Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst woensdag 29 september 2021 (corona proof)

Wij gebruiken twee luchtreinigers
 

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 

Leuk nieuws: onze Lida is op Instagram! Lida is daar nu te vinden. Haar posts op Instagram gaan over veel moederschap-vragen. Je kunt in haar onderwerpen steeds antwoorden vinden. De filmpjes duren heel kort, ongeveer een minuut.

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
(Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook ten allen tijde onder in de mail te vinden zijn).

Gedicht uit het boek "Tiet voor een rijmpje":
Maternale
Ik weet dat het het veiligst is
Maar man wat lig ik rot
M'n arm is aan het tintelen
M'n nek die zit op slot


M'n borsten hebben het te koud
M'n heupen zijn niet blij
En stiekem lig ik sowieso
Niet lekker op m'n zij


Ik leg je steeds weer in de co
Maar jij komt telkens terug
Ik wil een deken tot mijn kin
En éven op mijn rug

Ach kindje, ik begrijp het wel

'k Heb jou ook graag bij mij
Dus doe ik snel mijn ogen dicht
En houd je heel dichtbij.


Door Marieke Vermunt

Als je dit prachtige boek met borstvoeding gedichten wilt bestellen, schrijf aan Marieke op tietvooreenrijmpje@gmail.com.

Leuk en indrukwekkend filmpje met een vierling baby moeder, met nog twee oudere kindjes, ze geeft volledig borstvoeding. Bekijk het hier (link).

Uitnodiging: Speelgroep whatsapp groep. zie verder op in deze email.

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova nieuws (zie verder in deze nieuwsbrief voor details): 
Het Haags BorstvoedIngscentrum Vita Nova is open voor allerlei borstvoeding- en kraamzaken en consulten en ook voor de winkel met borstvoeding artikelen en kleding!
Telefoon nummer: 06-54268933 of 070-3863265.

Tevens voor kolven om te huren of te kopen; of voor tepelzalf, borstvoedingsolie, weegschaal, kraampakketten van natuurlijke stoffen, wolvlies voor pijnlijke tepels of rode billetjes, enz.
Borstvoeding café: elke maandag en vrijdag ochtend vanaf 10 uur; je kunt ook later komen.
Help Vita Nova het hoofd boven water te houden.
Als je kan en wilt helpen, doneer aan mij (Lida) of rechtstreeks aan Vita Nova:
- bankrekening NL 42 INGB  0006 0228 67 ten name van Haags BorstvoedIngscentrum Vita Nova. 
We kunnen je bijdrage heel goed gebruiken, hoe klein het ook is.

- Nieuw! Natuurlijk kraampakket merk Dalalou 
- Heilwolle - geneeskrachtige wol plukken
- Latex navelstreng ring - babyvriendelijkere navelstreng binder

Wil je meer informatie over Vita Nova en deze producten, zie verderop in deze nieuwsbrief. 

Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je tot 25% korting krijgen bij de Roode Roos. Gratis telefoon nummer 0800-7663376.
Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen.
Lida's jarenlange ervaring is dat moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven tekorten in hun lichaam krijgen. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen.
Ook in de zwangerschap zijn extra vitamines belangrijk.
Indien gewenst neem contact op met Lida. 070-3520828, bijvoorbeeld over welke vitamines en hoeveel je nodig hebt.
Klik hier voor meer informatie over de producten van de Roode Roos.
Facebook: Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven? 

In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerstvolgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en Ouder-kind speelgroep (scroll naar beneden). Tevens aanverwante activiteiten.
 • Informatie over het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.

Woensdag 29 september 2021 tussen 9:30 en 12:00 uur  wordt er weer een borstvoeding bijeenkomst gehouden. Het is niet erg als je later bent, je bent welkom.

De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart' 
(tevens in het Engels en Duits vertaald).
Ze zijn ook allebei moeder en grootmoeder van een groot gezin.

Adres: De bijeenkomst wordt deze keer gehouden in:
Albert Schweitzerlaan 48, (inrijden vanaf de Laan van de Mensenrechten).

Wij gebruiken luchtreinigers. 
Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.

De onderwerpen van de groep gaan in het algemeen over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 

 
De onderwerpen van deze maand zijn:
 • De baby kan gaan bijten
 • Last van tandjes krijgen
 • Tandenpoetsen, tandpasta
 • Advies van de tandartsen
 • Tandvlees pijn
 • Fluor en het gebruik van elektrische tandenborstels

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven
7.1 Het eerste tandje
Als de baby vier maanden is, komt er soms al een eerste tandje. Als hij een klein tandje heeft gekregen, kun je hem vertellen dat hij niet mag bijten aan de borst. 
De baby kan gaan kwijlen, wat een teken kan zijn van tandengroei. Maar het kwijlen kan ook het begin zijn van extra verteringssappen die de baby in staat stellen om in geval van nood ook ander voedsel te verteren. Echter, baby’s die overmatig kwijlen zijn veelal overgevoelig. Zij krijgen blijkbaar voedsel binnen waar ze niet goed tegenkunnen, rechtstreeks of via de moedermelk. Toch is het het beste voor alle baby’s om pas na zes maanden ander voedsel te krijgen.
Als de baby gaat bijten
Vaak horen we dat mensen heel dramatisch doen als een baby tanden heeft en borstvoeding drinkt. Er is veel verbazing en de moeder krijgt zeker te horen: ‘Hij zal je vast wel bijten. Doet het geen pijn nu?’ En: ‘Ik ben gestopt met borstvoeding toen mijn baby tanden kreeg!’
De onderste tanden van de baby worden altijd bedekt door de tong als hij die om de tepel krult. Zo kunnen de ondertanden nooit pijn doen. 
De boventanden groeien geleidelijk en dat kan op den duur een klein eeltplekje op de borsthuid geven. Ik heb zelden een moeder gezien die daar pijn van kreeg.
Als de baby vaak borstvoeding drinkt en heel geleidelijk iets met zijn eigen handjes mee-eet, zoals wortel, komkommer of rijstwafel, kunnen ook de boventanden heel geleidelijk gaan groeien. Toen mijn eerste baby hapjes kreeg, deed ik dat volgens het advies van het consultatiebureau: zoveel lepels van zoveel soorten voedsel. Dit moest zo snel worden opgevoerd dat mijn baby in één maand vier boventanden kreeg. Daar was ze erg ziek van en ze kreeg ook rode billen. Toen ik bij mijn volgende baby’s de hapjes heel speels gaf en als grapje beschouwde, hadden zij geen pijn bij het tanden krijgen. Ik denk dat het babylichaam kan reageren met snelle tandengroei op alle lepels die wij als volwassenen in dat mondje duwen en op het minder vaak geven van borstvoeding.
Sommige baby’s en kinderen vallen in slaap aan de borst en dan klappen hun tanden op elkaar waar de tepel tussen zit.
Voor bijten gelden de volgende tips:
Druk de baby tegen je aan zodat de neus in de borst komt.
- Steek je pink in de mondhoek tussen de kaakjes en draai de pink om waardoor de kaakjes los komen.
Meestal is dit voldoende. Als de baby ouder wordt en bewuster als een spel gaat bijten, gelden tevens de volgende tips:

Zeg tegen de baby: ‘Jij mag niet bijten. Dat is au bij mama.’ Terwijl je dit zegt, kijk je je baby diep in de ogen zodat hij je gezicht goed kan zien. Schud ook nee met je hoofd.
Strijk met je wijsvinger langs de tanden van de baby en je zegt weer: ‘Jij mag niet bijten. Dat is au bij mama.’
Pak het vingertje van de baby en strijk daarmee langs zijn eigen tandjes en zeg dan weer: ‘Jij mag niet bijten. Dat is au bij mama.’
Soms maakt men er een gewoonte van dat de baby speels op de vinger van een volwassene bijt of zuigt. Vanaf het ‘bijtmoment’ kun je dat beter achterwege laten, want de baby gaat het ‘speelse’ bijten normaal vinden en zal dat dan ook doen aan de borst.
Het verhaal van strijken langs de tanden en praten met je baby zou je elke twee uur moeten herhalen, zodat de baby dit goed onthoudt. Ik noem dat inprenten van de baby. Als je dit volhoudt, zal de baby het zeker leren.
Het probleem van de fopspeen is dat de baby ook het verschil niet meer weet tussen een zachte borst en een harde fopspeen waardoor hij in de war raakt en vlugger gaat bijten. Ook kan een zuigverwarring ontstaan door het kind uit een tuitbekertje of met een rietje te laten drinken.
Een baby zuigt af en toe op zijn handje en leert dan heel goed voelen dat bijten pijn doet. Zo leert hij de kracht van zijn tandjes.
In rauwe wortels zit sap dat verzachtend is bij het krijgen van tanden. De meest natuurlijke oplossing is om een rauwe wortel in het handje van de baby te stoppen waarop hij kan bijten. Geef liever nog geen winterpeen want het sap daarvan is scherp en kan rode billen geven.
Een bijtende baby kan een schreeuw van de moeder uitlokken. Daar kan de baby dan weer zo erg van schrikken dat hij de borst verder weigert. Dit kan zelfs enkele dagen duren. Een tip is om de baby nog slapend op te pakken, vlak voordat hij wakker gaat worden. In de slaap zal de baby goed happen en drinken. Verder is lopend schommelend voeden ook een optie.
Sommige baby’s bijten om aandacht te krijgen. Ze bijten even en gaan dan lachen. Ze willen de moeder aanmoedigen om met hem een lachspelletje te doen. Het is dan het beste om het voeden even uit te stellen en een spelletje met je baby te spelen. Geef hem daarna een rauwe wortel om op te bijten. Als hij moe is, zal hij aan de borst weer in slaap vallen.
Sommige moeders zeggen van kleins af aan: ‘Mondje wijd open!’ En ze doen dit daarbij zelf voor. Deze inprenting werkt ook tegen bijten of als reminder als het kind de neiging heeft het te willen gaan doen.
Pijn van tanden krijgen
Van vier maanden tot twee of drie jaar kan het kindje last hebben van het doorkomen van tanden en kiezen. Ik heb gemerkt dat kinderen die nog volop aan de borst zijn nauwelijks pijn hebben. De zuigbeweging is kalmerend en in de moedermelk zitten ook kalmerende stoffen. Dit is het bewijs van het natuurlijke van moedermelk en troostvoeden. Dit alles brengt met zich mee dat kinderen ook ‘s nachts vaker willen drinken.
Een moeder vertelt: ‘Als er een kies doorkomt, wil mijn zoontje heel graag drinken. Op het moment zelf snap ik er niets van en ben ik er niet zo blij mee maar later zie ik ineens een nieuwe kies.’
Een oma vertelde mij eens: ‘Ik kan niet tegen huilende kinderen. Telkens als een kleinkind van me huilt en de vader of moeder nemen geen tijd, dan breng ik de kleine naar de ouders en zeg dan: je kindje krijgt vast een tandje. Dat werkt altijd.’

12.6 Ontsteking op de huid of op het tandvlees
Bij ontsteking op de huid of op het tandvlees druppel je een beetje echinaforce op de pijnlijke plek of gebruik je echinaforcezalf. 
Bij ontsteking van het tandvlees: spoel gedurende de dag met water met veel echinaforcedruppels en drink het ook.
15.2 Fluor

Fluoridezouten zijn een afvalproduct van staal- en
aluminiumfabrieken en andere industrieën. Het zijn zeer
giftige stoffen die niet in ons lichaam thuishoren. Moedermelk
bevat zeer weinig fluoride. Lange tijd heeft men voor baby’s en
kinderen aanbevolen dagelijks fluortabletten te geven. Dit zou
de tanden steviger maken. Gelukkig is men hiervan afgestapt.
Tegenwoordig zit fluor in veel soorten tandpasta. Kleine
kinderen slikken tandpasta voor een derde deel in; dus komt op
deze manier het gif in het lichaam. Ook bij fluorspoelen komt
een hoge dosis in het lichaam. In de winkel vind je
kindertandpasta voor kinderen van nul tot vijf jaar en voor kinderen
van zes tot tien jaar. In deze tandpasta’s zitten ook zoetstoffen
verwerkt zoals Sorbitol en Xylitol. Het is raadzaam een
tandpasta te zoeken zonder zoetstoffen en fluoride,
bijvoorbeeld in de natuurwinkel.
Een Chinees onderzoek toonde aan dat fluoride vanaf de vroege
kindertijd resulteerde in achterblijvende intelligentie. Een
Engels onderzoek door dr. Luke toonde een snellere verkalking
aan van de epifyse. Daardoor treedt de puberteit in.
Kinderartsen kijken al niet meer verbaasd als meisjes van acht
jaar secundaire geslachtskenmerken vertonen. Dr. Luke brengt
dit in verband met de verhoogde fluoridebelasting van
kinderen. In Amerika bestaat nog drinkwaterfluoridering.
Men heeft daar veertig procent meer kans op jeugdkanker en
schildklierafwijkingen, aldus de artsen J. de Vries en
G.H. Moolenburgh.
Het gaat bij tandbederf niet zozeer om het soort tandpasta
maar om de goede poetstechniek en vanzelfsprekend ook om
het vermijden van kleverig snoep en zoete drankjes.
Een elektrische kindertandenborstel maakt heel goed schoon. De meeste kinderen vinden het prima.

In 2021 hebben we de volgende data geprikt (corona proof):
- woensdag 27 okt. 2021: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
-
woensdag 24 nov 2021: Wijkcentr. Mariahoeve, Ivoorhorst 155
- woensdag 15 dec. 2021, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145

- woensdag 12 januari 2022: adres volgt
- woensdag 09 februari 2022: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 09 maart 2022: voorlopig Wijkcentr. Mariahoeve, Ivoorhorst 155
- woensdag 06 april 2022: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 04 mei 2022: adres volgt
- woensdag 08 juni 2022: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 06 juli 2022: voorlopig Albert Schweitzerlaan 48

Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro, op verzoek.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.

Mededelingen:

De ouder en kind speelgroep:

Voor de Ouder en Kind groep iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 

Onze binnenruimte is in het Couvee Huis, adres: Frankenslag 139.
Maar in de zomer zijn we buiten, meestal in de speeltuin van het Westbroekpark (bij het Rosarium in de buurt, entree bij Kapelweg), de Verademing (einde Suezkade) (er is een toilet), of in de speeltuin van het Koningsplein of in de stadsboerderij het Waaygat, Havenkade (er is een toilet).
Om zeker te zijn, neem contact op met Lida 070-3520828.


De groep kost 2 euro. Wil je tevens een donatie doen voor Vita Nova? Graag! 
Soms zingen we ook kinderliedjes.


- Uitnodiging: Speelgroep whatsapp groep. Wil je op de hoogte blijven van de speelgroep activiteiten anders dan via onze website en nieuwsbrief, dan is er de whatsapp groep handig.
Als je mee wilt doen kun je je bij Ioana aanmelden voor de whatsapp groep, telefoon 06 38576464.
Door ons ontdekt, Baby Exchangerie: duurzaam en goed voor de circulaire economie, bij Baby Exchangerie kun je je babyuitzet leasen in plaats van dat je het koopt en dan weer verkopen moet.
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a.
Maak eerst een afspraak.
Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442.
3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook hun website.
Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 

Twee draagdoek filmpjes en een over het liggend borstvoeding geven op onze YouTube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen.
Het gaat over het dragen van een baby van twee weken in de eerste video, in de tweede video over dragen van een baby van 5 maanden en ouder en de derde is over, zoals gemeld, liggend borstvoeding geven.

We zijn er trots op: de 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!! Nu met trefwoorden register!
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven.
De aanschafprijs is 23,00 euro. 
Tevens is het boek in het Duits en in het Engels vertaald. De tekst is al klaar in beide vertalingen. Als je er nu al interesse in hebt (voor dat het uitgegeven wordt), neem dan contact op met Lida, 070-35 20 828 of h.c.vanruijven@gmail.com. Print kosten: 18 euro.
De titels zullen zijn: "Eltern sein aus ganzem Herzen" (Duits) en "Parenting that flows from the heart" (Engels).
Wens van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken (verloskundige, kraamzorg, zwangerschapsgym, consultatiebureaus, kleuterschool, enz.) in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!

Uitgedeelde brochures op de vorige borstvoedingsgroep.
Bij Lida kun je ze altijd achteraf nog krijgen als je er interesse in hebt.
- Borstvoeding geven aan een kindje van een jaar
- Tandemvoeden - twee kinderen aan de borst

- Wat - geef je nu nog borstvoeding??
- Borstvoeding geven zou de kans op hartaanval en beroerte bij moeder verkleinen
- Endometriose beïnvloed vruchtbaarheid - altijd buikpijn
- Voldoende eiwitten zonder vlees? - geen probleem
- Hoeveel gekolfde melk in de fles?

- Kinderen kunnen kunstmatige zoetstoffen niet verwerken
- Borstvoeding beschermt ook de moeder
- De onvermoede kwaliteiten van suikers in moedermelk

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk?
Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145
(contact 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).
In Nederland en België gaan steeds meer borstvoedingswinkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum!
Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (een grotere donatie mag natuurlijk ook).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova of bij Lida.


Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova is open voor aanschaf en verhuur van kolven en draagdoeken, enz.
Je kunt er ook alle cursussen die ze aanbieden een-op-een volgen. corona proof.

Het centrum kan service verlenen zoals: kraamzorg, borstvoedingsadvies, consulten en verkoop/verhuur van borstvoeding artikelen en kleding voor baby en moeder.
Ook verhuurt en verkoopt Vita Nova draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, wollen en wol-zijden babykleertjes en mutsjes, attributen, kolven en zijbedjes te huur.
(De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld bij kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend).
Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.


Nieuw: 
- Natuurlijk kraampakket merk Dalalou: inclusief kruiden, biologische billenzalf, wolvlies, buikwikkel, kamille olie; Kosten 67,50 euro; (voor een uitgebreide omschrijving, lees hier)
- Heilwolle - geneeskrachtige wol plukken: voor zere billen, smetplekken in de liezen of onder de okseltjes en zere tepels; 4,95 euro per pakket
- Latex navelstreng ring - babyvriendelijke navelstreng binder, ipv de navelklem
- Wollen draagcover voor slechts 68 euro!

- Jonge Moedermassage - lees hier meer
Nu te koop. Nieuwsgierig? Ga even langs.

KolvenAls je een huur- of koopkolf bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova huurt/koopt, en je bent goed verzekerd, krijg je een gedeelte van de kosten van je zorgverzekering terug.
Kijk even in je polis.
Tevens is Vita Nova goedkoper met huurkolven dan andere plekken.
Kosten:
Huurkolven alle merken:
- €13,25 per week
- of €2,00 per dag
Een kolfset moét gekocht worden (kan niet gehuurd) en de prijzen zijn als volgt::
Ardo                                               €39,95
Medela                                               €37,95
Ameda                                           €39,95
Horigen                                               €67,00
Kolfsets zijn dubbel (voor twee borsten tegelijk) maar ook zeker enkel te verkrijgen.

Cadeaubonnen voor elk gewenst bedrag. Dit steunt de winkel om de hoge huur te kunnen blijven betalen. Wil je ons helpen en nú een cadeaubon kopen? Dit kan van pas komen bij bijvoorbeeld verjaardagen en kraamvisites of zomaar als verrassing.
Bezoek de winkel of email/bel Alexandra (070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl) voor online mogelijkheden.

Openingstijden: Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag en donderdag t/m zaterdag (woensdag gesloten).
Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel/email voor de zekerheid naar de winkel: 070 - 3863265, 06-54268933 of info@vitanovaweb.nl.

In the picture:
 • Borstvoeding cafe: elke maandag en vrijdag ochtend vanaf 10 uur; je kunt ook later komen 
 • Een cadeaubon van het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova is altijd een leuk cadeau. Kan degene die het krijgt zelf uitzoeken. Lekker snuffelen bij ons in de winkel.
 • Draagjassen en draagcovers zijn een ideale oplossing als je je kindje wil dragen. Lekker warm op jouw lichaam. Draagcovers zijn dé oplossing als beide ouders het kindje willen dragen. Nieuw: Wollen draagcover voor slechts 68 euro! Kom gerust kijken!
 • Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova heeft de volgende draagsystemen in huis:
  • Voorgevormde dragers: Boba carrier; 
  • Combinatiedragers: Hoppediz en Storchenwiege;
  • Lange geweven doeken: Didymos, Baby Love en Storchenwiege
  • Lange rekbare doeken: Smallvips en Touch of Rose
  • Korte doeken en ringslings: Didymos, Storchenwiege en Maya
 • Na je zwangerschapsverlof weer aan het werk. Borstvoeding en werken combineren maar hoe??? Volg een Workshop "Borstvoeding en werken" zodat je precies weet wat je rechten zijn en hoe het praktisch uitvoerbaar is. 
 • Ken je de Haaka kolf (voor de lekkende borst) al? Je kunt deze kolf vacuüm op de lekkende borst zetten, als je aan de andere kant voedt. Het kolfje is gemaakt van zachte siliconen. Het helpt jou om op een heel laagdrempelige manier een voorraadje moedermelk aan te leggen voor het oefenen met de fles. 
 • Wollen en wol-zijden babykleertjes, merk Engel.
 • Leuke borstvoeding kleding;
 • Rekbare beha's voor in de zwangerschap, als de borsten groeien, en voor de eerste tijd na de geboorte, als de borsten wennen aan borstvoeding aanmaken en geven; We zijn er voor jullie om persoonlijk advies te geven en je kunt ze passen; Merk Carry-Well en Sugar-Candy;
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven, prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee.
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je van ons onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - voor zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
Workshops:
Er is nu een mogelijkheid om privé workshops aan te vragen. (neem contact op: 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl). 
Alles coronaproof.
Onderwerpen workshops:
“Borstvoeding en Werken”
“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draag-land” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles er tussen in.

Bij alle cursussen en activiteiten is Engels geen probleem! Baby’s zijn welkom.

Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Bekijk ook een interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).
Wist jij dat we een aparte en interessante website special voor Lida's boek hebben? Neem een kijkje op: http://www.ouderschapvanuitjehart.com
Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
- Nieuw Interessante artikel over borstvoeding versus virussen bij kinderen
- Nieuw Tips over het voorkomen van virussen (onder andere, Corona)

- Borst-lymfemassage: doe het zo zacht als een herfstblaadje
Hunkering naar bepaald voedsel
- Goede bronnen van foliumzuur
Wat kun je op de groep verwachten
- Een ontroerend verhaal over donor melk
- In verwachting en een peuter aan de borst
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent boeken uit haar bibliotheek uit. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn 1 euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €23,- euro (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek. Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ, Den Haag.
Telefoonnummer: 070 3520828.
LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.
Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op onze website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in het Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek van de lijst wilt, laat het aan Lida weten.

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vertelt je graag over het hoe en waarom groene smoothies drinken: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterende voor jou, de moeder - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt. 
Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels).
- Ook kun je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld chocola, taarten, snacks, groene smoothies en pure essentiële oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, gluten vrij, lactose vrij, soja vrij, bio en yummy. 
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 06-38576464
Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: www.ShiningMama.com

Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheid van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Wordt je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.

GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 
Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem
Alvast bedankt. 

Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben. Click hier voor meer informatie over wat en waar.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828
email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op, in je email:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen (over borstvoeding en babydragen, allergieën, voeding enz.) aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida:
Antonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of, voor vragen gerelateerd aan borstvoeding en kraamzorg:
Alexandra Knijnenburg (lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp