Copy

Buurtbrief met o.a.: zomertijd, daar komt de bruid, hommeles in de kas, vrijwilligers gezocht en de lulo.

Zomertijd...

Het is weer zomertijd. De temperatuur liep aanvankelijk flink op de eerste dagen van juli, we zochten massaal verkoeling op alle mogelijke manieren en deden een stapje terug in energie omdat het lichaam ons dat vroeg. Maar niet in de kas van BoereGoed. Daar werd hard gewerkt omdat het gewas juist goed gedijt met zoveel warmte.  De snij- en cobrabonen, komkommers en meloenen zag je letterlijk in het moment groeien. We probeerden heel vroeg te beginnen en op tijd klaar te zijn om de warmte nog een klein beetje voor te zijn. Vervolgens werd het dagen druilerig en nat en zijn we een aantal keer geplaagd door wat kleine overstrominkjes in de kas. Gelukkig zijn de vooruitzichten voor de komende week een stuk beter en lijkt het weer voorzichtig zomer te worden....

 

Schoonheidsfoutje of juist niet?

Hij zorgde al voor heel veel hilariteit; deze suggestieve meloen. We laten het natuurlijk aan ieders verbeelding of ie nou een BH' tje aan moet trekken of een strakke broek maar we kijken ernaar met een grote glimlach. Eigenlijk hoort deze natuurlijk thuis in de categorie 'misvormde' groente, of zoals Nederlands grootste kruidenier het noemt; de Buitenbeentjes. Deze zelfde kruidenier deed vanaf 2014 en ook vorig en dit jaar een 4-weken durende proef om de groente en fruit met een vormfout(je)in de schappen te krijgen. Toch blijkt helaas dat deze groente en fruit niet genoeg verkopen om het initiatief breed uit te rollen.  Mede hierdoor wordt zo' n 30 % van alle voedsel verspild omdat de vorm niet esthetisch verantwoord is. Dat is wereldwijd 1,3 miljard ton voedsel. Voor veel boeren/tuinders en dus ook supermarkten levert dat een schadepost op. Vaak zijn er kortingen van 30 tot 45% nodig om de producten aan de man te brengen. 

Hoe komt het nou dat wij mensen moeite hebben met misvormde groente en fruit? Uit onderzoek blijkt dat we dit liever niet kopen omdat het ons zelfbeeld negatief zou beinvloeden. We zouden onszelf minder waard voelen.  Dit fenomeen wordt nog eens versterkt als er goed gevormde producten naast liggen. Teksten als "You are fantastic, pick ugly produce" op het product deed de koopintentie overigens wel met 22,4% stijgen.

Bron: www.eurib.net/misvormde-groente-en-fruit

Groene handen? Wij zoeken vrijwilligers....!

Heb jij groene handen? En een warm hart? Wij zoeken nog VRIJWILLIGERS! Vrijwilligers die wat ondersteuning kunnen bieden aan de mensen in onze kas die dat nodig hebben. Vrijwilligers die sociaal bewogen zijn. Onze Buurtkas is dè plek waar het allemaal gebeurt en een paar extra handen is meer dan welkom. Ook kun je wellicht eens ingezet worden in de verwerkingsruimte waar al onze heerlijke producten verpakt en verzameld worden alvorens ze naar de Farmshops worden vervoerd. Interesse...? Mail ons dan via info@BoereGoed.nl. We zien uit naar je reactie..

Ojee, is er hommeles in de kas?

Er wordt hard gewerkt in de buurtkas. Niet alleen door onze vrijwilligers maar er is ook een heel volk aan harde werkertjes vertegenwoordigd, namelijk de bumblebees oftewel de hommels. Deze hommels zijn zeer effectieve en efficiënte bestuivers, omdat zij een groot aantal bloemen per minuut bezoeken en meer stuifmeel op de stempel overbrengen dan andere bestuivers. Hommels wisselen tijdens de bestuiving tussen bomen en rijen. Dit is gunstig voor kruisbestuiving, wat vaak vereist is bij diverse vruchten en zaadgewassen. Ze zijn actief van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, ook bij relatief lage temperaturen (ongeveer 10°C) of in meer bewolkte of winderige omstandigheden. Hommels zijn effectiever dan bijen in beschermde teelten, zoals kassen, tunnels of boomgaarden met netten. Ze bezoeken gewoonlijk alle gewassen in de nabijheid van de nestkast, wat een voordeel kan zijn wanneer minder aantrekkelijke gewassen een betere bestuiving nodig hebben; En tenslotte zijn hommels zijn niet erg agressief en gemakkelijk in het gebruik. Kortom, gelukkig geen hommeles in de kas dus, maar dit graag geziene hommel-volkje!De Lulo, een vreemde eend in de bijt..?

Sinds enige tijd hebben we een proef met Lulo-planten in onze kas. Letterlijk opgekweekt op de vensterbank van één van onze vrijwilligers en nu dus, getuige de foto, al een hele jongen, die Lulo! 
De Lulo ofwel de Solanum Quitoense is afkomstig uit Ecuador, Peru en Z-Colombia en is een goed vertakte struik met grote hartvormige, grof getande bladeren. De nieuwe scheuten zijn paars van kleur, de takken en bladeren zijn paars behaard en soms bedekt met stekels naar gelang de variëteit.
De plant krijgt geurige witte bloempjes met gele meeldraden en de bloemen zijn onderaan paarsachtig behaard. De kleine oranje vruchten hebben een doorschijnend geelgroen vruchtvlees met een heerlijke, sappige, licht zure smaak, vergelijkbaar met de aardbei of ananas. Ze worden vooral voor het sap gebruikt. Hij groeit het best op een goed doorlaatbare grond, beschut tegen wind.
De Lulo is niet winterhard maar kan overwinteren bij 15°C. In de zomer mag de plant buiten staan op een warme zonnige plek. In de winter zullen we de plant iets minder begieten en bemesten dan in de zomer. De plant is, net zoals zijn Nachtschade-familieleden, giftig behalve de vrucht. Zodra de plant uiteindelijk die heerlijke oranje vruchten gaat geven, hoor je ons. We houden je op de hoogte!


Alsof je in de tropen bent...

Als proef hebben we een aantal exemplaren palmkool in de kas. Een lust voor het oog.
Palmkool, ook wel Cavolo Nero genoemd, is een boerenkool-achtige koolsoort. De plant heeft prachtig blauwgroen blad en groeit als een soort palm de lucht in. Daarom neemt hij niet zoveel ruimte in als andere koolsoorten en past prima in een vak. De plant groeit het beste bij koel weer: door warmte wordt het blad wat bitter. Kan goed tegen vorst, kan je de hele winter laten staan, en is daarom een prima wintergroente.
Het blad is super gezond. Lekker in soepen, stamppot (als boerenkool) en winterse roerbakgerechten. Het jonge blad kan rauw en fijngesneden door salades of in groene smooties. (Als je het al in de supermarkt kan vinden, heet het daar meestal 'Cavalo Nero'.)

De smaak van palmkool kun je vergelijken met boerenkool, al smaakt palmkool wat zoeter zodra de vorst er overheen is geweest. De nerf van het blad is taai en kun je het beste verwijderen. De bladeren van palmkool kun je kort koken of lekker roerbakken. 

 

 Uit de kluiten gewassen.....

Ter grootte van een flinke baby vonden wij deze onlangs. In een speciaal hoekje van onze kas (de 'experimenten-jungle') stuitten we op deze 'jongens'. (Waarmee we hier overigens de courgettes bedoelen.) Experiment geslaagd, of toch niet? De courgette is het lekkerst als ie maximaal 30 centimeter lang is en niet te dik. Maar het is wel grappig om te zien dat ie een reusachtig formaat kan krijgen, indien de courgette niet wordt geoogst.  

 

De courgette komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Nadat de Spanjaarden de groenten meenamen naar Europa waren ze al snel niet meer weg te denken uit de Europese keuken. Met name de Italiaanse keuken staat bekend om zijn vele gerechten met courgette. 

De courgetteplant bloeit met grote gele bloemen. De mannelijke bloem bestaat uit een steeltje en een bloem. De vrouwelijke bloem bestaat uit een kleine courgette, met daaraan een bloem. Vanuit deze bloem, de ‘courgette fleur’, kan een nieuwe courgette groeien. De courgette fleur wordt trouwens ook als delicatesse gezien. Meerdere feitjes:

-In Italië is de groente bekend als ‘zucchino’, in onder andere de VS, Duitsland en Australië is deze naam verbasterd tot ‘zucchini’. In Nederland en Nieuw-Zeeland hebben we de Franse naam overgenomen.
-
De courgette hoort bij de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), net als de pompoen, meloen en augurk.
-
De groente is zeer caloriearm: een courgette bevat slechts 14 gram calorieën per 100 gram.
-
Courgettes bevatten veel water, maar niet zoveel als de komkommer. Ze bevatten wel meer vitamines en mineralen dan hun familielid; zo zijn courgettes een goede bron van vitamine C en foliumzuur en bevatten ze kalium, calcium, magnesium, fosfor en zink.
-
Courgettes worden geoogst als ze nog niet rijp zijn. Ze zijn dan over het algemeen tussen de 15 en 30 cm groot en wegen zo’n 100-300 gram.
-Oogst je courgettes uit je eigen moestuin? Als de groente een bittere smaak heeft moet je hem beslist niet eten! Dit duidt op Cucurbitacine, een giftige stof die al eeuwen niet in meer in de courgette voorkomt. Maar door kruisbestuiving kun je een courgette kweken die giftig is. De kans is overigens klein dat dit gebeurt, dus zelf courgettes verbouwen kan prima. Bij groenten uit de supermarkt of van de groenteboer is de kans op een bittere smaak vrijwel uitgesloten.

 

 

 

 

 


Daar komt de bruid....

Een doodgewone doordeweekse morgen in de kas. Plots verschijnt een mooi versierde cabrio-eend en een mooie jonge bruidegom stapt uit met het verzoek om gebruik te mogen maken van het toilet voor een broodnodige sanitaire stop. Tja..., wat wil je op de mooiste dag van je leven, dat brengt wat spanninkjes met zich mee. Klus geklaard, handjes gewassen en even later volgt ook zijn prachtige bruid. Het besef dat er nog een lange dag volgde gaf ook hààr blaas een flinke prikkel. Nu moet je weten dat we dankbaar zijn dat we een toilet hebben maar het is natuurlijk maar een gewone tuin-plee. Schoon tot aan de deur, van weinig gemakken voorzien, wat luchtgaten in het plafond, hier en daar een verdwaalde spin maar vooral een heeel klein hokje. Het kostte de bruid en haar hofdame dan ook flink wat moeite om haar jurk in dat hokje gepropt te krijgen en dan ook nog netjes en zonder morsen een plas te doen. En ja de deur open houden met al dat vrijwillig man-volk was nu ook niet bepaald een optie.... Gelukkig verscheen uiteindelijk, in een witte wolk van tule, het opgeluchte gezichtje van de bruid in de deuropening. En getuige de foto, zit onze wc-bril er nog op. Beter voor ons, maar nog beter voor de bruid, het zit zo lastig en doet afbreuk aan je jurk. Alle gekheid op een stokje: het bruidspaar heeft nog mooie foto' s laten maken in de kas en wij vonden het oprecht superleuk dat ze ons een onverwacht bezoek brachten! Heel veel geluk voor dit bruidspaar...! 

Doorkijkje...

Zomaar een mooi doorkijkje! Prachtig vastgelegd door Simona, de vrouw van Wim, één van onze vrijwilligers. Wim is dagelijks, dus ook in het weekend, in de kas te vinden en houdt als oud-tuinder en kenner alles scherp in de gaten. Tijdens die momenten komt Simona vaak met hem mee en voorziet ons vervolgens van de prachtigste foto-reportages. Zo wordt er mooi samengewerkt bij BoereGoed, en is alles  één....

Van alle markten thuis...

Morgen 20 juli staan wij op een ontzettende leuke markt bij Volkstuinvereniging Maasland aan het Breeveldpad 1 in Maasland. Met onze heerlijke Boerebonen, snijbonen, spekbonen, ogènmeloenen, zachtfruit en nog veeeeel meer. Heb je niets te doen, ben je in de buurt of gewoon meteen enthousiast door dit bericht? We zien je graag...….!!!

Onze missie: BoereGoed, goed voor mensen!

BoereGoed is niet zomaar een kas waar groente wordt geteeld. Het is een uniek regionaal project waarin doelen rond mensen, gezondheid en omgeving samenkomen.

Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en werken, waar ze zich kunnen ontwikkelen en waar positieve gezondheid voorop staat. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen die gewoon even begeleiding nodig hebben.

De kas is het hart èn de ziel van BoereGoed. Er heerst gezelligheid, veiligheid en vertrouwen en het geeft mensen de mogelijkheid om gewoon te mogen zijn, wie ze zijn. Een plek waar het hart klopt en waar een warm welkom voelbaar is.

BoereGoed staat middenin de lokale gemeenschap en verbindt daarin mens en instanties. Daarnaast staat BoereGoed voor duurzame en gezonde groente en fruit, lokaal of geteeld in de eigen Buurtkas.

De Farmshops vormen het verlengde van de kas als middel richting onze doelgroepen. Het resultaat daarvan is; gezond, vers en lekker eten aanbieden met een liefdevolle en zorgzame knipoog naar het welzijn van de mens en het milieu.

Kortom door samen te werken, samen te delen en samen te leren ontstaat een mooi Goed, een BoereGoed, goed voor mensen… Inmiddels werkt een heel team samen aan deze missie, in verbinding en in gedrevenheid!

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2019 BoereGoed, All rights reserved.

Ons mail adres is: info@boeregoed.nl

Indien u de BoereGoed nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven