Copy

Buurtbrief met o.a. kurkuma in de hoofdrol, geheimzinnige flesjes, honey honey, een beetje hekserij en vacatures....
Uhhh, vissenvoer...? Kurkuma in de hoofdrol.

Het lijkt verdacht veel op doosjes met meelwormen maar niets is minder waar! Het betreft de uiterste geneeskrachtige Geelwortel oftewel Kurkuma. Kurkuma is in onze farmshops te verkrijgen en is een specerij dat gemaakt wordt van Curcuma Longa, een plant uit Zuid-Oost Azië die veelal in India wordt verbouwd. Naast Kurkuma of Geelwortel wordt het ook wel Koenir of Koenjit genoemd. Het betreft dus de wortel van de plant en is familie van de gemberplant waarbij ook de wortel gebruikt wordt voor de gember. In de Buurtkas doen we wat testjes, want het is prima te telen in het Westland, alleen zijn wij de eerste die het doen :)

Kurkuma is een hele goede smaakversterker, smaakt mild, licht prikkelend en heeft wat weg van peper. Kurkuma geeft bij het vers bereiden een gele kleur aan de handen waardoor je beter handschoenen kunt dragen als je eraan begint. Kurkuma bevat belangrijke vitamines waaronder A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K en tevens waardevolle mineralen. Maar belangrijker nog is, de heilzame werking! Het bevat namelijk heilzame onderdelen waarvan de curcumine de belangrijkste is. In Azië is al duizenden jaren bekend dat Kurkuma het lichaam zuivert en helpt bij verschillende gezondheidsproblemen:

- ontstekingsremmend
- houdt hart- en vaatstelsel gezond
- sterk antoxidant
- beschermt tegen alzheimer
- is hulpmiddel voor diabetici
- helpt voedsel verteren
(voor meer info hierover, check eens www.mens-en-gezondheid.infonu.nl)Uiterst heilzaam litertje! Kurkuma-thee....

Nodig:
- 15 gram (geraspt of in plakjes)
- 1 limoen
- 1 kaneelstokje
- 1 liter water 
- snufje zwarte peper

Bereidingswijze:

1. Snijd de Kurkuma in plakjes of rasp fijn
2. Was de limoen en snijd in partjes
3. Breng het water met de plakjes Kurkuma aan de kook en kook circa 10 minuten. Voeg het kaneelstokje, 2 partjes limoen en een snuf peper toe en laat nog 5 minuten doortrekken.
4. Schenk de thee uit de pan door een zeef in de glazen. Voeg naar smaak nog limoen of honing toe.

(Bron eatme.nl)Geheimzinnige flesjes en gesneden groente....

Nieuw in ons assortiment is de heerlijke vers gesneden groente: Pure Ambacht! We hebben o.a.nasi/bami groente, boerensoepgroente en aardappelpartjes in onze farmshops. Maar ook op aanvraag kunnen we dit leveren. Daarnaast zie je op deze foto uiterst geheimzinnige en gezonde flesjes. We houden het geheimzinnig want we maken er een klein wedstrijdje van: Wat denk je dat dit is? Uit alle juiste inzendingen kiezen we een winnaar. Deze winnaar krijgt een voorraad flesjes voor 1 week van ons cadeau... Inzendingen kun je mailen naar info@boeregoed.nl (ook de aanvragen van onze gesneden producten) Wij zijn benieuwd.....!!

Honey, honey...

Heerlijk, onze honing máár honing gaat op een gegeven moment kristalliseren of versuikeren. Dat gebeurt onder invloed van temperatuur of bijvoorbeeld door het vochtgehalte in de honing. Dit kun je echt heel simpel verhelpen. Je maakt de honing weer vloeibaar door in warm water te zetten. Ook kun je de pot een aantal dagen op de verwarming zetten. Let er hierbij wel op dat die niet tè warm is want dan verliest de honing veel van zijn gezonde enzymen....en dat zou natuurlijk zonde zijn!

Boere(Goed) liefde tijdens Valentijnsdag...

Op 14 februari was het weer Valentijnsdag. De dag waarop stille bewonderaars uit hun schulp kruipen en waarop bestaande lovers hun geliefden net even een beetje meer verrassen en verwennen. Voor ons bij BoereGoed altijd weer een momentje om hierbij stil te staan èn voor die ene leuke foto.... Want Boereliefde is ook liefde!

 
Wat een mooi Valentijns cadeau dit jaar; vroege lente!!!

Nog net achter de rug en de zon deed haar intrede. En niet alleen dat maar ook de temperatuur bereikte zomaar ineens de 14 à 16 graden. Lachende mensen, fluitende vogeltjes en fietsers op weg naar de natuur of het terras bepaalden het straatbeeld. In de kas hoefden we geen thermo-ondergoed meer te dragen en de kacheltjes in de koffie-ruimte en het kantoor bleven uit. Wat heeeerlijk….!!! We kunnen niet wachten tot de eerste gewassen gepoot en geplant zijn en hun nekje beginnen uit te steken.
Ze gaan hard, die eitjes van Boerenmart….!

Onlangs waren ze nieuw in onze Farmshops: de eieren van Boerenmart! Inmiddels zijn ze niet aan te slepen en daar zijn we heel blij mee. Er kwamen wat vragen binnen over de houdbaarheidsdatum van de eitjes, deze vind je namelijk niet op de doos zoals je gewend bent maar op een prachtig kaartje ìn de doos.

Bij Boerenmart verblijven de leghennen in hun mobiele kippenhotel. Omdat de hennen vrijgelaten worden in hun natuurlijke gedrag, produceren ze met liefde elke dag de lekkerste eitjes. Die verkopen we. Eieren van kippen die de vrijheid krijgen om te scharrelen op de grond die ze zelf hebben uitgekozen. En die niet beschouwd worden als legmachines maar als dieren die recht hebben op een goed leven. En dat proef je!!

Met Boerenmart krijgen consumenten de kans om eieren direct van de boerderij te betrekken. Van dieren die op een natuurlijke manier zijn grootgebracht en een plezierig leven achter de rug hebben. En van gewassen die nog nooit een gifspuit hebben gezien. Wanneer ze worden bijgevoerd is dat met gezond biologisch en lokaal voer.

Voor meer informatie check www.boerenmart.nlEen beetje hekserij.....?

Gekheid natuurlijk maar van oudsher is bekend dat er in de hekserij verschillende soorten kruiden gebruikt werden. Inmiddels is ook in onze hedendaagse wereld steeds meer bekend over kruiden en hun geneeskrachtige werking. In de BoereGoed Buurtkas hebben we ook geruime tijd een hoekje met wat kruiden. Zo passeerden bijvoorbeeld (platte) Peterselie, Basilicum, Salie, Citroengras en Rozemarijn. Maar.....we willen graag uitbreiden, er komt steeds meer vraag naar en, zeker zo belangrijk, we vinden het zelf zo ontzettend leuk! We zouden het leuk vinden als jullie eens meedenken! Welke kruiden zou jij graag willen terugzien in de kas of zelfs later in de Farmshops?! Laat het ons gerust weten door een e-mail te sturen naar info@boeregoed.nl Jouw keuze nemen we mee in de beslissing voor een grotere kruidenhoek. Uiteraard kom je dan een keertje bij ons kijken, je bezemsteel mag je daarbij natuurlijk thuis laten....Wat een Lullo.....!

Ja, ja....na onze lokale BIO Gember en Kurkuma gaan we nu het experiment aan met het kweken van de ultragezonde Lulo (Naranjilla) Deze vrucht kan als handfruit dienen of tot vruchtenwijn, marmelade, jam, en siroop worden verwerkt. De zaadjes die afkomstig zijn uit Colombia zijn inmiddels gezaaid. Binnenkort volgt meer nieuws over de herkomst, de teelt en de status van de Lulo!Het begint te kriebelen, de aspergetijd komt eraan...!

Vorig jaar hadden we rond 17 maart de eerste eigen Westlandse asperges (zie foto met Ruud, één van onze vrijwilligers). Of we dat dit jaar gaan halen weten we nog niet. Wel heel spannend! Houd ons maar goed in de gaten de komende periode! We zullen namelijk zoals elk jaar veel tijd en liefde gaan stoppen in ons paradepaardje de "Sparrie". Er komt een heuse asperge-campagne met daarbij een leuke verrassing! To be continued…. 
 
Wij zijn voor onze Farmshop bij Tuincentrum Boers in Maasdijk op zoek naar een:

‘’BOEREGOED FARMSHOP BEHEERDER’’


We denken aan iemand die dagelijks een uurtje tijd heeft om het BoereGoed assortiment in deze Farmshop te beheren en de verkoop te stimuleren.
Je controleert alles op kwaliteit en versheid en zorgt dat de prijskaartjes kloppen. Daarbij zorg je dat alles er netjes en schoon uitziet.  Als het druk is laat je ook zelf je gezicht zien en helpt met de verkoop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de periode rond de asperges en de verse aardbeien.

Profiel: 
•          Kan zich vinden in de missie van BoereGoed.
•          Heeft affiniteit met versproducten.
•          Heeft oog voor detail.
•          Heeft een nette uitstraling.
•          Kan zich duidelijk en netjes uitdrukken.

Farmshop beheerder word je omdat je affiniteit hebt met vers en gezond, de ideologie van BoereGoed ondersteunt en het gewoon heel leuk vindt om te doen.  

Interesse ?   Mail naar   info@boeregoed.nl of bel Tel: 0174 725205


 

Onze missie: BoereGoed, goed voor mensen!

BoereGoed is niet zomaar een kas waar groente wordt geteeld. Het is een uniek regionaal project waarin doelen rond mensen, gezondheid en omgeving samenkomen.

Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en werken, waar ze zich kunnen ontwikkelen en waar positieve gezondheid voorop staat. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen die gewoon even begeleiding nodig hebben.

De kas is het hart èn de ziel van BoereGoed. Er heerst gezelligheid, veiligheid en vertrouwen en het geeft mensen de mogelijkheid om gewoon te mogen zijn, wie ze zijn. Een plek waar het hart klopt en waar een warm welkom voelbaar is.

BoereGoed staat middenin de lokale gemeenschap en verbindt daarin mens en instanties. Daarnaast staat BoereGoed voor duurzame en gezonde groente en fruit, lokaal of geteeld in de eigen Buurtkas.

De Farmshops vormen het verlengde van de kas als middel richting onze doelgroepen. Het resultaat daarvan is; gezond, vers en lekker eten aanbieden met een liefdevolle en zorgzame knipoog naar het welzijn van de mens en het milieu.

Kortom door samen te werken, samen te delen en samen te leren ontstaat een mooi Goed, een BoereGoed, goed voor mensen… Inmiddels werkt een heel team samen aan deze missie, in verbinding en in gedrevenheid!

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2019 BoereGoed, All rights reserved.

Ons mail adres is: info@boeregoed.nl

Indien u de BoereGoed nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven