Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst 25 April 2018

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 
AANDACHT GEVRAAGD:
Donderdag 26 april 2018 komt Joriene de Vos, hechtigspsychologe voor een workshop bij onze ouder & kind speelgroep
. Alle vragen mogen gesteld worden. Tijd: 10:00 tot 12:00. Adres: Couvée Huis Frankenslag 139. Wees welkom!

Ouders Natuurlijk Beurs is dit jaar op zaterdag 9 juni 2018, met onder anderen lezingen van Lida van Ruijven en Joriene de Vos over hechting vs. verwennen, onder de naam van "jong gehecht is oud gedaan". Kijk hier voor meer informatie. 

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.
Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven?
In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en aanverwante activiteiten.

Woensdag 25 April 2018 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoedingsbijeenkomst gehouden.


De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'. Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.

Adres: De bijeenkomst zal deze keer gehouden worden in Nigtevechtsestraat 15.
Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.

Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, een vriendin of je moeder. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

We vinden het fijn als de zwangeren van nu ook na de bevalling terug komen met hun baby om hun nieuwe ervaringen te delen met de nieuwe zwangeren en andere moeders.

De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
 • Omgaan met kritiek over jouw moederschap en over je borstvoeding periode; Hoe ga je daarmee om? (een compliment is leuker)
 • "Ik heb lekkende borsten". "Ik lek nooit". Wat doet de toeschietreflex (door natuurlijke oxytocine) met de moeder, betreffende haar lichaam, haar emotie en hormonen, haar gevoelens?
 • Synthetische oxytocine wordt soms geadviseerd dus ook gebruikt als stimulant tijdens de bevalling en soms voor afkolven. Wat zijn de nadelen van synthetische oxytocine?
 • Op de bijeenkomsten zijn de ervaren kern-moeders onmisbaar. We willen jullie van harte uitnodigen, om jonge moeders te steunen en je eigen verhaal te vertellen. We zouden het fijn vinden om elke maand enkele ervaren moeders te verwelkomen. Zegt het voort!

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven
Hoofdstuk 2,3 Hoe reageert de moeder zelf op borstvoeding?
Als je jouw lichaam leert kennen, zul je voelen dat de toeschiet  -reflex, het stromen van de melk, je een totaal ontspannen gevoel kan geven waardoor je gemakkelijk in slaap valt. Dit wordt veroorzaakt door een prettig hormoon: oxytocine. Als je je heel gespannen voelt en nerveus bent, kun je je baby heel vaak aanleggen zodat het hormoon je rustig maakt. Met een baby aan de borst heb je echt minder kans overspannen te raken dan zonder! Desondanks hoor ik toch moeders soms zeggen dat ze zo moe worden van borstvoeding. Voor die moeders zijn er de volgende tips:
- Probeer het hormoon oxytocine uit te buiten door tijdens de borstvoeding je ogen te sluiten. Oxytocine kan je loom maken, wat je niet moet verwarren met moeheid.
- Doe regelmatig een dutje met je kind aan de borst.
- Gebruik geen suiker omdat suiker als doping werkt: je voelt je even fit en daarna ben je tweemaal zo moe.
- Telkens als je honger hebt, neem je een paar boterhammen met iets lekkers, of je neemt wat roggebrood, rijstwafels, worteltjes, komkommer, fruit, rozijnenbrood, popcorn met zout, gebakken aardappelen, havermout, soep met rijst.
- Neem vitaminen voor zwangerschap en borstvoeding. Ik heb vaak gehoord dat een moeder zei: mijn pot met vitamine is op 
en nu voel ik me weer zo moe. (Zie de lijst in hoofdstuk 15 van extra vitaminen en mineralen.)
Op den duur kostten de nachtvoedingen mij slechts één minuut. Ik trok het kindje naar me toe en legde het aan en viel in slaap door de oxytocine.
De ontspanning door oxytocine is af te kijken van de dieren -wereld.
Als een moederdier haar jong voedt, wordt ze heel rustig.
Als het hormoon is uitgewerkt, loopt ze weg van het jong.
Toeschieten van de melk en lekken van de borst
Door de toeschietreflex knijpen de melkgangen samen om zo de melk naar voren te sturen. Tevens wordt dan het vet, dat altijd aanwezig is in de wanden van de melk-gang, in de melk gemengd.
Het hormoon dat hiervoor zorgt heet oxytocine en ik heb al eerder uitgelegd dat het ook het hormoon is van het rustig worden van de moeder. Tevens stimuleert dit hormoon het vertrouwen van de moeder; iets wat ze nu goed kan gebruiken. Oxytocine wordt aangemaakt in de hypofyse. Het duurt altijd even voordat het hormoon in de borsten is. Als de baby zuigt, gaat een signaal naar de hersenen en dit signaal gaat door naar de hypofyse. Dan komt het hormoon in het bloed waardoor het naar de borsten stroomt. Als de moeder een diepe buikzucht doet en water drinkt, stroomt alles gemakkelijker door.
Als een moeder een broek met een heel strakke tailleband aan heeft, kan dat de bloedstroom blokkeren waardoor het hormoon niet vrij kan stromen. Bij zo’n situatie schiet de melk niet prettig toe.
Ook als een moeder erg gespannen is, kan zij haar ademhaling zo blokkeren dat de melk niet prettig toeschiet. In al dit soort situaties werkt de diepe buikzucht om alles beter te doen stromen. Bovendien kan de natuur een handje helpen in de vorm van brandnetelthee met wat blaadjes pepermunt erin of wat mint erin. De eerder genoemde borstvoedingsthee bevat warme kruiden waar de melk gemakkelijker van toeschiet.
Elke moeder krijgt de toeschietreflex zo gauw haar baby uit haar buik komt. Ze moet het echter wel blijven stimuleren, anders denkt het lichaam: ik hoef niet meer. En hoe vaker de baby drinkt, hoe meer toeschietreflex er is. De melk kan tijdens een borstvoeding een paar maal toeschieten. Tot zelfs wel acht keer per voeding.
Moeders met een strakke huid kunnen een te harde toeschiet reflex hebben. De melk wordt dan (te) hard naar buiten geduwd. Mijn advies is om dan vóór de voeding eerst wat melk af te kolven zodat de druk iets verminderd wordt.
Je kunt ook voeden ‘tegen de zwaartekracht in’, dat wil zeggen: in liggende positie, baby op je buik. De melk zal dan iets minder spuiten of je voedt de baby rechtop zoals eerder beschreven.
In het begin is het normaal dat je elke twee uur de toeschiet reflex voelt of dat je begint te lekken: een seintje van de natuur om de baby misschien elke twee uur aan te leggen. Het is gebleken dat je door vaak te voeden minder spontaan lekt. Sommige vrouwen lekken geen melk. Dat komt door de bouw van hun borst. Het is niet iets om bezorgd over te zijn.
Je kunt met één vlakke hand of twee vlakke handen de tepels naar achteren drukken om het lekken te stoppen. Soms gebruik je liever je duim of je elleboog. Als je dit één minuut doet, is het lekken gestopt. Vaak zie je dus moeders hun kind voeden aan de ene borst en de tepel plat drukken aan de andere borst. Dit kan gewoon over je kleren heen.
In een boek over Afrika las ik dat een moeder zat te voeden toen ze plotseling uit de bus moest stappen. Ze haalde haar kindje van de borst en drukte met een draaiende beweging haar melk spuitende tepel naar achteren waardoor de melk stopte.
Je kunt dit ook oplossen door zoogkompressen van papier, katoen of wol te dragen. Zelf kon ik volstaan met geen bh dragen maar wel een T-shirt waar dan die druppeltjes melk inliepen. ’s Avonds ging dat T-shirt in de was. Er bestaan ook zoogkompressen van siliconen. Deze kompressen laten geen frisse lucht door maar een voordeel is dat ze ’s nachts minder lekkage geven. De binnenkant bevat een plak-rand waarvan de plak echter langzaam minder werkt. Ze zijn geschikt als je minder gevoelige tepels hebt. In de eerste week tijdens de stuwing is het niet raadzaam ze te gebruiken.
Om ’s nachts het lekken op te vangen, kun je ook een zachte doek leggen van oksel tot oksel. Zo voorkom je dat je maandenlang ’s nachts met een bh aan slaapt en is er voor iedereen een oplossing. 

Lees verder hoofdstuk 9.1 De rol van de vader - gaat over omgaan met kritiek.

Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten:
Voor 2018 plannen we de volgende data
(LET OP! de voorlopige planning van januari is veranderd)

- woensdag 16 Mei 2018 Vita Nova, Pr. Hendrikstraat 145
- woensdag, 06 Juni 2018 Albert Schweitzerlaan 48
- woensdag, 27 Juni 2018 Vita Nova, Pr. Hendrikstraat 145
- woensdag, 29 Aug 2018 Wijkcentrum Mariahoeve, Ivoorhorst 155
- zaterdag, 08 Sept Borstvoeding Picknick, Tesselsestraat 71
- woensdag, 19 Sept 2018 Vita Nova, Pr. Hendrikstraat 145
- woensdag, 17 Okt 2018 Laan van Meerdervoort 339
- woensdag, 14 Nov 2018 Vita Nova, Pr. Hendrikstraat 145
- woensdag, 12 Dec 2018 Laan van Meerdervoort 339

Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je er voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

Cursus "Natuurlijk Bevallen": massage, acupressuur en essentiële oliën tijdens de bevalling, door onze moeders Aurora van den Berg en Charlotte Simons (arts), kijk hier voor meer informatie over waar en wanneer. 
Het Vita Nova borstvoedingscafé is voortaan naar maandag ochtend verplaatst, van 10:00 tot 12:00 uur. 
Het Vita Nova draagcafé is gestart en is nu op vrijdag ochtend van 10;00 tot 12:00uur. 
Voor koffie en thee betaal je een eigen bijdrage.

Let op! EHBO cursus voor ouders van baby's en kinderen: check bij Vita Nova voor de volgende data. Heb je interesse,neem contact op met Vita Nova. Op woensdag middag, van 14:00 tot 17:30.
Twee draagdoek filmpjes op Youtube op onze Youtube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen, met een eenvoudige knoop-doek. Het gaat in een video over een baby van twee weken en in de tweede video over een baby van 5 maanden en ouder.
Laatst op de groep hebben we de volgende brochures uitgedeeld - bij interesse, vraag ernaar bij Lida.
Maart 2018:
- Groene smoothies voor kinderen;
- Hunkering naar bepaald voedsel;
- Postnatale depressie en zwangerschap suiker en schildklierbehandeling;
- Voldoende eiwitten zonder vlees - geen probleem;
- Teunisbloem: verfijnde antibiotica;
- Borstvoeding geven als je kindje naar de opvang gaat;
- Een open houding over borstvoeding )geschreven door een moeder van 18 jaar)
- Suikerziekte, aspartaam en geraffineerde fructose;
- Over chroom en snoeplust;
- Waarom rauwkost gezond is;

We zijn er trots op: deze zomer (2018) een 3e en herziende druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten weer het boek te herdrukken.
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven. De aanschafprijs blijft 22,50 euro. 

Tevens wordt het boek in het Duits en in het Engels vertaald.
Wens 1 van Lida: Ik wil graag mijn boek in het Engels en Duits uitgeven. Het is bijna helemaal vertaald. Is er iemand bekend met deze wereld, kun je uitgevers Duits en/of Engels noemen waar mijn boek uitstekend past? Laat het mij weten 070-3520828

Wens 2 van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!
Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
Hunkering naar bepaald voedsel;
- Goede bronnen van foliumzuur;
Wat kun je op de groep verwachten;
- Een ontroerend verhaal over donor melk;
- In verwachting en een peuter aan de borst;
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandemvoeden;
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen;
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C.

De ouder en kind speelgroep:
Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Couvée Huis, Frankenslag 139, in de gele kamer, op de eerste etage.
Er is een lift en een tuintje op de begane grond. 
Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 

We zingen ook kinderliedjes, daar worden de kindjes blij van.
Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).

Meestal zijn er enkele moeders met kindjes. En heel af en toe is de groep spontaan heel groot. We kunnen dan meestal uitwijken naar de grote groene kamer.

Speciale thema ochtend:
- Donderdag 26 april 2018 komt Joriene de Vos, hechtigspsychologe voor een workshop bij onze ouder & kind speelgroep. Alle vragen mogen gesteld worden. Tijd: 10:00 tot 12:00. Adres: Couvée Huis Frankenslag 139. Wees welkom!
- LET OP! Donderdag 10 mei - geen speelgroep i.v.m. Hemelvaart dag
- Donderdag 24 Mei 2018 zijn we van plan om Guitarist Guido weer uit te nodigen. Wegens succes herhaald. Guido zingt heel ontroerend enkele zelf geschreven nummers, geïnspireerd door zijn vader rol en ook bekende en minder bekende kinder liedjes. Kosten: 2 euro voor het Couveé Huis en doe svp extra geld in de pot om Guido te betalen (75 euro). Voor de zekerheid check op Facebook of het doorgaat, of bel Lida.
Tevens treedt Guido in Leiden op donderdagavond 14 juni, vanaf 20:00, click hier voor het facebook event.


LET OP! In juli en augustus 2018 is er geen speelgroep i.v.m. zomervakantie. Eerste bijeenkomst is weer donderdag 6 September.
Grote borstvoeding picknick zaterdag 8 September 2018.

De groep kost 2 euro.
Koffie kost er € 0,55, thee kost er € 0,35. 

Ook is het bij de speelgroep belangrijk om ervaren moeders erbij te hebben met iets oudere kindjes.

Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a. Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442. 3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook 
website. Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 
Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk? Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145. In Nederland en België gaan steeds meer borstvoeding winkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum! Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg.

Interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).


Vita Nova verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).
Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten). Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel voor de zekerheid naar de winkel.

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, attributen, kolven te huur (
De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend). Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.
Maandag ochtend is er Borstvoedingscafé en vrijdag ochtend Draagcafé in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova. Op maandag kun je terecht met je vragen en onzekerheden als er geen Haagse Borstvoedinggroep is of je kan Lida telefonisch niet bereiken.
Bij het draagcafé is er steeds een draagconsulente aanwezig.
Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken. Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
 wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.
In the picture:
 • Wol-zijden baby rompers, ondertruitjes, mutjes en luierbroekjes
 • Zomerkleding: Eind april komt de nieuwe zomer borstvoeding kleding in de winkel
 • Interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (click op de link);
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee..
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
 • Cursus EHBO bij kinderen en baby's: de volgenden zijn gepland op woensdagen: aanmelden via deze linkVeel verzekeraars vergoeden onze EHBO-cursus.
Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..?
Doe dan mee aan de workshops:
“Borstvoeding en Werken”

“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draagland” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 
Meld je aan.
Voor data en meer informatie kijk op Vita Nova's agenda 
pagina.
Baby’s zijn welkom.
Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast 
Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
GEVRAAGD: Tweede-hands kolven voor kraamzorg in Afrika. Inleveren bij Vita Nova.
GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 
06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 

Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem

Alvast bedankt. 
De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent ook boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn een euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €22,50 (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek.
 Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ Den Haag. Telefoonnummer: 070 3520828. LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.
Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op ons website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek wilt, laat het aan Lida weten.
Nieuw in de bibliotheek (te leen voor 50 cents per maand):
- Vaccinaties: kan dat ook anders? door Tinneke Schaper, klassiek homeopaat en opvoedingsconsulente. Ze is gespecialiseerd in vaccinatie schade.

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vermeldt:
- Het hoe en waarom over groene smoothies (tip: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterend - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt). Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels)
- Ook kan je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld chocola, snacks, groene smoothies, taart of essentiele oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, bio en yummy. Kijk eens hier.
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 
06-38576464

Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: 
www.ShiningMama.com
Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheids van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?

Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.

Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828

email: h.c.vanruijven@gmail.com (vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen; vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida) 
Voor vragen aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida: Anthonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of
Alexandra Knijnenburg 
(lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp