Copy
Deze nieuwsbrief is voor iedere UU-betrokkene die geïnteresseerd is in (gender)diversiteit aan de universiteit. Wilt u deze nieuwsbrief liever niet meer ontvangen, klik dan hier.
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.
Kom je op woensdagmiddag 8 maart ook naar de Portrettengalerij
100 jaar Vrouwelijke Hoogleraren? 


Je bent van harte uitgenodigd.
Klik hier voor meer informatie
Beste lezer,

De nieuwste Pandora is uit! Met daarin onder meer een uitgebreid interview met Tanja van der Lippe en Anneke van Doorne-Huiskes, en gastbijdragen van o.a.:
Je kunt Pandora deze of uiterlijk volgende week in je postvak of brievenbus verwachten. Heb je het tijdschrift niet ontvangen en/of wil je een extra exemplaar? Laat het ons weten! Ook aIs je, naar aanleiding van de inhoud van deze Pandora, wilt reageren of als je een idee hebt voor een gastbijdrage, horen we graag van je

We wensen je veel leesplezier!
Hartelijke groet,
Christine Geense & Anne-Marie van Gijtenbeek
Heb je onze website al bekeken?
Abonneer een collega (gratis)
Anneke van Doorne-Huiskes: "Participatie en geweld tegen vrouwen zijn de twee belangrijke speerpunten. Maar dat is nog geen visie op wat je beschouwt als geëmancipeerde samenleving. In zo’n samenleving moet ook gesproken worden over de rol van mannen, over onderwijs en de wens om ieders kapitaal te benutten. Over een leven lang leren ook, voor alle groepen burgers, hoger en lager opgeleid. En over duurzaamheid natuurlijk."

- Werk en zorg in de 21e eeuw. In gesprek met em. prof. dr. Anneke van Doorne-Huiskes en prof. dr. ir. Tanja van der Lippe, interview door Anne-Marie van Gijtenbeek. Binnenkort hier online in te zien.
 
Ingrid Molema: "Na dertig jaar genderongelijkheid op de agenda’s van het ministerie van OC&W, de KNAW, NWO, VSNU en de universiteiten te hebben gezet [...] heeft het bestuur van LNVH besloten zich op te heffen omdat het doel is bereikt: sinds eind vorig jaar mogen alle universiteiten in Nederland zich genderneutraal noemen voor wat betreft UHD- en hoogleraarsposities en bestuursfuncties."

- Doel bereikt: gelijke kansen voor vrouwen en mannen, een gastcolumn van prof. dr. Ingrid Molema, hoogleraar Levenswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen / UMCG en voorzitter van het LNVH.
Leen Dorsman: "[Florence Baudet promoveert] in 1904 op ‘De maaltijd en de keuken in de middeleeuwen’. Dat bracht de recensent van weekblad De Amsterdammer ertoe te schrijven: “Waarlijk een aardig idee voor een meisje om een wetenschappelijke opleiding te besluiten met een dissertatie over de ‘keuken’ en alzo in haar geleerdheid zich aangetrokken voelen tot het huismoederlijk terrein”. Het écht aardige is nu dat we een proefschrift als dit zijn gaan zien als een vroege poging om in de geschiedbeoefening af te komen van de dominante en eenzijdige politieke geschiedenis ten gunste van meer sociale geschiedenis en cultuurgeschiedenis."

- Een stroperig proces. 127 jaar vrouwen aan de Utrechtse universiteit, een artikel van prof. dr. Leen Dorsman, profileringshoogleraar universiteitsgeschiedenis.
Pieta van Beek: "Lofredenaar Rotger zum Bergen uit Koningsbergen (nu Kaliningrad) had [Anna Maria van Schurmans boek] al na een paar maanden in huis en gaf van 1649 tot 1655 vier boekjes in het Latijn ter ere van haar uit. Daarin schreef hij onder andere dat “duizend pennen niet genoeg waren om haar te beschrijven”, dat ze verstand had in het kwadraat en dat hij het liefst in haar armen wilde gaan liggen uit liefde voor dat verstand."

- De Albegaafde. De eerste studente Anna Maria van Schurman (1636), een artikel van dr. Pieta van Beek, wetenschappelijk onderzoeker bij de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Stellenbosch. Sinds 1986 is ze bezig met het ontsluiten van het werk van Anna Maria van Schurman en publiceert ze edities en vertalingen van haar werk.
Madelon Pieper: “We gingen vaak lunchen bij een café in de Nachtegaalstraat. Op een middag stapten er drie heren-in-pak de kroeg binnen. Na een tijdje van verwonderd kijken naar ons groepje kwekkende meiden, stond een van de mannen op en vroeg wat wij daar deden.” Madelon vertelt hem dat ze van Schoevers zijn, en daar wel vaker lunchen. “’Zo,’ zegt de man, ‘dat is sterk want wij zoeken op dit moment een secretaresse. Hier is mijn visitekaartje. Bel me als je belangstelling hebt.’”. De meiden lachen erom maar Madelon neemt hem als enige serieus en pakt het kaartje aan." 

- "Zeer tevreden met waar ik zit." W.H. Gispen interviewt Madelon Pieper, een interview van onze oud-rector magnificus
Ligt je boek (binnenkort) in de winkel? Vertel het ons! Ben je werkzaam aan de Universiteit Utrecht, fulltime of parttime, als wp of obp, met of zonder aansluiting bij het Vrouwennetwerk, en is er een publicatie van jouw hand (of die van een collega) verschenen? Laat het ons weten! Wij brengen de wetenschappelijke boeken, verhalen, gedichtenbundels, biografieën etc. van onze leden en universiteitscollega’s graag onder de aandacht. Klik hier voor meer informatie.
Ook al heten we nog steeds 'vrouwennetwerk'; www.uu.nl/vrouwennetwerk is in de eerste plaats een platform voor iedereen die geïnteresseerd is in (gender)diversiteit aan de universiteit. Bezoek onze website en laat ons weten wat je ervan vindt!
Website
Website
LinkedIn
LinkedIn
Twitter
Twitter
Email
Email
Intranet
Intranet
Copyright © 2017 Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht, All rights reserved.Afmelden van de nieuwsbrief

Email Marketing Powered by Mailchimp