Copy

Buurtbrief met o.a.: we zijn verhuisd, stilleven met asperges, heilig boontje, hoog bezoek en watermeloenen op de proef.

Wij zijn verhuisd...

Een nieuwe kas, een nieuw BoereGoed onderkomen... De BoereGoed Buurtkas bevindt zich sinds kort aan de Baakwoning nummer 15 in Naaldwijk. De kas die eerder plaats bood aan o.a. een winkeltje, doet nu dienst als 'thuis' voor de werkzaamheden van ons vrijwilligersteam.

Er zijn flink wat hobbels genomen alvorens het vorm kreeg. Zo zetten de bewoners en omwonenden van de Baakwoning aanvankelijk wat vraagtekentjes bij het initiatief, moest er flink gebouwd en gesleuteld worden en is de verhuizing een fikse beproeving gebleken. Inmiddels begint het een klein beetje vorm te krijgen, weet iedereen z' n plek en gaat het heeel voorzichtig ergens op lijken.

Maar wat mogen we trots zijn dat we mèt en voor elkaar werken aan deze uitdaging. Er zijn inmiddels al komkommers en sperziebonen geoogst, paprika' s en snijbonen gepoot en ook de oogmeloenen staan in de grond. En het meest spannend; de asperge-geulen zijn gegraven en de asperges hebben hun koffertjes mogen pakken om de verhuizing van de Naaldwijkseweg naar hun nieuwe stek aan te gaan. Nu maar hopen dat ze kunnen aarde(n) op hun nieuwe adres....!

 

Onze missie op de gevoelige plaat..

Deze foto laat heel mooi zien waar onze missie voor staat! Eén van onze vrijwilligers, Ruud, in een prachtige samenwerking met een cliënt. Dat SAMEN is precies waar het om gaat. Samen kijken, werken, communiceren, overleggen èn plezier hebben.  Dat zorgt ervoor dat we een uniek regionaal project zijn waarin doelen rond mensen, gezondheid en omgeving samenkomen.

Dat zorgt ervoor dat we een plek zijn waar mensen elkaar ontmoeten en werken, waar ze zich kunnen ontwikkelen en waar positieve gezondheid voorop staat. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen die gewoon even begeleiding nodig hebben.

En tenslotte is dàt waarom de kas het hart èn de ziel is van BoereGoed. Er heerst gezelligheid, veiligheid en vertrouwen en het geeft mensen de mogelijkheid om gewoon te mogen zijn, wie ze zijn. Een plek waar het hart klopt en waar een warm welkom voelbaar is.

Kortom door samen te werken, samen te delen en samen te leren ontstaat een mooi Goed, een BoereGoed, goed voor mensen… En het resultaat van deze foto: een heeeeerlijk maaltje verse cobrabonen ;-)

Het witte goud voor even terug naar de Gouden Eeuw...

Stilleven met asperges en aardbeien. De verse asperges en aardbeien van BoereGoed zijn sinds kort onderwerp van een prachtig fotostilleven. Ons bestuurslid Flip van der Eijk is ook initiatiefnemer van 'Van Doek naar Werkelijkheid en Verbeelding!'. Vanuit dit concept gaf hij opdracht aan de Delftse fotograaf Fleur Halkema voor een serie foto-stillevens met voedsel uit Midden-Delfland en Westland als onderwerp. Fleur maakt een stijlgetrouwe maar eigentijdse weergave van wat de regio aan voedselrijkdom heeft te bieden. Het Stilleven was in de Gouden Eeuw een belangrijk genre in de schilderkunst. Ze werden vooral gemaakt om de rijkdom van de burgerij weer te geven. En de schilder kon in de gedetailleerdheid zijn vakmanschap laten zien. In het foto-stilleven met asperges en aardbeien zien we nu ook de rijkdom van het voedsel en de vakkennis en klasse van de fotograaf.
 
Van Doek naar Werkelijkheid en Verbeelding! (zie de website vandoeknaarwerkelijkheid.nl) wil met kunst het verhaal en het belang van de landbouw, voedsel en landschap voor de stad vertellen. In een druk verstedelijkt gebied als onze Metropoolregio wordt de nabijheid en kwaliteit van open ruimte, natuur en voedsel steeds belangrijker. Midden-Delfland en Westland hebben daarin een belangrijke rol en goede kansen voor de toekomst.
 
De asperge bestaat al 5.000 jaar. Wist u dat asperges al meer dan 5.000 jaar worden geteeld en gegeten? Oorspronkelijk komen ze uit Azië en vanaf het begin van onze jaartelling verspreid over de landen langs de Middellandse Zee. Vooral bij de Romeinen was de groente zeer geliefd. In Nederland wordt de asperge pas zo'n 200 jaar geteeld. In het begin vooral in de duingebieden en ook het Westland was een belangrijk aspergegebied. Pas na de Tweede Wereldoorlog is het zwaartepunt van de teelt naar zuidoost Nederland verplaatst. De zanderige grond daar en de goedkope arbeid (grote katholieke gezinnen) waren hiervoor de belangrijkste oorzaken.

 

Gelukkig zijn de asperges tegenwoordig nog steeds vers verkrijgbaar. Natuurlijk kunt u dit seizoen nog uitgebreid genieten van de verse asperges en aardbeien van BoereGoed. BoereGoed heeft een kleine eigen teelt van 'het witte goud' in de Buurtkas, maar werkt vooral samen met de teler Van Beek uit Terheijden, West Brabant. Onze aardbeien komen van ons vaste adres uit de regio en zijn ongekend mooi en zoet. Asperges en aardbeien, een prima combinatie voor de perfecte lentekriebels.

Heilig boontje...?

Hij is er weer in de Buurtkas: de heerlijke, verse Cobraboon, door onze lezers vorig jaar als Boereboon gedoopt.. Deze dubbele stokslaboon is echt de topper onder de bonen. Hij is draadloos en groeit aan een dubbele tros. Hij kan zo' n 20 cm lang worden, is donkergroen en hangt in trosjes van 4 a 5 bonen bij elkaar. Deze vlezige sperzieboon is opvallend lekker van smaak. Er is geen boon die zoveel verschillende benamingen heeft als deze; slaboon, prinsessenboon, herenboon of breekboon is zomaar een greep uit de mogelijkheden. De boon komt oorspronkelijk uit het gebied van Zuid Amerika vanwaar hij jaren geleden al naar ons land is toegekomen. Als de teelt goed verloopt kunnen we tot aan september/oktober genieten van deze mister Bean.De Boereboon op je bordje (recept)... 

Nodig:
-halve citroen
-2 tenen knoflook
-2 eetlepels ongezouten roomboter
-1 theelepel gedroogde tijm
-600 gram verse spekbonen
-75 ml kraanwater 

Boen de citroen schoon, rasp de schil dun van de citroen en pers de vrucht uit. Snijd de knoflook in plakjes. Smelt de boter in een hapjespan en fruit de knoflook en tijm 1 minuut.

Verwijder de steelaanzet en het puntje van de bonen. Voeg de bonen met het water en wat zout toe. Smoor afgedekt in 12 minuten zachtjes gaar. Breng op smaak met de citroenrasp, -sap en peper. Eet smakelijk!

bron: AH

Hoog bezoek...

Onlangs kwam er een delegatie langs van de Facebook groep ''Fietsen voor m'n eten". Deze groep is opgericht door Marja van der Ende. Marja heeft zoals ze het zelf zegt, zoals het een rasechte van der Ende-Bassie betaamt, het fietsen ontdekt. Dit heeft ze gekoppeld aan het dagelijks zorgen voor eten. Hierbij steunt ze het liefst lokale ondernemers, kleine winkels, tuinders en boeren in het Westland en voelt dit inmiddels als haar missie. 
Maar waar vind je nou gezond en lekker eten zo langs de weg op boerenlandweggetjes en tuinderslaantjes? Deze unieke verscholen plekjes in onze regio worden gedeeld via deze groep op Facebook en Instagram zodat we weten waar ze zijn en wat ze te bieden hebben.
We hebben tijdens dit bezoek een rondleiding gegeven door onze nieuwe kas, verteld wat BoereGoed behelst, voor wie BoereGoed bedoeld is, maar vooral de passie voor teelt en gezond en lekker eten gedeeld. Met een zelf geoogst 'krom jongetje' ging iedereen na een gezellige middag weer huiswaarts. Wat een geweldig leuk initiatief!Tomato(blend) in een nieuw velletje...

Onze' Tomatoblend, de blend gemaakt in Maasdijk met de tomaten van Nederlandse telers heeft een mooi nieuw jasje! Daarnaast heeft ie een broertje en een zusje erbij gekregen.

De '
Souper Delicious': een smakelijke soep van verse tomaten met o.a. wortel, ui tomatenpuree, knoflook en laurier. Een mooie, verse soep klaar om te eten. Omdat er 100 % van de tomaat gebruikt wordt, is er minder water gebruikt en krijg je meer smaak. 

En de 'Lazy Fellow': een rijke saus barstensvol groente voor pasta' s en lasagne. Met o.a. tomaat, wortel, ui, courgette, knoflook en basilicum. Een lekkere, frisse en gezonde saus zonder onnodige toevoegingen en 100 % natuurlijk. Wij vinden het wel wat, die mooie nieuwe huisstijl!

Fris en fruitig...

Daar staan ze weer, klaar voor vertrek..... Inmiddels leveren we al geruime tijd werkfruit. Heerlijk vers fruit direct geleverd aan het bedrijf, in mooie houten kistjes die door onze vrijwilligers en andere helpende handen in elkaar zijn gezet. Het resultaat is een kleurig en gezond geheel, van o.a. bananen, peren, appels, kiwi' s en mandarijntjes. Gebleken is dat het verhogen van de fruitconsumptie, door middel van werkfruit, bijdraagt aan de gezondheid van de werknemers, goed is voor de werksfeer, zorgt dat ze harder gaan werken en meer plezier hebben in hun werk. Bovendien verhogen de dagelijkse vitamines de weerstand en bevorderen het herstel na ziekte. Reden genoeg voor ons om hierin te voorzien. Een kist werkfruit voor je bedrijf komt uit op zo'n  €14,- exclusief BTW.'


Kromme Jongens...

Wij hebben in het Westland zo onze eigen uidrukkingen en benamingen als het om groente gaat. Zo noemen we aperges sparries, spinazie glip, zijn bietjes krootjes en gaan komkommer door voor Kromme Jongens.  Maar wist je dat deze bekende groene jongen ook wel eens gebruikt wordt in een spreekwoord. Zo is er bijvoorbeeld:

-Komkommertijd: Weinig nieuws in de media.
-Komkommers zijn van maagdenaard, Zij dienen niet te lang bewaard, groente is beperkt houdbaar.
-Een kromme komkommer is nog geen banaan: Dingen vergelijken die niet te vergelijken zijn.

Hier bij Boeregoed is het voorlopig nog geen komkommertijd, er is mèèr dan genoeg te doen èn te ervaren! Het oogsten van onze eigen heerlijke èxtra Kromme Jongens bijvoorbeeld. Niet altijd moeders mooiste jochie maar zooo smakelijk!

Waterproef...

Het wordt zomer en dat wordt weer genieten van een heerlijke, frisse watermeloen. We vinden deze meloenen zo lekker bij BoereGoed dat we voor het eerst een proef doen om deze meloenen zelf te kweken. Inmiddels hebben we een paar trays ingezaaid en kijken we met spanning uit naar het resultaat. Uiteraard houden we je op de hoogte van het verloop, via deze Buurtbrief en onze Social Media. Om alvast een beetje op de zaken vooruit te lopen vonden we een aantal grappige wetenswaardigheden over deze watermeloen:

1. De Egyptenaren waren het eerst Zoals met bijna alles. Meer dan 5000 jaar geleden groeiden er in Egypte al watermeloenen. Ze zijn zelfs te vinden op de tekeningen in hun graftombe’s. Daarnaast werden ze ook bij de overledene gelegd. Dit omdat ze geloofden dat het hen zou voeden op de reis naar de andere zijde.

2. Vierkante watermeloenen: ze groeien in Japan! Yep, in Japan houden ze wel van een beetje experimenteren. En dus kun je daar gewoon vierkante watermeloenen kopen. Wel voor $100 per stuk. Ze laten de meloenen groeien in een vierkante glazen bak om zo de vorm te creëren. Reden: dan passen ze makkelijker in de koelkast ;). Ze zijn wel wat minder zoet dan de ronde.

3. Je kan het hele ding opeten Dat wist je vast niet! Het vruchtvlees is natuurlijk lekker waterig en zoet en dat eten we met alle plezier op. Maar je kunt de schil en de pitten ook gewoon eten. En die zijn nog gezond ook. Het lekkerst is als je het gaat roerbakken, dat zie je in China veel. Net als dat ze de zaadjes op laten drogen en vervolgens roosteren. In China is het een snack, en jij kunt het heel makkelijk zelf maken! Zeker eens proberen de volgende keer dat je weer een watermeloen eet.

4. De watermeloen heeft zijn eigen nationale dag Wat heeft tegenwoordig niet zijn eigen dag. Dus de watermeloen kan uiteraard niet uitblijven. 3 augustus is de dag van de watermeloen, dat je het even weten en het volgend jaar viert met een stuk, juist watermeloen!

5. Het is een fruit, maar ook een groente. Het is zoet en daardoor dacht je waarschijnlijk je hele leven dat watermeloenen tot de fruit familie behoorden. Dat klopt helemaal, maar ze behoren ook tot de groentefamilie! Het kan ook geclassificeerd worden onder de kalebas, wat een groentesoort is.

6. Er zijn duizenden soorten Experts zeggen dat er meer dan 1200 soorten zijn. Om het makkelijk te maken hebben ze ze onderverdeeld in vier categorieen: met zaden, icebox, geel/oranje en zaadloos. In de Verenigde Staten bestaat 85% van de watermeloenen uit de zaadloze variant. Terwijl we in Nederland vaak

7. Zaadloze watermeloenen groeien natuurlijk. Als je een watermeloen zonder pitten ziet, moet je niet schrikken. Deze variant bestaat dus ook! Ze groeien natuurlijk en zijn niet genetisch gemodificeerd, geen zorgen. Dit komt door hybridisatie. Dat is een moeilijk woord voor een scheikundige combinatie. Vaak zie je bij pitloze meloenen nog wel de witte zaadjes, die kun je gewoon opeten.

8. Watermeloenen kunnen je beschermen tegen kanker Net als tomaten bevatten watermeloenen een antioxidant genaamd lycopeen. Het is bewezen dat het kankercellen reduceert voor long, darm en prostaat kanker. Reden genoeg om te blijven eten!

bron: kiwify.nl

Nog even wachten dus maar we hopen op heerlijke BoereGoed Buurtkas Water(meloen)bommen!

Onze missie: BoereGoed, goed voor mensen!

BoereGoed is niet zomaar een kas waar groente wordt geteeld. Het is een uniek regionaal project waarin doelen rond mensen, gezondheid en omgeving samenkomen.

Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en werken, waar ze zich kunnen ontwikkelen en waar positieve gezondheid voorop staat. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen die gewoon even begeleiding nodig hebben.

De kas is het hart èn de ziel van BoereGoed. Er heerst gezelligheid, veiligheid en vertrouwen en het geeft mensen de mogelijkheid om gewoon te mogen zijn, wie ze zijn. Een plek waar het hart klopt en waar een warm welkom voelbaar is.

BoereGoed staat middenin de lokale gemeenschap en verbindt daarin mens en instanties. Daarnaast staat BoereGoed voor duurzame en gezonde groente en fruit, lokaal of geteeld in de eigen Buurtkas.

De Farmshops vormen het verlengde van de kas als middel richting onze doelgroepen. Het resultaat daarvan is; gezond, vers en lekker eten aanbieden met een liefdevolle en zorgzame knipoog naar het welzijn van de mens en het milieu.

Kortom door samen te werken, samen te delen en samen te leren ontstaat een mooi Goed, een BoereGoed, goed voor mensen… Inmiddels werkt een heel team samen aan deze missie, in verbinding en in gedrevenheid!

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2019 BoereGoed, All rights reserved.

Ons mail adres is: info@boeregoed.nl

Indien u de BoereGoed nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven