Copy
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je aangesloten bent bij het (gender)diversiteitsplatform Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht.


Nieuwsbrief mei 2018
Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht


 


Beste lezer,

Het nieuwe nummer van Pandora is uit. Deze week kun je het op je postadres verwachten en digitaal op onze site vinden. Je moest even geduld hebben voordat deze Pandora verscheen, omdat er een aantal maanden zat tussen het vertrek van de oude eindredacteur en het aantreden van de nieuwe. Vanaf nu ontvang  je Pandora weer twee keer per jaar, in mei en december. Ontvang je Pandora deze week niet, en/of wil je iemand anders abonneren, mail je naam en adres dan naar f.pruim@uu.nl.
 
De opmaak van Pandora is aangepast, met wat minder tekst en meer lucht en beeld. Het redactioneel en de netwerkmededelingen zijn samengevoegd en Pandora heeft met ingang van dit nummer maar liefst vier nieuwe rubrieken: Personalia, Kort nieuws, Onderzoek en Uit de academia. In Personalia vind je een overzicht van benoemingen van vrouwen op hoge posities, in Kort nieuws allerlei UU-nieuwtjes op het gebied van gender en diversiteit, in Onderzoek de resultaten van vooral Utrechts gender- en diversiteitsonderzoek en in Uit de academia relevant nieuws vanuit andere universiteiten en landelijke academische organisaties. De secretaressepagina is verbreed tot OBP-pagina. De rubriek Presenteerblaadje is gebleven. Daarin stellen leden van de wetenschappelijke staf zich aan je voor, aan de hand van drie vragen. Ook de boekenpagina is gehandhaafd, met publicaties van UU-medewerkers. Eén artikel en de twee Presenteerblaadjes zijn geschreven in het Engels. Universiteitshoogleraar Naomi Ellemers schreef haar laatste Westerdijkjaar-bijdrage namens Athena’s Angels. Een overzicht van de grotere artikelen vind je hieronder. 
 
Tussen de verschijning van de Pandora-edities door houden we je op de hoogte met een voortdurende stroom van nieuwtjes en aankondigingen van activiteiten op onze eigen website, onderaan de homepage, en via onze nieuwsbrief. Die ontvang je circa zes keer per jaar op je mailadres.
 
Heb je een idee voor een (gender)diversiteitsgerelateerd onderwerp waarover je zou willen schrijven en/of lezen in Pandora? Of heb je een wetenschappelijke functie en wil je jezelf voorstellen in de rubriek Presenteerblaadje? Stuur dan een mail naar eindredacteur Frieda Pruim,  f.pruim@uu.nl.

Hartelijke groet,

Frieda Pruim, eindredacteur Pandora
Anne-Marie van Gijtenbeek, coördinator Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht
 

 
Interview
Rosemarie Buikema: 'Genderonderzoek gaat iedereen aan'
 

Sinds dit jaar kent de Universiteit Utrecht veertien ‘hubs’. Een ervan is ‘Gender en diversiteit: bouwen aan een inclusieve samenleving’. Deze wordt geleid door de hoogleraren Rosemarie Buikema, Linda Senden en Belle Derks. Pandora interviewde Rosemarie Buikema over de betekenis van de nieuwe ‘hub’. “Hiermee laat de universiteit zien ze dat gender en diversiteit een belangrijk speerpunt van onderzoek vindt.”
 
drs. Anne-Marie van Gijtenbeek
 
Achtergrond
Studente Fadoua begeleidt Princess naar universiteit
 

Op 28 maart maakten basisschoolleerlingen weer kennis met hoogleraren tijdens Meet the Professor. Dit jaar liep dat uit in een buddytraject, waarbij kinderen uit groep 8 zonder hoogopgeleide ouders gekoppeld worden aan een student. Aanleiding was een bijzondere ontmoeting tijdens Meet the Professor 2017 tussen hoogleraar Annetje Ottow en basisschoolleerlinge Princess.
 
Lieke Dekker MSc
 
Ervaringsverhaal
Ugandan lesbian activist becomes student in Utrecht
 

Saphinah Batuusa (30) lived a double life in Uganda: she was forced to marry a man, although she knew she was a lesbian. While she was at a Summerschool in the Netherlands, her husband found out about her true identity. He made it impossible for her to come back to her country. Now she is studying at Utrecht University, thanks to a program for refugee students.
 
Saphinah Batuusa
 
Reportage
‘Vrouwen, laat zien wat je waard bent’
 

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, organiseerde het Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht samen met hoogleraren Joop Schippers en Rosi Braidotti een ochtendbijeenkomst over emancipatiebeleid; ’s middags kregen (vluchtelingen)studentes een financieel steuntje in de rug van het Rosanna Fonds.
 
drs. Frieda Pruim
 
Analyse
Diversiteit krijgt duidelijker gezicht
 

Begin maart bracht DUB, het Digitale Universiteitsblad van de UU, een themamagazine uit over diversiteit. Twee jaar eerder zette DUB dit onderwerp ook al op de kaart. Hoofdredacteur Ries Agterberg kijkt wat er in de afgelopen twee jaar is veranderd.
 
drs. Ries Agterberg
 
Onderzoek
Stereotiep beroep moeder beïnvloedt studiekeuze van haar kind
 

Jongens kiezen nog steeds vaker voor stereotiep mannelijke studies zoals wiskunde en techniek en meiden vaker voor onderwijs en talen. En dat terwijl meiden vaak zelfs beter in bètavakken zijn. Hoe zit dat? Maaike van der Vleuten zocht het uit voor haar promotieonderzoek.
 
dr. Maaike van der Vleuten
 
Beleid
Op weg naar een kleurrijker universiteit
 

Sinds 2017 kent de Universiteit Utrecht een Taskforce Diversiteit. Brigitte Prieshof werd begin dit jaar de programmamanager. De Taskforce heeft grote plannen, zoals een stimuleringsfonds, trainingen om vooroordelen boven water te krijgen en een jaarlijkse diversity award.
 
drs. Brigitte Prieshof
 
Faculteitsnieuws
Sollicitatiecommissies Bètawetenschappen zoeken meer vrouwen
 

Leden van selectie- en benoemingscommissies op de faculteit Bètawetenschappen moeten sinds 2017 een professionaliseringsworkshop volgen. Het gaat om benoemingen op hoge posities: tenure- en careertrack, uhd’s en hoogleraren. De workshop moet er mede toe leiden dat het percentage vrouwelijke hoogleraren op de faculteit in 2020 is gegroeid van 15 naar 20 procent.
 
Pien van Leengoed MSc
 
Gastcolumn
Een inclusieve universiteit: van fata morgana naar realiteit
 


Hanneke Takkenberg is hoogleraar in Rotterdam en sinds april voorzitter van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren. Al vijftien jaar zet ze zich in voor een betere doorstroom van vrouwelijk talent naar de top. Ze roept vrouwen op om daarbij zusterlijk op te trekken.
 
prof. dr. Hanneke Takkenberg
 
 
 
Copyright © 2017 Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht

Adres:
Bestuursgebouw
kamer 1.04
Heidelberglaan 8
3584 CS Utrecht
www.uu.nl/vrouwennetwerkThis email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht · Heidelberglaan 8 · Utrecht, Utrecht 3584 CS · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp