Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst 10 April 2019

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 

AANDACHT GEVRAAGD EVENEMENTEN:
Leuk om te weten en iedereen is welkom!


Op zaterdag 6 april 2019 gaat Lida een lezing geven in Nieuwegein, aan de vakgroep Shantala Massage docenten in Nieuwegein.
Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom. Lees hier meer over de inhoud van haar lezing en over de kosten.

Op zaterdag 13 april 2019 en zondag 14 april is er een Baby festival van Kiind. Zaterdag is het het thema "geboorte en zwangerschap". Zondag is het het thema "borstvoeding". Het adres is in Alkmaar, Voor meer informatie en kaartverkoop kun je op hun website kijken.
Lida en Alexandra zijn ook aanwezig met eeninformatie  tafel.

Op zaterdag 15 juni 2019 is er de Ouders Natuurlijk Beurs, in Doorwerth-Arnhem. Van 10:00 tot 18:00 en Lida is er ook met een informatie tafel. Lida en Joriene houden ook eenmaal een lezing, namelijk om 17:15, met thema "Jong gehecht is oud gedaan". Kijk hier voor meer informatie.

Over de speelgroep in de mei vakantie, 2 mei is er geen bijeenkomst en 9 mei is er wel groep en is Lida er ook.


AANDACHT GEVRAAGD andere nieuws:
Prachtige nieuwe boek in de bibliotheek. "Het attachment parenting boek".
Nu in het Nederlands vertaald, geschreven door Williams Sears, MD en Martha Sears.
Inspirerend voor alle ouders, het is gezien als hét boek over hechting met je kind.

Scroll naar beneden naar het bibliotheek gedeelte in deze nieuwsbrief om je verder te informeren over hoe je dit boek kunt lenen via Lida's borstvoedingsgroep bibliotheek.
Het boek is ook te koop bij Vita Nova. 


Tweede mooie nieuwe boek in de bibliotheek. "Het innerlijke kind, angst los laten". 
Geschreven door
 
Susanne Huhn, click hier voor meer informatie.

Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je 25% korting krijgen bij de Roode Roos. Gratis telefoon nummer 0800-7663376. Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen.
Indien gewenst neem contact op met Lida. 0703520828, bijvoorbeeld over welke vitamines en hoeveel je nodig hebt.
Lida's jarenlange ervaring is dat moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven tekorten in hun lichaam krijgen. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen. Ook in de zwangerschap zijn extra vitamines belangrijk.
Klik hier voor meer informatie over hun producten.


Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova heeft werkkapitaal nodig voor aanschaf van kolven en draagdoeken. 
Je kunt het centrum helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (het mag natuurlijk een grote donatie zijn).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. 
Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova of op de bijeenkomsten bij Lida.

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.

Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven?
In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en Ouder-kind speelgroep (scroll naar beneden). Tevens aanverwante activiteiten.

Woensdag 10 April 2019 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoeding bijeenkomst gehouden.


De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'.
Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.


Adres: De bijeenkomst wordt deze keer gehouden in Ivoorhorst 155, Wijkcentrum Mariahoeve.
Vraag bij de receptie voor de rode kamer. 
Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.

Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, een vriendin of je moeder. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

We vinden het fijn als de zwangeren van nu ook na de bevalling terug komen met hun baby om hun nieuwe ervaringen te delen met de nieuwe zwangeren en andere moeders.

De onderwerpen van de groep gaan over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 
De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
 • Waarom geef je borstvoeding? Wat zijn de minder bekende feiten;
 • Afkolven - soms werkt het niet zo goed; Hoe kun je dat verbeteren?
 • Kinderen die zichzelf in slaap moeten huilen;
 • Kinderen die geen troostborst willen;
 • Als de baby niet in de draagdoek, babydrager of knoopdoek willen
 • Op de bijeenkomsten zijn de ervaren kern-moeders onmisbaar. We willen jullie van harte uitnodigen, om jonge moeders te steunen en je eigen verhaal te vertellen. We zouden het fijn vinden om elke maand enkele ervaren moeders te verwelkomen. Zegt het voort!

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven, 3de druk
Moet moeder de baby laten doorslapen?
(hoofdstuk 10.1)

[
..]
Moeder en kind hebben door borstvoeding hetzelfde slaapritme. Telkens als de moeder diep slaapt, slaapt het kindje ook diep. Als moeder licht slaapt, slaapt het kindje ook licht en als de baby wil drinken, zal de moeder dat merken. Denk niet: oh, wat heb ik diep geslapen, zou ik hem wel gehoord hebben? Nee, jullie waren samen diep in slaap. Baby’s weten ook: ’s nachts loopt mama niet weg, dan mag ik steeds bij haar zijn. Baby’s die ‘s nachts drinken, komen overdag niets te kort; ze zijn rustiger. ‘s Nachts maakt de moeder veel melk door de hoge prolactinespiegel.
In de natuur zie je dat moeder en kind voor elkaar zijn bestemd. Prolactine en rust is te zien op de kinderboerderij. Als een moederdier haar kleintjes voedt, wordt zij rustig en gaat erbij liggen. Als de kleintjes klaar zijn, is het hormoon uitgewerkt en gaat het moederdier weer staan.

De biologische beschijkbaarheid van vitaminen en mineralen
(hoofdstuk 11.1)
Immuunfactoren

Immuunfactoren blijven belangrijk. Vroeger dacht men dat alleen colostrum een grote hoeveelheid immuunfactoren zou bevatten en dat deze hoeveelheid gedurende de lactatie afneemt en na zes maanden niet erg belangrijk meer zou zijn. Het tegendeel blijkt waar: de hoeveelheid immunoglobuline neemt na de zesde maand toe als reactie op de dalende melkproductie. En dat is juist de periode dat de kinderen mobieler gaan worden: ze rollen en kruipen over de grond, gaan lopen en steken allerlei vreemde dingen in hun mond. Hiertegen hebben ze veel bescherming nodig en die wordt gegeven door de toegenomen hoeveelheid immuunfactoren in de moedermelk. Moedermelk bevat voldoende stoffen om de aanval van bacteriën, virussen, schimmels en parasieten op het kind met succes te kunnen tegenhouden.
Hoe belangrijk is het nu dat een kind door borstvoeding deze antistoffen binnenkrijgt? Hierover zijn vele onderzoeken gedaan waarbij men vergelijkingen heeft gemaakt tussen kinderen die al dan niet borstvoeding hebben gehad.
Een onderzoek wil ik hier weergeven. Het gaat om een onderzoek in Canada waarbij een groep van zestig kinderen uit de middenklasse gedurende een periode van 24 maanden onderzocht werd. Wat betreft drie veel voorkomende ziekten werden belangrijke verschillen gevonden met betrekking tot de kinderen die borstvoeding en de kinderen die geen borstvoeding kregen.
Luchtweginfecties kwamen meer dan tweemaal zo vaak voor bij kinderen met kunstmatige voeding ten opzichte van kinderen met borstvoeding. Diarree kwam drieënhalf keer zo vaak voor bij kinderen met kunstmatige voeding ten opzichte van kinderen met borstvoeding. En middenoorontsteking kwam zelf meer dan negen keer zo vaak voor bij kinderen met kunstmatige voeding ten opzichte van borstgevoede kinderen.
Moedermelk bevat ook bepaalde vetten die niet in ander voedsel zitten. Deze hebben een goede invloed op de weefselvorming in het lichaam. Dit zie je bij het kind vooral aan zijn gladde, zijdeachtige huidje. Een peuter heeft maar een kleine hoeveelheid moedermelk nodig om dat heerlijke zachte velletje te behouden. Eenmaal per dag borstvoeding is al genoeg.
Borstvoeding kan zelfs het uitbreken van lichte vormen van eczeem tegengaan. De eventuele gevoeligheid van het kind daarvoor komt dan pas naar voren als het kind van de borst af is.

Verdere voordelen van lang voeden (lees verder in het boek)
Zuigbehoefte een aanraking (lees verder in het boek)
Emotionele kant van lang doorvoeden

[...]

Zuigen werkt kalmerend voor de kleine mensjes die zo snel aan het groeien zijn. Dat blijkt wel uit het feit dat de kinderen die geen borstvoeding krijgen, een alternatief zoeken. Dat kan een fles zijn, een knuffel, duim, vingers, haren, de punt van een deken, enzovoort. Kinderen houden vaak lang zo’n behoefte en daaraan zie je hoe hard ze het kalmerende en geruststellende effect van het zuigen nodig hebben. Ze zijn zo jong, zo onvolgroeid, zonder veel ervaring met onze wereld. Ze groeien zo onvoorstelbaar hard en ze krijgen met voor hen vele onbegrijpelijke veranderingen te maken.
Het is gewoon een zegen voor baby’s en kleine kinderen dat ze af en toe tot rust mogen komen in deze periode van fysieke en mentale groei die groter is dan tijdens de puberteit. Ze groeien in een paar jaar tijd van nietig vruchtje in de baarmoeder tot een hele kleuter! Kinderen hebben die gave om door het zuigen gesust en getroost te worden.
Voeden is niet alleen leuk, het is ook erg gemakkelijk. Hoe vaak op een dag komt een kind niet bij zijn moeder omdat het bang is, gevallen is of moe? Om het kind te troosten kun je er even mee lopen, het wiegen of ervoor zingen, maar niets is toch gemakkelijker dan het even de borst te geven. Het is zoiets als een tovermiddel: even aan de borst, klaar is Kees, het kind is weer blij.
Eigenlijk is het voeden van een groter kind veel gemakkelijker. De voedingen zijn vaak veel sneller klaar en het kind zit half liggend in je armen. Alle kussens en eventuele andere attributen gebruik je dan niet meer.

Lees verder: 
- Hoofdstuk 11 De peuter en borst(op)voeding - waarom doorgaan met borstvoeding belangrijk is

- Hoofdstuk 10.2 De toeschietreflex
- Hoofdstuk 6.2 Kinderen die zichzelf in slaap moeten huilen
- Hoofdstuk 5.2 De baby wil niet in de draagdoek
- Hoofdstuk 2.1
 Als de heel kleine baby de borst weigert
- Hoofdstuk 7.1 Weigeren van de bosrt; de baby vanaf 10 weken

Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten:
- woensdag 15 mei 2019: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 5 juni 2019: Albert Schweizerlaan 48
- woensdag 26 juni 2019: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 4 september 2019: Ivoorhorst 155, Wijkcentrum Mariahoeve
- zaterdag 14 september 2019 borstvoeding picknick Tesselsestraat 71
- woensdag 2 oktober 2019 Nigtvechtestraat 15
- woensdag 6 november 2019: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 11 december 2019: adres volgt
Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je er voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

De ouder en kind speelgroep:
Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Couvée Huis, Frankenslag 139, in de gele kamer, op de eerste etage.
Er is een lift en een tuintje op de begane grond. 
Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 

We zingen ook kinderliedjes, daar worden de kindjes blij van.
Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).

Meestal zijn er enkele moeders met kindjes. En heel af en toe is de groep spontaan heel groot. We kunnen dan meestal uitwijken naar de grote groene kamer.

We zullen in 2019 weer thema ochtenden organiseren.
De onderwerpen zullen zijn:

- donderdag 18 april 2019 Wasbare luiers door Brigit Haentjens; verder gaat ze over thuisonderwijs vertellen, waarom ze ervoor gekozen heeft;
- donderdag 23 mei 2019 - Muziek, kinderliedjes, dansjes, met muziekinstrumentjes, Door Guido Schaake, gitarist en componist; let op: in de grote groene kamer
- donderdag 20 juni 2019 - thema nog in te vullen;
Nog in te plannen:
- Ademhaling om spanning weg te werken en drukpunten om dit te bereiken - door therapeute Brenda McArthur;
- Etherische oliën voor kindjes, waar kun je ze voor gebruiken? door Ioana.Voiculescu;

Over de speelgroep in de mei vakantie, 2 en 9 mei: je hoort later nog of er dan groep is.
De groep kost 2 euro.
Koffie kost er € 0,60, thee kost er € 0,40. 

Ook is het bij de speelgroep belangrijk om ervaren moeders erbij te hebben met iets oudere kindjes.
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a.
Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442. 3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook 
website. Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 

Twee draagdoek filmpjes en een video over het liggend borstvoeding geven op onze YouTube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen.
Het gaat in een video over het dragen van een baby van twee weken en in de tweede video over dragen van een baby van 5 maanden en ouder.
Tevens de derde is over, zoals gemeld, liggend borstvoeding geven.

We zijn er trots op: per 1 november 2018 een 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!! Nu met trefwoorden register!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten weer het boek te herdrukken.
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven.
De aanschafprijs wordt, in verband met BTW verhoging, 23,00 euro. 
Tevens wordt het boek in het Duits en in het Engels vertaald.
Wens 1 van Lida:
 Ik wil graag mijn boek in het Engels en Duits uitgeven. Het is bijna helemaal vertaald. Is er iemand bekend met deze wereld, kun je uitgevers Duits en/of Engels noemen waar mijn boek past? Laat het mij weten 070-3520828

Wens 2 van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken (verloskundige, kraamzorg, zwangerschapsgym, consultatiebureaus, enz.) in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!
In maart hebben we de volgende brochures uitgedeeld op de groep:
- Gezond eten en leven vergroten de kans op een gezonde baby
- Slaap problemen en mogelijke oplossingen
- Kinderen tot 4 jaar bij mama in bed zou beter zijn voor de moeder-kind relatie en draagt bij aan goed gedrag van het opgroeiende kind
- Veel vrouwen met ijzer gebrek: de oorzaak van bloedarmoede
- Snijbiet - bevat vitamine K
- Zwangere die goed oplet heeft toch calcium tekort
- Steeds minder voedingstoffen in ons eten

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk?
Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145.
In Nederland en België gaan steeds meer borstvoedingswinkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum! Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (een grotere donatie mag natuurlijk ook).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Vita Nova verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).

Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten). Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel voor de zekerheid naar de winkel.

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, attributen, kolven te huur (
De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend). Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.

Maandag ochtend is er het Draagcafé in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Bij het draagcafé is er steeds een draagconsulente aanwezig.
Vrijdag ochtend is er het 
Borstvoedingscafé.
Als er geen Haagse Borstvoedingsgroep is of je Lida telefonisch niet kan bereiken, kun je op het borstvoedingscafe bij Vita Nova terecht met je vragen en onzekerheden.
Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken.
Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
 wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.

In the picture:
 • Wol-zijden baby rompers, ondertruitjes, reispakjes, mutsjes en luierbroekjes; maat 56-92
 • Wollen draagjassen van prachtige kwaliteit
 • Er is nieuwe borstvoeding kleding in de winkel, nu voor de zomer!
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven, prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee..
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..?
Doe dan mee aan de workshops:
“Borstvoeding en Werken”

Verder worden de volgende workshops aangeboden:
“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draagland” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles er tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 

Bij alle cursussen en activiteiten is Engels geen probleem!
Meld je aan: voor data en meer informatie kijk op Vita Nova's agenda pagina.
Baby’s zijn welkom.
Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast 
Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).

GEVRAAGD: Tweede-hands kolven voor kraamzorg in Afrika. Inleveren bij Vita Nova.
GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 
06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 

Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem

Alvast bedankt. 
Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben. Click hier voor meer informatie over wat en waar.
Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
- Borst-lymfemassage: doe het zo zacht als een herfstblaadje
Hunkering naar bepaald voedsel;
- Goede bronnen van foliumzuur;
Wat kun je op de groep verwachten;
- Een ontroerend verhaal over donor melk;
- In verwachting en een peuter aan de borst;
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden;
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen;
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C.

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
Nieuw in het bibliotheek:  
-
 "Het attachment parenting boek", nu in het Nederlands vertaald, geschreven door Williams Sears, MD en Martha Sears. Het boek is ook te koop bij Vita Nova.

Inspirerend voor alle ouders, het is gezien als hét boek over hechting met je kind.

De Haagse Borstvoedingsgroep leent boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn 1 euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €23,- euro (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek.
 Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ, Den Haag.
Telefoonnummer: 070 3520828.
LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.

Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op ons website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in het Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek van de lijst wilt, laat het aan Lida weten.

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vermeldt:
- Het hoe en waarom over groene smoothies (tip: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterende voor je - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt). Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels).
- Ook kun je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld raw vegan chocola, snacks, groene smoothies, taart of essentiële oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, gluten vrij, lactose vrij, soja vrij, bio en yummy. Kijk eens hier.
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 
06-38576464

Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: 
www.ShiningMama.com
Cursus "Natuurlijk Bevallen": massage, acupressuur en essentiële oliën tijdens de bevalling, door onze moeders Aurora van den Berg en Charlotte Simons (arts), kijk hier voor meer informatie over waar en wanneer. 
Borstvoeding en kinder zindelijkheidscommunicatie door een van onze moeders Kate Arnolds: een liefdevolle en praktische manier om je baby beter te leren kennen en jouw borstvoeding zelfzekerheid te verhogen. "What goes in must come out..". Wist je dat vaak onrust tijdens of na borstvoeding kan komen van het gevoel van baby's volle blaas of de nood om te poepen? Leer hoe dit eenvoudig kunt checken voor dat je je grotere zorgen gaat maken over je borstvoedingsrelatie.
Ook een praktisch alternatief voor eindeloos luierverschoningen met het kindje dat vaak poept of het ophoudt voor een enorme "poonami"!
Voor degenen die geïnteresseerd zijn, mijn lokale BZC (baby zindelijkheid communicatie) Facebook groep voor omgeving Den Haag: Go Diaper Free The Hague.

Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheids van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?

Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.

Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828

email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida: Anthonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of
Alexandra Knijnenburg 
(lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp