Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst 6 November 2019

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 

AANDACHT GEVRAAGD:
Vita Nova, Haags Borstvoedingscentrum, heeft helpende handen nodig om te reorganiseren de ruimte achter de winkel. Wie kan een paar uurtjes helpen? 
Adres: prins Hendrikstraat 145, bel Alexandra: 06-54268933
Alvast bedankt!


Huiskamers gezocht voor de groep in 2020, op een woensdag ochtend. Voor data, zie verderop. 

Lezingen: 
Lida wil door het hele land lezingen geven over natuurlijke ouderschap.
Dit doet zij gratis.
Je kunt haar uitnodigen, bijvoorbeeld in je huiskamer, om voor een groepje te spreken.
Bij interesse, email Lida. 


Gedicht uit het boek "Tiet voor een rijmpje":
Trots
Ik zie je groeien in mij. armen
En dat komt helemaal door mij
Dat mijn melk jou zo groot maakt
Maakt me elke dag weer blij.

Het is een plek om te ontspannen
Je wilde lijfje komt tot rust
Je oogjes willen niet meer kijken
Alle drukte wordt gesust

Het is hoe de natuur het maakte
Ik heb het altijd bij de hand
Het is de allerarmste troost
Bij kraampjes of een tand.

Het is de meest gezonde basis 
Voor een lang gelukkig leven
En ik ben echt apetrots
Dat ik jou dit stuk kan geven.

Door Marieke Vermunt.

Als je dit prachtige boek met borstvoeding gedichten wilt bestellen, schrijf haar op tietvooreenrijmpje@gmail.com.

Andere nieuws:

- Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je 25% korting krijgen bij de Roode Roos. Gratis telefoon nummer 0800-7663376. Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen.
Indien gewenst neem contact op met Lida. 0703520828, bijvoorbeeld over welke vitamines en hoeveel je nodig hebt.
Lida's jarenlange ervaring is dat moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven tekorten in hun lichaam krijgen. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen. Ook in de zwangerschap zijn extra vitamines belangrijk.
Klik hier voor meer informatie over hun producten.


- Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova heeft werkkapitaal nodig voor aanschaf van kolven en draagdoeken. 
Je kunt het centrum helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (het mag natuurlijk een grote donatie zijn).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. 
Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova of op de bijeenkomsten bij Lida.

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.

Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven?
In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en Ouder-kind speelgroep (scroll naar beneden). Tevens aanverwante activiteiten.

Woensdag 6 November 2019 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoeding bijeenkomst gehouden.


De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'.
Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.


Adres: De bijeenkomst wordt deze keer gehouden in  Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145.
Parkeer tips
: gratis parkeren (overdag) in alle zijstraten vanaf Laan van Meerdervoort (10m voorbij de hoek richting de kust). Lopen naar Prins Hendrikstraat ±10 minuten.

Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.

Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, een vriendin of je moeder, of je kraamverzorgster. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

We vinden het fijn als de zwangeren van nu ook na de bevalling terug komen met hun baby om hun nieuwe ervaringen te delen met de nieuwe zwangeren en andere moeders.

De onderwerpen van de groep gaan over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 
De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
 • Als afkolven moeizaam gaat of niet lukt;
 • Over tandengroeien en bijten bij borstvoeding;
 • Hoe compenseer je de gescheiden tijd als je je baby achter laat bij een oppas of crèche?
 • Hoe vaak hoort een kindje op schoot, ook als het al kruipt of loopt.
 • Op de bijeenkomsten zijn de ervaren kern-moeders onmisbaar. We willen jullie van harte uitnodigen, om jonge moeders te steunen en je eigen verhaal te vertellen. We zouden het fijn vinden om elke maand enkele ervaren moeders te verwelkomen. Zegt het voort!

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven, 3de druk
De toeschietreflex
Zonder toeschietreflex kun je niet afkolven. Vroeger zei een kraamverzorgende: u hebt alleen water in de borst, kijk maar! En dan kneep ze een beetje op de tepelhof waarna de voormelk uit de tepel kwam. Deze melk was niet ‘toegeschoten’, waardoor het vet nog niet in de melk zat; de melk zag er dus alleen een beetje waterig uit. Veel moeders zijn door dit soort onjuiste mededelingen helaas gestopt. 
Het hormoon van de toeschietreflex moet een lange weg gaan. Vanaf de tepels gaat een signaal door het bloed naar de hypofyse in het achterhoofd. Daar wordt het hormoon oxytocine aangemaakt en door het bloed naar de borsten gezonden. En dan zal de moeder zien of voelen dat de melk toeschiet. Het hormoon oxytocine is ook te verkrijgen als neusspray bij de gynaecoloog of huisarts; sommige moeders hebben daar baat bij. Je moet het dan royaal gebruiken. Soms geeft het gewenning en dan blokkeert de eigen toeschietreflex. Raadpleeg liever altijd een lactatiekundige.
Een diepe buikademhaling helpt om de toeschietreflex te activeren; een of twee keer diep zuchten (de moederzucht) is soms al voldoende. Bij moeders die vaak en soms lang borst geven, kan de melk wel acht keer toeschieten. Wees ook niet zuinig met je melk; dat is niet nodig omdat er elk kwartier nieuwe melk in de borst zit.
In een oud borstvoedingsboek staat het verhaal van een vrouw die ‘min’ was, iemand die het kind van een ander de borst geeft. Zij werkte in een ziekenhuis. Ze voedde vijf baby’s en deed overdag dus niets anders dan eten, drinken en voeden. Ook in recente verhalen van moeders die een drieling voeden, lezen we dat die moeders het presteren om hun drielingen zes maanden lang op uitsluitend borstvoeding te laten gedijen.
Om een toeschietreflex op te wekken, kun je als volgt te werk gaan:

-  Drink een groot glas warm water; warm water stimuleert beter.
-   
Kijk even naar (een foto van) je baby.
-   Maak de borsten en de tepels warm door warme kompressen, bijvoorbeeld een warm washandje uit een bakje met warm water, een gelpack, een warme luier of een weggooiluier met warm water (die heeft minder warmteverlies), of gewoon met je warme handen, want je kunt dan je tepels met beide handen warm wrijven.
-  Masseren, strelen, schudden van beide borsten tegelijk.
- Naar voren buigen en de borsten even laten ‘hangen’ werkt ook.
-  Doe een diepe (buik)zucht waardoor je ontspant en waardoor het bloed het hormoon snel van hypofyse naar borsten vervoert.
-  Masseer beide tepels en voel waar een speciaal plekje op de tepel zit.
-  Als je thuis wil afkolven, kun je je kindje aanleggen op een kussen. De toeschietreflex zorgt dat je de andere borst tegelijkertijd kunt afkolven.
Het eerste tandje
Als de baby vier maanden is, komt er soms al een eerste tandje. Als hij een klein tandje heeft gekregen, kun je hem vertellen dat hij niet mag bijten aan de borst.
De baby kan gaan kwijlen, wat een teken kan zijn van tandengroei. Maar het kwijlen kan ook het begin zijn van extra verteringssappen die de baby in staat stellen om in geval van nood ook ander voedsel te verteren. Echter, baby’s die overmatig kwijlen zijn veelal overgevoelig. Zij krijgen blijkbaar voedsel binnen waar ze niet goed tegen kunnen, rechtstreeks of via de moedermelk. Toch is het het beste voor alle baby’s om pas na zes maanden ander voedsel te krijgen.
Als de baby gaat bijten
Vaak horen we dat mensen heel dramatisch doen als een baby tanden heeft en borstvoeding drinkt. Er is veel verbazing en de moeder krijgt zeker te horen: ‘Hij zal je vast wel bijten. Doet het geen pijn nu?’ En: ‘Ik ben gestopt met borstvoeding toen mijn baby tanden kreeg!’
De onderste tanden van de baby worden altijd bedekt door de tong als hij die om de tepel krult. Zo kunnen de ondertanden nooit pijn doen.
De boventanden groeien geleidelijk en dat kan op den duur een klein eeltplekje op de borsthuid geven. Ik heb zelden een moeder gezien die daar pijn van kreeg.
 Als de baby vaak borstvoeding drinkt en heel geleidelijk iets met zijn eigen handjes mee-eet, zoals wortel, komkommer of rijstwafel, kunnen ook de boventanden heel geleidelijk gaan groeien. Toen mijn eerste baby hapjes kreeg, deed ik dat volgens het advies van het consultatiebureau: zoveel lepels van zoveel soorten voedsel. Dit moest zo snel worden opgevoerd dat mijn baby in één maand vier boventanden kreeg. Daar was ze erg ziek van en ze kreeg ook rode billen. Toen ik bij mijn volgende baby’s de hapjes heel speels gaf en als grapje beschouwde, hadden zij geen pijn bij het tanden krijgen. Ik denk dat het babylichaam kan reageren met snelle tandengroei op alle lepels die wij als volwassenen in dat mondje duwen en op het minder vaak geven van borstvoeding.
 Sommige baby’s en kinderen vallen in slaap aan de borst en dan klappen hun tanden op elkaar waar de tepel tussen zit.
 Voor bijten gelden de volgende tips:

 Druk de baby tegen je aan zodat de neus in de borst komt.
- Steek je pink in de mondhoek tussen de kaakjes en draai de pink om waardoor de kaakjes los komen.
- Meestal is dit voldoende. Als de baby ouder wordt en bewuster als een spel gaat bijten, gelden tevens de volgende tips: 
- Zeg tegen de baby: ‘Jij mag niet bijten. Dat is au bij mama.’ Terwijl je dit zegt, kijk je je baby diep in de ogen zodat hij je gezicht goed kan zien. Schud ook nee met je hoofd.
- Strijk met je wijsvinger langs de tanden van de baby en je zegt weer: ‘Jij mag niet bijten. Dat is au bij mama.’
- Pak het vingertje van de baby en strijk daarmee langs zijn eigen tandjes en zeg dan weer: ‘Jij mag niet bijten. Dat is au bij mama.’
Soms maakt men er een gewoonte van dat de baby speels op de vinger van een volwassene bijt of zuigt. Vanaf het ‘bijtmoment’ kun je dat beter achterwege laten, want de baby gaat het ‘speelse’ bijten normaal vinden en zal dat dan ook doen aan de borst.
Het verhaal van strijken langs de tanden en praten met je baby zou je elke twee uur moeten herhalen, zodat de baby dit goed onthoudt. Ik noem dat inprenten van de baby. Als je dit volhoudt, zal de baby het zeker leren.
Het probleem van de fopspeen is dat de baby ook het verschil niet meer weet tussen een zachte borst en een harde fopspeen waardoor hij in de war raakt en vlugger gaat bijten. Ook kan een zuigverwarring ontstaan door het kind uit een tuitbekertje of met een rietje te laten drinken.
Een baby zuigt af en toe op zijn handje en leert dan heel goed voelen dat bijten pijn doet. Zo leert hij de kracht van zijn tandjes.
In rauwe wortels zit sap dat verzachtend is bij het krijgen van tanden. De meest natuurlijke oplossing is om een rauwe wortel in het handje van de baby te stoppen waarop hij kan bijten. Geef liever nog geen winterpeen want het sap daarvan is scherp en kan rode billen geven.
 Een bijtende baby kan een schreeuw van de moeder uitlokken. Daar kan de baby dan weer zo erg van schrikken dat hij de borst verder weigert. Dit kan zelfs enkele dagen duren. Een tip is om de baby nog slapend op te pakken, vlak voordat hij wakker gaat worden. In de slaap zal de baby goed happen en drinken. Verder is lopend schommelend voeden ook een optie.
 Sommige baby’s bijten om aandacht te krijgen. Ze bijten even en gaan dan lachen. Ze willen de moeder aanmoedigen om met hem een lachspelletje te doen. Het is dan het beste om het voeden even uit te stellen en een spelletje met je baby te spelen. Geef hem daarna een rauwe wortel om op te bijten. Als hij moe is, zal hij aan de borst weer in slaap vallen.
Sommige moeders zeggen van kleins af aan: ‘Mondje wijd open!’ En ze doen dit daarbij zelf voor. Deze inprenting werkt ook tegen bijten of als reminder als het kind de neiging heeft het te willen gaan doen.

Lees verder
- Pijn van tanden krijen  hoofdstuk 7.1;
- Voor alle werkende moeders, de gescheiden tijd compenseren hoofdtuk 10.2,
- Je trakteer je kind op een avondje schoot hoofdtuk 10.2,
- Hoe doen inheemse beschavingen het? hoofdtuk 10.2,

- Het kindje van achttien maanden en ouder hoofdstuk 11.2

Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten:
- woensdag 11 december 2019: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
In 2020 hebben we voorlopig de volgende data geprikt:
- woensdag 15 januari 2020

- woensdag 12 februari 2020
- woensdag 11 maart 2020
- woensdag 8 april 2020
- woensdag 6 mei 2020
- woensdag 3 juni 2020
- woensdag 1 juli 2020
- woensdag 2 september 2020
- zaterdag 12 september 2020 - picknick
- woensdag 30 september 2020
- woensdag 28 October 2020

- woensdag 25 november 2020
- woensdag 16 december 2020

Huiskamers gezocht! Laat Lida weten of de groep in je huis kan komen, 070-3520828.
Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je er voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

De ouder en kind speelgroep:
Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Couvée Huis, Frankenslag 139, in de gele kamer, op de eerste etage.
Er is een lift en een tuintje op de begane grond. 
Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 

We zingen ook kinderliedjes, daar worden de kindjes blij van.
Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).

Meestal zijn er enkele moeders met kindjes. En heel af en toe is de groep spontaan heel groot. We kunnen dan meestal uitwijken naar de grote groene kamer.

We zullen in 2019-2020 nog enkele thema ochtenden organiseren.
Nog in te plannen, o.a.:
- Ademhaling om spanning weg te werken en drukpunten om dit te bereiken - door therapeute Brenda McArthur;
- Etherische oliën voor kindjes, waar kun je ze voor gebruiken? door Ioana.Voiculescu;
Jong gehecht is oud gedaan, door Joriene de Vos, psychologe.
- Groene smoothies voor kindjes vanaf 6 maanden en voor volwassenen, waarom zou je ze gebruiken?door Ioana.Voiculescu;

De groep kost 2 euro.
Koffie kost er € 0,60, thee kost er € 0,40. 

Ook is het bij de speelgroep belangrijk om ervaren moeders erbij te hebben met iets oudere kindjes.
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a.
Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442. 3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook 
website. Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 

Twee draagdoek filmpjes en een video over het liggend borstvoeding geven op onze YouTube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen.
Het gaat in een video over het dragen van een baby van twee weken en in de tweede video over dragen van een baby van 5 maanden en ouder.
Tevens de derde is over, zoals gemeld, liggend borstvoeding geven.

We zijn er trots op: per 1 november 2018 een 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!! Nu met trefwoorden register!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten weer het boek te herdrukken.
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven.
De aanschafprijs is, in verband met BTW verhoging, 23,00 euro. 
Tevens is het boek in het Duits en in het Engels vertaald. De tekst is al klaar in beide vertalingen. Als je er nu al interesse in hebt (voor dat het uitgegeven wordt), neem dan contact op met Lida, 070-35 20 828 of h.c.vanruijven@gmail.com. Print kosten: 18 euro.
De titels zullen zijn: "Eltern sein aus ganzem Herzen" (Duits) en "Parenting that flows from the heart" (Engels).
Wens 1 van Lida:
 Ik wil graag mijn boek in het Engels en Duits uitgeven. Is er iemand bekend met deze wereld, kun je uitgevers Duits en/of Engels noemen waar mijn boek past? Laat het mij weten 070-3520828

Wens 2 van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken (verloskundige, kraamzorg, zwangerschapsgym, consultatiebureaus, kleuterschool, enz.) in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!

In september hebben we op de groep de volgende brochures uitgedeeld:
- Negen aanbevelingen over waarom een baby borstvoeding zou moeten krijgen; 
- Is borstvoeding voor de oudere baby nog nodig?

- Borst-slapen;
- Oxytocine;
- Oxytocine belasting ontstoren;

- Borstvoeding en gezondheidswinst;
- Vaker aanleggen of bijvoegen, dat werkt hoe?
- Borstvoeding is hard werken voor de kost;
- Borstvoeding en indigestie (darm problemen) en de oorspeekselklier 
- Verblijf in de baarmoeder - medebepalend voor het verder leven;
- Veel vrouwen met ijzer gebrek; 
- Arnica nemen na een bevalling, inspanning of operatie; Arnica is bloedstelpend;
- Tips voor groene ouders: eco-opvoeden? Houd het simpel!

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk?
Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145.
In Nederland en België gaan steeds meer borstvoedingswinkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum! Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (een grotere donatie mag natuurlijk ook).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Vita Nova verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).

Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten). Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel voor de zekerheid naar de winkel.

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, attributen, kolven te huur (
De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend). Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.

Maandag ochtend is er het Draagcafé in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Bij het draagcafé is er steeds een draagconsulente aanwezig.
Vrijdag ochtend is er het 
Borstvoedingscafé.
Als er geen Haagse Borstvoedingsgroep is of je Lida telefonisch niet kan bereiken, kun je op het borstvoedingscafe bij Vita Nova terecht met je vragen en onzekerheden.
Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken.
Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
 wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.

In the picture:
 • Nieuwe Haaka kolf voor de lekkende borst. Je kunt deze kolf vacuüm op de lekkere borst zetten, als je aan de andere kant voedt. Het kolfje is gemaakt van zachte siliconen. Deze kun je hier kopen.
 • Nieuw: wollen baby kleertjes, merk Engel.
 • Nieuw: leuke borstvoeding kleding;
 • Rekbare beha's voor in de zwangerschap, als de borsten groeien  en voor de eerste tijd na de geboorte, als de borsten wennen aan borstvoeding aanmaken en geven; We zijn hier voor jullie om persoonlijk advies te geven en je kunt ze passen; Merk Carry-Well en Sugar-Candy;
 • Wollen draagjassen van prachtige kwaliteit en wollen covers.
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven, prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee..
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..?
Doe dan mee aan de workshops:
“Borstvoeding en Werken”

Verder worden de volgende workshops aangeboden:
“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draagland” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles er tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 

Bij alle cursussen en activiteiten is Engels geen probleem!
Meld je aan: voor data en meer informatie kijk op Vita Nova's agenda pagina.
Baby’s zijn welkom.
Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast 
Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).

Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
- Borst-lymfemassage: doe het zo zacht als een herfstblaadje
Hunkering naar bepaald voedsel;
- Goede bronnen van foliumzuur;
Wat kun je op de groep verwachten;
- Een ontroerend verhaal over donor melk;
- In verwachting en een peuter aan de borst;
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden;
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen;
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C.

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
Nieuw in het bibliotheek: 
De Haagse Borstvoedingsgroep leent boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn 1 euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €23,- euro (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek.
 Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ, Den Haag.
Telefoonnummer: 070 3520828.
LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.

Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op ons website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in het Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek van de lijst wilt, laat het aan Lida weten.

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vermeldt:
- Het hoe en waarom over groene smoothies (tip: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterende voor je - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt). Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels).
- Ook kun je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld raw vegan chocola, snacks, groene smoothies, taart of essentiële oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, gluten vrij, lactose vrij, soja vrij, bio en yummy. Kijk eens hier.
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 
06-38576464

Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: 
www.ShiningMama.com
Cursus "Natuurlijk Bevallen": massage, acupressuur en essentiële oliën tijdens de bevalling, door onze moeders Aurora van den Berg en Charlotte Simons (arts), kijk hier voor meer informatie over waar en wanneer. 
Borstvoeding en kinder zindelijkheidscommunicatie door een van onze moeders Kate Arnolds: een liefdevolle en praktische manier om je baby beter te leren kennen en jouw borstvoeding zelfzekerheid te verhogen. "What goes in must come out..". Wist je dat vaak onrust tijdens of na borstvoeding kan komen van het gevoel van baby's volle blaas of de nood om te poepen? Leer hoe dit eenvoudig kunt checken voor dat je je grotere zorgen gaat maken over je borstvoedingsrelatie.
Ook een praktisch alternatief voor eindeloos luierverschoningen met het kindje dat vaak poept of het ophoudt voor een enorme "poonami"!
Voor degenen die geïnteresseerd zijn, mijn lokale BZC (baby zindelijkheid communicatie) Facebook groep voor omgeving Den Haag: Go Diaper Free The Hague.

Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheids van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?

Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.

Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.
GEVRAAGD: Tweede-hands kolven voor kraamzorg in Afrika. Inleveren bij Vita Nova.
GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 
06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 

Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem

Alvast bedankt. 
Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben. Click hier voor meer informatie over wat en waar.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828

email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida:
Anthonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of, voor vragen gerelateerd aan borstvoeding en kraamzorg:
Alexandra Knijnenburg 
(lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp