Copy
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je aangesloten bent bij het (gender)diversiteitsplatform Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht.

Nieuwsbrief februari 2019
Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht


Beste lezer,
 
Aan de vooravond van Internationale Vrouwendag 2019, met als thema heldinnen, willen we je graag attenderen op een aantal 8 maart-vieringen die een link hebben met de Universiteit Utrecht en andere universiteiten. Meer activiteiten in heel Nederland vind je hier.
 
Overigens staat de Onderwijsparade van de Universiteit Utrecht op 7 maart van dit jaar ook in het teken van diversiteit. Op die dag kun je ons en andere diversiteitscollega's dus tegen het lijf lopen in het Academiegebouw. In het meinummer van Pandora publiceren we een verslag van deze bijeenkomst.
 
Wist je trouwens dat de Verenigde Naties in 2015 11 februari hebben uitgeroepen tot 'Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap'? Dit jaar was het thema ‘Investment in Women and Girls in Science for Inclusive Green Growth’.
 
Op onze site vind je ook allerlei andere UU-nieuwtjes op het gebied van gender, diversiteit en inclusie en attenderen we je op interessante bijeenkomsten door het jaar heen. Mis je iets op onze site of heb je zelf een bericht te delen? Meld het ons!
 
Frieda Pruim, eindredacteur Pandora en nieuwsbrief
Anne-Marie van Gijtenbeek, coördinator Vrouwennetwerk UU
 
 

Rosemarie Buikema in het Centraal Museum


Rosemarie Buikema
Prof. dr. Rosemarie Buikema

Op vrijdagavond 8 maart organiseert Mama Cash in samenwerking met MOED, Museum of Equality and Difference, de onderzoeksgroep van Gender Studies aan de Universiteit Utrecht, het Mama Cash Feminist Festival. Prof. dr. Rosemarie Buikema, oprichter van MOED, zal hierbij aanwezig zijn. Pandora interviewde haar voor het meinummer van 2018. Tijdens het festival wordt een podium geboden aan feministische kunstenaars en activisten. De tentoonstelling MOED: Wat niet gezien wordt is van 16 februari tot en met 30 juni 2019 te zien in het Centraal Museum.

 
Tentoonstelling Footnotes on Equality

Op Internationale Vrouwendag opent Casco Art Institute op de Lange Nieuwstraat 7 de tentoonstelling Footnotes on Equality. Hierin worden kunst en academisch onderzoek samengebracht door onderzoekers van GRACE (Gender and Cultures of Equality in Europe) en het in Rotterdam gevestigde architectuur- en designcollectief Cookies. De opening vindt plaats tijdens de GRACE-conferentie van 7 tot en met 9 maart 2019 aan de Universiteit Utrecht.


Uitreiking Rosanna-beurzen in het Academiegebouw


Uitreiking van de Rosanna-beurzen in 2018. 

Het Rosanna Fonds organiseert op vrijdagmiddag een 8 maart-bijeenkomst in het Academiegebouw. Prof. dr. Berteke Waaldijk gaat in op de geschiedenis van Internationale Vrouwendag. Daarna zullen de Rosanna-beurzen van dit jaar worden uitgereikt. Het Rosanna Fonds is een initiatief van de hoogleraren Rosi Braidotti en Anneke Smelik. Doel is om de loopbaan van vrouwelijke studenten en onderzoekers aan de Universiteit Utrecht te ondersteunen. Deze bijeenkomst is inmiddels uitverkocht. In het meinummer van Pandora komt een verslag.


Lezing door Agnes Andeweg in Nijmegen


Agnes Andeweg tijdens de Canal Pride in 2018

Radboud Gender & Diversity Studies organiseert jaarlijks een viering n.a.v. Internationale Vrouwendag. Op 12 maart houdt dr. Agnes Andeweg, UU-docent literatuurwetenschap en tutor bij University College Utrecht, een lezing over Culture matters in LGBT+-empowerment. Het Olga Vocal Ensemble verzorgt de muziek tijdens deze bijeenkomst, van 14.15-16.30 uur in Theatre Hall C, Elinor Ostrom Building, Heyendaalseweg 141 in Nijmegen. 


Lezing door Adelheid Roosen in Leiden


Adelheid Roosen

Actrice en regisseur Adelheid Roosen verzorgt op donderdag 7 maart 2019 de jaarlijkse Annie Romein-Verschoor lezing vanaf 20.00 uur in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Zij spreekt over de ontmoeting van onze buiten- en binnenkant. “Zolang we slapen telt alleen de binnenkant en zijn we allemaal hetzelfde. Pas als de ochtend ons lichaam wakker kust, trekken wij onze buitenkant aan en blijken wij man of vrouw te zijn, zwart of wit, oud of jong, hetero- of homoseksueel. Maar dat is niet meer dan een mantel. Onze buitenkant, ons lichaam, is de drager van ons innerlijk, onze levenskracht en daarin zijn we allen volkomen gelijk.”

 
En verder
  • Op 8 maart kun je in Springhaver genieten van vier prijswinnende films (L‘AvenirDaphneCarol en Figlia Mia) met heldinnen uit Italië, Amerika, Frankrijk en Groot Brittannië. Bekijk je het ochtend- of middagblok met elk twee films, dan krijg je een glas prosecco en van Cinemien een goodiebag. 
  • Ter gelegenheid van Internationale vrouwendag 2019 organiseert Diversity4Tech.Science samen met Youth Tech Fest where Girls innovate  op 9 maart gratis workshops over o.a. coderen en robotica voor meiden tussen 11 en 18 jaar oud uit Amsterdam en omstreken. Deze workshops vinden plaats in het Coding College Amsterdam op het Marineterrein. Het doel is om op termijn meer meisjes te interesseren voor technische studies.  
 
 
Copyright © 2017 Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht

Adres:
Bestuursgebouw
kamer 1.04
Heidelberglaan 8
3584 CS Utrecht
www.uu.nl/vrouwennetwerkThis email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht · Heidelberglaan 8 · Utrecht, Utrecht 3584 CS · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp