Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst woensdag 30 juni 2021 (corona proof)

Wij gebruiken twee luchtreinigers
 

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 

We willen jullie allemaal graag uitnodigen voor een bijzondere muziek ochtend. Woensdag 7 juli 2021, van 10 tot 12: "Samen muziek maken in het park". Met Guido Schaake, singer-song writer Hij komt met zn gitaar en ukulele en Lida brengt allerlei muziekinstrumentjes mee In het Westbroekpark, in de speeltuin bij entree Kapelweg.
Kosten 2,50 plus een donatie voor de muzikant.


Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
(Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook ten allen tijde onder in de mail te vinden zijn).

Gedicht uit het boek "Tiet voor een rijmpje":
Uitgepraat
Jij zegt dat ik los moet laten
Dat ik maar gewoon moet gaan
Maar als ik op een feestje ben
Vind ik er geen donder aan


Jij zegt dat ze maar moet wennen
Aan de fles en minder tiet
Maar als zij zo overstuur raakt
Nou, dan ga ik liever niet


Jij zegt "ik ga op vakantie"
Zonder kids en met mijn man
En al zou ik dat best willen
Jij snapt niet dat ik niet kán

Je zou ook eens kunnen vragen

Hoe het nu toch met me gaat
En al vind ik het verdrietig
Jij en ik zijn uitgepraat.


Door Marieke Vermunt

Als je dit prachtige boek met borstvoeding gedichten wilt bestellen, schrijf aan Marieke op tietvooreenrijmpje@gmail.com.

Leuk en indrukwekkend filmpje met een vierling baby moeder, met nog twee oudere kindjes, ze geeft volledig borstvoeding. Bekijk het hier (link).

Noteer alvast in je agendaZaterdag 18 September 2021, Borstvoeding picknick! Ook voor mensen die een warm hart voor borstvoeding hebben en geen borstvoeding meer zelf geven.

Uitnodiging: Speelgroep whatsapp groep. zie verder op in deze email.

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova nieuws (zie verder in deze nieuwsbrief voor details): 
Het Haags BorstvoedIngscentrum Vita Nova is open voor allerlei borstvoeding- en kraamzaken en consulten en ook voor de winkel met borstvoeding artikelen en kleding!
Telefoon nummer 06-54268933 of 070-3863265.

Tevens voor kolven om te huren of te kopen; of voor tepelzalf, borstvoedingsolie, weegschaal, kraampakketten van natuurlijke stoffen, wolvlies voor pijnlijke tepels of rode billetjes, enz.
Borstvoeding café: elke maandag en vrijdag ochtend vanaf 10 uur; je kunt ook later komen.
Help Vita Nova het hoofd boven water te houden.
Als je kan en wilt helpen, doneer aan mij (Lida) of rechtstreeks aan Vita Nova:
- bankrekening NL 42 INGB  0006 0228 67 ten name van Haags BorstvoedIngscentrum Vita Nova. 
We kunnen je bijdrage heel goed gebruiken, hoe klein het ook is.

- Nieuw! Natuurlijk kraampakket merk Dalalou 
- Heilwolle - geneeskrachtige wol plukken
- Latex navelstreng ring - babyvriendelijkere navelstreng binder

Wil je meer informatie over Vita Nova en deze producten, zie verderop in deze nieuwsbrief. 

Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je tot 25% korting krijgen bij de Roode Roos. Gratis telefoon nummer 0800-7663376.
Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen.
Lida's jarenlange ervaring is dat moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven tekorten in hun lichaam krijgen. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen.
Ook in de zwangerschap zijn extra vitamines belangrijk.
Indien gewenst neem contact op met Lida. 070-3520828, bijvoorbeeld over welke vitamines en hoeveel je nodig hebt.
Klik hier voor meer informatie over de producten van de Roode Roos.
Facebook: Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven? 

In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerstvolgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en Ouder-kind speelgroep (scroll naar beneden). Tevens aanverwante activiteiten.
 • Informatie over het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.

Woensdag 30 juni 2021 tussen 9:30 en 12:00 uur  wordt er weer een borstvoeding bijeenkomst gehouden. Het is niet erg als je later bent, je bent welkom.

De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart' 
(tevens in het Engels en Duits vertaald).
Ze zijn ook allebei moeder en grootmoeder van een groot gezin.

Adres: De bijeenkomst wordt deze keer gehouden in Groot Hertoginelaan 83; Het is daar moeilijk parkeren, wel gratis.
Wij gebruiken luchtreinigers. 
Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.

De onderwerpen van de groep gaan in het algemeen over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 

 
De onderwerpen van deze maand zijn:
 • Borstvoeding geven tijdens de vakantie en in openbare ruimtes, discreet voeden, borstvoeding bij heel warm weer en diarree tijdens de vakantie
 • Zuurstof tekort in een autostoeltje voor kinderen onder de 1,5 jaar; Of kies je voor een auto-reiswieg?
 • Hoger IQ door borstvoeding, zelfs bij 14 jaar nog te bemerken
 • Opvolgmelk of moedermelk. 
 • Gauw afgeleid zijn aan de borst
 • Het aaiende handje aan de andere tepel

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven
10.2 [...] Diarree
Als de moeder borstvoeding geeft, heeft dit ontzettend veel voordelen. De moeder kan namelijk de ziektekiemen inademen en maakt vervolgens antistoffen in haar melk. Die antistoffen zitten binnen een halve dag in haar borstvoeding.
4.1 [...]
Zelfs als de baby één procent borstvoeding krijgt, wordt de bacterie die diarree veroorzaakt, gedood. In een experiment met een vloeistof die drie procent moedermelk bevatte, werd de bacterie Giardia Lamblia in dertig minuten gedood. In een vloeistof die één procent moedermelk bevatte werd deze bacterie in zestig minuten gedood. 
12.6 Probiotica als natuurlijk huismiddel
Voor keelpijn, hoesten, slijm en luchtwegproblemen is er Symbioflor 1. Dit probioticum kun je diverse keren per dag aan je kindje geven. Meestal geef ik de leeftijd in druppels, of soms iets meer in een klein beetje water. Als het kind kan gorgelen en slikken, is dat wenselijk maar niet noodzakelijk. Een volwassene kan tevens het opsnuiven van de hand om de neus te reinigen.
Voor darm- en buikproblemen, zoals spugen en diarree, is er Symbioflor 2. Gebruik het zoals beschreven bij Symbioflor 1. In de neus is dan niet nodig. Naar mijn ervaring is het mogelijk om het geopend lang te bewaren in de koelkast. 
12.6 Bacteriën en virussen 
Bacteriën en virussen komen onder andere vaak voor in luchtwegen en in buik en darmen. Er bestaan twee probiotica die virussen en bacteriën doden, namelijk Symbioflor 1 voor de luchtwegen en Symbioflor 2 voor buik en darmen.
Doe tien druppels in een klein (borrel)glaasje water. Je kunt ermee gorgelen en ook doorslikken. Dan worden de bacteriën en virussen in je mond ook gedood. Gebruik dit zo vaak je wilt.
Van Symbioflor 1 kun je enkele druppels opsnuiven van je hand of bij een kindje in de neus druppelen.
De fabrikant gaat bij een geopend flesje uit van een houdbaarheid van drie weken. Mijn ervaring is dat je het nog héél lang kunt gebruiken. Bewaar het het liefst in de koelkast.
Bacteriën en virussen kweken zich voort op dierlijke eiwitten. Eet daarom bij een besmetting drie dagen geen dierlijke producten. 

!!.1 Opvolgmelk of moedermelk
In ons land is er voor de grote baby en peuter opvolgmelk te koop. Dit komt omdat koemelk voor hen niet geschikt is. Het eiwitgehalte is te hoog en het ijzergehalte is te laag. Net als kunstvoeding is opvolgmelk een vervangingsmiddel voor moedermelk. Alle argumenten die men voor opvolgmelk geeft, gelden eigenlijk juist voor moedermelk.
Moedermelk is de perfecte melkvoeding voor oudere baby’s en peuters. De voedingswaarde, samenstelling en verteerbaarheid van moedermelk zijn afgestemd op de behoefte van het mensenkind dat langzamerhand ook andere producten gaat eten. De voedingswaarde van moedermelk blijft echter optimaal. Het is niet van het ene op het andere moment niets meer waard! Wanneer de baby langzaam ander voedsel gaat eten en daardoor de behoefte aan borstvoeding geleidelijk minder wordt, past moedermelk zich aan aan de veranderende behoefte van het kindje. Het eiwit-, zout- en ijzergehalte neemt iets toe, het zink- en lactosegehalte daalt iets, terwijl het vetgehalte gelijk blijft. Moedermelk heeft daarbij iets extra’s: het is levende voeding met antistoffen die ook een peuter extra bescherming geven tegen allerlei ziektes.
In het tweede levensjaar zijn de immuunstoffen lysozym en IgA in moedermelk verhoogd. Dit is gunstig voor het kindje dat in het tweede levensjaar steeds meer met ziektekiemen in aanraking komt! De lactose in moedermelk zorgt ook nu nog steeds voor een gunstig darmklimaat. Het hogere gehalte aan lactoferrine zorgt voor een optimale opname van ijzer uit de voeding.
Ook wanneer een moeder haar baby op jongere leeftijd ander voedsel geeft, wordt de samenstelling van moedermelk zo aangepast. Het lijkt alsof de natuur daarmee aan de baby die minder moedermelk krijgt, nog een extra dosis beschermende stoffen via de borstvoeding meegeeft. De WHO adviseert aan alle vrouwen in de wereld dan ook om tot in het tweede levensjaar of langer borstvoeding te geven teneinde hun kinderen van een optimale melkvoeding en immuniteit te voorzien.

Een moeder kan haar kindje altijd aan de borst laten zuigen, zelfs als de borst geen melk geeft. Ook als er geen melk uit de borst komt, geniet de baby toch de voordelen van de borst en krijgt hij de perfecte lichaamstemperatuur, hartslag en bloeddruk. Alle levensprocessen zijn dan optimaal. Dit is gebleken bij kindjes die in het ziekenhuis lagen wegens vroeggeboorte. Als er een drupje melk uit de borst kwam, dan bleek dat kleine beetje melk al een positief effect te hebben op de darmflora van het kindje. Zelfs was er een positief effect te zien als kindjes gevoed werden met een fles tegen de blote borst en buik van de moeder aan. 
3.2  
Hoe kun je discreet voeden? 
Op vele manieren kun je, in het openbaar, discreet voeden. Ik geef een paar voorbeelden: 
-  Er is prachtige borstvoedingskleding te koop, met openingen die achter plooien en hesjes vallen. 
-   Een iets wijder T-shirt kan iets omhoog getrokken worden. Je kunt het naar binnen rollen of over het gezichtje laten vallen. 
-  Een blouse met de onderste knopen los; de bovenste knopen blijven vast en bedekken de hals. 
-  Vraag of je grote kindje voor je blijft staan om het zicht te ontnemen. 
-  Vraag of je man de krant gaat lezen en wijduit voor jou gaat zitten. 
-  Zet een grote zonnehoed met brede klep op, die je voor je hals houdt. 
-  Gebruik de draagdoek om de borst te bedekken. 
-  Zet het kind een wijder hoedje op.
-  Sla zelf een grote sjaal of doek om de schouders en bedek het kind er deels mee. 
- Kies in een café of restaurant altijd een tafeltje in een hoek uit of een tafeltje flink uit het zicht en ga met je rug naar de mensen zitten. 
-  Kijk zo gewoon mogelijk en... wees trots. 
Probeer je eventuele schroom om in het openbaar, discreet, te voeden een beetje te laten varen. Als mensen om je heen het in de gaten hebben, vinden ze het eigenlijk altijd zeer vertederend. 

11.2 Gauw afgeleid zijn aan de borst
Tussen tien en dertien maanden zijn veel kinderen minder geïnteresseerd in de borst. Het leven is té leuk. Na ongeveer dertien maanden worden deze kinderen weer actieve drinkers en gaan ze weer met plezier drinken. Ze zouden ook verdrietig worden als de melk op zou zijn. Als je de melk wilt aanhouden, dan kun je iedere gelegenheid aangrijpen om vaak te voeden: slaapvoeden, schommelend voeden en even een rustig plekje zoeken. 

11.2 Het aaiende handje aan de andere tepel
De grotere baby gaat de moeder aaien tijdens de borstvoeding. Dat is heel liefdevol. Daarna gaat de baby op zoek naar de andere tepel. Dit doen alle baby’s ter wereld. Zij gaan aan de tepel aaien om de toeschietreflex te stimuleren die na enkele maanden wat minder wordt. Toch is het voor de moeder niet altijd prettig, want je voelt soms de nageltjes in de tepel. Ook ’s nachts is slapen met het handje aan moeders tepel niet prettig. Mijn zoon nam de knoop van mijn pyjama. Soms is een zacht popje in het handje een goede oplossing.
Van een andere moeder hoorde ik dat zij als het kindje de andere tepel pakte, het handje meteen zachtjes wegtrok en dan zei dat het niet zo fijn was of dat het kriebelde. Dan legde ze het handje naast de borst of waar het wel mocht, bijvoorbeeld op haar buik. Dat ging altijd probleemloos.

Lees verder: 
Hoofdstuk 11.1: Hoger IQ door borstvoeding

In 2021 hebben we de volgende data geprikt (corona proof):
- woensdag 7 juli 2021: Kinderliedjes in het Westbroekpark met Guido Schaake, muzikant (tussen 10 en 12 uur). Kosten 2,50 plus een donatie voor de muzikant.
- woensdag 1 sept 2021: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- zaterdag 18 sept 2021: borstvoeding picknick Tesselsestraat 71, in de speeltuin 10-16 uur
-
woensdag 29 sept 2021: Albert Schweitzerlaan 48
- woensdag 27 okt. 2021: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
-
woensdag 24 nov 2021: Wijkcentr. Mariahoeve, Ivoorhorst 155
- woensdag 15 dec. 2021, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145

Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro, op verzoek.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.

Mededelingen:

De ouder en kind speelgroep:
We willen jullie allemaal graag uitnodigen voor een bijzondere muziek ochtend. Woensdag 7 juli 2021, van 10 tot 12: "Samen muziek maken in het park". Met Guido Schaake, singer-song writer Hij komt met zn gitaar en ukulele en Lida brengt allerlei muziekinstrumentjes mee In het Westbroekpark, in de speeltuin bij entree Kapelweg.
Kosten 2,50 plus een donatie voor de muzikant.


Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 

Onze binnenruimte is in het Couvee Huis, adres: Frankenslag 139.
Maar in de zomer zijn we buiten, meestal in de speeltuin van het Westbroekpark (bij het Rosarium in de buurt, entree bij Kapelweg), de Verademing (einde Suezkade) (er is een toilet), of in de speeltuin van het Koningsplein of in de stadsboerderij het Waaygat, Havenkade (er is een toilet).
Om zeker te zijn, neem contact op met Lida 070-3520828.


Let op: Lida is niet op de speelgroep tussen 8 juli en 26 augustus (inclusief). Ze begint op de speelgroep weer op donderdag 2 September. Onderling kunnen jullie natuurlijk altijd afspreken.

De groep kost 2 euro. Wil je tevens een donatie doen voor Vita Nova? Graag! 
Soms zingen we ook kinderliedjes.


- Uitnodiging: Speelgroep whatsapp groep. Wil je op de hoogte blijven van de speelgroep activiteiten anders dan via onze website en nieuwsbrief, dan is er de whatsapp groep handig.
Als je mee wilt doen kun je je bij Ioana aanmelden voor de whatsapp groep, telefoon 06 38576464.
Sinds kort door ons ontdekt, Baby Exchangerie: duurzaam en goed voor de circulaire economie, bij Baby Exchangerie kun je je babyuitzet leasen in plaats van dat je het koopt en dan weer verkopen moet.
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a.
Maak eerst een afspraak.
Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442.
3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook hun website.
Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 

Twee draagdoek filmpjes en een over het liggend borstvoeding geven op onze YouTube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen.
Het gaat over het dragen van een baby van twee weken in de eerste video, in de tweede video over dragen van een baby van 5 maanden en ouder en de derde is over, zoals gemeld, liggend borstvoeding geven.

We zijn er trots op: de 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!! Nu met trefwoorden register!
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven.
De aanschafprijs is 23,00 euro. 
Tevens is het boek in het Duits en in het Engels vertaald. De tekst is al klaar in beide vertalingen. Als je er nu al interesse in hebt (voor dat het uitgegeven wordt), neem dan contact op met Lida, 070-35 20 828 of h.c.vanruijven@gmail.com. Print kosten: 18 euro.
De titels zullen zijn: "Eltern sein aus ganzem Herzen" (Duits) en "Parenting that flows from the heart" (Engels).
Wens van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken (verloskundige, kraamzorg, zwangerschapsgym, consultatiebureaus, kleuterschool, enz.) in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!

Uitgedeelde brochures op de vorige borstvoedingsgroep.
Bij Lida kun je ze altijd achteraf nog krijgen als je er interesse in hebt.
- Als je je baby wilt dragen
- Baby in buggy moet altijd mama zien
- Troosten aan de borst
- Huilen
- Baby's troosten

- Zorgeloos zonnen
- Stress hormoon by baby's vanwege scheiding
- Hoger IQ als moeders in de zwangerschap 6-7 stuk fruit per dag eten

- Andijve, wat zit daar in?
- Over chroom tekort en snoeplust

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk?
Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145
(contact 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).
In Nederland en België gaan steeds meer borstvoedingswinkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum!
Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (een grotere donatie mag natuurlijk ook).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova of bij Lida.


Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova is open voor aanschaf en verhuur van kolven en draagdoeken, enz.
Je kunt er ook alle cursussen die ze aanbieden een-op-een volgen. corona proof.

Het centrum kan service verlenen zoals: kraamzorg, borstvoedingsadvies, consulten en verkoop/verhuur van borstvoeding artikelen en kleding voor baby en moeder.
Ook verhuurt en verkoopt Vita Nova draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, wollen en wol-zijden babykleertjes en mutsjes, attributen, kolven en zijbedjes te huur.
(De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld bij kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend).
Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.


Nieuw: 
- Natuurlijk kraampakket merk Dalalou: inclusief kruiden, biologische billenzalf, wolvlies, buikwikkel, kamille olie; Kosten 67,50 euro; (voor een uitgebreide omschrijving, lees hier)
- Heilwolle - geneeskrachtige wol plukken: voor zere billen, smetplekken in de liezen of onder de okseltjes en zere tepels; 4,95 euro per pakket
- Latex navelstreng ring - babyvriendelijke navelstreng binder, ipv de navelklem
- Wollen draagcover voor slechts 68 euro!

- Jonge Moedermassage - lees hier meer
Nu te koop. Nieuwsgierig? Ga even langs.

KolvenAls je een huur- of koopkolf bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova huurt/koopt, en je bent goed verzekerd, krijg je een gedeelte van de kosten van je zorgverzekering terug.
Kijk even in je polis.
Tevens is Vita Nova goedkoper met huurkolven dan andere plekken.
Kosten:
Huurkolven alle merken:
- €13,25 per week
- of €2,00 per dag
Een kolfset moét gekocht worden (kan niet gehuurd) en de prijzen zijn als volgt::
Ardo                                               €39,95
Medela                                               €37,95
Ameda                                           €39,95
Horigen                                               €67,00
Kolfsets zijn dubbel (voor twee borsten tegelijk) maar ook zeker enkel te verkrijgen.

Cadeaubonnen voor elk gewenst bedrag. Dit steunt de winkel om de hoge huur te kunnen blijven betalen. Wil je ons helpen en nú een cadeaubon kopen? Dit kan van pas komen bij bijvoorbeeld verjaardagen en kraamvisites of zomaar als verrassing.
Bezoek de winkel of email/bel Alexandra (070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl) voor online mogelijkheden.

Openingstijden: Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag en donderdag t/m zaterdag (woensdag gesloten). Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel/email voor de zekerheid naar de winkel (070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).

In the picture:
 • Borstvoeding cafe: elke maandag en vrijdag ochtend vanaf 10 uur; je kunt ook later komen 
 • Een cadeaubon van het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova is altijd een leuk cadeau. Kan degene die het krijgt zelf uitzoeken. Lekker snuffelen bij ons in de winkel.
 • Draagjassen en draagcovers zijn een ideale oplossing als je je kindje wil dragen. Lekker warm op jouw lichaam. Draagcovers zijn dé oplossing als beide ouders het kindje willen dragen. Nieuw: Wollen draagcover voor slechts 68 euro! Kom gerust kijken!
 • Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova heeft de volgende draagsystemen in huis:
  • Voorgevormde dragers: Boba carrier; 
  • Combinatiedragers: Hoppediz en Storchenwiege;
  • Lange geweven doeken: Didymos, Baby Love en Storchenwiege
  • Lange rekbare doeken: Smallvips en Touch of Rose
  • Korte doeken en ringslings: Didymos, Storchenwiege en Maya
 • Na je zwangerschapsverlof weer aan het werk. Borstvoeding en werken combineren maar hoe??? Volg een Workshop "Borstvoeding en werken" zodat je precies weet wat je rechten zijn en hoe het praktisch uitvoerbaar is. 
 • Ken je de Haaka kolf (voor de lekkende borst) al? Je kunt deze kolf vacuüm op de lekkende borst zetten, als je aan de andere kant voedt. Het kolfje is gemaakt van zachte siliconen. Het helpt jou om op een heel laagdrempelige manier een voorraadje moedermelk aan te leggen voor het oefenen met de fles. 
 • Wollen en wol-zijden babykleertjes, merk Engel.
 • Leuke borstvoeding kleding;
 • Rekbare beha's voor in de zwangerschap, als de borsten groeien, en voor de eerste tijd na de geboorte, als de borsten wennen aan borstvoeding aanmaken en geven; We zijn er voor jullie om persoonlijk advies te geven en je kunt ze passen; Merk Carry-Well en Sugar-Candy;
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven, prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee.
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je van ons onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - voor zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
Workshops:
Er is nu een mogelijkheid om privé workshops aan te vragen. (neem contact op: 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl). 
Alles coronaproof.
Onderwerpen workshops:
“Borstvoeding en Werken”
“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draag-land” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles er tussen in.

Bij alle cursussen en activiteiten is Engels geen probleem! Baby’s zijn welkom.

Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Bekijk ook een interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).
Wist jij dat we een aparte en interessante website special voor Lida's boek hebben? Neem een kijkje op: http://www.ouderschapvanuitjehart.com
Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
- Nieuw Interessante artikel over borstvoeding versus virussen bij kinderen
- Nieuw Tips over het voorkomen van virussen (onder andere, Corona)

- Borst-lymfemassage: doe het zo zacht als een herfstblaadje
Hunkering naar bepaald voedsel
- Goede bronnen van foliumzuur
Wat kun je op de groep verwachten
- Een ontroerend verhaal over donor melk
- In verwachting en een peuter aan de borst
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent boeken uit haar bibliotheek uit. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn 1 euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €23,- euro (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek. Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ, Den Haag.
Telefoonnummer: 070 3520828.
LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.
Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op onze website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in het Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek van de lijst wilt, laat het aan Lida weten.

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vertelt je graag over het hoe en waarom groene smoothies drinken: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterende voor jou, de moeder - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt. 
Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels).
- Ook kun je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld chocola, taarten, snacks, groene smoothies en pure essentiële oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, gluten vrij, lactose vrij, soja vrij, bio en yummy. 
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 06-38576464
Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: www.ShiningMama.com

Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheid van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Wordt je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.

GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 
Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem
Alvast bedankt. 

Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben. Click hier voor meer informatie over wat en waar.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828
email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op, in je email:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen (over borstvoeding en babydragen, allergieën, voeding enz.) aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida:
Antonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of, voor vragen gerelateerd aan borstvoeding en kraamzorg:
Alexandra Knijnenburg (lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp