Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst woensdag 28 Oktober 2020 (corona proof)


Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
(Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook ten allen tijde onder in de mail te vinden zijn).

Gedicht uit het boek "Tiet voor een rijmpje":
Melkfontein
Nageltjes in je tepelhoven
Borst als speentje
Tepelkloven

Kolven, clusteren: wat een gedoe-tje
Te weinig productie
Tepelhoedje

Toeschietreflex die niet wil schieten
Kind in tranen
Dikke tieten.

Niet loslaten nu! ja hoor, heel fijn
Alles weer onder
Melkfontein.

Bijten, trekken en geduw
En daar is ie weer
de spruw.

Wat een ellende, wat een gedoe
Dit was toch het beste? 
Mijn god, ik ben moe.

Je gaat er soms bijna aan onderdoor
Maar kijkt naar dat koppie 
En gaat er weer voor. 

Dus zeg ik u, borstvoedende vrouw:
"Man! Wat ben ik trots op jouw!"

Door Marieke Vermunt.

Als je dit prachtige boek met borstvoeding gedichten wilt bestellen, schrijf aan Marieke op tietvooreenrijmpje@gmail.com.

Uitnodiging: Speelgroep whatsapp groep. zie verder op in deze email.

Uitnodiging: Kinderliedjes met Guido Schaake op de speelgroep van donderdag 5 nov 2020 - (NIET op 29 oktober zoals eerder vermeld); 10-12 uur (zie verder in de email voor details).

Wist je datIn Belgie wordt het uitspraak gebruikt, "ik ben van mijn melk"? Hierbij bedoelt men "ik ben in de waar". Het wordt gebruikt door mannen en vrouwen. De achtergrind van deze uitspraak is dat als een voedende moeder in de waar is en gestrest, dan stroomt haar melk niet.

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova nieuws (zie verder in deze nieuwsbrief voor details): 
- Jonge moeder massage bij Vita Nova;
- Biologische tepelzalf en borstvoedingsolie voor borstmassage bij stuwing, verstoppingen, maar ook bij het stimuleren van borstvoeding bij weinig melk.
Wil je meer informatie over Vita Nova, zie verderop in deze nieuwsbrief. 

Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je 25% korting krijgen bij de Roode Roos. Gratis telefoon nummer 0800-7663376.
Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen.
Lida's jarenlange ervaring is dat moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven tekorten in hun lichaam krijgen. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen.
Ook in de zwangerschap zijn extra vitamines belangrijk.
Indien gewenst neem contact op met Lida. 070-3520828, bijvoorbeeld over welke vitamines en hoeveel je nodig hebt.
Klik hier voor meer informatie over de producten van de Roode Roos.
Facebook: Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven? 

In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerstvolgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en Ouder-kind speelgroep (scroll naar beneden). Tevens aanverwante activiteiten.
 • Informatie over de Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.

Woensdag 28 oktober 2020 tussen 9:30 en 12:00 uur  wordt er weer een borstvoeding bijeenkomst gehouden.

De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart' 
(tevens in het Engels en Duits vertaald).
Ze zijn ook allebei moeder en grootmoeder van een groot gezin.

Adres: De bijeenkomst wordt deze keer gehouden in Haagse Borstvoedingscentrum Vita Nova - (corona proof).
Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.

De onderwerpen van de groep gaan in het algemeen over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 

 
De onderwerpen van deze maand zijn:
 • Huilen en inbakkeren, de eenzame oplossing;
 • De maagcapaciteit van de baby: de voordelen van vaak drinken;
 • Als je het allemaal niet meer ziet zitten;
 • Als moeder uit wil zonder kind; En wat als de moeder alleenstaand is en ze staat alleen voor?

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven
3.1 Huilen en inbakkeren, de eenzame oplossing
Ouders zoeken vaak hulp als hun baby erg veel huilt. Deze ouders wordt dan regelmatig geadviseerd om hun baby strak in te wikkelen in een doek, het zogeheten inbakeren. De gedachte hierachter is dat men denkt dat de baby zichzelf wakker houdt met zijn zwaaiende armen en dat de baby door hem strak in te wikkelen langer zal gaan slapen. 
Ouders en hun omgeving gaan er vaak ten onrechte vanuit dat een kind zich gedraagt in een vast patroon van eten, slapen, eten, slapen. Als dit echter niet zo blijkt te zijn, wordt er gedacht dat er iets mis is met het kind. Maar daar is meestal geen sprake van. Het kind is natuurlijk ook veel wakker tussen de voedingen door, het huilt en zwaait met de armen om contact te zoeken: ‘Is daar iemand voor mij? Als ik alleen ben ga ik roepen, anders vergeten ze mij.’ 
Een fabrikant van inbakerdoeken heeft op zijn internetsite naar mijn mening heel onjuiste informatie gezet. De fabrikant heeft het erover dat ouders vaak een heel ‘vermaak-programma’ toepassen om hun kind in slaap te laten vallen. Hij biedt als alternatief een inbakerdoek aan om dit ‘vermaak-programma’ te vermijden. De inbakerdoek moet ervoor zorgen dat het kind uit zichzelf in slaap gaat vallen. 
Maar baby’s kunnen zichzelf niet kalm maken. Daar hebben ze een volwassene bij nodig. Over dit onderwerp heeft Marianne Riksen-Walraven, hoogleraar ontwikkelingspsychologie, onderzoek gedaan. Dit onderzoek wordt verderop in dit boek aangehaald. 
Als je de situatie met zoogdieren vergelijkt, zie je dat een huilend jong roofdieren kan aantrekken. 
Onze baby’s worden geboren met een oerangst: ik hoor niet alleen te zijn, anders is het gevaarlijk. 
Inbakeren gaat uit van de behoefte van de ouders maar niet van het kind. Het is een eenzame oplossing. Inbakeren kalmeert de moeder. 
Het geeft verwijdering tussen moeder en kind: het maakt de moeder meer afstandelijk en minder gevoelig voor de signalen en behoeften van haar kind. De hechting wordt minder. Daarnaast heeft inbakeren ook fysieke bezwaren. Het kan het lichaampje in een onnatuurlijke houding strekken. Dit kan gevaarlijk zijn voor de heupen die juist in kleermakerszit horen te zijn, de meest gezonde houding. 
Ingebakerde baby’s worden niet mee uitgenomen, men laat ze liever thuis. De baby kan niet zo vaak drinken als hij nodig heeft, er wordt van hem verwacht dat hij stil is. Het weg-binden van de armpjes kan later een trauma geven. ‘Ik wil wel m’n hand uitsteken, maar ik durf het niet.’ 
Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar inbakeren, door Desmond Morris, bioloog en gedragsonderzoeker, in het boek Intiem gedrag. Met gevoelige instrumenten werd het ongemak getest. De conclusie was dat strakke kleding baby’s belemmerde, ze hadden een verminderde hartslag en een lager tempo van ademhaling. Ze huilden vaker dan niet-ingebakerde baby’s en sliepen te diep. Té diep slapen kan ongezond zijn in verband met wiegendood.
Inbakeren zou voor de baby moeten lijken op de buik van de moeder, maar dan zonder beweging. Maar in de buik kon de baby wél trappelen en had hij contact met zijn moeder! Het vaak lang slapen kan ook nadelen hebben voor moeder en kind, zoals minder melkaanmaak, minder drinken aan de borst en een inprenting van ‘foppen’, zoals in paragraaf 4.2 bij de fopspeen wordt beschreven: de inprenting van ‘ik ben het niet waard, ik hoor alleen te zijn..Deze inprentingen leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen.

Bovendien kunnen ouders die inbakeren, er soms niet meer mee stoppen. Als het maanden wordt volgehouden, kan het de groei van de spieren en de houding tegenhouden. 
In de praktijk zie ik dat een ingebakerde baby anders is. Ik zie een baby van drie maanden die heel stijf in de heupjes is en gaat huilen als hij in de draagdoek op de heup wordt gezet. Hij moet dan de beentjes wijd houden op de heup van de moeder en die spreidzit is totaal onbekend voor hem. Een andere baby houdt volgens de moeder niet van knuffelen sinds dat hij ingebakerd is geweest. 
Weer een andere baby van twaalf maanden die veel werd ingebakerd, huilt als hij ‘s avonds uit het kinderdagverblijf komt. Hij wil niet in de draagdoek op de heup, wil alleen tv kijken met de fopspeen in de mond op de schoot van moeder. Weer een andere baby werd lang ingebakerd. Zo kon de moeder haar internetwinkel ontwikkelen en veel achter de computer zitten. De baby was daardoor weinig gewend en toen hij kon kruipen, was hij niet meer te houden. Hij trok alles omver. Door de lange duur van inbakeren heeft hij niet geleerd zijn bewegingen te sturen en te beheersen.
Eens sprak ik een oma die logeerde op het kamertje van een ingebakerde baby van vier maanden. ‘s Nachts werd oma wakker van het kreunen van de baby. De baby wilde de armen loswrikken, zette kracht en kreunde daarbij. De ouders hoorden niets! 
Slaapproblemen groeien als het natuurlijk slaapgedrag van het kind indruist tegen de verwachting van de ouders. 
Bij niet-westelijke culturen drinken baby’s meerdere malen per nacht bij hun moeder. Omdat de baby bij de moeder slaapt, wordt haar nachtrust niet verstoord. De moeder vindt dan ook niet dat haar baby een ‘slaapprobleem’ heeft. Baby’s zijn gemaakt om veel bij een volwassene te zijn. 
Helaas wordt regelmatig geadviseerd om het kind niet in de armen van de ouders in slaap te laten vallen, laat staan aan de borst. Het zou voor de bestwil van kind en ouders zijn. Maar diezelfde ‘adviseurs’ zien niet dat hún oplossing spanningen met zich mee kan brengen. 
Baby’s slapen vaak maar een tot twee keer per etmaal een langere periode. De rest zijn hazenslaapjes. Zo worden kinderen intelligent en krijgen een optimaal zelfbeeld door regelmatig in veilige armen te zijn. Ja, een baby hebben kost veel tijd! 
Baby’s brengen meer tijd door in actieve slaap (REM-slaap) dan volwassenen. Ook slapen baby’s lichter tussen de verschillende fases waardoor ze gemakkelijker wakker kunnen worden. De hoeveelheid actieve slaap is belangrijk voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. De neiging van baby’s om gemakkelijker wakker te worden, beschermt hen ook tegen de kans op wiegendood. 
Veel moeders kiezen voor het in slaap schommelen van de baby in de draagdoek. De moeder maakt danspassen en wiegbewegingen, waardoor de baby slaperig begint te worden. Zelf vond ik in slaap voeden gemakkelijker en ik kon er goed van uitrusten. 
Als een moeder het grootbrengen op een natuurlijke wijze wil, kan ze de baby aan de borst in slaap laten vallen. Ze kan dan overal naartoe en kan zich met haar kind bij zich ook volledig geëmancipeerd voelen. 

Lees verder:
2.2 De maagcapaciteit van de baby en De voordelen van vaak drinken (gelijk achteraan)
8.3 Als je het allemaal niet meer ziet zitten.
8.3 Als de moeder alleen uit wil.

In 2020 hebben we voorlopig de volgende data geprikt, corona proof:
- woensdag 25 november 2020, Prins Hendrikstraat 178
- woensdag 16 december 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
Informatie over de data voor 2021 komt binnenkort.

Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro, op verzoek.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.

Mededelingen:

De ouder en kind speelgroep:
Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 


Onze binnenruimte is in het Couvee Huis, adres: Frankenslag 139.
Van 10:00 tot 12:00 uur.
Je kunt gewoon spontaan komen.

We gaan samen kijken ten opzichte van Corona regels of we de groep ook regelmatig buiten houden of niet. Je kunt via de whatsapp groep geinformeerd worden (zie onder uitnodiging) of je kunt Lida bellen (070-3520828)


Meestal zijn er enkele moeders met kindjes. We zingen ook kinderliedjes, daar worden de kindjes blij van.

De groep kost 2 euro, thee is 40ct.


- Uitnodiging: Speelgroep whatsapp groep. Wil je op de hoogte blijven van de speelgroep activiteiten anders dan via onze website en nieuwsbrief, dan is er de whasapp groep handig.
Als je mee wilt doen kun je je bij Lisette aanmelden voor de whatsapp groep, telefoon 0617914378.

- Uitnodiging: Muziek bij de speelgroep, met en door Guido Schaake, gitarist, componist. Muziek, kinderliedjes, dansjes met muziekinstrumentjes. 
In de speeltuin van het Westbroekpark. 

Datum: donderdag 5 november (en NIET op 29 okt zoals eerder vermeld). Tussen 10 en 12uur.
Bij slecht weer wordt het een week uitgesteld.

- Uitnodiging: Lachsessie met actrice en oma Antonia van Wijk. We worden door haar meegenomen in lachen, voelen en ademen.
In de speeltuin van het Westbroekpark. Tussen 10 en 12uur.
Datum: donderdag 29 november.
Bij slecht weer wordt het een week uitgesteld.
Sinds kort door ons ontdekt, Baby Exchangerie: duurzaam en goed voor de circulaire economie, bij Baby Exchangerie kun je je babyuitzet leasen in plaats van dat je het koopt en dan weer verkopen moet.
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a.
Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442.
3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook hun website.
Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 

Twee draagdoek filmpjes en een over het liggend borstvoeding geven op onze YouTube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen.
Het gaat over het dragen van een baby van twee weken in de eerste video, in de tweede video over dragen van een baby van 5 maanden en ouder en de derde is over, zoals gemeld, liggend borstvoeding geven.

We zijn er trots op: de 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!! Nu met trefwoorden register!
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven.
De aanschafprijs is 23,00 euro. 
Tevens is het boek in het Duits en in het Engels vertaald. De tekst is al klaar in beide vertalingen. Als je er nu al interesse in hebt (voor dat het uitgegeven wordt), neem dan contact op met Lida, 070-35 20 828 of h.c.vanruijven@gmail.com. Print kosten: 18 euro.
De titels zullen zijn: "Elternsein aus ganzem Herzen" (Duits) en "Parenting that flows from the heart" (Engels).
Wens 1 van Lida:
 Ik wil graag mijn boek in het Engels en Duits uitgeven. Is er iemand bekend met deze wereld, kun je uitgevers Duits en/of Engels noemen waar mijn boek past? Laat het mij weten 070-3520828
Wens 2 van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken (verloskundige, kraamzorg, zwangerschapsgym, consultatiebureaus, kleuterschool, enz.) in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!

Uitgedeelde brochures op de vorige borstvoedingsgroep.
Bij Lida kun je ze altijd achteraf nog krijgen als je er interesse in hebt.
- Stralingsstress: doe er iets tegen!
- De ontwikkeling van de borsten
- Omgaan met reacties van omstanders als je zlef voedt
- Landelijke borstvoedingsweek

- Fabel: alle melk die een kind tijdens de voeding drinkt zit vooraf al opgeslagen in de borst
- Eiwit uit moedermelk neutraliseert HIV
- Meer melk maken
- Het nut van koorts

Homeopatie en koorts
- Vaccin tegen HPV: wat is daar mis mee?
- Verder kijken dan vaccins
- Veganistische voeding: over eiwit, ijzer, vitamines, en jodium
- Groene kool: wat zit er in?
- Borstvoeding na ervaring met kanker in de jeugd
- Oost-indische kers: eetbare decoratie
- Menstruatieklachten na weeënopwekkers: homeopatie kan helpen
- Een wereldwijd voedselexperiment: over kunstmest, ondervoede planten
- CT scan met hoog stralingsniveau tijdens de zwangerschap, in 20 jaar verviervoudigd

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk?
Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145. (contact 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).
In Nederland en België gaan steeds meer borstvoedingswinkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum!
Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (een grotere donatie mag natuurlijk ook).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova of bij Lida.


Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova is open voor aanschaf van kolven en draagdoeken.
Je kunt er ook alle cursussen die ze aanbieden een-op-een volgen. corona proof.

Het centrum kan service verlenen zoals: kraamzorg, borstvoedingsadvies, consulten en verkoop/verhuur van borstvoeding artikelen en kleding voor baby en moeder.
Ook verhuurt en verkoopt Vita Nova draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, wollen en wol-zijden babykleertjes en mutsjes, attributen, kolven te huur.
(De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend).
Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.


Nieuw: Jonge Moedermassage - lees hier meer

Nieuw: borstvoedingolie en tepelzalf, ontwikkeld door Vita Nova samen met Studio Puur. Alles van biologische kwaliteit. Lees hier meer
Nu te koop. Nieuwsgierig? Ga even langs.


KolvenAls je een huur- of koopkolf bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova huurt/koopt, en je bent goed verzekerd, krijg je een gedeelte van de kosten van je zorgverzekering terug.
Kijk even in je polis.
Tevens is Vita Nova goedkoper met huurkolven dan andere plekken.
Kosten:
Huurkolven alle merken:
- €13,25 per week
- of €2,00 per dag
Een kolfset moét gekocht worden (kan niet gehuurd) en de prijzen zijn als volgt::
Ardo                                               €39,95
Medela                                               €37,95
Ameda                                           €39,95
Horigen                                               €67,00
Kolfsets zijn dubbel (voor twee borsten tegelijk) maar ook zeker enkel te verkrijgen.

Cadeaubonnen voor elk gewenst bedrag. Dit steunt de winkel om de hoge huur te kunnen blijven betalen. Wil je ons helpen en nú een cadeaubon kopen? Dit kan van pas komen bij bijvoorbeeld verjaardagen en kraamvisites of zomaar als verrassing.
Bezoek de winkel of email/bel Alexandra (070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl) voor online mogelijkheden.

Programma: Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag en donderdag t/m zaterdag (woensdag gesloten). Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel/email voor de zekerheid naar de winkel (070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).

In the picture:
 • Over dragen en draagsystemen zijn veel vragen. De draagsystemen van Vita Nova kun je uitproberen in je eigen huis door ze te huren via onze Draag-O-Theek. Maar ook als je weet wat je wilt ben je bij ons aan het juiste adres. Mocht je een andere kleur of ander model willen hebben en het is niet op voorraad, dan bestellen wij het voor je. Wil je uitproberen of aanschaffen bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova hebben we de volgende systemen in huis:
  • Voorgevormde dragers: Boba carrier; 
  • Combinatiedragers: Hoppediz en Storchenwiege;
  • Lange geweven doeken: Didymos, Baby Love en Storchenwiege
  • Lange rekbare doeken: Smallvips en Touch of Rose
  • Korte doeken en ringslings: Didymos, Storchenwiege en Maya
 • Na je zwangerschapsverlof weer aan het werk. Borstvoeding en werken combineren maar hoe??? Volg een Workshop "Borstvoeding en werken" zodat je precies weet wat je rechten zijn en hoe het praktisch uitvoerbaar is. informeer je op de website.
 • Ken je de Haaka kolf (voor de lekkende borst) al? Je kunt deze kolf vacuüm op de lekkende borst zetten, als je aan de andere kant voedt. Het kolfje is gemaakt van zachte siliconen. Deze kun je bij Vita Nova kopen. Het helpt jou om op een heel laagdrempelige manier een voorraadje moedermelk aan te leggen voor het oefenen met de fles. 
 • Wollen en wol-zijden babykleertjes, merk Engel.
 • Leuke borstvoeding kleding;
 • Rekbare beha's voor in de zwangerschap, als de borsten groeien  en voor de eerste tijd na de geboorte, als de borsten wennen aan borstvoeding aanmaken en geven; We zijn hier voor jullie om persoonlijk advies te geven en je kunt ze passen; Merk Carry-Well en Sugar-Candy;
 • Wollen draagjassen van prachtige kwaliteit en wollen covers.
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven, prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee..
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..? 
Er is nu een mogelijkheid om een privé workshop aan te vragen. (neem contact op: 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).
Onderwerpen workshops:
“Borstvoeding en Werken”
“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draagland” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles er tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 

Bij alle cursussen en activiteiten is Engels geen probleem! Baby’s zijn welkom.

Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).
Wist jij dat we een aparte en interessante website special voor Lida's boek hebben? Neem een kijkje op: http://www.ouderschapvanuitjehart.com
Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
- Nieuw Interessante artikel over borstvoeding versus virussen bij kinderen
- Nieuw Tips over het voorkomen van virussen (onder andere, Corona)

- Borst-lymfemassage: doe het zo zacht als een herfstblaadje
Hunkering naar bepaald voedsel;
- Goede bronnen van foliumzuur;
Wat kun je op de groep verwachten;
- Een ontroerend verhaal over donor melk;
- In verwachting en een peuter aan de borst;
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden;
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen;
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C.

Engelstalige Fecebookgroep van La Leche League Nederland. Naast geschreven materiaal is er sinds begin april ook een Facebookgroep geopend door LLL Nederland. Er zijn LLL-Facebookgroepen in alle talen, maar net zoals de publicaties richt deze Engelstalige groep zich op in Nederland wonende moeders, die niet (voldoende) Nederlands spreken. Een fijne sfeer en veiligheid zijn vanzelfsprekend!
www.facebook.com/groups/LLLbreastfeedingsupportNetherlands

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn 1 euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €23,- euro (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek. Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ, Den Haag.
Telefoonnummer: 070 3520828.
LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.
Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op onze website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in het Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek van de lijst wilt, laat het aan Lida weten.

Nieuw in de bibliotheek: 
De oxytocine factor, door Kerstin Uvnas Moberg; benut het hormoon van onthaasting, genezing en verbondenheid;
Geboorte begeleiders aan het woord: 21 professionals delen hun kennis en inzichten rond zwangerschap, bevallen en de kraamperiode; door Sabine van Onselen;
Empower jezelf met Venuskracht: de dertien lichaamshoudingen uit de Venuskunst, door Annine ven de Meer;
Natuurlijk bevallen, ontdek je eigen kracht voor jouw bevalling; door Rieneke de Kroon

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vertelt je graag over het hoe en waarom groene smoothies drinken: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterende voor je, de moeder - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt. 
Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels).
- Ook kun je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld chocola, taarten, snacks, groene smoothies, of essentiële oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, gluten vrij, lactose vrij, soja vrij, bio en yummy. 
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 06-38576464
Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: www.ShiningMama.com

Cursus "Natuurlijk Bevallen": massage, acupressuur en essentiële oliën tijdens de bevalling, door onze moeders Aurora van den Berg en Charlotte Simons (arts), kijk hier voor meer informatie over waar en wanneer. 
Borstvoeding en kinder zindelijkheidscommunicatie door een van onze moeders Kate Arnolds: een liefdevolle en praktische manier om je baby beter te leren kennen en jouw borstvoeding zelfzekerheid te verhogen. "What goes in must come out..". Wist je dat vaak onrust tijdens of na borstvoeding kan komen van het gevoel van baby's volle blaas of de nood om te poepen? Leer hoe dit eenvoudig kunt checken voor dat je je grotere zorgen gaat maken over je borstvoedingsrelatie.
Ook een praktisch alternatief voor eindeloos luierverschoningen met het kindje dat vaak poept of het ophoudt voor een enorme "poonami"!
Voor degenen die geïnteresseerd zijn, mijn lokale BZC (baby zindelijkheid communicatie) Facebook groep voor omgeving Den Haag: Go Diaper Free The Hague.

Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheid van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.

GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 
Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem
Alvast bedankt. 

Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben. Click hier voor meer informatie over wat en waar.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828
email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op, in je email:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen (over borstvoeding en babydragen, allergieën, voeding enz.) aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida:
Anthonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of, voor vragen gerelateerd aan borstvoeding en kraamzorg:
Alexandra Knijnenburg (lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp