Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst Juni 2016

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)
 
Beste <<voornaam>>,  
Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Deze nieuwsbrief geeft ons en jou geweldige - automatische! - mogelijkheden, onder andere: wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.
Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even liken svp..?
In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en aanverwante activiteiten.

Woensdag 18 Juni 2016 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoedingsbijeenkomst gehouden.

De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'. Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.
Janneke van Dijk zal incidenteel invallen, ze heeft een drukke baan als verpleegkundige op een antroposofisch consultatie bureau.

Adres: De bijeenkomst zal deze keer gehouden worden in Obrechtstraat 168.
Kijk ook op de website bij activiteiten voor een kaart.
Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, of een vriendin. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
 • Voeden in het openbaar; kan dat zomaar?
 • Huilen, wat doet dat met een kleintje?
 • Als de baby de fles weigert;
 • Kun je zwemmen met voedende borsten en andere vakantie tips;
 • Gordijntjes in de kinderwagen: is dat een goed idee?
 • Op de bijeenkomsten zijn de ervaren kern-moeders onmisbaar. We willen jullie van harte uitnodigen, om jonge moeders te steunen en je eigen verhaal te vertellen. We zouden het fijn vinden om elke maand enkele ervaren moeders te verwelkomen. Zegt het voort!

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven:
Hoe kun je discreet voeden?
Op vele manieren kun je, in het openbaar, discreet voeden. Ik geef een paar voorbeelden:
– Er is prachtige borstvoedingkleding te koop met openingen die achter plooien en hesjes vallen.
– Een iets wijder T-shirt kan iets omhoog getrokken worden. Je kunt het naar binnen rollen of over het gezichtje laten vallen.
– Een blouse met de onderste knopen los; de bovenste knopen blijven vast en bedekken de hals.
– Vraag of je grote kindje voor je blijft staan om het zicht te ontnemen.
– Vraag of je man de krant gaat lezen en wijduit voor jou gaat zitten.
– Zet een grote zonnehoed met brede klep op, die je voor je hals houdt.
– Gebruik de draagdoek om de borst te bedekken.
– Zet het kind een wijder hoedje op.
– Sla zelf een grote sjaal of doek om de schouders en bedek het kind er deels mee.
– Kies in een café of restaurant altijd een tafeltje in een hoek uit of een tafeltje flink uit het zicht en ga met je rug naar de mensen zitten.
– Kijk zo gewoon mogelijk en... wees trots.
Probeer je eventuele schroom om in het openbaar, discreet, te voeden een beetje te laten varen. Als mensen om je heen het in de gaten hebben, vinden ze het eigenlijk altijd zeer vertederend.
Het wennen aan een flessenspeen
De baby kan in het begin gevoed worden met een pipet. Ik heb veel goede ervaringen hiermee gezien. De apotheek verkoopt knijppipets. Je kunt de allergrootste vragen. De knijppipet is gemakkelijk schoon te houden. Je kunt het rubbertje eraf trekken en alles schoonmaken met heet sodawater en een wattenstokje (verlengen met satéprikker). Je moet wel goed naspoelen.
Het voeden met de pipet is heel gemakkelijk. Je kunt wat moedermelk in het mondje druppelen en wachten tot de baby slikt. Zo kun je in twintig minuten een hele voeding in het mondje spuiten. Als de baby gaat zuigen op het pipetje, kun je een flessenspeen proberen.
Het 'vingervoeden' is ook een optie. Je gebruikt hiervoor een spuitje met een kromme punt (kaak-spoel-spuit, te koop bij de apotheek). Als de baby op jouw vingerkootje zuigt, kun je naast jouw vingerkootje melk meespuiten in het mondje van de baby.
Voor oefenen met de fles zijn hier de volgende tips:
– Oefen als de baby een goede bui heeft en niet erg hongerig is. Dan is hij in de stemming voor nieuwe ervaringen.
– Laat iemand anders de fles geven. Borstvoeding is een relatie met de moeder die niet verstoord mag worden. Als die wel verstoord raakt, komen er problemen. Het komt voor dat de baby niet uit de fles wil drinken zolang de moeder nog in de buurt is. Als moeder kun je dan maar beter even het huis uitgaan.
– Veel baby's willen niet in de ogen van een vreemd iemand kijken. Zo'n baby zal tijdens het drinken van die persoon wegkijken, met zijn rug naar hem of haar toe. Soms wil een baby alleen drinken als hij flink wordt geschommeld met de rug naar de voedende persoon toe. Die persoon moet dan lopend door de kamer gaan.
– Doe ongeveer 20 ml afgekolfde melk in de fles en oefen drie keer per week. Bouw de borstvoeding niet af naar minder dan vier voedingen per etmaal. Dan blijft je hoeveelheid melk stabiel.
– Soms bijt de baby op de speen en dan gaat het gaatje dicht. Je kunt dan het speengat weer vergroten.
– Een kindje gaat tijdens de voeding staren in de ogen van de verzorg(st)er. De baby prent zich hiermee in: het gezicht, de ogen, de geur en de woordjes die deze persoon spreekt.
– Als je kindje de fles krijgt, let er dan goed op dat degene die hem de fles geeft, je kindje op schoot neemt. Ik zie nogal eens dat een kindje de fles krijgt in een babystoeltje of in de kinderwagen. Ik vind dat sneu. Het kindje mist daardoor een half uurtje schoot, het mist de mogelijkheid van inprenting, terwijl dat allemaal zo ontzettend belangrijk voor hem is.


Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten:
in 2016:
- woensdag 29 juni, Kids Play Winkelcentrum Babylon
- woensdag 31 augustus; Amandelstraat 28 (schoenen uit)
- vrijdag  2 sept, Haagse Borstvoeding Picknick, Mallemok, Westduinweg 38d, speeltuin met gras
- woensdag 28 september, Roelofsstraat 91
- woensdag 26 oktober, Archimedesstraat 26 (schoenen uit)
- woensdag 23 november, Ivoorhorst 155
woensdag 14 december, adres volgt
- enzovoort; 
Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je er voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

Nacht van de Vluchteling:
Loop mee! of doe een donatie, elke euro is welkom: Op 18 juni rond 20:00 in Den Haag, op een plek nader te bepalen. 
Tijdens deze wandeling hebben we onze kinderen in een draagdoek of draagzak bij ons, omdat wij onze kinderen een mooiere wereld in willen dragen. Een grotere kindje kan misschien mee op de (loop)fiets. Wij doen mee. (link)
Let op, belangrijk! EHBO cursus voor ouders van baby's en kinderen, op woensdag middag 29 juni bij Vita Nova; bij interesse lees verder onder tekst kopje van Vita Nova. 
Gezocht: Zou je Lida willen helpen met thee inschenken en met de geld potten rond gaan op woensdag 29 juni? Laat het haar even weten :070-3520828
Alvast bedankt!

Petitie: Lieve mama's (en eigenlijk iedereen),
We hebben dringend jullie handtekeningen nodig, de thuisbevalling van de eerste baby staat onder druk. De gynaecologen willen dat alle eerste kinderen in het ziekenhuis geboren zullen worden. Weg is dan de keuzevrijheid van de a.s. moeder. Dat willen we natuurlijk niet! Deze petitie heeft 40.000 handtekeningen nodig tot eind juni en daar zijn nu mee bezig. Graag teken hieronder en wil je deze link ook in je kennissen kring verspreiden? Alvast bedankt.
https://www.petities.nl/petitions/herbezinning-hervormingen-geboortezorg?locale=nl

Ouders Natuurlijk Beurs in Doorwerth: Op zaterdag 4 juni 2016 houdt Lida er een lezing over natuurlijk ouderschap. Door de dag heeft ze ook op de beurs een informatie tafel met haar boeken. Entree is 10 euro, in voorverkoop 9 euro. Het adres is: Hotel Arnhem-Doorwerth, Kabeljauwallee 35, 6865 BL, DOORWERTH
Twee draagdoek filmpjes op Youtube op onze kersverse Youtube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen, met een eenvoudige knoop-doek. Het gaat in een video over een baby van twee weken en in de tweede video over een baby van 5 maanden en ouder.
Vorige keer op de groep hebben we de volgende brochures uitgedeeld:
- Steeds minder voedingsstoffen in ons eten; 75%minder calcium;
- Vitamine D, doe uzelf niet tekort, zoek de zon op!

- Zorgeloos zonnen: Met of zpnder créme (Serie: ontgift je huis);
- Het mei bloempje (Madeliefje) voor kinder thee en recept wilde salade
- Afkolven met de hand: belangrijk voor een grotere melk opbrengst;
- Kolven met de hand, zo doe je het;

- Aardbei bevat calcium, magnesium, kalium, vitamina C enzovoort; goed bij blaas ontsteking, slechte adem en acne;
- Een echte kolf kamer;
- Baby's die vis eten hebben minder kans op allergie (Daily Mail 2013)
- Neem de speen van je kind gerust in je mond! (Daily Mail 2013)
- Vetzuren in vis maken kwik onschadelijk

Uitnodiging om je verhalen te schrijven: over borstvoeding, dragen, slapen, voedsel allergie, je bezoek aan de Haagse Borstvoedingsgroep, het lezen van het boek van Lida "Ouderschap vanuit je Hart" en je contacten met Lida. Lida heeft haar eigen verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er nieuw op de blog artikelen over:
- Belangrijke petitie: Vrije keuze bevallingsplaats
- Goede bronnen van foliumzuur
- Her little shadows - gedicht over twee kinderen hebben door Barbara Burrows
- Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandemvoeden;
Hunkering naar bepaald voedsel;
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen;
Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C.

We zijn er trots op: er is een 2e druk boek "Ouderschap vanuit je hart" !!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten het boek te herdrukken. Goed om te weten: er zijn een 30-tal kleine aanvullingen in geschreven. De aanschafprijs blijft 22,50 euro. 
Tevens wordt het boek in het Duits en in het Engels vertaald.
Wens van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken in Nederland en Nederlandstalig België kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!

De ouder en kind speelgroep:
Let op! Deze speelgroep gaat verhuizen per donderdag 8 September naar het Couvée Huis, Frankenslag 139 in de gele kamer op de 1ste etage (er is een lift). Er is een tuintje op de begane grond.

Iedereen wordt uitgenodigd om in Juni nog naar het oude adres naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
In Juli en Augustus zijn we niet actief.
Adres: (nog een tijdje) Buurtcentrum de Mallemok, Westduinweg 38 d, vlak bij de Westduinbrug. Kosten 2 euro.

Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Er is ook een mooie buiten speelplaats. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 

We zingen ook kinderliedjes, daar worden de kindjes blij van.
Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).
Speelgroep Ouder en Kind themaochtend: 
Belangrijk om te weten:
Soms is een kindje te moe, je ziet dan dat hij/zij gaat plagen, alles 
afpakken, duwen en brengt onrust bij de andere kindjes. Het is dan beter om de kleine op schoot te houden, in de draagdoek te doen of anders om naar huis te gaan en de kleine te laten slapen.
Heb je suggesties, opmerkingen of aanpassingen voor de speelgroep, laat het Lida weten 070-3520828

Kosten van deze ochtend zijn 2,50.
Ook is bij de speelgroep belangrijk om ervaren moeders erbij te hebben met iets oudere kindjes.

Omdat Lida gezonde knabbel meebrengt is het 0,50 cent extra ten opzichte van thema-loos speel ochtenden.
Ook eigen onderwerpen kunnen besproken worden. Wil je deelnemen aan het gespreksgroepje dan kan dat. Wil je liever alleen met je kindje spelen, dan kun je ongestoord je gang gaan.
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a. Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442. 3 gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten. zie ook website. Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is.
De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent ook boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn een euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €22,50 (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek.
 Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ Den Haag. Telefoonnummer: 070 3520828. LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.
Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op ons website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar ook natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek wilt, laat het aan Lida weten.

Nieuw in de bibliotheek: 
Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
Verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager). Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten).
In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, attributen, kolven te huur (
De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend). Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen en borstvoedingscafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.
Wisten jullie dat er iedere vrijdag ochtend Borstvoedingscafé is in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova? Hier kun je terecht met je vragen en onzekerheden als er geen Haagse Borstvoedinggroep is of je kan Lida of Janneke telefonisch niet bereiken. Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken. Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
 wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.
In the picture in Juni:
 • Koopjes hoek artikelen: we hebben een koopjes hoek met interessante afgeprijsde artikelen: een Tricottie draagdoek, een Loopix draagdoek, enkele voeding beha's, een draagcover en meer. Wil je komen kijken?
 • Cursus EHBO bij kinderen en baby's: Op woensdag middag 29 juni, aanmelden via deze linkVeel verzekeraars vergoeden onze EHBO-cursus.
Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..?
Doe dan mee aan de workshops:
“Borstvoeding en Werken”

“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draagland”(nieuw!)
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van ons kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 
Meld je aan.
Voor data en meer informatie kijk op de agenda 
pagina.
Baby’s zijn welkom.
Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast 
Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Groene smoothies & gezonde, energie-rijke voeding: 
Ioana van Shining Mama vermeldt:
- Het hoe en waarom over groene smoothies (tip: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydrateren - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend). Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels)
- Ook kan je bij Shining Mama allerlei lekkers bestellen, bijvoorbeeld chocola, snacks, groene smoothies of taart. Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, bio en yummy. Kijk eens hier.
Heb je meer informatie / inspiratie nodig? Kijk op: 
www.ShiningMama.com
Je kan Ioana ook gerust bellen: 06-38576464
Sessies 'Baarmoeder, litteken & Balans' met Jacqueline Jimmink
Het is mogelijk om telefonisch consult te reserveren voor diegene die op afstand wonen en graag willen werken aan hun Baarmoeder bewustzijn en welzijn.
Neem contact op
voor meer informatie en workshops: www.jacquelinejimmink.com

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?

Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.

Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828

email: h.c.vanruijven@gmail.com (vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen en vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida) 
of
Janneke van Dijk (lactatiekundige), tel: 070 3451896 
of
Alexandra Knijnenburg 
(lactatiekundige bij Vita Nova)  tel: 06-54 26 89 33
Mocht je belangstellenden voor de Haagse Borstvoedingsmail weten, en de mail willen doorsturen? Dan graag en alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens LidaAlexandra en 
Janneke