Copy

Buurtbrief november met o.a. tuintje in mijn hart, uit het leven gegrepen, grote bloemkolen en wie goed doet, goed ontmoet....
 
Code Rood in de Buurtkas....

Rode neuzen in de Buurtkas. Brrrrrr…..het is nu echt Winter en het is lastig om een klein beetje warm te blijven in de kas. Hard werken, koffie drinken of de zelf gefabriceerde kantine induiken is de enige remedie. Toch heeft het ook wel z' n charme, in de wetenschap dat het van voorbijgaande aard is want stiekem kijken we alweer een beetje uit naar het Voorjaar.....


Tuintje in mijn hart....

'Ik heb een (kruiden)tuintje in mijn hart...' Vrijwilliger Ab zou dit zo mee kunnen zingen. Met hart en ziel zorgt hij voor 'zijn' kruiden en dat werpt z' n vruchten af. Je ziet de lekkerste verse kruiden in filevorming op de foto. Liefdevol en deskundig worden ze gebundeld. En die geur, heeeeeerlijk....!
BoereGoed waande zich heel even het haantje in Rijswijk....

Op 1 november was er het Warm Winter Event bij GroenRijk Rijswijk ('t Haantje). Van 9:00 tot 21:00 uur was het groot feest! Je werd verwelkomd met de geur van warme oliebollen en appelbeignets en overal vond je kraampjes waar je lekkere dingen kon proeven. Ook kon je deelnemen aan leuke workshops. Uiteraard was BoereGoed ook vertegenwoordigd met een boordevolle kraam met vitamientjes...


Uit het leven gegrepen....(van één van onze vrijwilligers).

Dit is het schrijnende verhaal van een vrijwilliger, Zijn zoektocht, zijn angst, zijn eenzaamheid, zijn teleurstellingen en tenslotte zijn veiligheid bij BoereGoed.


Boeregoed is het verhaal van mensen. Zoals jij en ik. Met verlangens, mogelijkheden, geschiedenis. Mensen die een plek vinden  in de kas. Om daar te werken en elkaar te ontmoeten. 


Boeregoed is een plek voor iedereen. Niet om wat je bent, maar om wie je bent. Een veilige plek waar je jezelf kunt zijn, waar je een doel hebt, waar je gewaardeerd wordt.


Boeregoed speelt een sociaal maatschappelijke rol in de samenleving van het Westland. Omdat we goed voor mensen willen zijn. Niet vanuit professie, maar vanuit het hart.


Boeregoed is een organisatie van vrijwilligers, begeleid door enkele betaalde krachten en ondersteund door een bestuur dat bestaat uit een vijftal bevlogen mensen.


En Boeregoed is meer: Werkend vanuit een kas, met de handen in de aarde, met de handen uit de mouwen. Biologische groenten worden geteeld, verpakt en verhandeld in eigen winkeltjes, Farmshops genoemd. En zo is de cirkel rond: zaaien, oogsten, consumeren

 


'Ik heb hele grote bloemkolen.....'

Wat zijn ze mooi hè? Prachtige, verse kaskooltjes van kweker Hoogerbrugge in Maasdijk. Bijna te mooi om op te eten en verkrijgbaar in de Farmshops. Lekkerder vind je ze niet. Maar hoe gezond is bloemkool nu eigenlijk? 


Een verse bloemkool bevat 24 kcal per 100 gram. De bloemkool bestaat voor het grootste deel uit water en bevat veel vitamine C. Daarnaast heeft het net als boerenkool het voordeel dat deze groente veel ziektes bestrijdt (waarvan mogelijk kanker). Er zit ook relatief veel vitamine K, B6 en B11 (foliumzuur) in bloemkool.

Bloemkool zit verder vol vezels, mineralen en antioxidanten. Bloemkool bevat vooral veel calcium en dat is goed voor je botten. Daarnaast zorgt het stofje sulforafaan in bloemkool voor een verbetering van de bloeddruk en nierfunctie. Ook is dit goed voor een gezonde spijsvertering.


Recept: Bloemkoolsoep met spekjes...

Nodig:-
-500ml water
-1 bouillonblokje (groente)
-2 kleine aardappels
-200 gram prei
-300 gram bloemkoolroosjes
-scheut kookroom
-100 gram magere spekreepjes
-snufje zwarte peper

Bak in een pan zonder olie de spekreepjes gaar. Schep de reepjes daarna op een bord met wat keukenpapier. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Snijd de prei in stukjes. Giet een scheutje olie in een pan en bak de prei aan. Voeg na circa 2 a 3 minuten de aardappelblokjes en de bloemkoolroosjes toe en bak even 1 minuut mee. Voeg vervolgens het water, bouillonblokje en een snufje zwarte peper toe. Laat het ongeveer 20 minuten pruttelen en pureer de soep met een staafmixer. Serveer de soep met spekreepjes en smullen maar.....

 


Bloemige honing en Boerige mosterd, nieuw bij BoereGoed!!! 

Van de Natuurwinkel in Bunschoten/Lelystad hebben we iets nieuws in het assortiment: Bloemen Honing en Fijne Boeren Mosterd. Echt een smaakbeleving! Acht weilanden in Lelystad aan de rand van de Oostvaarderplassen met elk 10 kasten bijen (40 volken) zorgen voor de lekkerste, pure honing. De honing is puur natuur en onbespoten. De imker mag zich beroepen op jaaaarenlange gezonde en ziektevrije bijenvolken en oogst wel 3 maal per jaar deze honing. De honing verschilt per seizoen van smaak en kleur. Logisch natuurlijk want in de lente komen de bijen af op de nectar van bijvoorbeeld Madeliefjes en  Pinksterbloemen en in een ander moment bijvoorbeeld de Den of de Acacia. Een mooi, humaan wetenswaardigheidje is dat de imker de Propolis (is een lijmachtige substantie die de bijen maken om kieren en gaten in het nest te dichten, gemaakt van hars en sap van planten en bomen) met regelmaat schenkt aan het Brandwondencentrum in Beverwijk vanwege de geneeskrachtige werking. 

De mosterdplant is een extreem sterke plant die zowel onder als boven de grond dezelfde lengte heeft, ongeveer buikhoogte en is onbespoten. Van dezelfde kweker/imker komt de mosterd, vrij uniek want er zijn er in feite maar 2 in Nederland. De mosterdplanten krijgen dus bezoek van de ''eigen bijen'' en zo is er onbewust een mooie samenwerking tussen deze 2 producten. De mosterd bevat geen zout, geen suiker, geen kleurstoffen en geen E-nummers. De redactie heeft inmiddels geproefd en kan met recht zeggen; Zaaaaalig……!!!
 


Wie goed doet, goed ontmoet.....

Op vrijdag 9 november zijn alle vrijwilligers beloond met een heerlijke BBQ. Bij de gezellige locatie 'Eendentours Westland' werd iedereen aan het einde van de middag verwacht en getrakteerd op een heerlijk buffet. Een heuse kok stond buiten de herfstige BBQ te verzorgen en ook het 'natje' werd goed verzorgd. Uiteraard zorgde juist dit 'natje' soms voor hilariteit of juist diepe gesprekken welke je tussen de bloemkolen en de sla nu eenmaal minder snel hebt. Kortom de verbinding was voelbaar en dat is toch waar het uiteindelijk allemaal om draait, die verbinding. Samen met en vòòr elkaar en daar mag een stukje wederkerigheid niet bij ontbreken. Zoveel vrijwilligers die dagelijks vanuit het hart bijdragen aan het bestaan van BoereGoed, dat vraagt af en toe om een stukje gezelligheid of beloning. Want....wie goed doet, goed ontmoet....!

 Wat een mooie vermelding in de GroenRijk 't Haantje-folder van november/december/januari....

Zet de Piepers vast maar op.....

Er worden al aardappelen gerooid in de Buurtkas! Niet voor niets het woord 'al' want het betreft hier de zogenaamde Eersteling. De Eersteling is een consumptie aardappel  die vroeg in het seizoen te oogsten is. Hij is vrij vastkokend, iets bloemig en geschikt als kook- en bakaardappel. Vrijwilligers Henry en Ruud zijn druk doende de piepers boven de grond te krijgen. De aardappelen worden eerst los gestoken door Henry en vervolgens door Ruud, de man in de flitsende gele broek, geraapt. Om even op deze broek door te gaan, want uiteraard zijn hier grappen overgemaakt variërend van bananenbroek tot Jumbobroek, dit is een dikke regenbroek want de grond is koud en nat. 

Waar komt die naam; Piepers eigenlijk vandaan? Daar zijn de meningen over verdeeld. Er gaan verhalen dat dit aanvankelijk te maken had met de piepjonge aardappelen. Later werd het in verband gebracht met het 'piepen' wanneer de aardappelen boven heet vuur gaar gemaakt worden, gebraden of gebakken....

 

BoereGoed wenst iedereen een fijne Sinterklaasavond....!!!!! 

Wil je ons een handje helpen, dat kan, we zijn nog steeds op zoek naar vrijwilligers....!! 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2018 BoereGoed, All rights reserved.

Ons mail adres is: info@boeregoed.nl

Indien u de BoereGoed nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven