Copy

Buurtbrief met o.a.: wintertijd, knoerten van knoflook, Amsoi, wie BoereZoet is krijgt lekkers en Koreaans onderonsje..

A hazy shade of winter.......

Brrrrrr…..winterse taferelen deze donkere dagen voor Kerst. En donker is het! Bijna ongemerkt zijn we alweer december ingegleden. Alsof het gisteren nog zomer was dient met een schok het einde van het jaar zich bijna aan. Het is voelbaar in de winkels, er wordt jachtig ingeslagen om maar niet mis te grijpen voor de feestdagen. Op straat is met regelmaat een knal te horen door te vroeg afgestoken vuurwerk en in de huiselijke intimiteit van de woonkamers zijn de lichtjes met de belofte van Kerst overal zichtbaar.

Bij BoereGoed gaat, nog maar net bekomen van de Sint,  alles gewoon rustig door. Er wordt twee maal in de week kasbloemkool en broccoli geoogst en de mannen zijn druk bezig met het onderhouden van de kas. Ook de bestellingen van het werkfruit en het vullen en voorzien van de farmshops loopt nog even door. Vanwege de kou duurt ons koffie-uurtje ongemerkt steeds een beetje langer want met zoveel makke schapen (of eigenlijk rammen) in een hok, loopt de temperatuur lekker op. De enkele ooi die er in het gezelschap te vinden is, zit overigens standaard met dikke truien, shawls en jassen en wordt nog steeds niet warm. Gelukkig is er wel het warm, kloppend BoereGoed-hart en dat maakt veel goed. 


Tijdens de periode Kerst en Oud en Nieuw geldt dat we: onze farmshops voor het laatst aanvullen met verse producten op 24 december en aansluitend pas weer op 7 januari. Dit betekent uiteraard niet dat er tussentijds niets te koop is maar dus zolang de voorraad strekt! 
 

 

Knoerten van knoflook....

Daar zit een luchtje aan.... Onlangs hebben we eigenhandig 224 knoflookteentjes gepoot, dat was wel even te ruiken zeg! Op meters afstand kwam de lucht je al tegemoet. De bedoeling is dat deze snel uitgezet gaan worden want ze groeien werkelijk knoerthard. Op deze manier doen we namelijk aan alternatieve bestrijding tegen o.a. luis en wortelvlieg. 'Zo heb elluk nadeel toch weer z' n voordeel...' Ongedierte, zoals bijvoorbeeld bladluis, heeft een enorme hekel aan sterke geuren. Door kruiden als knoflook in je kas te hebben, in de buurt van de andere beplanting, blijven de luisjes mooi op afstand. En daar streven we natuurlijk naar. Want een luizenleven mag, maar niet in onze kas.....
Amai zeg: Amsoi...?

Er is een vreemdeling gesignaleerd in onze kas, een nieuwkomer, een vreemde eend in de bijt. Hij is fris en groen en luistert naar de naam Amsoi. Het BoereGoed vreemdelingenrecht heeft deze Amsoi warm verwelkomd.

Amsoi lijkt op groot uitgevallen raapstelen, of een kruising tussen andijvie en Chinese kool. Deze Surinaamse groente komt van oorsprong uit Afrika. De losse bladkool met ruwe, lichtgroene bladeren is verwant aan de mosterdplant en wordt daarom ook weleens Indische mosterd of mosterdkool genoemd. De smaak is pittig, fris en een tikje bitter. Amsoi is familie van Paksoi (soi is het Chinese woord voor groente).

Amsoi bevat bijna zeven keer zoveel vitamine E als gemiddeld in groenten, en bijna zes keer zoveel calcium. Vitamine E is een antioxidant, die de cellen van het lichaam beschermt. Calcium hebben we nodig voor stevige botten en een sterk gebit.


De bladeren moeten er fris uitzien, geen bruine plekken hebben en stevig aanvoelen. Je kunt amsoi ook zelf kweken. Zaai tussen half juli en begin september. Als de planten zijn opgekomen, kun je er meerdere keren van oogsten door telkens wat bladeren eraf te halen. Ze kunnen zelfs tegen vorst.

Een voorbeeld van hoe je deze vreemde snuiter kunt eten? Snijd de bladeren in reepjes en eet ze rauw in een salade. Je kunt ze ook 8 à 10 minuten koken, roerbakken of smoren. Houd er rekening mee dat amsoi slinkt bij verhitten. Om de aanbevolen 250 gram groenten per persoon op tafel te krijgen, moet je uitgaan van 500 gram rauwe Amsoi per persoon.Wie BoereZoet is krijgt lekkers...

En zoet zijn ze, onze vrijwilligers! Op 5 december was de Sint namelijk al vroeg van de partij in de BoereGoed Buurtkas. De werkschoenen stonden al enige tijd klaar met lekkere winterwortels voor het paard van de Sint en waarschijnlijk wierp dat zijn vruchten af want een grote zak met chocoladeletters lag te wachten met daarbij een heus, door de Sint geschreven rijm: 

"Lieve vrijwilligers, 

Of je naam nou begint met een S of met een A, 
voor jullie allemaal ligt er een letter van chocola.

Dit uit dankbaarheid, speciaal van de Sint,
omdat hij jullie echt geweldig vindt...!

Groetjes, Sint en Piet"

Wat een feest! Inmiddels komen de overgebleven chocoladeletters wel een beetje onze oren uit, want de Sint had ruim ingekocht maar het was superfijn dat ie aan ons heeft gedacht!

Koreaans onderonsje....

Koreaans bezoek in de BoereGoed Buurtkas! Onlangs was er een groep Koreaanse MBO studenten te vinden bij BoereGoed. Nadat ze al een aantal moderne en gerenommeerde bedrijven bezocht hadden was het tijd om hen de eenvoud en de basis van het tuinieren te laten zien. Daarnaast waren ze één en al (vanuit het Engels vertaald naar Koreaans) menselijk oor voor de mooie dingen die we als BoereGoed doen vanuit de Stichting.. Het leverde mooie en hilarische momenten en plaatjes op. Zo werd er bijvoorbeeld een woordje gedaan door Nellie één van onze vaste krachten. Daar waar je één en al oor en aandacht zou verwachten zat echter iedereen continu op zijn/haar smartphone. Omdat het toch wel enigszins gênant werd vroegen we hen naar de reden hiervan en wat bleek. Dit is de manier waarop Koreanen studeren. Werkelijk alles vindt plaats en gebeurt via de smartphone. Goed om te weten want een misvatting vanuit cultuurverschil is snel gemaakt... Het was een leuk, leerzaam en boeiend bezoekje!

Aromatherapie; Citroen...

Bij BoereGoed verkopen we de biologische citroen. Heerlijk voor in de thee, een gerecht of gezond sapje. Maar wellicht minder bekend is het gebruik ervan in etherische olie, oftewel aromatherapie. 

Aromatherapie dient voor het bevorderen van de gezondheid en het genezen van aandoeningen met gebruikmaking van essentiële oliën. De levenskracht, die in deze oliën verzameld is, wordt op de patiënt overgedragen en zal draagt bij aan het herstel van het natuurlijke evenwicht in zijn of haar lichaam. Elke olie heeft specifieke eigenschappen, die zich richten op één of meer organen en/of aandoeningen. Het gaat om een selectief proces, waarbij uitsluitend schadelijke bacteriën worden uitgeschakeld, terwijl de onschadelijke en nuttige ongemoeid blijven. Het gebruik van essentiële olie zal zelden neveneffecten tot gevolg hebben. Essentiële oliën worden door het lichaam opgenomen via inhalering, de huid of de slokdarm en verlaten het door de huid, de urine of de ontlasting.

Wat is de werking van Citroen(olie)?


De Citroen heeft geneeskrachtige eigenschappen. Hij is o.a. bacteriedodend, bloedarmoede bestrijdend, bloeddrukverlagend, helend, insectenverdrijvend, koortswerend, laxerend, ontsmettend en urinedrijvend.

Gebruik door de eeuwen heen:

- De Egyptenaren gebruikten citroenolie bij een voedselvergiftiging. 

- Men dacht dat citroenolie hielp tegen malaria en tyfus.
- Op schepen nam men citroenen mee om scheurbuik te voorkomen of bestrijden.
- Japans onderzoek toonde aan dat inhaleren de concentratie sterk kan verhogen.
- Het wordt nog steeds in ziekenhuizen gebruikt om vieze luchtjes te bestrijden.
- medisch onderzoek toont aan dat de olie gunstig effect heeft op bange en depressieve patïenten.

Over het maken van etherische olie, de volgende keer meer.....

Olive Oil Company meets BoereGoed...

Op 14 november j.l. stond onze eigen Fred met Ruth van Olive Oil Company in een leuke stand bij Groenrijk Rijswijk ('t Haantje) om de olijfolie samen met de verse BoereGoed groente te promoten. Er mocht en kon geproefd worden en dat heeft vele kopers over de streep getrokken want de olie werd goed verkocht. Met de venkel uit onze eigen kas, de Vitalientjes en de verse kruiden was het al met al een lust voor het oog.....

Heerlijk spruitjesrecept van één van onze vrijwilligers....

De kaassaus kan uiteraard vervangen worden door zelf gemaakte saus.

"Als elke vrijwilliger een ster kreeg, werd het nooit meer donker".

Aldus Loesje.... En hier zijn wij het helemaal mee eens! We zoeken nog steeds vrijwilligers omdat we ons ervan bewust zijn dat het verhaal van BoereGoed grotendeels rust op de schouders van de vrijwilligers. De tomeloze inzet, het warme hart, de vakkundige inzichten, de zucht naar verbinding en de vaardige, liefdevolle handen van de vrijwilliger dragen ons initatief en waarborgen daarmee ons bestaan. Voel jij de energie in deze woorden? Denk jij wat ondersteuning te kunnen bieden aan de mensen in de kas die dat nodig hebben? Ben je sociaal bewogen? Onze Buurtkas is dè plek waar het allemaal gebeurt en een paar extra handen is meer dan welkom. Ook kun je wellicht eens ingezet worden in de verwerkingsruimte waar al onze heerlijke producten verpakt en verzameld worden alvorens ze naar de Farmshops worden vervoerd. Interesse...? Mail ons dan via info@BoereGoed.nl. We zien uit naar je reactie...want.. hoe meer sterren aan ons firmament, hoe beter..

Onze missie: BoereGoed, goed voor mensen!

BoereGoed is niet zomaar een kas waar groente wordt geteeld. Het is een uniek regionaal project waarin doelen rond mensen, gezondheid en omgeving samenkomen.

Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en werken, waar ze zich kunnen ontwikkelen en waar positieve gezondheid voorop staat. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen die gewoon even begeleiding nodig hebben.

De kas is het hart èn de ziel van BoereGoed. Er heerst gezelligheid, veiligheid en vertrouwen en het geeft mensen de mogelijkheid om gewoon te mogen zijn, wie ze zijn. Een plek waar het hart klopt en waar een warm welkom voelbaar is.

BoereGoed staat middenin de lokale gemeenschap en verbindt daarin mens en instanties. Daarnaast staat BoereGoed voor duurzame en gezonde groente en fruit, lokaal of geteeld in de eigen Buurtkas.

De Farmshops vormen het verlengde van de kas als middel richting onze doelgroepen. Het resultaat daarvan is; gezond, vers en lekker eten aanbieden met een liefdevolle en zorgzame knipoog naar het welzijn van de mens en het milieu.

Kortom door samen te werken, samen te delen en samen te leren ontstaat een mooi Goed, een BoereGoed, goed voor mensen… Inmiddels werkt een heel team samen aan deze missie, in verbinding en in gedrevenheid!

 

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2019 BoereGoed, All rights reserved.

Ons mail adres is: info@boeregoed.nl

Indien u de BoereGoed nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven