Copy
Deze nieuwsbrief is voor iedere UU-betrokkene die geïnteresseerd is in (gender)diversiteit aan de universiteit. Wilt u deze nieuwsbrief liever niet meer ontvangen, klik dan hier.
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.
Beste lezer,

Het zal je niet ontgaan zijn: vandaag is het 8 maart, Internationale Vrouwendag. Van oudsher is 8 maart wereldwijd de aangewezen dag voor ludieke acties die aandacht vestigen op genderongelijkheid. Dus ook in Nederland! Athena's Angels gaven er mooi gestalte aan door hun actie in samenwerking met de Universiteit Leiden. Daar werd vanochtend een de klassieke portrettengalerij in de Senaatskamer 'gekaapt' door vrouwelijke hoogleraren.

Waar normaal gesproken de portretten van honderd hoogleraren - 117 man en 1 vrouw - toezien op promoties en inhuldigingen, hangen nu de fotoportretten van 99 vrouwelijke hoogleraren. Speciaal voor deze gelegenheid is de Senaatskamer de komende maand bij uitzondering op bepaalde momenten toegankelijk voor publiek.

In deze speciale 8-maart-nieuwsbrief willen we je daarnaast graag wijzen op andere activiteiten die vandaag of binnenkort t.g.v. Internationale Vrouwendag worden georganiseerd, het diversiteitsblog van DUB en last but not least: onze nieuwe website.

Een hele goede dag gewenst!
Hartelijke groet,
Anne-Marie van Gijtenbeek
Coördinator Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht
 

In de Senaatskamer van de Universiteit Leiden zijn een maand lang alleen portretten van vrouwelijke hoogleraren te zien. Athena's Angels, initiatiefnemers van deze actie, vragen hiermee aandacht voor een wenselijke, meer inclusieve beeldvorming van wetenschap en wetenschappers waarin ruimte is voor mannen én vrouwen.

De Senaatskamer van de Universiteit Leiden is op vier middagen open voor belangstellenden: vrijdag 11 maart van 14.00-16.00 uur; woensdag 16 maart van 14.00-16.00 uur, dinsdag 29 maart van 16.00-18.00 uur en dinsdag 5 april van 16.00-18.00 uur. Adres: Rapenburg 67-73, Leiden.

Lees hier meer over de actie van Athena's Angels en de Universiteit Leiden.
 
Van Dolle Mina naar TwitterfeministZijn de onderwerpen van de tweede feministische golf achterhaald, of juist verrassend actueel? Op dinsdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, gaan geëngageerde jonge schrijfsters in gesprek met feministen ‘van toen’. Amsterdam, Tolhuistuin, van 20.00 tot 22.00 uur. Toegang gratis. NB De bijeenkomst is helaas vol, maar je kunt je nog aanmelden voor de wachtlijst via pr@atria.nl.
Politiek Café: vrouwelijk leiderschap anno 2016 - In het Politiek Café delen vrouwen uit de hoogste regionen van de politiek hun persoonlijke ervaringen. Op dinsdag 8 maart zijn te gast minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Annemarie Jorritsma, VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, om te praten over vrouwelijk leiderschap. Maar wat is dat eigenlijk, en bestaat zoiets eigenlijk wel? Den Haag, Studio Dudok, van 20.00 tot 21.30 uur. Entree gratis, wel vooraf aanmelden
 
Niet zomaar een vrouw - In de Stadsschouwburg Utrecht vindt op donderdag 10 maart de voorstelling Saida plaats, met aansluitend een speciale talkshow getiteld 'Niet zomaar een vrouw', waarin de alleenstaande vrouw centraal staat. Diverse gasten gaan met elkaar en met het publiek in gesprek over de onderwerpen als overlevingsdrang, economische zelfstandigheid, kwetsbaarheid, liefde en de invloed van culturele verschillen daarop. Utrecht, Lucas Bolwerk, van 19.30 tot 22.00 uur. Toegang €10 - €16.
Op de site internationale-vrouwendag.nl vind je (vrijwel) alle activiteiten die op of rondom 8 maart worden georganiseerd, gerangschikt per plaatsnaam. 
Te wit, te Nederlands, te westers, te mannelijk, te elitair, kortom: te ‘ons soort mensen’. Hoe kan de universiteit dat veranderen?

Het was je misschien al opgevallen:  in aanloop naar het nieuwe Strategisch Plan heeft DUB een diversiteitsblog in de lucht, waarop een keur aan interessante pennenvruchten te vinden is van o.a. Annelien Bredenoord, Gwenda Knobel, Werner Raub en Pien van Leengoed.

De afgelopen weken verschenen op het blog tientallen artikelen over even zoveel invalshoeken en onderwerpen. Nooit eerder was er vanuit de UU-populatie zoveel over diversiteit te lezen!

Klik hier voor verhalen over o.m. internationalisering, emancipatie, inclusie en politieke correctheid.
We waren al op intranet, maar nu zijn we gelukkig ook weer vindbaar op het www. En ook al heten we nog steeds 'vrouwennetwerk'; www.uu.nl/vrouwennetwerk is in de eerste plaats een platform voor iedereen die geïnteresseerd is in (gender)diversiteit aan de universiteit. Bezoek onze website op en laat ons weten wat je ervan vindt!
LinkedIn
LinkedIn
Twitter
Twitter
Email
Email
Intranet
Intranet
Copyright © 2016 Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht, All rights reserved.