Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst September 2014


Beste <<voornaam>>,  
Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Deze nieuwsbrief geeft ons en jou geweldige (en automatische!) mogelijkheden, onder andere: wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.
Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep (link). Kom je je lekker aanmelden?
In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst;
 • Een aanverwant citaat van “Ouderschap vanuit je hart”, geschreven door (onze eigen!) Lida van Ruijven;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en aanverwante activiteiten.

Woensdag 15 Oktober 2014 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoedingsbijeenkomst gehouden.

De bijeenkomst wordt geleid door Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'. Ze is ook moeder van een groot gezin. De volgende bijeenkomsten worden geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, moeder en grootmoeder, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova. Janneke van Dijk zal incidenteel invallen, ze is momenteel bezig met haar baan als verpleegkundige op een antroposofisch consultatie bureau en ze doet daarvoor een studie.
De bijeenkomst zal deze keer gehouden worden in van Alkemadelaan 313, hoek Waalsdorperweg (schoenen uit). Kijk ook op de website bij activiteiten voor een kaart.
Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, of een vriendin. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
 • Spruw: een lastige schimmel in de mond van je kindje, op je tepels of vaginaal; Wat doet het gebruik van kokos olie bij spruw?
 • Als je borst kindje gaat bijten op de borst, hoe pak je dat aan? 
 • Sommige borst kinderen krijgen gaatjes in hun tanden; komt dat door de nachtvoedingen? wat kun je doen?
 • Borstvoeding geven in de draagdoek is super handig, zeker als je twee kindjes hebt; de draagdoek in de winter: boven of onder je jas?

van het boek "Ouderschap vanuit je hart", geschreven door Lida van Ruijven
Spruw

Sommige moeders hebben pijnlijke tepels door spruw. 
Spruw is een schimmel in de mond of op de tepel die kleine blaasjes veroorzaakt. Deze schimmel leeft op zoet en gaat dood door zout en zuur. 
Zoet zijn: moedermelk, kunstvoeding en suiker.    
Zout (en dus genezend) is zuiveringszout ofwel natriumbicarbonaat, te koop bij de apotheek. 
Zuur (en dus genezend) is water met een scheutje azijn erin. Zuur is ook: looizuur in koude sterke thee. 
Je kunt het mondje reinigen met een katoenen lapje met het zoute water. Schrap alles: wangen, kaakjes en tong. Dit schoonmaken moet je elke twee uur doen. 
Spruw blijft het langst in het slikgedeelte van de keel als een witte pukkel. Daar kun je niet schrappen. Druppel met een pipetje een paar druppels zuiveringszout of sterke thee in de keel. De tepels kun je deppen met water en een scheutje azijn. Bij pijn kun je een vette zalf gebruiken: vaseline. Als dieet raad ik aan geen suiker en geen voedsel te nemen op basis van schimmels (zoals kazen of gistbrood), champignons en gerookt voedsel; wel goed is zuurdesembrood. 
Houd de behandeling vol tot drie dagen nadat de symptomen verdwenen zijn. 
Spruw bij de grotere peuter kun je ook behandelen met een vettig zuur, genaamd citroenzuurglycerine, dat bij de drogisterij verkrijgbaar is. Je kunt de spuwplekjes aanstippen met je vinger gedoopt in de citroenzuurglycerine. 
Spruw is zeer besmettelijk. Let dus op met het delen van speelgoed of spenen of met twee kinderen aan de borst. Spruw heeft samenhang met witte vloed bij de moeder. Spruw-kinderen zijn vaak extra gevoelig. 
Mocht de dokter medicijnen voorschrijven, dan is het nog steeds raadzaam de mond schoon te maken met een katoenen lapje met zuiveringszout. Lees ook het boek Schimmels, suiker en allergie – Vergis(t) je niet! door de arts Anna Kruyswijk-van der Heijden. 

lees verder:
Als de baby gaat bijten: blz.125
Gaatjes in de tanden: blz. 131
Borstvoeding geven id draagdoek: blz 89, 92-94

Uiteraard kunnen ook jullie vragen een plekje tijdens deze ochtend krijgen. 

Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten:
 • Woensdag 5 november           Haverkamp 250, in het gebouw Kunstruimte "de Grondslag"
 • Woensdag 10 december         Amandelstraat 28 (schoenen uit)
Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

Huiskamer gezocht:
Vanaf 15 oktober willen wij weer maandelijks een adres invullen voor onze borstvoedingsbijeenkomsten. Wil je de groep ontvangen? Graag! Wil je het laten weten aan Lida van Ruijven tel 070-3520828 of mail naar h.c.vanruijven@gmail.com (t.a.v. Lida)

We zijn er trots op: er is een 2e druk boek "Ouderschap vanuit je hart" !!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten het boek te herdrukken. Goed om te weten: er zijn een 30-tal kleine aanvullingen in geschreven. De aanschafprijs blijft 22,50 euro. 
Tevens wordt het boek in het Duits vertaald.

Gratis Medela handkolf
Vraag ernaar bij Lida!

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent ook boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn een euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €22,50 (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek.
 Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ Den Haag. Telefoonnummer: 070 3520828.
Nieuw boek:Welkom op Aarde” - in verwachting met lichaam, ziel en geest; geschreven door Erika Gradenwitz-Koehler, uitgever Christofoor

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
Verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager). Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten).
In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, attributen, kolven te huur en te koop, zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen en borstvoedingscafe. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.
Wisten jullie dat er iedere vrijdag Borstvoedingcafé is in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova? Hier kun je terecht met je vragen en onzekerheden als er geen Haagse Borstvoedinggroep is of je kan Lida of Janneke telefonisch niet bereiken. Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken. Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.

In de picture in de maand october
Draagdoek jassen van Mamalila van zuiver wol: de baby wordt onder je jas gedragen; een extra ruimte in de jas krijg je door een plooi in te ritsen aan de voorkant en aan de achterkant. We vinden wol belangrijk zodat de baby goed kan ademen. Kleur: zwart of fuchsia. Nu nog enkele jassen tegen de oude prijs.
Draagdoek cape van Mamalila voor de baby: de baby wordt buiten je jas gedragen met een warme cape om zich heen. Materiaal: wol of fleece.
Graag tot ziens in ons centrum.

Workshop borstvoeding en werken:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen. Doe mee aan de workshop “Borstvoeding en Werken”. Er zijn weer workshops op dinsdagavond 16-10, 20-11, enz.
Baby’s zijn welkom.

Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is: Tasmanstraat 126, hoek Prins Hendrikstraat. (In de Prins Hendrikstraat vind je ook Tara verloskundigen). 
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 
070 - 3863265, email en website.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?

Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen voor meer informatie op tel: 070 3260268.

De ouder en kind speelgroep:

Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Buurtcentrum de Mallemok, Westduinweg 38 d, vlak bij de Westduinbrug. Kosten 2 euro.

Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Er is ook een mooie buiten speelplaats. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 
Kom gerust want vanwege bezuinigingen bestaat de kans dat men vindt dat er onvoldoende moeders de ochtend bezoeken; men zou kritische eisen kunnen stellen.

Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).
Speelgroep ouder en kind themaochtend:
Op donderdag 30 oktober 2014 is er weer een thema ochtend over: verlatingsangst. Hoelang is een kind afhankelijk van mama? Wanneer houdt verlatingsangst op? Wat kan je daar aan doen om dat te verzachten of hoe kun je dat omzeilen? Hoe compenseer je de gescheiden tijd?
In september hebben we gesproken over Boeken: 
Heb je boeken? Ga je wel eens naar de bibliotheek? Voorlezen tot 12 jaar voor je kind, waarom is dat belangrijk? Van welke boeken heb jij in je jeugd genoten? Gratis lidmaatschap van de bieb. Enkele favoriete boeken van de moeders waren: "Boerderijmen", "Pas op, dit boek bijt!" "Kikker" en "Jip en Janneke" - de aangepaste versie. Ook leuk: Voorlees Express zoekt voorlezers, kijk op hun website. Je kunt voorlezen samen met je kindje in een andere gezin.
Kosten van deze ochtend zijn 2,50. Omdat Lida gezonde knabbel meebrengt is het 0,50 cent extra ten opzichte van thema-loos speel ochtenden.
Ook eigen onderwerpen kunnen besproken worden. Wil je deelnemen aan het gespreksgroepje dan kan dat. Wil je liever alleen met je kindje spelen, dan kun je ongestoord je gang gaan.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven, tel: 070 3520828
of
Janneke van Dijk, tel: 070 3451896.
Mocht je Janneke of Lida niet kunnen bereiken (tijdens de vakantiemaanden) dan kun je contact opnemen met Vita Nova, het Haagse Borstvoedingscentrum (contact gegevens: 
070 - 3863265, email en website).
Mocht je belangstellenden voor de Haagse Borstvoedingsmail weten, en de mail willen doorsturen? Dan graag en alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida, Janneke en Alexandra