Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst 1 Juli 2020


Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 

We kunnen weer echt beginnen, met 1,5m afstand.

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
(Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook ten allen tijde onder in de mail te vinden zijn.)

Gedicht uit het boek "Tiet voor een rijmpje":
Later
Later zul je niet meer weten
Dat ik nachten met je liep
Dat je overdag niet sliep
Dat je soms zo slecht wou eten.

Jamer dat je straks niet weet
Hoe fijn het met zijn tweedjes voelde
Hoe je lachte, hoe je kroelde
Hoe hard je in mijn tepel beet

'k Hoop dat het in je cellen zit
Al mijn melk die je dronk
Al mijn liefde die ik schonk
Als een levenslang bezit

Dat je opgroeit vol vertrouwen
Goed gehecht, jezelf kent
Dat je heel gelukkig bent
En alle mensen van je houden

Door Marieke Vermunt.

Als je dit prachtige boek met borstvoeding gedichten wilt bestellen, schrijf aan Marieke op tietvooreenrijmpje@gmail.com.

Mededelingen:
- Uitnodiging:
Speelgroep whatsapp groep. Wil je af en toe meedoen met de speelgroep, dan kun je je aanmelden. De speelgroep komt (elke) donderdags naar een speeltuin, waar we spelen én genoeg afstand houden. De ontmoetingen zijn gezellig en geven steun aan je moeder/vader/oma periode. 
Als je mee wilt doen kun je je bij Lisette aanmelden voor de whatsapp groep, telefoon 0617914378.
Wees welkom!
Vanaf donderdag 3 September zijn we weer welkom in het Couvee Huis, Frankenslag 139.
Muziek ochtend op de speelgroep: donderdag 2 juli 2020. Met Guido Schaake, gitarist, Zie verder bij Ouder en Kind Speelgroep mededelingen.


- Nieuw op de blog: 
Tips over het voorkomen van virussen (onder andere, Corona);
- Een interessante artikel over borstvoeding versus virussen bij kinderen
;

- Nieuw: Sinds kort door ons ontdekt, Baby Exchangerie: duurzaam en goed voor de circulaire economie, bij Baby Exchangerie kun je je babyuitzet leasen in plaats van dat je het koopt en dan weer verkopen moet;

- Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova is nog steeds open voor aanschaf van kolven en draagdoeken. Je kunt er ook alle cursussen die ze aanbieden een-op-een volgen.
Het centrum kan service verlenen zoals: advies, consulten en verkoop/verhuur van borstvoeding artikelen en kleding voor baby en moeder.
KolvenAls je een huur- of koopkolf bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova huurt/koopt, en je bent goed verzekerd, krijg je een gedeelte van de kosten van je zorgverzekering terug.
Kijk even in je polis.
Tevens is Vita Nova goedkoper met huurkolven dan andere plekken.
Kosten:
Huurkolven alle merken:
- €13,25 per week
- of €2,00 per dag
Een kolfset moét gekocht worden (kan niet gehuurd) en de prijzen zijn als volgt::
Ardo                                               €39,95
Medela                                          €37,95
Ameda                                           €39,95
Horigen                                          €67,00
Kolfsets zijn dubbel (voor twee borsten tegelijk) maar ook zeker enkel te verkrijgen.

Cadeaubonnen voor elk gewenst bedrag. Dit steunt de winkel om de hoge huur te kunnen blijven betalen. Wil je ons helpen en nú een cadeaubon kopen? Dit kan van pas komen bij bijvoorbeeld verjaardagen en kraamvisites of zomaar als verrassing.
Bezoek de winkel of email/bel Alexandra (070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl) voor online mogelijkheden.
Tevens blijft onze actie voor donateurs geldig, zie hieronder.
Je kunt het centrum helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (het mag natuurlijk een grotere donatie zijn).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om hun collectie uit te breiden en om nieuwe kolven en draagsystemen voor de verhuur aan te schaffen. 
Je kunt doneren op bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova of op de bijeenkomsten bij Lida.

Wil je meer informatie, zie verderop in deze nieuwsbrief. 

- Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je 25% korting krijgen bij de Roode Roos. Gratis telefoon nummer 0800-7663376.
Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen.
Lida's jarenlange ervaring is dat moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven tekorten in hun lichaam krijgen. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen.
Ook in de zwangerschap zijn extra vitamines belangrijk.
Indien gewenst neem contact op met Lida. 070-3520828, bijvoorbeeld over welke vitamines en hoeveel je nodig hebt.
Klik hier voor meer informatie over de producten van de Roode Roos.
Facebook: Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven? 

In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en Ouder-kind speelgroep (scroll naar beneden). Tevens aanverwante activiteiten.

Woensdag 1 juli 2020 tussen 9:30 en 12:00 uur  wordt er weer een borstvoeding bijeenkomst gehouden.


De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart' 
(tevens in het Engels en Duits vertaald).
Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.

Adres: De bijeenkomst wordt deze keer gehouden in Albert Schweitzerlaan 48 (grote tuinzaal).
Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.

De onderwerpen van de groep gaan in het algemeen over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 

 
De onderwerpen van deze maand is:
 • Slapen in een autostoeltje;
 • Spruw, een besmettelijke schimmel;
 • Het brein van een kindje
 • Je trakteert je kind op een avondje schoot;
 • Tips voor vakantie met je kind.

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven
Spruw
Spruw is een schimmel in de mond of op de tepel die kleine blaasjes veroorzaakt. Deze schimmel leeft op zoet en gaat dood door zout en zuur.
Zoet zijn moedermelk, kunstvoeding en suiker.
Zout (en dus genezend) is zuiveringszout ofwel natriumbicarbonaat, te koop bij de apotheek.
Zuur (en dus genezend) is water met een scheutje azijn erin. Zuur is ook: looizuur in koude sterke thee.
Je kunt het mondje reinigen met een katoenen lapje met het zoute water of koude, sterke zwarte thee. Schrap alles: wangen, kaakjes en tong. Dit schoonmaken moet je elke twee uur doen.
Spruw blijft het langst in het slikgedeelte van de keel als een witte pukkel. Daar kun je niet schrappen. Druppel met een pipetje een paar druppels zuiveringszout of sterke, zwarte thee in de keel. De tepels kun je deppen met water en een scheutje azijn. Bij pijn kun je een vette zalf gebruiken: lanoline of vaseline. Als dieet raad ik aan geen suiker en geen voedsel te nemen op basis van schimmels (zoals kazen of gistbrood), champignons en gerookt voedsel; wel goed is zuurdesembrood.
Houd de behandeling vol tot drie dagen nadat de symptomen verdwenen zijn. Kokosolie (caprylzuur) is ook genezend. Zo ook gentiaanviolet, een inktachtige stof die hevig paarse verkleuring geeft (de verkleuring gaat ook weer weg).
Spruw bij de grotere peuter kun je ook behandelen met een vettig zuur, genaamd citroenzuurglycerine, dat bij de drogisterij verkrijgbaar is. Je kunt de spuwplekjes aanstippen met je vinger gedoopt in de citroenzuurglycerine.
Spruw is zeer besmettelijk. Let dus op met het delen van speelgoed of spenen of met twee kinderen aan de borst. Spruw heeft samenhang met witte vloed bij de moeder. Spruwkinderen zijn vaak extra gevoelig.
Mocht de dokter medicijnen voorschrijven, dan is het nog steeds raadzaam de mond schoon te maken met een katoenen lapje met zuiveringszout. Lees ook het boek Schimmels, suiker en allergie  Vergis(t) je niet! door de arts Anna Kruyswijk-van der Heijden.
Het brein van het kind (hoofdstuk 10.2)

Belangrijk is het onderzoek van kinderen van drie jaar. Het brein van een kindje van drie verbruikt tweemaal zoveel energie als een volwassen brein. Vooral het aantal verbindingen tussen de hersencellen groeit enorm in de eerste tien jaar. Na het tiende jaar wordt het aantal verbindingen langzaam minder tot achttien jaar. Dan is het brein volgroeid.
Als ouders met hun baby veel lachen en praten, worden er meer verbindingen in het brein gelegd. Maar wanneer ouders plotseling met deze aandacht stoppen en daarna op het kind boos worden omdat het bijvoorbeeld niet rustig kan worden, en het vervolgens niet meer met het kind goedmaken, dan sterven er van zulke verbindingen. Het is ‘gif’ voor het brein.
Stress voor een baby is slecht voor de hersenen. Het is gemeten dat stress de verbindingen in het brein kapot maakt en zelfs zenuwcellen laat afsterven.
Marian Riksen vroeg ouders van baby’s van negen maanden om gedurende drie maanden met het kind te lachen en te praten, goed te kijken, veel te reageren en terug te praten. Na drie maanden bleek dat deze baby’s zich anders waren gaan gedragen dan een groep controlebaby’s. Zij waren ondernemender, hadden meer zelfvertrouwen en er werd samen meer gelachen.
Op twaalfjarige leeftijd bleek dit verschil nog steeds te bestaan. Zij waren nog steeds ondernemender, hadden meer zelfvertrouwen en ze hadden een grote ego-veerkracht.
[...]

In Nederland is ook werkzaam prof. dr. Louis Tavecchio, bijzonder hoogleraar onderzoek kinderopvang. Hij doet observaties om te zien hoe de omgang is tussen leidster en kind. Hij bekijkt of leidsters leuk met de kinderen omgaan of meer als een automaat aan het werk zijn. Ze praten dan bijvoorbeeld met een collega over vakantie tijdens het omdoen van de luier. Dat moet juist niet.
Hij schrijft dat je op kinderdagverblijven één leidster zou moeten hebben op drie baby’s. Terwijl het nu in de praktijk twee op negen baby’s is. Ook zijn groepen van twaalf kinderen toegestaan met twee leidsters. In deze groepen mogen drie baby’s zijn. Het komt voor dat ze niet allemaal gediplomeerd zijn, en er is ook een groot aantal invallers, stagiaires en flexwerkers. Het personeelsverloop is vaak aanzienlijk.
Dr. Louis Tavecchio schrijft ook dat het gaat om het opbouwen van relaties. De meest kritische periode voor het opbouwen van de hersenverbindingen en daarmee de relaties van een kind ligt tussen de leeftijd van negen en achttien maanden. Maar weten instellingen dit? Is de rijksoverheid ermee bekend? Juist in deze periode moet er een intensieve affectieve band zijn tussen ouder of opvoeder en het kindje. Dat is de prikkel voor de ontwikkeling van het emotionele brein.
Je trakteert je kind op een avondje schoot
’s Avonds zul je zelf moe zijn van het werken. Neem toch gerust de hele avond je kind op schoot en laat het op je schoot slapen. Je kunt op deze manier zo vaak de borst geven als je wilt. Zo kun je de tijd compenseren die je weg was. Je baby gedijt er extra van en zelf rust je ook goed uit. Sommige baby’s vinden het heerlijk om op de bank te liggen tegen je bovenbeen aan. Zelf heb ik dit heel vaak gedaan, het was bij ons eigenlijk normaal. Als het kindje wat groter was, legde ik het kindje achter mijn rug op de bank. Hiermee gaf ik de boodschap: je bent veilig bij mama, slaap maar gewoon door. Als ik langer dan een kwartier uit de kamer weg was, werd mijn kindje wakker. De nachtluier kreeg hij ’s avonds om acht uur aan, zodat hij niet meer gewekt hoefde te worden.
Een gouden regel is: de tijd die je investeert in je kindje, betaalt zich altijd terug.

Hoe inheemse beschavingen het doen
Het avondje op schoot is in andere culturen heel normaal. Mansuk Patel schrijft in het boek Crisis en het wonder van de liefdeover zijn observatie in Kenia waar hij geboren is. Hij vertelt dat de Masai-vrouwen hun kinderen altijd op hun rug dragen totdat ze twee jaar oud zijn. De inheemse beschavingen weten en begrijpen instinctief dat die eerste jaren het belangrijkste zijn omdat dat de tijd is waarin er een band ontstaat tussen moeder en kind. Bij sommige stammen mag een kind de eerste negen maanden van zijn leven niet eens de grond raken. De boodschap die de moeder aan haar kind hiermee geeft is: ‘Ik ben er helemaal voor jou.’ Door die toewijding groeit het kind emotioneel stabiel en veilig op. Hij krijgt kracht en de zekerheid dat je het leven kunt vertrouwen, aldus Mansuk Patel.

In 2020 hebben we voorlopig de volgende data geprikt, onder voorbehoud.
- woensdag 2 september 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- zaterdag 19 september 2020 - picknick, Tesselsestraat 71
- woensdag 30 september 2020, Wijkcentrum Mariahoeve, Ivoorhorst 155
- woensdag 28 October 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 25 november 2020, Prins Hendrikstraat 178
- woensdag 16 december 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro, op verzoek.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.

Mededelingen:

De ouder en kind speelgroep:
Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Wij zien elkaar voorlopig in het Westbroekpark of in de zandspeeltuin aan de Wieringsestraat in Scheveningen.


Op donderdag 2 juli 2020: Muziek, kinderliedjes, dansjes met muziekinstrumentjes. 
Met en door Guido Schaake, gitarist en componist.
In de speeltuin van het Westbroekpark. 
Bij slecht weer wordt het een week uitgesteld naar WOENSDAG 8 juli 2020.

Let op: Vanaf donderdag 9 juli tot eind augustus is Lida met vakantie, maar de speelgroep kan wel elkaar gewoon ontmoeten. 
Vanaf donderdag 3 September 2020 houden we de speelgroep weer in het Couvee Huis, Frankenslag 139, van 10:00 tot 12:00 uur.


Westbroekpark: Als je het niet kent, het is een groene omgeving en de speeltuin beslaat een paar honderd vierkante meter. Er is ruimte genoeg om 1,5m afstand te houden, 
Er is nu wel een toilet, we kunnen die van het restaurant gebruiken.
Er is ook van alles "to go" te koop bij Greens in de Park (koffie, thee, broodjes).


Informeer bij Lida waar het plaats vindt (070 35 20 828) of geef je op voor de speelgroep whatsapp groep, bij Lisette, telefoon 0617914378.

Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).
Meestal zijn er enkele moeders met kindjes. We zingen ook kinderliedjes, daar worden de kindjes blij van.

De groep kost 2 euro.
 
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a.
Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442.
3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook hun website.
Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 

Twee draagdoek filmpjes en een over het liggend borstvoeding geven op onze YouTube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen.
Het gaat over het dragen van een baby van twee weken in de eerste video, in de tweede video over dragen van een baby van 5 maanden en ouder en de derde is over, zoals gemeld, liggend borstvoeding geven.

We zijn er trots op: per 1 november 2018 een 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!! Nu met trefwoorden register!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten weer het boek te herdrukken.
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven.
De aanschafprijs is, in verband met BTW verhoging, 23,00 euro. 
Tevens is het boek in het Duits en in het Engels vertaald. De tekst is al klaar in beide vertalingen. Als je er nu al interesse in hebt (voor dat het uitgegeven wordt), neem dan contact op met Lida, 070-35 20 828 of h.c.vanruijven@gmail.com. Print kosten: 18 euro.
De titels zullen zijn: "Eltern sein aus ganzem Herzen" (Duits) en "Parenting that flows from the heart" (Engels).
Wens 1 van Lida:
 Ik wil graag mijn boek in het Engels en Duits uitgeven. Is er iemand bekend met deze wereld, kun je uitgevers Duits en/of Engels noemen waar mijn boek past? Laat het mij weten 070-3520828
Wens 2 van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken (verloskundige, kraamzorg, zwangerschapsgym, consultatiebureaus, kleuterschool, enz.) in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!

Bij Lida zijn de volgende brochures te krijgen:
- In een Seleniumarm lichaam worden virussen agressiever. 
- Kamperfoelie thee beschermt tegen griepvirus
- Het nut van koorts

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk?
Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145. (contact 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).
In Nederland en België gaan steeds meer borstvoedingswinkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum! Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (een grotere donatie mag natuurlijk ook).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Vita Nova verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).

Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten). Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel/email voor de zekerheid naar de winkel (070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, wollen baby kleertjes en mutsjes, attributen, kolven te huur (De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend). Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.

In the picture:
 • Tijdens de zomermaanden vertoeven we vaak lekker op een terras in de zon. Genieten. Als je baby borstvoeding krijgt hoef je niets mee te nemen. Je bent zo weg. Maar soms voel je ,je niet prettig tijden het voeden buitenshuis. Het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova heeft een mooie aanbieding voor borstvoedingskleding en wel €25,00 per item. Jurk of shirt het maakt niet uit. Kom kijken en passen 
 • Ken je de Haaka kolf (voor de lekkende borst) al? Je kunt deze kolf vacuüm op de lekkende borst zetten, als je aan de andere kant voedt. Het kolfje is gemaakt van zachte siliconen. Deze kun je bij Vita Nova kopen. Het helpt jou om op een heel laagdrempelige manier een voorraadje moedermelk aan te leggen voor het oefenen met de fles. 
 • Wollen baby kleertjes, merk Engel.
 • Nieuw: leuke borstvoeding kleding;
 • Rekbare beha's voor in de zwangerschap, als de borsten groeien  en voor de eerste tijd na de geboorte, als de borsten wennen aan borstvoeding aanmaken en geven; We zijn hier voor jullie om persoonlijk advies te geven en je kunt ze passen; Merk Carry-Well en Sugar-Candy;
 • Wollen draagjassen van prachtige kwaliteit en wollen covers.
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven, prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee..
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..? 
Er is nu een mogelijkheid om een privé workshop aan te vragen. (neem contact op: 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).
Onderwerpen workshops:
“Borstvoeding en Werken”
“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draagland” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles er tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 

Bij alle cursussen en activiteiten is Engels geen probleem! Baby’s zijn welkom.

Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).
Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
- Nieuw Interessante artikel over borstvoeding versus virussen bij kinderen
- Nieuw Tips over het voorkomen van virussen (onder andere, Corona)

- Borst-lymfemassage: doe het zo zacht als een herfstblaadje
Hunkering naar bepaald voedsel;
- Goede bronnen van foliumzuur;
Wat kun je op de groep verwachten;
- Een ontroerend verhaal over donor melk;
- In verwachting en een peuter aan de borst;
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden;
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen;
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C.

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn 1 euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €23,- euro (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek. Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ, Den Haag.
Telefoonnummer: 070 3520828.
LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.
Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op onze website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in het Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek van de lijst wilt, laat het aan Lida weten.

Nieuw in de bibliotheek: 
Natuurlijk bevallen, ontdek je eigen kracht voor jouw bevalling; door Rieneke de Kroon

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vermeldt:
- Het hoe en waarom over groene smoothies (tip: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterende voor je - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt). Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels).
- Ook kun je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld raw vegan chocola, snacks, groene smoothies, taart of essentiële oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, gluten vrij, lactose vrij, soja vrij, bio en yummy. 
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 06-38576464
Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: www.ShiningMama.com

Cursus "Natuurlijk Bevallen": massage, acupressuur en essentiële oliën tijdens de bevalling, door onze moeders Aurora van den Berg en Charlotte Simons (arts), kijk hier voor meer informatie over waar en wanneer. 
Borstvoeding en kinder zindelijkheidscommunicatie door een van onze moeders Kate Arnolds: een liefdevolle en praktische manier om je baby beter te leren kennen en jouw borstvoeding zelfzekerheid te verhogen. "What goes in must come out..". Wist je dat vaak onrust tijdens of na borstvoeding kan komen van het gevoel van baby's volle blaas of de nood om te poepen? Leer hoe dit eenvoudig kunt checken voor dat je je grotere zorgen gaat maken over je borstvoedingsrelatie.
Ook een praktisch alternatief voor eindeloos luierverschoningen met het kindje dat vaak poept of het ophoudt voor een enorme "poonami"!
Voor degenen die geïnteresseerd zijn, mijn lokale BZC (baby zindelijkheid communicatie) Facebook groep voor omgeving Den Haag: Go Diaper Free The Hague.

Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheid van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.
GEVRAAGD: Tweede-hands kolven voor kraamzorg in Afrika. Inleveren bij Vita Nova.

GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 
Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem
Alvast bedankt. 

Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben. Click hier voor meer informatie over wat en waar.
Corona tips via andere informatiebronnen: 
Op Leefbewust.nl hebben we een paar artikelen gelezen die heel interessant zijn, aan borstvoeding ten opzichte van virussen en specifiek corona virus gerelateerd. 
Hieronder plaatsen we de links ernaar toe, voor je gemak:
Borstvoeding kan leiden tot minder menselijke virussen bij kinderen
Borstvoeding kan bij zuigelingen tot minder menselijke virussen leiden
- Onderzoek naar borstvoeding en COVID-19

Via de borstvoedingsorganisatie La Leche League hebben we het volgende informatie voor jullie, (gekopieerd van LLL maart 2020 nieuwsbrief):
 
Borstvoeding en corona

Omdat je met borstvoeding niet afhankelijk bent van niet-hamsterende dorpsbewoners en omdat het imuunsysteem van je baby éxtra geboost wordt, is borstvoeding in deze tijd van corona en onzekerheid extra belangrijk. 
 
Geef dus borstvoeding en vraag hierbij hulp als dat nodig is. 
 
Als je besmet raakt met het coronavirus, dan kun je je kindje borstvoeding blijven geven. Je baby is waarschijnlijk al blootgesteld aan het virus en heeft veel baat bij de antistoffen die via je melk doorgegeven worden. Als je te ziek bent om zelf te kunnen voeden en bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt, dan kun je de melk afkolven en aan je baby (laten) geven. In deze situatie is het belangrijk dat je melk afgekolfd wordt om een borstontsteking te voorkomen en om je melkproductie in stand te houden. Er is op dit moment geen bewijs dat het virus via de melk wordt doorgegeven aan je baby.
 
Vertrouw op je lichaam en zorg goed voor jezelf, je baby heeft je hard nodig.


(einde info via La Leche League)
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828
email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op, in je email:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen (over borstvoeding en babydragen, allergieën, voeding enz.) aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida:
Anthonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of, voor vragen gerelateerd aan borstvoeding en kraamzorg:
Alexandra Knijnenburg (lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp