Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst 21 Februari 2018

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 
AANDACHT GEVRAAGD:
Zondag 11 maart 2018 een speciaal muziek optreden over ouderschap door singer/songwriter Guido Schaake, bekend van de muziek speelochtenden. In 
Nieuwe Rijn 115, Leiden, 3 x 30 minuten in een huiskamer tijdens festival Gluren bij de Buren. Click hier voor het Facebook event en kaartjes reserveren.

Ouders Natuurlijk Beurs is dit jaar op zaterdag 9 juni 2018, met onder anderen lezingen van Lida van Ruijven en Joriene de Vos over hechting vs. verwennen, onder de naam van "jong gehecht is oud gedaan". Kijk hier voor meer informatie. 

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.
Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven?
In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en aanverwante activiteiten.

Woensdag 21 Februari 2018 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoedingsbijeenkomst gehouden.


De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'. Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.

Adres: De bijeenkomst zal deze keer gehouden worden in Ouverturestraat 39, Loosduinen. Schoenen uit.
Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.

Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, een vriendin of je moeder. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

We vinden het fijn als de zwangeren van nu ook na de bevalling terug komen met hun baby om hun nieuwe ervaringen te delen met de nieuwe zwangeren en andere moeders.

De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
 • Met je kindje communiceren, praten, zingen, vanaf het begin. Hoe doe je dat? Het is heel belangrijk om te weten dat de baby's alles absorberen wat je zegt. Lees meer hierover hier en hier.
 • Hoeveel borstvoeding drinkt een kindje? Als je wilt afkolven, wat is dat de goede hoeveelheid? 
 • Tandenpoetsen, is dat nodig bij borstvoeding?
 • Bijten door je kindje in de borst. Hoe ga je daarmee om?
 • Op de bijeenkomsten zijn de ervaren kern-moeders onmisbaar. We willen jullie van harte uitnodigen, om jonge moeders te steunen en je eigen verhaal te vertellen. We zouden het fijn vinden om elke maand enkele ervaren moeders te verwelkomen. Zegt het voort!

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven
Communiceren met je kind (Hoofdstuk 5)
Doordat het kindje zoveel bij de moeder is, leert het heel snel woorden, toontjes, liedjes en muzikaal ritme. Dr. Pearce beschrijft zelfs dat kinderen hun ledematen, ogen en mond bewegen op de klanken van hun moeder. Die beweginkjes heeft hij op film vastgelegd en toen de kinderen tien jaar oud waren, bleken die bewegingen nog aanwezig te zijn. Dit toont maar weer aan hoe belangrijk een ouder voor een kind is.
Hoeveel borstvoeding drinkt het kindje? (3de druk, hoofdstuk 10)
Lactatiekundigen hanteren de volgende hoeveelheden bij borstvoeding: een jonge baby tot één maand oud krijgt 150 ml keer de kilogrammen van de baby per dag. Met twee maanden wordt dit 140 ml, met drie maanden 130 ml, met vier maanden 120 ml, met vijf maanden 110 ml en met zes maanden 100 ml.
Een voorbeeld: een baby van twee maanden weegt bijvoorbeeld 5 kg en dus drinkt 5 x 140 ml = 700 ml per dag. Omgerekend naar voedingen kun je dan zeggen: 700 ml is 12 voedingen van ongeveer 60 ml per fles.
Nog een voorbeeld: een baby van vier maanden weegt 7 kg en drinkt 7 x 120 ml = 840 ml per dag. Omgerekend naar voedingen kun je dan zeggen: 840 ml is 10 voedingen van afgerond 85 ml per fles.
Als een baby grote porties krijgt, kan zijn maagje opgerekt raken. Frequente kleine porties zijn dus beter voor de gezondheid en de ontwikkeling van de baby.

Als de baby gaat bijten (hoofdstuk 7)
Vaak horen we dat mensen heel dramatisch doen als een baby tanden heeft en borstvoeding drinkt. Er is veel verbazing en de moeder krijgt zeker te horen: 'Hij zal je vast wel bijten. Doet het geen pijn nu?' En: 'Ik ben gestopt met borstvoeding toen mijn baby tanden kreeg!'
De onderste tanden van de baby worden altijd bedekt door de tong als hij die om de tepel krult. Zo kunnen de ondertanden nooit pijn doen.
De boventanden groeien geleidelijk en dat kan op den duur een klein eeltplekje op de borsthuid geven. Ik heb zelden een moeder gezien die daar pijn van kreeg.
Als de baby vaak borstvoeding drinkt en heel geleidelijk iets met zijn eigen handjes mee-eet, zoals wortel, komkommer of rijstwafel, kunnen ook de boventanden heel geleidelijk gaan groeien. Toen mijn eerste baby hapjes kreeg, deed ik dat volgens het advies van het consultatiebureau: zoveel lepels van zoveel soorten voedsel. Dit moest zo snel worden opgevoerd dat mijn baby in één maand vier boventanden kreeg. Daar was ze erg ziek van en ze kreeg ook rode billen. Toen ik bij mijn volgende baby's de hapjes heel speels gaf en als grapje beschouwde, hadden zij geen pijn bij het tanden krijgen. Ik denk dat het babylichaam kan reageren met snelle tandengroei op alle lepels die wij als volwassenen in dat mondje duwen en op het minder vaak geven van borstvoeding.
Sommige baby's en kinderen vallen in slaap aan de borst en dan klappen hun tanden op elkaar waar de tepel tussen zit.
Voor bijten gelden de volgende tips:
– Druk de baby tegen je aan zodat de neus in de borst komt.
– Steek je pink in de mondhoek tussen de kaakjes en draai de pink om waardoor de kaakjes los komen.
Meestal is dit voldoende. Als de baby ouder wordt en bewuster als een spel gaat bijten, gelden tevens de volgende tips:
– Zeg tegen de baby: 'Jij mag niet bijten. Dat is au bij mama.' Terwijl je dit zegt, kijk je baby diep in de ogen zodat hij je gezicht goed kan zien. Schud ook nee met je hoofd.
– Strijk met je wijsvinger langs de tanden van de baby en je zegt weer: 'Jij mag niet bijten. Dat is au bij mama.'
– Pak het vingertje van de baby en strijk daarmee langs zijn eigen tandjes en zeg dan weer: 'Jij mag niet bijten. Dat is au bij mama.'
Soms maakt men er een gewoonte van dat de baby speels op de vinger van een volwassene bijt of zuigt. Vanaf het 'bijtmoment' kun je dat beter achterwege laten, want de baby gaat het 'speelse' bijten normaal vinden en zal dat dan ook doen aan de borst.
Het verhaal van strijken langs de tanden en praten met je baby zou je elke twee uur moeten herhalen, zodat de baby dit goed onthoudt. Ik noem dat inprenten van de baby. Als je dit volhoudt, zal de baby het zeker leren.
Het probleem van de fopspeen is dat de baby ook het verschil niet meer weet tussen een zachte borst en een harde fopspeen waardoor hij in de war raakt en vlugger gaat bijten. Ook kan een zuigverwarring ontstaan door het kind uit een tuitbekertje of met een rietje te laten drinken.
Een baby zuigt af en toe op zijn handje en leert dan heel goed voelen dat bijten pijn doet. Zo leert hij de kracht van zijn tandjes.
In rauwe wortels zit sap dat verzachtend is bij het krijgen van tanden. De meest natuurlijke oplossing is om een rauwe wortel in het handje van de baby te stoppen waarop hij kan bijten. Geef liever nog geen winterpeen want het sap daarvan is scherp en kan rode billen geven.
Een bijtende baby kan een schreeuw van de moeder uitlokken. Daar kan de baby dan weer zo erg van schrikken dat hij de borst verder weigert. Dit kan zelfs enkele dagen duren. Een tip is om de baby nog slapend op te pakken, vlak voordat hij wakker gaat worden. In de slaap zal de baby goed happen en drinken. Verder is lopend schommelend voeden ook een optie.
Sommige baby's bijten om aandacht te krijgen. Ze bijten even en gaan dan lachen. Ze willen de moeder aanmoedigen om met hem een lachspelletje te doen. Het is dan het beste om het voeden even uit te stellen en een spelletje met je baby te spelen. Geef hem daarna een rauwe wortel om op te bijten. Als hij moe is, zal hij aan de borst weer in slaap vallen.
Sommige moeders zeggen van kleins af aan: mondje wijd open! En ze doen dit daarbij zelf voor. Deze inprenting werkt ook tegen bijten of als reminder als het kind de neiging heeft het te willen gaan doen.
Pijn van tanden krijgen
Van vier maanden tot twee of drie jaar kan het kindje last hebben van het doorkomen van tanden en kiezen. Ik heb gemerkt dat kinderen die nog volop aan de borst zijn nauwelijks pijn hebben. De zuigbeweging is kalmerend en in de moedermelk zitten ook kalmerende stoffen. Dit is het bewijs van het natuurlijke van moedermelk en troostvoeden. Dit alles brengt met zich mee dat kinderen ook 's nachts vaker willen drinken.
Een moeder vertelt: 'Als er een kies doorkomt, wil mijn zoontje heel graag drinken. Op het moment zelf snap ik er niets van en ben ik er niet zo blij mee maar later zie ik ineens een nieuwe kies.'
Een oma vertelde mij eens: 'Ik kan niet tegen huilende kinderen. Telkens als een kleinkind van me huilt en de vader of moeder nemen geen tijd, dan breng ik de kleine naar de ouders en zeg dan: je kindje krijgt vast een tandje. Dat werkt altijd.'
lees verder: hoofdstuk 12, Zingen met kinderen

Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten:
Voor 2018 plannen we voorlopig (LET OP! de planning van vorige maand is verandert)
- woensdag, 21 Maart 2018 Vita Nova, Pr. Hendrikstraat 145
- woensdag, 25 April 2018 Nigtevechtsestraat 15
- woensdag 16 Mei 2018 Vita Nova, Pr. Hendrikstraat 145
- woensdag, 06 Juni 2018 Albert Schweitzerlaan 48
- woensdag, 27 Juni 2018 Vita Nova, Pr. Hendrikstraat 145
- woensdag, 29 Aug 2018 Wijkcentrum Mariahoeve, Ivoorhorst 155
- zaterdag, 08 Sept Borstvoeding Picknick, Tesselsestraat 71
- woensdag, 19 Sept 2018 Vita Nova, Pr. Hendrikstraat 145
- woensdag, 17 Okt 2018 Laan van Meerdervoort 339
- woensdag, 14 Nov 2018 Vita Nova, Pr. Hendrikstraat 145
- woensdag, 12 Dec 2018 Laan van Meerdervoort 339

Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je er voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

Cursus "Natuurlijk Bevallen": massage, acupressuur en essentiële oliën tijdens de bevalling, door onze moeders Aurora van den Berg en Charlotte Simons, kijk hier voor meer informatie over waar en wanneer. 
Het Vita Nova borstvoedingcafé is voortaan naar maandag ochtend verplaatst, van 10:00 tot 12:00 uur. 
Het Vita Nova draagcafé is gestart en is nu op vrijdag ochtend van 10;00 tot 12:00uur. 
Voor koffie en thee betaal je een eigen bijdrage.

Vind je borstvoeding belangrijk? Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat. In Nederland en België gaan steeds meer borstvoeding winkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum! Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg.

Denk-tank over natuurlijke ouderschap en consultatie bureaus.
Natuurlijke ouderschap gaat uit van de signalen van het kindje, als dat mogelijk is. Wat zijn de natuurlijke behoeftes van het kindje? 
Algemeen ouderschap gaat uit van de samenleving, namelijk hoe kan een kindje verzorgd worden binnen onze veeleisende maatschappij. 
Soms horen jonge ouders op het consultatie bureau algemene adviezen die deze ouders niet willen gebruiken.
Onze Alexandra en Lida willen een beweging starten om speciale officiële consultatie bureau's, gericht op natuurlijke ouderschap, te beginnen. 
Om hiermee te starten vragen we ouders om verhalen te schrijven, waar het om onprettige adviezen vanuit de consultatie bureau's ging. We zullen die anoniem vermelden en het gaat erom dat we een nieuwe bewustzijn rondom ouderschap creëren. 
Als je een verhaal hebt, stuur het ons dan - reply op dit email adres, of stuur het naar Vita Nova. Vermeld aub altijd het jaartal van het verhaal en de woonplaats. Alvast reuze bedankt namens alle ouders.

Denk-tank voor alleenstaande moeders
We vinden het fijn om verhalen en ervaringen te verzamelen van alleenstaande moeders die natuurlijke ouderschap (gedeeltelijk) toepassen met hun zwangerschap, bevalling en kinderen. We willen hiermee andere alleenstaande moeders ondersteunen en kracht geven om hun visie te volgen. 
Wil je jouw mening geven, een ervaring delen of een vraag stellen, neem alsjeblieft contact met ons op.
Alvast bedankt en we horen graag van je.

Let op! EHBO cursus voor ouders van baby's en kinderen: check bij Vita Nova voor de volgende data. Heb je interesse,neem contact op met Vita Nova. Op woensdag middag, van 14:00 tot 17:30.
Twee draagdoek filmpjes op Youtube op onze Youtube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen, met een eenvoudige knoop-doek. Het gaat in een video over een baby van twee weken en in de tweede video over een baby van 5 maanden en ouder.
Laatst op de groep hebben we de volgende brochures uitgedeeld - bij interesse, vraag erna bij Lida.
Op 13 december 2017:

- Hygiëne: hoe rijker de darm flora, hoe beter de gezondheid;
- In balans met ui;
- Borstslapen;
- Borstvoeding tijden een prik; 

- Moedermelk, de volwaardige zuigelingenvoeding; 
- Het introduceren van vaste voeding: met 4 of 6 maanden?

We zijn er trots op: er is een 2e druk boek "Ouderschap vanuit je hart" !!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten het boek te herdrukken. Goed om te weten: er zijn een 30-tal kleine aanvullingen in geschreven. De aanschafprijs blijft 22,50 euro. 
Tevens wordt het boek in het Duits en in het Engels vertaald.
Wens 1 van Lida: Ik wil graag mijn boek in het Engels uitgeven. Het is bijna helemaal vertaald naar "Parenting from the Heart". Is er iemand bekend met deze wereld, kun je een uitgever noemen waar mijn boek uitstekend past? Laat het mij weten 070-3520828

Wens 2 van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!
Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
Hunkering naar bepaald voedsel;
- Goede bronnen van foliumzuur;
- Wat kun je op de groep verwachten;
- Een ontroerend verhaal over donor melk;
- In verwachting en een peuter aan de borst;
- Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandemvoeden;
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen;
Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C.

De ouder en kind speelgroep:
Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Couvée Huis, Frankenslag 139, in de gele kamer, op de eerste etage.
Er is een lift en een tuintje op de begane grond. 
Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 

We zingen ook kinderliedjes, daar worden de kindjes blij van.
Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).

Meestal zijn er enkele moeders met kindjes. En heel af en toe is de groep spontaan heel groot. We kunnen dan meestal uitwijken naar de grote groene kamer.

De groep kost 2 euro.
Koffie kost er € 0,55, thee kost er € 0,35. 

Ook is het bij de speelgroep belangrijk om ervaren moeders erbij te hebben met iets oudere kindjes.

Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a. Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442. 3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook 
website. Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 
Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk? Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145. In Nederland en België gaan steeds meer borstvoeding winkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum! Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg.

Interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).


Vita Nova verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).
Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten). Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel voor de zekerheid naar de winkel.

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, attributen, kolven te huur (
De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend). Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.
Maandag ochtend is er Borstvoedingscafé en vrijdag ochtend Draagcafé in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova. Op maandag kun je terecht met je vragen en onzekerheden als er geen Haagse Borstvoedinggroep is of je kan Lida telefonisch niet bereiken.
Bij het draagcafé is er steeds een draagconsulente aanwezig.
Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken. Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
 wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.
In the picture deze winter:
 • Nieuwe draagzakken "Kiss en Carry", kom kijken en proberen;
 • Milker Voedingskleding (onder andere feest jurkjes) met 30% korting;
 • Prachtige wollen draagjassen;
 • Draagcovers voor wie met de kou naar buiten gaat om over de draagdoek te doen - met banden op de rug;
 • Zomerkleding: op basis van een donatie van 5 euro kun je zomerkleding uitzoeken
 • Interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (click op de link);
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee..
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
 • Cursus EHBO bij kinderen en baby's: de volgenden zijn gepland op woensdagen: aanmelden via deze linkVeel verzekeraars vergoeden onze EHBO-cursus.
Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..?
Doe dan mee aan de workshops:
“Borstvoeding en Werken”

“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draagland” (nieuw!)
“Starten met vaste voeding” (nieuw!)
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 
Meld je aan.
Voor data en meer informatie kijk op Vita Nova's agenda 
pagina.
Baby’s zijn welkom.
Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast 
Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
GEVRAAGD: Tweede-hands kolven voor kraamzorg in Afrika. Inleveren bij Vita Nova.
GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 
06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 

Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem

Alvast bedankt. 
De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent ook boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn een euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €22,50 (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek.
 Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ Den Haag. Telefoonnummer: 070 3520828. LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.
Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op ons website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek wilt, laat het aan Lida weten.
Nieuw in de bibliotheek (te leen voor 50 cents per maand):
- Vaccinaties: kan dat ook anders? door Tinneke Schaper, klassiek homeopaat en opvoedingsconsulente. Ze is gespecialiseerd in vaccinatie schade.

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vermeldt:
- Het hoe en waarom over groene smoothies (tip: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterend - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt). Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels)
- Ook kan je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld chocola, snacks, groene smoothies, taart of essentiele oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, bio en yummy. Kijk eens hier.
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 
06-38576464

Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: 
www.ShiningMama.com
Sessies 'Baarmoeder, litteken & Balans' met Jacqueline Jimmink
Het is mogelijk om telefonisch consult te reserveren voor diegene die op afstand wonen en graag willen werken aan hun Baarmoeder bewustzijn en welzijn.
Neem contact op
voor meer informatie en workshops: www.jacquelinejimmink.com

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?

Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.

Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828

email: h.c.vanruijven@gmail.com (vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen; vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida) 
Voor vragen aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida: Anthonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of
Alexandra Knijnenburg 
(lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp