Copy
Deze nieuwsbrief is voor iedere UU-betrokkene die geïnteresseerd is in (gender)diversiteit aan de universiteit. Wilt u deze nieuwsbrief liever niet meer ontvangen, klik dan hier.
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Beste lezer,

De nieuwste Pandora is uit! Met daarin onder meer een interview met Annetje Ottow (decaan REBO) en gastbijdragen van o.a.:
Daarnaast vind je in deze nieuwsbrief een extra Boekenbijlage

Je kunt Pandora deze week in je postvak of brievenbus verwachten. Heb je het tijdschrift niet ontvangen en/of wil je een extra exemplaar? Laat het ons weten! Ook aIs je, naar aanleiding van de inhoud van deze Pandora, wilt reageren of als je een idee hebt voor een gastbijdrage, horen we graag van je

We wensen je een fijne zomer en veel leesplezier!
Hartelijke groet,
Christine Geense & Anne-Marie van Gijtenbeek
 
Hoe vind je onze nieuwe website?
Abonneer een collega (gratis)
Annetje Ottow: "Helaas heb ik naast werkelijk onschuldig bedoelde misverstanden inmiddels ook weet van verschillende gevallen waarin mannen vrouwen onheus bejegenen, en dat kunnen ook seksueel getinte toespelingen zijn. Dat is echt onacceptabel en daar ga ik werk van maken. [...] 

De extreme gevallen daargelaten; er is een groot grijs gebied met lang niet altijd bewuste gedragingen. Maar ook leuk bedoelde grappen kunnen vervelend overkomen. Ongewenst gedrag beperkt zich niet tot man-vrouwkwesties; er zijn mij ook klachten ter ore gekomen over gedrag jegens buitenlanders. Chinese promovendi die steeds weer te maken krijgen met flauwe grappen over het Chinese restaurant vind ik evenmin acceptabel."

- Prof. mr. Annetje Ottow, decaan REBO: Oog voor verbetering in bejegeningsvormen (interview door Anne-Marie van Gijtenbeek).
 
Naomi Ellemers: "Afscheid nemen van de gedachte dat iedereen gelijke kansen heeft, is pijnlijk. Accepteren dat we impliciete bias niet altijd kunnen vermijden is moeilijk."

- Prof. dr. Naomi Ellemers: Fasen van rouw (een gastbijdrage van Athena's Angels).
Ries Agterberg en Xander Bronkhorst: "Zijn we geslaagd in onze opzet? Niet helemaal. Zijn we blij met wat het blog heeft opgeleverd? Jazeker. Er vormde zich een caleidoscoop van perspectieven en opinies. Het blog bleek ook echt invloed te hebben.

Een bijdrage van U-raadslid Josefien van Marlen leverde haar een uitnodiging op voor een expertmeeting op het ministerie van OC&W. [...] Er was ook kritiek. Commenters zeiden aan 'diversity fatigue' te lijden of betoogden dat in onze verhalen te vaak de witte man de boventoon voerde."

- Drs. Ries Agterberg en drs. Xander Bronkhorst: Schijnwerper op onbewuste vooroordelen (een gastbijdrage van DUB over hun Diversiteitsblog). 
Laura Mol: "Het ergst is dat na al die tijd van aankaarten niks is veranderd. Dus zelfs als het argument van representatie of rolmodellen volgens sommige mediawetenschappers eigenlijk géén argument is, moeten we wel streven naar meer diversiteit op het podium.

Daarnaast denk ik persoonlijk dat het zien en horen van vrouwen in de media en daarbuiten, wel invloed heeft op in ieder geval de onderbewust ideeën over mannen en vrouwen. Tijden het Science Café in het najaar van 2015 spraken we over humor. Iemand uit het publiek vroeg: 'Waarom hebben vrouwen geen humor?' Dit was een serieuze vraag [...]."

- Laura Mol, MSc: Vrouwen op het podium: omdat het moet én kan (een artikel over de genderbewuste programmering van Studium Generale).
 
Berteke Waaldijk: "Toch zijn gesprekken over uitsluiting op de UU nodig. Net als bij feedback in het onderwijs, werkt dat beter wanneer we praten over gedrag dan over identiteit. Dat vereist wel dat we 'gedrag' oprekken: profiteren van vanzelfsprekendheid is gedrag, anderen aanspreken op hun afwijkende identiteit is een handeling, samenwerken met witte scholen om toekomstige studenten binnten te halen is een actie."
 
- Prof. dr. Berteke Waaldijk: Verschillen is een werkwoord (gastcolumn).
Mark Uwland: "Meestal laat ik een verbaasde blik voor wat-ie is. Maar soms voel ik de aandrang om een uitleg te geven en dan zeg ik zoiets als: zo heet de functieomschrijving bij de universiteit nou eenmaal. Of: secretaris is een andere functie.

Als ik dan zeg dat ik ook wel redactiewerk doe, zijn diezelfde mensen die zich verbazen over het woord 'secretaresse' al wat meer gerustgesteld."

- Mark Uwland: Een man is geen secretaresse (een gastbijdrage voor de Secretaressepagina).
 
Lieke Dekker: "Voorafgaand aan het bezoek stelden alle leerlingen [...] een vraag aan de prof, en maakte zij een tekening van hoe zij dachten dat de professor eruit zou zien. Dat resulteerde in veel tekeningen van mannen met grijs piekhaar in een laboratorium."
- Lieke Dekker, MSc: 140 hoogleraren terug naar de basisschool (artikel over het lustrumprogramma Meet the Professor).
 
Nouki Smeur - Geschrokken van de grootte
Deze dichtbundel gaat over hoe groot, mooi én eng het leven kan zijn en heeft tot doel depressie onder adolescenten inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Adolescenten die depressieve gevoelens ervaren, kunnen daar vaak moeilijk over praten. Toch is contact met anderen juist heel belangrijk: om te merken dat je ertoe doet, dat het niet erg is als je niet altijd vrolijk bent en vooral dat je absoluut niet de enige bent. Door het gebruik van beeldspraak en speelse bewoordingen wordt de lezer uitgedaagd na te denken over het leven en wat het betekent om daarmee te worstelen.
Uitgeverij: boekscout.nl
Prijs: € 12.95
Verkrijgbaar via: www.boekscout.nl
ISBN: 9789402225655

Nouki Smeur studeert Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Al op jonge leeftijd was ze gefascineerd door taal en haar interesse voor gedichten was dan ook al op de basisschool aanwezig. Gedurende een klinische depressie, verliefdheden en alle avonturen die bij het volwassen worden horen, heeft ze deze gedichten geschreven.
Beatrice de Graaf en Alex P. Schmid (ed) - Terrorists on Trial. A Performative Perspective
Terrorism trials are an exceptional opportunity for better understanding and, hence, countering terrorism, since they are often the only place where most if not all of the actors of a terrorist incident meet again, and where the media report and broadcast their respective accounts. A nexus between terrorist violence, law enforcement and public opinion, terrorism trials showcase justice in progress and thus demonstrate to the world how terrorism suspects are treated under national law.

This volume views terrorism trials as a form of theatre, where the “show” that a trial may offer can develop often unexpected dynamics, which at times might inconvenience the government. Seeing terrorism trials as a stage where legal instruments are used (and abused) to argue the validity of contested political constructs, this study presents a performative perspective to draw attention to the mechanisms and effects of terrorism trials in and outside the courtroom.

Uitgeverij: Leiden University Press
Prijs:€ 79,50
Verkrijgbaar via: Leiden University Press
ISBN: 9789087282400
Lees meer over deze publicatie in het Engels
 

Prof. Beatrice de Graaf holds a chair in the History of International Relations & Global Governance at Utrecht University. She was co-founder of the Centre for Terrorism and Counterterrorism at Leiden University, publishes on security-related themes and is currently working on security in the nineteenth century for an ERC Project SECURE.
Dr. Alex P. Schmid is an historian by training. He was Officer-in-Charge of the Terrorism Prevention Branch of UNODC and held a chair in International Relations at the University of St. Andrews. Currently he is Editor-in-Chief of Perspectives on Terrorism and Research Fellow at the International Centre for Counter-Terrorism in The Hague.

Ligt je boek (binnenkort) in de winkel? Vertel het ons! Ben je werkzaam aan de Universiteit Utrecht, fulltime of parttime, als wp of obp, met of zonder aansluiting bij het Vrouwennetwerk, en is er een publicatie van jouw hand (of die van een collega) verschenen? Laat het ons weten! Wij brengen de wetenschappelijke boeken, verhalen, gedichtenbundels, biografieën etc. van onze leden en universiteitscollega’s graag onder de aandacht. Klik hier voor meer informatie.
We waren al op intranet, maar nu zijn we gelukkig ook weer vindbaar op het www. En ook al heten we nog steeds 'vrouwennetwerk'; www.uu.nl/vrouwennetwerk is in de eerste plaats een platform voor iedereen die geïnteresseerd is in (gender)diversiteit aan de universiteit. Bezoek onze website en laat ons weten wat je ervan vindt!
Website
Website
LinkedIn
LinkedIn
Twitter
Twitter
Email
Email
Intranet
Intranet
Copyright © 2016 Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht, All rights reserved.Afmelden van de nieuwsbrief

Email Marketing Powered by Mailchimp