereGoed kasasperges officieel overhandigd aan de kersverse burgemeester van Gemeente Westland, Bouke Arends. De kasasperges werden aan hem overhandigd om aandacht te vestigen op het BoereGoed initiatief maar ook op de kleinere teelten in het Westland.
Wat was het een mooi, bijzonder en dankbaar moment! Na een speech van de burgemeester zelf en één van onze bestuursleden heeft de burgemeester mogen toekijken hoe een asperge groeit, wordt uitgegraven en uiteindelijk wordt gestoken. Daarna heeft hij ook zelf eigenhandig een asperge kunnen uitsteken. Uiteraard ging hij niet met lege handen naar huis maar met een prachtig, goedgevuld kistje Wit Goud, overhandigd door Fred Mattern. De burgemeester gaf in zijn speech tevens aan, geraakt te zijn door het initiatief BoereGoed die met haar Stichting, mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt of beperking, een plek biedt. 

Yessssss…..!

Het was eindelijk zover: de eerste BoereGoed kasasperges staken de kop op.
Vanaf vrijdag 22 maart werden de eerste Westlandse BoereGoed kasasperges weer aangeboden!  Op een klein oppervlak in de Buurtkas van BoereGoed worden de asperges nog steeds gekweekt en traditioneel worden er daarnaast asperges geleverd door aspergekweker en partner Antonio Van Beek uit Terheyden.

Het liep dus weer storm bij de BoereGoed FarmShop aan de Naaldwijkseweg in ’s Gravenzande en de Farm I See in Schipluiden. Voor het eerst deed ook Tuincentrum Boers in Maasdijk mee met de campagne! Vanaf die vrijdag zijn er dus weer asperges in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. De asperges worden gesorteerd in de maten AA, A, B en krom/soep. De kleinere asperges worden overigens voortaan geschild aangeboden!!  De voorgeschilde asperges waren  vorig jaar een groot succes en van daaruit zal dit herhaald worden!
Kasasperges

Het ´witte goud´, werd de afgelopen 20 jaar op verschillende plaatsen in het Westland en in Midden Delfland geteeld.  Vorig jaar is de teelt aan de Westgaag op de grens van Westland en Midden Delfland gestopt omdat het gewas niet langer mee kon. Nu wordt er slechts nog op kleine schaal geteeld in de Buurtkas in ’s Gravenzande. BoereGoed is daarom de samenwerking aangegaan met één van de beste kasasperge telers van Nederland; Van Beek in Terheyden (Noord Brabant) die vrijwel alle asperges zal leveren.

En voorlopig gaan we nog wel even door.....het aspergeseizoen loopt normaal gesproken door tot ver in juni. En...… inmiddels hebben we ook weer onze bekende heerlijke aardbeitjes erbij!Nog even de feiten op een rijtje....

Asperges zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. In het voorjaar kunnen ze niet ontbreken op je menu. Helderwitte asperges, maar ook groene en zelfs paarse vinden dan ook hun weg naar menig keuken.

Al in de oudheid, bij de Grieken, Romeinen en Chinezen werd asperge omschreven als een geneeskrachtig kruid. Met name door de stof asparagine die een gunstige uitwerking lijkt te hebben op een lage bloeddruk, hartkloppingen en leverkwalen. Asperge werkt verder ook bloedzuiverend en kan als vochtafdrijvend middel gebruikt worden bij blaas- en nierfunctiestoornissen.

Asperges bevatten veel voedingsstoffen. Denk aan magnesium, kalium, zink, fosfor en vitamines als B1, B2, B6 en C. De groene asperges danken hun kleur aan het zonlicht en bevatten zelfs nog meer vitamine C en caroteen. Door de aanwezigheid van calcium en asparaginezuren stimuleren asperges een optimale werking van de nieren.

Verkrijgbaarheid: Nederlandse asperges zijn uitsluitend in het aspergeseizoen verkrijgbaar. Het seizoen duurt meestal van begin april t/m 24 juni. Het is mogelijk dat er half maart en begin juli ook asperges verkrijgbaar zijn, maar let dan goed op de afkomst omdat er dan ook meer buitenlandse asperges worden aangeboden.

De supermarkt is al sinds jaren het belangrijkste verkoopkanaal voor verse asperges. De boer/teler volgt op de tweede plaats en de groenteboer en de markt komen daarna. In de zuidelijke provincies wordt de asperge meestal bij de boer/teler gekocht.

Wat is ‘vers’? Je gaat er misschien vanuit dat alle verkooppunten (dag)verse asperges aanbieden maar helaas is dit niet altijd het geval. Hoe weet je nou of de asperges echt vers zijn?
Een verse asperge heeft een glanzende stengel en als je de stengels (zachtjes) tegen elkaar aanwrijft, hoor je een piepend geluid. Het snijvlak aan de onderzijde van de stengel mag niet ingedroogd zijn. Een handige tip is even met je nagel op het vlak te drukken.

Bewaren: Asperges zijn dagvers het lekkerst, maar ze zijn ook goed een aantal dagen te bewaren in de koelkast. Witte asperges kun je het beste in een vochtige doek in de koelkast bewaren. Groene en paarse asperges in een open plastic zak in de koelkast. Wil je asperges langer bewaren? Dan kun je ze ook invriezen. Schil de asperges zorgvuldig. Daarna verpak je de asperges in een plastic diepvrieszakje en dan kunnen ze zo de vriezer in. De asperge is nu 4 tot 6 maanden houdbaar. Doe bij de bereiding de asperges bevroren in een pan met ruim water, dus zonder vooraf te ontdooien.

Zomerkoning doet zijn intrede...


Het is inmiddels mei, de dagen worden langer, de temperatuur wordt hoger, dat betekent: tijd voor het jaarlijks terugkerend Koninklijk bezoek! In volle glans en glorie laat hij zich zien en met trots draagt hij zijn kroon in de wetenschap dat hij de mooiste, zoetste en lekkerste is! En dat is ie....! Velen hebben hem al aanschouwd en geproefd en zijn volledig overtuigd van onze Majesteit. Hij is werkelijk niet aan te slepen deze aardbei. Eenmaal geproefd ben je compleet overtuigd. Nu verkrijgbaar in de Farmshops en Farm-I-See voor € 2,79 per bakje en 2 bakjes voor maar € 5,00....!!! 

Aard­bei­en met bal­sa­mi­co...

Ingrediënten:
-4 el pistachenoten ((bakje 95 g) grof gehakt)
-2 el balsamicoazijn (op hout gerijpt (flesje 250 ml))
-4 el vloeibare (honing)
-2 el verse munt (alleen de blaadjes)
-1 bakje aardbeien ((250 g), kroontjes verwijderd)
-1 bak slagroomijs (1 liter)
-ijscoupes

Bereiden:

Rooster de pistachenoten 3 min. in een koeken­pan zonder olie of boter. Voeg de azijn en de honing toe, schep om en neem de pan van het vuur.Snijd de muntblaadjes fijn. Halveer de aardbeien. Schep in elke coupe 2 bolletjes ijs en verdeel de aardbeien erover. Schenk het warme notenmengsel erover en garneer met de munt.

Bron: AH
 

Kunst in een kissie….

Onlangs mochten we bij Florpartners deze echt Westlandse BoereGoed pakketten bezorgen. Met in de hoofdrol natuurlijk het witte goud, de kas asperge! En daarnaast nog veel meer lekkers uit eigen kas, verzorgd en geoogst door onze eigen vrijwilligers èn uit de streek. Trots op het resultaat!De belofte van de kasboon....

We hebben ze weer in de farmshops; heerlijke kassperziebonen! En zoals je kunt zien op de foto, belooft onze eigen BoereGoed Buurtkas binnenkort ook weer zelf kasbonen te gaan geven. We kunnen niet wachten maar tot die tijd hoef je dus echt niet mis te grijpen...

Van de bloemetjes en de bijtjes.....

We hebben 'm weer de allerlekkerste bloemenhoning! Op de foto nog even zonder etiket omdat ons echte eigen BoereGoed etiket in de maak is. Afkomstig van de Natuurwinkel in Bunschoten. Veertig bijenvolken aan de Oostvaarderplassen zorgen voor deze lekkere, onbespoten, puur natuur honing. Echt een aanwinst....!

Voor de bui binnen zijn....?

Wat een heerlijk gezicht: een fikse bui zodat de grond zich kan voeden en klaarmaken voor de nieuwe planten. Inmiddels is er al paprika-, bloemkool- en sperzieboonplant

Internationale dag van het naakt tuinieren...

Brrrrr het is nog een beetje koud deze dagen maar afgelopen zaterdag was het de internationale dag van het naakt tuinieren! Deze dag bestaat al sinds 2005 en wordt iedere eerste zaterdag van mei gevierd. Een Amerikaanse nudistenorganisatie vond dat tuinieren net zo goed naakt gedaan kon worden en dat dit zelfs aan een positief zelfbeeld kan bijdragen. Bij BoereGoed kijken we hier uiteraard met een knipoog naar en hielden daarom maar gewoon de kleertjes aan...!

Verwen je moeder....

Het is weer bijna moederdag!! Ben je, of heb je, een theeleut-moeder, een bio-moeder of ben je gewoon op zoek naar een leuk cadeautje..?! BoereGoed gaat hele leuke, gezonde en lekkere BIO theepakketten maken speciaal voor moederdag. Licht je kinderen of partner dus in en wie weet.... Vanaf vrijdag verkrijgbaar. Vind je dit leuk of heb je tips of ideeën? Of vind jij dat er iets echt NIET in mag ontbreken laat het ons gerust weten, we nemen je reactie mee...

Onze missie: BoereGoed, goed voor mensen!

BoereGoed is niet zomaar een kas waar groente wordt geteeld. Het is een uniek regionaal project waarin doelen rond mensen, gezondheid en omgeving samenkomen.

Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en werken, waar ze zich kunnen ontwikkelen en waar positieve gezondheid voorop staat. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen die gewoon even begeleiding nodig hebben.

De kas is het hart èn de ziel van BoereGoed. Er heerst gezelligheid, veiligheid en vertrouwen en het geeft mensen de mogelijkheid om gewoon te mogen zijn, wie ze zijn. Een plek waar het hart klopt en waar een warm welkom voelbaar is.

BoereGoed staat middenin de lokale gemeenschap en verbindt daarin mens en instanties. Daarnaast staat BoereGoed voor duurzame en gezonde groente en fruit, lokaal of geteeld in de eigen Buurtkas.

De Farmshops vormen het verlengde van de kas als middel richting onze doelgroepen. Het resultaat daarvan is; gezond, vers en lekker eten aanbieden met een liefdevolle en zorgzame knipoog naar het welzijn van de mens en het milieu.

Kortom door samen te werken, samen te delen en samen te leren ontstaat een mooi Goed, een BoereGoed, goed voor mensen… Inmiddels werkt een heel team samen aan deze missie, in verbinding en in gedrevenheid!

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2019 BoereGoed, All rights reserved.

Ons mail adres is: info@boeregoed.nl

Indien u de BoereGoed nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven