Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 
Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst woensdag 15 februari 2023
(corona proof)
Wij gebruiken elektrische luchtreinigers

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 

Beste <<voornaam>>, 

Leuk nieuws: onze Lida is op Instagram! Lida is daar nu te vinden. Haar posts op Instagram gaan over veel moederschap-vragen. Je kunt in haar onderwerpen steeds antwoorden vinden. De filmpjes duren heel kort, ongeveer een minuut. Als je suggesties hebt voor onderwerpen op Instagram, laat het dan weten.

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
(Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook ten allen tijde onder in de mail te vinden zijn).

Vita Nova:
- Borstvoeding café: Heb je woensdag geen tijd voor onze borstvoedinggroep, ga dan naar het borstvoedingscafe van Vita Nova. Met al je vragen, of gewoon voor steun en gezelligheid.
Elke maandag en vrijdag ochtend vanaf 10 uur; je kunt ook later komen.
- Draagjassen met 20% korting: Wollen jas in prachtige kleuren: 
cyclaam, roze, antraciet, licht grijs en blauw


Gedicht uit het boek "Tiet voor een rijmpje":
Medaille
Ik vind dat jij het zo goed doet
Jouw kind is nummer één
Je geeft het zó veel veiligheid
Soms voel je je alleen

De wereld is al hard genoeg
Maar jij maakt hem weer zacht
Dat jij je eigen paden kiest
Dat is jouw grote kracht

Jij moet een medaille krijgen
In plaats van tegenwicht
Want door de liefde die jij geeft
Geeft alles wat meer licht

Is er echt niemand om je heen
Geen partner aan je zij
Als jij een kus of koffie wilt
Dan kom je maar bij mij...


Door Marieke Vermunt
Als je dit prachtige boek met borstvoeding gedichten wilt bestellen, schrijf haar op tietvooreenrijmpje@gmail.com.

Leuk en indrukwekkend filmpje met een vierling baby moeder, met nog twee oudere kindjes, ze geeft volledig borstvoeding. Bekijk het hier (link).

Uitnodiging: Speelgroep whatsapp groep. zie verder op in deze email.

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova nieuws (zie verder in deze nieuwsbrief voor details): 
Natuurlijke geboortezorg
Sinds kort biedt onze Alexandra, van Vita Nova, natuurlijke kraamzorg.
Dit betekent dat de baby alleen wordt opgepakt door de moeder en de vader, zogenaamd "Hands off the baby" of "hands off kraamzorg".


Het Haags BorstvoedIngscentrum Vita Nova is open voor allerlei borstvoeding- en kraamzaken en consulten en ook voor de winkel met borstvoeding artikelen en kleding!
Telefoon nummer: 06-54268933 of 070-3863265.
Tevens voor kolven om te huren of te kopen; of voor tepelzalf, borstvoedingsolie, weegschaal, kraampakketten van natuurlijke stoffen, wolvlies voor pijnlijke tepels of rode billetjes, enz.

Vita Nova heeft door de lockdown en de energie crisis zware maanden.
Help Vita Nova het hoofd boven water te houden. 
Als je kan en wilt helpen, doneer aan mij (Lida) of rechtstreeks aan Vita Nova:
- bankrekening NL 42 INGB  0006 0228 67 ten name van Haags BorstvoedIngscentrum Vita Nova. 
We kunnen je bijdrage heel goed gebruiken, hoe klein het ook is.

In de aanbieding: Natuurlijk kraampakket merk Dalalou 
- Nieuwe kolf voor in de bh - hij heet de Youha the Ins, 75,- per set (voor 2 borsten); Dit is een heel voordelige, goede, handige kolf.
- Check met je verzekering, mogelijk kun je de kosten van je kolf apparaat vergoed krijgen, mits je hem bij Vita Nova koopt of huurt;

Wil je meer informatie over Vita Nova en deze producten, zie verderop in deze nieuwsbrief. 

Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam cliënt Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je tot 25% korting krijgen bij de Roode Roos. Gratis telefoon nummer 0800-7663376.
Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen.
Lida's jarenlange ervaring is dat moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven tekorten in hun lichaam krijgen. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen.
Ook in de zwangerschap zijn extra vitamines belangrijk.
Indien gewenst neem contact op met Lida. 070-3520828, bijvoorbeeld over welke vitamines en hoeveel je nodig hebt.
Klik hier voor meer informatie over de producten van de Roode Roos.
Facebook: Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven? 

In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerstvolgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en Ouder-kind speelgroep (scroll naar beneden). Tevens aanverwante activiteiten.
 • Informatie over het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.

Woensdag 15 februari 2023 tussen 9:30 en 12:00 uur wordt er weer een borstvoeding bijeenkomst gehouden. Het is niet erg als je later bent, je bent welkom.

De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart' (tevens in het Engels en Duits vertaald).
Ze zijn ook allebei moeder en grootmoeder van een groot gezin.


Adres: De bijeenkomst wordt deze keer gehouden op:
Van der Heimstraat 7.
Het is daar gratis parkeer tot 1 uur.
Wij gebruiken elektrische luchtreinigers.
Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.

De onderwerpen van de groep gaan in het algemeen over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 

 
De onderwerpen van deze maand zijn:
 • De draag-knoop doek. Zo praktisch, ook in huis;
 • Je trakteer je kindje op een avondje schoot? Of hoort een baby in bed?
 • Kinderen die bonken met hun hoofd in bed;
 • De ontlasting van de baby. Zacht of hard? Elke dag of een keer per week? En bij vaste voeding?
 • Hoe compenseer je de gescheiden tijd?
 • Moedermelk tijdens menstruatie of koorts.

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven
5.1 Het effect van veel dragen voor het kind
De moeder die borstvoeding geeft, voelt zich erg verbonden met haar kind. Dat komt door de hormonen. Uit onderzoek is gebleken dat die moeder ook meer durft met haar baby. Als ze de baby vaak in haar armen heeft of in een draagdoek, leert ze de baby goed kennen en went ze aan het karakter en aan de signalen van de baby. Een baby in een draagdoek voelt zich veilig omdat hij onmiddellijk de bekende geur ruikt en de bekende stem hoort.
De draagdoek is de grootste beloning in het leven: de baby zal er een heel gelukkige inprenting door krijgen. Deze kinderen voelen zich zo positief dat ze later in hun leven gemakkelijker problemen kunnen oplossen. Dit staat ook beschreven in het boek De Tastzin van A. Montagu.
Baby’s die altijd stil liggen, kunnen later gemakkelijker vallen en hun balans verliezen omdat hun evenwichtsorgaan niet genoeg ontwikkeld is. Baby’s die veel gedragen zijn, zullen later minder vallen, kunnen heel goed klimmen en in speeltuinen hun balans bewaren.
 
De doek blijkt bij veel moeders dé oplossing te zijn om hun huishoudelijke werk of hun zakelijke werk achter de computer te kunnen blijven doen. Bij de kleine baby kun je als je wilt voeden, je elleboog onder het hoofdje houden. De bips van de baby steunt in de doek; die hoef je dus niet vast te houden. Je twee handen zijn dus vrij om huishoudelijk of ander werk te doen. Veel moeders zijn er handig in om als de grotere baby op de heup zit, de beentjes naar voren te trekken en het kindje daarna liggend te voeden in de doek. Als hij dan klaar is met drinken, kan hij weer teruggeschoven worden naar de heup van de moeder. Kindjes vanaf vijf of zes maanden kunnen op de heup zitten met gespreide benen om de taille. Het spreiden van de beentjes is heel gezond en goed voor de heupontwikkeling. Je kunt de beentjes lekker stevig om je taille trekken.
De baby wil niet in de draagdoek
Ik hoor regelmatig dat de baby niet in de draagdoek wil. Meestal kun je dit als volgt verhelpen.
Geef de baby eerst een voeding. Hiervan zal hij kalmeren. Een nieuwe ervaring opdoen gaat het beste met een volle maag. Bewegen helpt ook. Ga een beetje schommelen met je baby of rustig lopen en doe daarna de baby in de doek. Laat de baby ook eventueel eerst zuigen in de doek om te kalmeren. Baby’s kunnen gaan huilen als ze in de banaanhouding in de draagdoek liggen omdat hun hoofdje dan erg naar voren gebogen kan liggen. Zorg dan dat het nekje in de plooien van de doek steunt. Dit bereik je door de doek vanaf je hals over je schouder te trekken en weer terug.
De baby gaat kreunen van genot in de doek
Soms reageren mensen met de vraag of je kind het wel fijn vindt in de draagdoek. Zij vragen dat eigenlijk met de gedachte dat het kind daar niet zo fijn in zou liggen. Het tegendeel is waar. Kinderen kunnen in de draagdoek liggen kreunen van genot,
juist omdat ze zo beschermd zijn en dicht tegen het warme lichaam van de moeder liggen. Dit kreunen van genot doen baby’s nooit in de wieg of in de kinderwagen. Kinderen in de wieg zijn vooral in het begin geschrokken als ze weggelegd worden. De omgeving adviseert dan vaak een fopspeen te geven. Dit is eigenlijk een heel onnatuurlijke zaak.
Als mijn baby in de doek wakker werd, haalde ik hem eruit voor een schone luier of een boertje. Daarna mocht hij weer vrijuit trappelen op de keukentafel, op de bank of op de grond tussen de autootjes van mijn andere kinderen. Als hij dan weer ging huilen en zich ongelukkig voelde, ging hij weer in de doek en kon weer even drinken.

10.2 Je trakteert je kind op een avondje schoot
’s Avonds zul je zelf moe zijn van het werken. Neem toch gerust de hele avond je kind op schoot en laat het op je schoot slapen. Je kunt op deze manier zo vaak de borst geven als je wilt. Zo kun je de tijd compenseren die je weg was. Je baby gedijt er extra van en zelf rust je ook goed uit. Sommige baby’s vinden het heerlijk om op de bank te liggen tegen je bovenbeen aan. Zelf heb ik dit heel vaak gedaan, het was bij ons eigenlijk normaal. Als het kindje wat groter was, legde ik het kindje achter mijn rug op de bank. Hiermee gaf ik de boodschap: je bent veilig bij mama, slaap maar gewoon door. Als ik langer dan een kwartier uit de kamer weg was, werd mijn kindje wakker. De nachtluier kreeg hij ’s avonds om acht uur aan, zodat hij niet meer gewekt hoefde te worden.
Een gouden regel is: de tijd die je investeert in je kindje, betaalt zich altijd terug.
6.3 De baby die bonkt met zijn hoofd
Eens vertelde iemand me over een kindje dat met zijn hoofd bonkte tegen zijn ledikant. Ik heb zelf het idee dat het kindje intens behoefte had aan veilige armen om in slaap te vallen en om in slaap gewiegd te worden. Omdat dit kindje dit miste, had het voor zichzelf de oplossing gevonden door zichzelf te wiegen en door de pijn van het bonken het gemis minder te voelen.
7.1 De ontlasting van de baby vanaf 4 maanden

De baby van vier maanden gaat steeds meer stoffen uit de moedermelk gebruiken. Daarom zal de baby minder gaan poepen. De plasluiers blijven hetzelfde. De moeder hoeft dus niet ongerust te zijn omdat het kindje minder ontlasting heeft; het is echt normaal.
Moedermelk smaakt elke dag naar wat de moeder eet. Het is dus niet nodig om snel met hapjes te beginnen om de baby aan de smaak te laten wennen. De borstbaby proeft elke dag verschillende melk, eet dus als het ware met de pot mee. 
Bovendien, als kinderen snel hapjes krijgen wordt de ontlasting zo vast dat ze daar pijn van kunnen krijgen. Baby’s mogen pas vastere ontlasting hebben als ze kunnen staan, bijvoorbeeld met tien maanden. Staande kunnen ze beter poepen.

De ontlasting van de baby vanaf 9 maanden
De ontlasting van melkvoeding is dun. Dat is fijn als baby’s liggend moeten poepen. Als de baby nog niet staat, is dunne ontlasting het prettigste. Als het kindje flink gaat mee-eten, wordt de ontlasting dikker. Als de baby al kan staan, is dit geen probleem. Het kindje kan dan staande poepen.
15.1 De symptomen van voedselallergie kunnen zijn: 
winden                                                                                               te dunne luiers
rode billen                                                      
rood poepgaatje, plassertje                             
rode vagina                                                    
winden die stinken                                         

groene luiers                                                 
slijm of bloed in de ontlasting                                              
verstopping       
15.3 Ontlasting en rauwkost           
Dr. Kirstine Nolfi schrijft verder: ‘Een aanstaande moeder die een zuiver rauwkostdieet volgt zal een gemakkelijke bevalling krijgen die vlug en bijna pijnloos verloopt. Menstruatiepijn wordt zeer verminderd bij een rauwkostdieet.’ Voor borstvoeding adviseert zij enkele lepels gekiemde tarwe. Dit krijg je door tarwezaad in water te leggen totdat het zaad gaat kiemen. Dit is heel voedzaam. Verder neem je rauwe boerderijmelk omdat gepasteuriseerde melk dood is. In het Westen wordt melk gepasteuriseerd om bacteriën te doden en de houdbaarheid van de melk te verlengen.
Over kinderen schrijft zij: ‘Kinderen eten graag rauwkost, zeker als vader en moeder het voorbeeld geven. Rauwkost-kinderen zijn levendiger, blijer, meer tevreden, niet ziek of verkouden, niet prikkelbaar of overactief, niet te dik, niet te mager. De ontlasting is in orde".

Lees verder:
15.3 Alles over rauwkost
10.2 Voor alle werkende moeders de gescheiden tijd compenseren
13.1
 Moedermelk tijdens menstruatie of koorts

In 2023 hebben we de volgende data geprikt:
- woensdag 15 maart 2023: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 12 april 2023: Wijkcentrum Mariahoeve, Ivoorhorst 155
- woensdag 17 mei 2023: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145 (let op, een week verschoven)
- woensdag 07 juni 2023: Vreeswijjkstraat 216
- woensdag 05 juli 2023: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145

Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.

Mededelingen:

De ouder en kind Speelgroep:
Voor de Ouder en Kind groep wordt iedereen uitgenodigd om te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur, soms tot 13uur.

Onze binnenruimte is in het Couvee Huis, adres: Frankenslag 139, eerste etage, de gele kamer. We gaan ook samen opruimen. De gele kamer is open vanaf 9 uur. Er is een lift.

In de zomer kunnen we kiezen voor speeltuin Westbroekpark (Kapelweg) of speeltuin de Verademing (Newtonstraat). Enkele moeders spreken af via de whatsapp groep, zie hieronder.

Lida zet elke woensdag een uitnodiging, met melding van de plannen, op beide speelgroep whatsapp groepen,
zie hieronder (ook in het Engels).

Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen.
Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas.
Ook is het bij de speelgroep belangrijk om ervaren moeders erbij te hebben met iets oudere kindjes.
We zingen ook kinderliedjes en kringliedjes.


De groep kost 2 euro. Thee is 50 ct.
Wil je tevens een donatie doen voor Vita Nova? Graag! Vita Nova heeft steeds hogere kosten.


- Uitnodiging: Speelgroep whatsapp groepen. Wil je op de hoogte blijven van de speelgroep activiteiten anders dan via onze website en nieuwsbrief, dan zijn de whatsapp groepen handig.

We hebben twee whatsapp groepen: een exclusief voor onze berichten en uitnodigingen en tevens een voor uitnodigingen en onderlinge gesprekken.
De namen van de groepen zijn:
- Speelgroep Berichten
en 
- Speelgroep Gesprekken
We plaatsen ook Engelstalige uitnodigingen.

Als je mee wilt doen kun je je bij Ioana  of bij Lida aanmelden voor de whatsapp groep. 
Telefoonnummers:
Ioana 
06 38576464
Lida 06 51828144 of 06 20025351

Lida bellen kan op 070-3520828
Door ons ontdekt, Baby Exchangerie: duurzaam en goed voor de circulaire economie, bij Baby Exchangerie kun je je babyuitzet leasen in plaats van dat je het koopt en dan weer verkopen moet.
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a.
Maak eerst een afspraak.
Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442.
3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook hun website.
Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 

Twee draagdoek filmpjes en een over het liggend borstvoeding geven op onze YouTube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen.
Het gaat over het dragen van een baby van twee weken in de eerste video, in de tweede video over dragen van een baby van 5 maanden en ouder en de derde is over, zoals gemeld, liggend borstvoeding geven.

We zijn er trots op: de 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!! Nu met trefwoorden register!
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven.
De aanschafprijs is 23,00 euro. 
Tevens is het boek in het Duits en in het Engels vertaald. De tekst is al klaar in beide vertalingen. Als je er nu al interesse in hebt (voor dat het uitgegeven wordt), neem dan contact op met Lida, 070-35 20 828 of h.c.vanruijven@gmail.com.
Print kosten: 23 euro.

De titels zullen zijn: "Eltern sein aus ganzem Herzen" (Duits) en "Parenting that flows from the heart" (Engels).
Wens van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken (kinderdagverblijven, verloskundigen, kraamzorg, zwangerschapsgym, consultatiebureaus, kleuterschoolen, enz.) in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!

Uitgedeelde brochures op de vorige borstvoedingsgroep.
Bij Lida kun je ze altijd achteraf nog krijgen als je er interesse in hebt.
- Verband schermbaby's en hoger risico op autisme-achtige symptomen
- In een selenium-arm lichaam worden virussen agressiever (selenium zit in paranoten, 2-4 per dag is genoeg)
- De zwangere die goed oplet heeft toch calcium tekort (onvoldoende calcium in multivitamine pillen)

- Vruchtwater, een geschenk van de moeder
- Verblijf in de baarmoeder mede bepalend voor het verdere leven
- Goede natuurlijke bronnen van foliumzuur
- Natuurlijke pijnstilling tijdens de bevalling 
- De nieuwe voedster - zonder zwangerschap of met donor: moedermelk voor elk
- Baby is 18 maanden oud: Broken nights (In het Engels)
- heb je alle tijd? Hoe lang ga je borstvoedingt geven?

 
Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk?
Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145
(contact 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).
In Nederland en België gaan steeds meer borstvoedingswinkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum!
Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (een grotere donatie mag natuurlijk ook).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova of bij Lida.


Het centrum kan service verlenen zoals: kraamzorg, borstvoedingsadvies, consulten en verkoop/verhuur van borstvoeding artikelen en kleding voor baby en moeder.
Ook verhuurt en verkoopt Vita Nova draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, wollen en wol-zijden babykleertjes en mutsjes, attributen, kolven en zijbedjes te huur.
(De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld bij kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend).
Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje huren en draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften. Katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé, draagcafé  zijn er ook allemaal te vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.


Nieuw: 
- Nieuwe kolf voor in de bh - hij heet de Youha the Ins, 75,- per set (voor 2 borsten); Dit is een heel voordelige, goede, handige kolf.
- Natuurlijk kraampakket merk Dalalou: inclusief kruiden, biologische billenzalf, wolvlies, buikwikkel, kamille olie; Kosten 67,50 euro; (voor een uitgebreide omschrijving, lees hier)
- Heilwolle - geneeskrachtige wol plukken: die lanoline bevatten, voor zere billen, smetplekken in de liezen of onder de okseltjes en zere tepels; 4,95 euro per pakket
- Latex navelstreng ring - babyvriendelijke navelstreng binder, ipv de navelklem
- Wollen draagcover voor slechts 68 euro!

- Jonge Moedermassage - lees hier meer
Nu te koop. Nieuwsgierig? Ga even langs.

KolvenAls je een huur- of koopkolf bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova huurt/koopt, en je bent goed verzekerd, krijg je een gedeelte van de kosten van je zorgverzekering terug.
Kijk even in je polis.
Tevens is Vita Nova goedkoper met huurkolven dan andere plekken.
Kosten:
Huurkolven alle merken:
- €13,25 per week
- of €2,00 per dag
Een kolfset moét gekocht worden (kan niet gehuurd) en de prijzen zijn als volgt::
Ardo                                               €39,95
Medela                                               €37,95
Ameda                                           €39,95
Horigen                                               €67,00
Kolfsets zijn dubbel (voor twee borsten tegelijk) maar ook zeker enkel te verkrijgen.

Cadeaubonnen voor elk gewenst bedrag. Dit steunt de winkel om de hoge huur te kunnen blijven betalen. Wil je ons helpen en nú een cadeaubon kopen? Dit kan van pas komen bij bijvoorbeeld verjaardagen en kraamvisites of zomaar als verrassing.
Bezoek de winkel of email/bel Alexandra (070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl) voor online mogelijkheden.

Openingstijden: Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag en donderdag t/m zaterdag (woensdag gesloten).
Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel/email voor de zekerheid naar de winkel: 070 - 3863265, 06-54268933 of info@vitanovaweb.nl.

In the picture:
 • Borstvoeding cafe: elke maandag en vrijdag ochtend vanaf 10 uur; een keer per maand met een thema ochtend. Je kunt ook later komen. 
 • Een cadeaubon van het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova is altijd een leuk cadeau. Kan degene die het krijgt zelf uitzoeken. Lekker snuffelen bij ons in de winkel.
 • Draagjassen en draagcovers zijn een ideale oplossing als je je kindje wil dragen. Lekker warm op jouw lichaam. Draagcovers zijn dé oplossing als beide ouders het kindje willen dragen. Speciaal: Wollen draagcover voor slechts 68 euro! Kom gerust kijken!
 • Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova heeft de volgende draagsystemen in huis:
  • Voorgevormde dragers: Boba carrier; 
  • Combinatiedragers: Hoppediz en Storchenwiege;
  • Lange geweven doeken: Didymos, Baby Love en Storchenwiege
  • Lange rekbare doeken: Smallvips en Touch of Rose
  • Korte doeken en ringslings: Didymos, Storchenwiege en Maya
 • Na je zwangerschapsverlof weer aan het werk. Borstvoeding en werken combineren maar hoe??? Volg een Workshop "Borstvoeding en werken" zodat je precies weet wat je rechten zijn en hoe het praktisch uitvoerbaar is. 
 • Ken je de Haaka kolf (voor de lekkende borst) al? Je kunt deze kolf vacuüm op de lekkende borst zetten, als je aan de andere kant voedt. Het kolfje is gemaakt van zachte siliconen. Het helpt jou om op een heel laagdrempelige manier een voorraadje moedermelk aan te leggen voor het oefenen met de fles. 
 • Wollen en wol-zijden babykleertjes, merk Engel.
 • Leuke borstvoeding kleding;
 • Rekbare beha's voor in de zwangerschap, als de borsten groeien, en voor de eerste tijd na de geboorte, als de borsten wennen aan borstvoeding aanmaken en geven; We zijn er voor jullie om persoonlijk advies te geven en je kunt ze passen; Merk Carry-Well en Sugar-Candy;
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven, prijswinnaar 2017, en kolven voor in je beha. Vita Nova werkt er graag mee.
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je van ons onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - voor zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
Workshops:
Er is nu een mogelijkheid om privé workshops aan te vragen. (neem contact op: 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl). 
Alles coronaproof.
Onderwerpen workshops:
“Borstvoeding en Werken”
“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draag-land” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles er tussen in.

Bij alle cursussen en activiteiten is Engels geen probleem! Baby’s zijn welkom.

Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Bekijk ook een interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).
Wist jij dat we een aparte en interessante website special voor Lida's boek hebben? Neem een kijkje op: http://www.ouderschapvanuitjehart.com
Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
-  Interessante artikel over borstvoeding versus virussen bij kinderen
- Tips over het voorkomen van virussen (onder andere, Corona)

- Borst-lymfemassage: doe het zo zacht als een herfstblaadje
Hunkering naar bepaald voedsel
- Goede bronnen van foliumzuur
Wat kun je op de Haagse borstvoedingsgroep verwachten
- Een ontroerend verhaal over donor melk
- In verwachting en een peuter aan de borst
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent boeken uit haar bibliotheek uit. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn 1 euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €23,- euro (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres:
Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ, Den Haag.
Telefoonnummer: 070 3520828.
LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.
Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op onze website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in het Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek van de lijst wilt, laat het aan Lida weten.

Nieuw in onze bibliotheek:
- Inspelen op baby's en peuters door Marianne Riksen-Walraven, hoogleraar en ontwikkelingspsycholoog, met ontwikkelingsspelletjes 
- Baby's wil is wet door Derek Ogilvie, beroemd van zijn televisie programma's
- Onze darmen, het tweede brein door Didy van de Veer; Bepalen jouw darmen hoe je je voelt en gedraagt? "Ik ben blij want ik eet gluten vrij"
- Levend voedsel door Didy van de Veer: In een gezond lichaam kan zich geen ziekte/virus manifesteren

- Uiteindelijk komt alles goed, door Christina von Dreien
- Unassisted Childbirth, door Laura Kaplan Shanley (Engels);
Ontmoet je baby voor de geboorte, communiceren met je ongeboren kind, door Kim O'Neill
- Gevormd of vervormd, een pleidooi voor ander onderwijs, door Jan Bransen, filosoof 
- Jagen, verzamelen en opvoeden, wat we van oude culturen kunnen leren over het opvoeden door M. Doucleff
- Gut and Psychology syndrome, Een Nederlands boek over natuurlijke behandeling van autisme, dyslexie, ADD, ADHD, depressie, schizofrenie, enz, door Dr. N. Campbell-McBride; Het gaat onder andere over het Keto dieet. 
- Het attachment Parenting boek, (Nederlandse versie) door William Sears, MD en Martha Sears

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vertelt je graag over het hoe en waarom groene smoothies drinken: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterend voor jou, de moeder - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt. 
Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels).
- Ook kun je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld chocola, taarten, snacks, groene smoothies en pure essentiële oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, gluten vrij, lactose vrij, soja vrij, bio en yummy. 
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 06-38576464
Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: www.ShiningMama.com

Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheid van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 
Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem
Alvast bedankt. 

Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben.
Klik hier voor meer informatie over wat en waar.

Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of voedselallergieë kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828
email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op, in je email:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen (over borstvoeding en babydragen, allergieën, voeding en opvoeding enz.) aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida:
Antonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of, voor vragen gerelateerd aan borstvoeding en kraamzorg:
Alexandra Knijnenburg (lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp