Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst 27 Juni 2018

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 
AANDACHT GEVRAAGD
!!Nieuw! Film 'Liggend borstvoeding geven', gemaakt door Lida van Ruijven. Click hier.

Belly & Baby Market is dit jaar op zaterdag 15 september 2018, in de Bink36, bij het cafe Pip. Informatie volgt.

Op zaterdag 8 September van 10:00 tot 16:00 uur Picknick voor alle geïnteresseerden in borstvoeding, draagdoek, ouderschap, enz. Het adres is Tesselstraat 71. Er is een grote speeltuin en een kinderboerderij en bij nat weer kunnen we een binnenruimte gebruiken. Iedereen is welkom.

De onderwerpen van de groep gaan over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.
Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven?
In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Aandacht gevraagd voor Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en aanverwante activiteiten.

Woensdag 27 Juni 2018 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoedingsbijeenkomst gehouden.


De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'. Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.

Adres: De bijeenkomst zal deze keer gehouden worden in Vita Nova, Pr. Hendrikstraat 145​.
Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.

Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, een vriendin of je moeder. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

We vinden het fijn als de zwangeren van nu ook na de bevalling terug komen met hun baby om hun nieuwe ervaringen te delen met de nieuwe zwangeren en andere moeders.

De onderwerpen van de groep gaan over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 
De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
 • Twijfel je of je genoeg melk hebt? 
 • Alles over spruw, een lastige schimmel in de mond van de baby. Je kunt er pijnlijke tepels van krijgen;
 • Over troostborst, knuffel beesten en knuffel doekjes; 
 • De laatste vakantie tips.
 • Op de bijeenkomsten zijn de ervaren kern-moeders onmisbaar. We willen jullie van harte uitnodigen, om jonge moeders te steunen en je eigen verhaal te vertellen. We zouden het fijn vinden om elke maand enkele ervaren moeders te verwelkomen. Zegt het voort!

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven
De baby die ‘s avonds huilt / Hoofdstuk 3.1
Vanaf drie weken wil de baby ‘s avonds vaak niet meer slapen. Hij is dan ook huilerig. Hij droomt van alle indrukken, nieuwe dingen, geluiden en kleuren die hij die dag heeft waargenomen. Dit wakker zijn ‘s avonds kan vele maanden duren en is heel normaal. Eigenlijk voelt de baby dat dit het moment is waarop mama extra tijd, extra borst en extra lichaamswarmte kan geven. Daar groeit hij goed van.
De baby kan behoorlijk ongedurig zijn door alle indrukken: wil ik links of rechts drinken, of toch maar links; wil ik even op papa’s knieën liggen, wil ik in de koliekhouding of, na tien minuutjes, toch maar de borst. Het is steeds maar ‘even’ waarmee hij kalm wordt. Dit gedrag van de baby betekent niet dat de moeder te weinig melk heeft!
Het vaak aanleggen wordt wel clustervoeden genoemd. Er is nog een voordeel: in de lippen zitten reflexen naar de darmen. Als de baby door de borst warme lippen krijgt, kan hij gemakkelijker poepen, en dat lucht op.
Zelf heb ik het opgelost door ‘s avonds te gaan zitten met de baby. Ik liet hem dan ook langdurig zuigen aan de borst als troost, en de tepels konden het goed aan. Vroeg in de avond gaf ik de nachtluier om, zodat hij dan rustig in slaap kon vallen en ik hem niet meer wakker hoefde te maken. Als ik ‘s avonds de deur uit wilde, dan nam ik mijn wakkere baby meestal mee en legde hem aan als dat nodig was.
Als de baby blijft huilen, kun je proberen hem stil te krijgen door hem in de kinderwagen te leggen en te schommelen. Een stevige schommelbeweging vindt de baby over het algemeen erg prettig.
Een moeder gaf mij onlangs een prima tip: als zij de baby in bed legt en hij begint met zijn armpjes te zwaaien waardoor hij zichzelf wakker houdt, dan pakt ze beide armpjes vast, zingt of praat zachtjes tegen de baby en na een paar minuten slaapt hij.
Eenvoudig, maar het helpt prima! 
Spruw 
Hoofdstuk 12.6
Spruw is een schimmel in de mond of op de tepel die kleine blaasjes veroorzaakt. Deze schimmel leeft op zoet en gaat dood door zout en zuur.
Zoet zijn moedermelk, kunstvoeding en suiker.
Zout (en dus genezend) is zuiveringszout ofwel natriumbicarbonaat, te koop bij de apotheek.
Zuur (en dus genezend) is water met een scheutje azijn erin. Zuur is ook: looizuur in koude sterke thee.
Je kunt het mondje reinigen met een katoenen lapje met het zoute water. Schrap alles: wangen, kaakjes en tong. Dit schoonmaken moet je elke twee uur doen.
Spruw blijft het langst in het slikgedeelte van de keel als een witte pukkel. Daar kun je niet schrappen. Druppel met een pipetje een paar druppels zuiveringszout of sterke zwarte thee in de keel. De tepels kun je deppen met water en een scheutje azijn. Bij pijn kun je een natuurlijke vette zalf gebruiken: lanoline. Als dieet raad ik aan geen suiker en geen voedsel te nemen op basis van schimmels (zoals kazen of gistbrood), champignons en gerookt voedsel; wel goed is zuurdesembrood.
Houd de behandeling vol tot drie dagen nadat de symptomen verdwenen zijn. Genezend is ook kokosolie (caprylzuur). Tevens Gentiaanviolet, een inktachtige stof die hevig paarse verkleuring geeft (het verkleuring gaat ook weer weg).
Spruw bij de grotere peuter kun je ook behandelen met een vettig zuur, genaamd citroenzuurglycerine, dat bij de drogisterij verkrijgbaar is. Je kunt de spuwplekjes aanstippen met je vinger gedoopt in de citroenzuurglycerine.
Spruw is zeer besmettelijk. Let dus op met het delen van speelgoed of spenen of met twee kinderen aan de borst. Spruw heeft samenhang met witte vloed bij de moeder. Spruwkinderen zijn vaak extra gevoelig.
Mocht de dokter medicijnen voorschrijven, dan is het nog steeds raadzaam de mond schoon te maken met een katoenen lapje met zuiveringszout. Lees ook het boek Schimmels, suiker en allergie Vergis(t) je niet! door de arts Anna Kruyswijk-van der Heijden.

Knuffeldoekjes en knuffelbeesten
Ik heb een keer op een middelbare school een discussie mogen voeren met een klas over moederschap. Ik was samen met enkele moeders van de borstvoedingorganisatie LLL en wij hadden onze baby’s en peuters bij ons. We hadden wat zacht speelgoed meegenomen zoals kleurpotloden, een ballon en een krasblok en wat popcorn om te knabbelen. Tijdens de discussie vertelde een meisje dat zij jaren met de blouse van haar moeder had geslapen. Haar moeder had haar ooit verteld hoe dat is ontstaan. Als klein kindje wilde ze altijd graag op schoot zitten bij haar moeder en toen de moeder moest werken, moest ze het kindje aan de oppas geven. Het kindje klampte zich vast aan moeder, aan haar blouse en ze wilde haar niet loslaten. De moeder had maar één oplossing: de blouse uittrekken en het kindje achterlaten met de blouse. Snikkend was ze met de blouse in slaap gevallen. Het kindje is daarna de blouse gaan gebruiken als knuffeldoek omdat mama onbereikbaar was.
Eigenlijk had de moeder de volgende dag een dagje moeten invoeren van veel dragen, knuffelen, vertellen en uitleggen. Deze methode wordt uitgelegd in het boek Verraden door Mammie van de kinderpsychologe Jo Stades-Veth.
In hoofdstuk 10 over de werkende moeder ga ik daar ook op in. Ik zeg wel eens gekscherend: een knuffelbeest kalmeert de moeder.
Sommige moeders denken dat een baby zich hóórt te hechten aan een wiegenpopje, knuffelbeest of doekje. Toch is dit allemaal niet nodig. Voor de optimale ontwikkeling heeft het kindje zijn moeder en haar borstvoeding nodig en daarnaast vader, familieleden, vrienden. Hierdoor zal het kindje leren dat het leven vol avonturen zit. En dat familieleden ‘eigen zijn’ en een speciale band hebben met de moeder en de baby. En dat vrienden gezellig en vrolijk zijn.
Doordat ik mijn kindje altijd bij mij had, kon ik overal naartoe. Ik kon dan eindeloos lang wegblijven met de draagdoek en met wat eten en drinken voor mijzelf en luiers voor de baby.
Ik las een verhaal van een pater in Afrika. Hij deed daar de kerkviering en alle mensen brachten ook hun kinderen mee. Toen hij wilde preken, zei hij: ‘Ik wil vragen of alle moeders nu hun kindjes aan de borst willen nemen. Dan wordt het stil genoeg om mijn preek te houden.’ En alle moeders vonden dat volstrekt normaal. Er hoefden geen knuffelbeesten en doekjes aan te pas te komen om de kinderen even stil te houden.
Mijn tweede kindje was na vier maanden niet meer aan de borst en werd altijd huilend wakker, ook toen hij peuter was. Hij zoog op twee vingers en streelde dan altijd een randje katoen. Ik wist later pas dat hij dan eigenlijk in mijn armen wilde liggen en mij wilde strelen. Omdat hij altijd huilend wakker werd, besloot ik mijn volgende kindje langer de borst te geven. Voor mijn eigen gemoedsrust.

Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten:
Voor 2018 plannen we de volgende data: 
- woensdag, 29 Aug 2018 Wijkcentrum Mariahoeve, Ivoorhorst 155
- zaterdag, 08 Sept Borstvoeding Picknick, Tesselsestraat 71
- woensdag, 19 Sept 2018 Vita Nova, Pr. Hendrikstraat 145
- woensdag, 17 Okt 2018 Laan van Meerdervoort 339
- woensdag, 14 Nov 2018 Vita Nova, Pr. Hendrikstraat 145
- woensdag, 12 Dec 2018 Laan van Meerdervoort 339

Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je er voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je 25% korting krijgen bij de Rode Roos. Telefoon nummer 070-3010701. Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen. Indien gewenst neem contact op met Lida. 0703520828
Drie nieuwe boeken in de bibliotheek! Scroll naar hoofdstuk De Haagse borstvoedingsgroep bibliotheek.

Het Vita Nova borstvoedingscafé is voortaan naar maandag ochtend verplaatst, van 10:00 tot 12:00 uur. 
Het Vita Nova draagcafé is gestart en is nu op vrijdag ochtend van 10;00 tot 12:00uur. 
Voor koffie en thee betaal je een eigen bijdrage.

Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben. Click hier voor meer informatie over wat en waar.
Cursus "Natuurlijk Bevallen": massage, acupressuur en essentiële oliën tijdens de bevalling, door onze moeders Aurora van den Berg en Charlotte Simons (arts), kijk hier voor meer informatie over waar en wanneer. 
Twee draagdoek filmpjes en een - NIEUW! - liggend borstvoeding geven film op onze Youtube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen. Het gaat in een video over een baby van twee weken en in de tweede video over een baby van 5 maanden en ouder.
Laatst op de groep hebben we de volgende brochures uitgedeeld - bij interesse, vraag ernaar bij Lida.
6 Juni 2018:
- Baby in de buggy moet altijd mama zien; Een baby die naar de moeder kijkt heeft een beter contact met haar en voelt zich veel veiliger
- Borstvoeding geven tijdens de vakantie
- Zuurstof tekort in een autostoeltje voor baby's onder anderhalf jaar. Kies je voor een auto-rijsiwieg?
- Borstvoeding geven o[ een parkeerplaats;
- Houd uw huid gezond - over cosmetica;
- Zorgeloos zonnen - met of zonder crème?
- Borstvoeding geven na het vervallen van het voedingsrecht (na 9 maanden);
- Kleine voetjes grote voetafdruk: over kunstvoeding;
- Honing - een natuurlijke antibiotica
- Natuurlijk ongedierte bescherming 

- De kracht van madeliefjes; ook te gebruiken bij kinderziektes; Zit verwerkt in kinderthee; van de bloemknopjes kun je kappertjes maken;

We zijn er trots op: deze zomer (2018) een 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten weer het boek te herdrukken.
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven. De aanschafprijs blijft 22,50 euro. 

Tevens wordt het boek in het Duits en in het Engels vertaald.
Wens 1 van Lida: Ik wil graag mijn boek in het Engels en Duits uitgeven. Het is bijna helemaal vertaald. Is er iemand bekend met deze wereld, kun je uitgevers Duits en/of Engels noemen waar mijn boek past? Laat het mij weten 070-3520828

Wens 2 van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!
Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
Hunkering naar bepaald voedsel;
- Goede bronnen van foliumzuur;
Wat kun je op de groep verwachten;
- Een ontroerend verhaal over donor melk;
- In verwachting en een peuter aan de borst;
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden;
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen;
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C.

De ouder en kind speelgroep:
LET OP! In juli en augustus 2018 is er geen speelgroep i.v.m. zomervakantie. Eerste bijeenkomst is weer donderdag 6 September.

Grote ouder-kind-oma picknick zaterdag 8 September 2018, in een speeltuin met kinderboerderij, in Tesselsestraat 71.

Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Couvée Huis, Frankenslag 139, in de gele kamer, op de eerste etage.
Er is een lift en een tuintje op de begane grond. 
Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 

We zingen ook kinderliedjes, daar worden de kindjes blij van.
Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).

Meestal zijn er enkele moeders met kindjes. En heel af en toe is de groep spontaan heel groot. We kunnen dan meestal uitwijken naar de grote groene kamer.

De groep kost 2 euro.
Koffie kost er € 0,55, thee kost er € 0,35. 

Ook is het bij de speelgroep belangrijk om ervaren moeders erbij te hebben met iets oudere kindjes.

Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a. Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442. 3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook 
website. Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 
Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk? Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145. In Nederland en België gaan steeds meer borstvoeding winkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum! Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen. Dat geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Vita Nova te Den Haag.

Interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).

Vita Nova verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).
Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten). Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel voor de zekerheid naar de winkel.

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, attributen, kolven te huur (
De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend). Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.
Maandag ochtend is er Borstvoedingscafé en vrijdag ochtend Draagcafé in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova. Op maandag kun je terecht met je vragen en onzekerheden als er geen Haagse Borstvoedinggroep is of je kan Lida telefonisch niet bereiken.
Bij het draagcafé is er steeds een draagconsulente aanwezig.
Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken. Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.

In the picture:
 • Wol-zijden baby rompers, ondertruitjes, mutjes en luierbroekjes;
 • Zomerkleding: Er is nieuwe zomer borstvoeding kleding in de winkel!
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee..
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
 • Cursus EHBO bij kinderen en baby's: de volgenden zijn gepland op woensdagen: aanmelden via deze linkVeel verzekeraars vergoeden onze EHBO-cursus.
Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..?
Doe dan mee aan de workshops:
“Borstvoeding en Werken”

“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draagland” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 
Bij alle cursussen en activiteiten Engels is geen probleem!
Meld je aan.
Voor data en meer informatie kijk op Vita Nova's agenda 
pagina.
Baby’s zijn welkom.
Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast 
Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
GEVRAAGD: Tweede-hands kolven voor kraamzorg in Afrika. Inleveren bij Vita Nova.
GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 
06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 

Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem

Alvast bedankt. 
De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent ook boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn een euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €22,50 (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek.
 Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ Den Haag. Telefoonnummer: 070 3520828. LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.
Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op ons website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek wilt, laat het aan Lida weten.
Nieuw in de bibliotheek (te leen voor 50 cents per maand):
- Vrije Geboorte door Anna Myrte Korteweg, volledig herziende editie. 
Anna Myrte Korteweg is cultureel antropoloog, droomcoach en zwangerschapsbegeleider.​
- Het poliovaccin - wonder of ramp? door Dr. Jean Pilette - over verlamming, stuipen, epilepsie, wiegendood, enz.
- De Rebozo techniek door Mirjam de Keijzer en Thea van Tuyl; Rebozo is een draagdoek uit Mexico en Guatemala die tevens voor massage in bijvoorbeeld zwangerschap en bevalling wordt gebruikt.

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vermeldt:
- Het hoe en waarom over groene smoothies (tip: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterend - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt). Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels)
- Ook kan je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld chocola, snacks, groene smoothies, taart of essentiele oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, bio en yummy. Kijk eens hier.
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 
06-38576464

Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: 
www.ShiningMama.com
Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheids van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?

Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.

Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828

email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida: Anthonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of
Alexandra Knijnenburg 
(lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp