Copy

Buurtbrief oktober met o.a. succesvolle plukdag, een lange neus, prijswinnaars in het zonnetje en schorseneren...
 
Het is nu echt herfst...

De herfstperiode breekt duidelijk zichtbaar aan, zowel buiten als ìn de kas. Verdorde groenten worden geruimd en de grond wordt klaargemaakt om in het voorjaar weer te kunnen geven. Een rustige periode na alle zomerse hectiek. De vrijwilligers wijten zich zolang aan andere klussen want er is altijd werk te vinden in de Buurtkas.


Succesvolle Plukdag.

Op 22 september was er weer een Plukdag in de Buurtkas. Dit keer opgesierd door onze Raapbox. Tijdens een leuke puzzeltocht kon jong en oud de kas verkennen met als beloning het oogsten van een eigen portie/stuk groente. Daarnaast was er de mogelijkheid om de Raapbox te vullen. Het concept was inmiddels bekend; het rapen van 6 items aan verse, 'net geredde' en/of biologische groente en fruit. Het was geweldig om te zien dat mensen er speciaal voor kwamen met een heerlijk enthousiasme. De producten waren niet aan te slepen, gesjouwd werd er met extra kisten aardappelen om aan de vraag te kunnen voldoen, en met een tevreden glimlach ging een ieder naar huis. Kortom het was weer een geslaagde dag! We streven ernaar twee maal in het jaar een Plukdag te houden, uiteraard wanneer er in de kas voldoende capaciteit en aanbod is...


Geweldig animo tijdens de Boerenlanddag bij Hofstede Dier en Tuin.

BoereGoed was aanwezig met een eigen stand bij de Boerenlanddag bij Tuincentrum Hofstede Dier en Tuin. Er was enorm veel animo voor onze Raapbox! Leuk detail is dat we te werk gingen zonder plastic èn zonder weegschaal. Onze prijsvraag, leverde 2 prijswinnaars op en de kleintjes konden proeven van de heerlijke, gezonde sappen van Schulp welke ze zelf mochten tappen uit de zogenaamde 'Saptap'. Het was een heerlijke dag!

Een lange neus trekken...?

Vorige week zijn wij, deze twee Rakkers, vers geoogst in de Buurtkas. We zijn Aubergines met een behoorlijk neusje. Groente met een zogenaamde 'vormfout' dus. Maar we hebben exact dezelfde smaak. De vraag die onlangs gesteld is via de Social media is: zou jij ons, ongeacht het feit dat we er anders uitzien, toch kopen...? Mocht je hier een hele duidelijke mening over hebben en wil je deze met ons delen, schroom dan niet om te mailen naar pr@boeregoed.nl


Prijswinnaars in het zonnetje gezet.

Onlangs hebben wij een aantal prijswinnaars in het zonnetje gezet. Op Facebook plaatsten we een bericht waarin we vroegen mee te denken over een leuke naam voor de bijzondere stokslabonen in onze Buurtkas. Er kwam een overweldigende hoeveelheid reacties binnen met namen varïerend van Heilig Boontje, Koningsboon, Stokslaatje, Boonstoppel, Prinsesseboon tot aan Knakboon. Uiteindelijk kwam de naam Boereboon als beste uit de bus en dat leverde 4 winnaars op. Daarnaast plaatsen we regelmatig bij evenementen een prijsvraag waarbij een bak met snoeptomaatjes gevuld is en er geraden kan worden hoeveel tomaatjes dit zijn. Ook dat zorgde voor een aantal winnaars. Allen hebben inmiddels een goed gevulde doos met overheerlijke groente en fruit mogen ontvangen. Wil je ook een keer winnaar zijn? Houd dan onze acties in de gaten....

Koolraap en lof, SCHORSENEREN en prei, drs. P zong het al...


Alweer trek in asperges...? Dan moet je toch echt nog even wachten, maar wat denk je van de 'armeluis-asperge'? Leuk alternatief toch?! De schorseneer draagt deze naam omdat z' n smaak lijkt op die van de asperge, zacht, nootachtig en kruidig. Hij moet weliswaar eerst goed afgespoeld en geschild worden maar dan heb je ook wat. Probeer ze gewoon eens! Ze liggen nu in onze Farmshops en zijn ook nog eens biologisch. Oh...en z' n bio-vriend pastinaak ligt er ook... Maar wat is dat nou precies die Schorseneer?

De schorseneer is een lange wortel met een bruine schil. Ze kunnen ook geteeld worden in Nederland. De smaak lijkt zoals gezegd op dat van de asperge, net als het uiterlijk. Ze worden dan inderdaad ook soms 'armeluisasperges' genoemd. Oorspronkelijk komt het uit het Middellandse Zeegebied en de naam komt waarschijnlijk van het Italiaanse 'scorza nera' wat 'zwarte schil' betekent. In de Tweede Wereldoorlog en ervoor was het een populaire groente, te meer omdat het veel aanwezig was. Hierna werd het steeds minder gebruikt. Dit komt misschien doordat de bereiding van de schorseneer een tijdje duurt. Er komt namelijk bij het schillen een kleverig melksap vrij. Daarom is het handig om ze te schillen met keukenhandschoenen aan. De schorseneer is een wintergroente en is vooral beschikbaar in februari. Tegenwoordig is het populair om oude, bijna vergeten groenten te proberen dus wellicht is het zijn come-back..

 


·        
     Recept Schorseneren met ham en ei (4 personen)  

          -2 el witte wijnazijn
·         -1 kg schorseneren
·         -1 kg krielaardappelen (zak à 500 g)
·         -4 middelgrote eieren
·         -13 g verse bieslook (bakje à 25 g)
·         -125 g crème fraîche
·         -1 teen knoflook
·         -2 tl fijne mosterd
·         -200 g gerookte achterham

Bereiden:

1.    Doe de azijn in een ruime kom met water. Schil de schorseneren met een dunschiller en halveer. Leg de stelen direct na het schillen in het azijnwater. Neem de schorseneren uit de kom en breng met schoon water en zout aan de kook. Kook ze in 15 min. gaar.
2.    Kook ondertussen de krieltjes in 10-15 min. gaar. Kook de eieren in een steelpan in 8 min. hard.
3.    Roer ondertussen de crème fraîche los. Pers de knoflook. Meng de crème fraîche met de knoflook, mosterd en bieslook. Breng op smaak met peper en zout.
4.    Laat de eieren onder stromend water schrikken. Pel en halveer ze. Giet de schorseneren en krieltjes af. Verdeel de schorseneren met de ham en eieren over borden. Schep er een lepel bieslookroom bij. Serveer met de krieltjes.

Bron: AH Allerhande

Dankbaarheid.

Zomaar een hartverwarmend bedankje van een leerling van de Herman Broerenschool in Naaldwijk. Dan weet je toch echt weer even waar je het allemaal voor doet!


 


Dat vraagt om een taart....
 
'Onze' Wim werd op donderdag 25 oktober ontzettend verrast omdat een compleet camerateam van de WOS voor zijn neus stond met een heerlijke taart van bakkerij Vreugdenhil, mede gemaakt door zijn vrouw Simona. In het eerste seizoen van 'Dat vraagt om een taart' gaat presentator Alphons de Wit langs bij mensen die het verdienen om in het zonnetje gezet te worden. Zo ook bij Wim Kroschel, Wim is een vrijwilliger die letterlijk elke dag klaarstaat voor èn in de kas. Met zijn deskundigheid als oud-tuinder en zijn grenzeloze inzet is hij, samen met de andere vrijwilligers, een vast baken voor het bestaan van de BoereGoed Buurtkas. Met elkaar hebben we dan ook de taart genuttigd bij ons dagelijks terugkerend 'bakkie'...


Pumpkins….

Het is bijna Halloween en daar horen natuurlijk pompoenen bij! Ze zijn er weer, in de Farmshops, voor € 2,99 per stuk! Heb je nou helemaal geen zin in al dat gefreubel: het zijn biologische, Hollandse pompoenen dus heerlijk voor de soep....!!! Hoe maak je die?


-1¼ kg verse pompoen
-2 uien
-2 tenen knoflook
-250 g winterpeen
-3 el traditionele olijfolie
-2 gedroogde laurierblaadjes
-1 tl komijn (djinten)
-1 liter kraanwater
-1 groentebouillontablet
-2 druppels tabasco
-125 g crème fraîche

Snijd de pompoen in schijven. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil er af. Snijd de pompoen in grove stukken.Snijd de ui en knoflook fijn. Schil de winterpeen en snijd hem in plakken.Verhit de olie in een grote pan en bak de pompoen, winterpeen en ui 5 min. Voeg de knoflook, laurierblaadjes en komijn toe. Schenk het water erbij en voeg het bouillontablet toe. Breng aan de kook en laat alles in 30 min. gaar worden.Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met de tabasco, peper en zout. Roer de crème fraîche los met een lepeltje, zodat deze smeuïg wordt. Schep de soep in diepe borden of kommen en schep er crème fraîche op.


 


Koud hè.....

Jeetje wat is het ineens koud! In de buurtkas is de temperatuur bijna richting vriespunt vandaag. Dat betekent dat de kou het lastig maakt om met elkaar een kop koffie te drinken. Daarom zijn er in allerijl ramen geplaatst in de ruimte die nog maar kort geleden geplaatst is. Provisorische 'deur' ervoor, kacheltjes aan en voila . De schoonheidsprijs verdient het allemaal nog niet maar die kop koffie smaakt een stuk beter zonder ijspegel aan je neus....

Wil je ons een handje helpen, dat kan, we zijn nog steeds op zoek naar vrijwilligers....!! 

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2018 BoereGoed, All rights reserved.

Ons mail adres is: info@boeregoed.nl

Indien u de BoereGoed nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven