Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst woensdag 13 januari 2021 (corona proof)

Wij gebruiken een luchtreiniger
 

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
(Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook ten allen tijde onder in de mail te vinden zijn).

Gedicht uit het boek "Tiet voor een rijmpje":
Stille nacht
Het drinken van mijn melk
De warmte van je huid
De luchtstroom van je adem
Dat klokkende geluid

Je lieve kleine smakjes
Een zeer voldane zucht
Gekronkel met je lijfje
Een scheetje met wat lucht

Mijn neus tegen je hoofdje
Een wereld zoet en zacht
't Zijn mijn lievelingsmomentjes
In een koude stille nacht.

Door Marieke Vermunt

Als je dit prachtige boek met borstvoeding gedichten wilt bestellen, schrijf aan Marieke op tietvooreenrijmpje@gmail.com.

Oproep: Wij zoeken voor dit jaar nog een huiskamer om een borstvoedingsbijeenkomst te ontvangen, corona proof. Het gaat om ongeveer 8 personen en de open data is woensdag 30 juni 2021.

Uitnodiging: Speelgroep whatsapp groep. zie verder op in deze email.

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova nieuws (zie verder in deze nieuwsbrief voor details): 
Het Haags BorstvoedIngscentrum Vita Nova is WEL open voor alerlei borstvoeding- en kraamzaken en consulten!
Tevens voor kolven om te huren of te kopen; of voor tepelzalf, borstvoedingsolie, weegschaal, kraampakketten van natuurlijke stoffen, wolvlies voor pijnlijke tepels of rode billetjes, enz.

Help Vita Nova het hoofd boven water te houden.
Als je kan en wil helpen, doneer aan mij (Lida) of rechtstreeks aan Vita Nova:
- bankrekening NL 42 INGB  0006 0228 67 ten name van Haags BorstvoedIngscentrum Vita Nova. 
We kunnen je bijdrage heel goed gebruiken, hoe klein het ook is.

- Nieuw! Wollen draagcover voor slechts 68 euro!
- Biologische tepelzalf en borstvoedingsolie voor borstmassage bij stuwing, verstoppingen, maar ook bij het stimuleren van borstvoeding bij weinig melk.
Wil je meer informatie over Vita Nova, zie verderop in deze nieuwsbrief. 

Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je 25% korting krijgen bij de Roode Roos. Gratis telefoon nummer 0800-7663376.
Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen.
Lida's jarenlange ervaring is dat moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven tekorten in hun lichaam krijgen. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen.
Ook in de zwangerschap zijn extra vitamines belangrijk.
Indien gewenst neem contact op met Lida. 070-3520828, bijvoorbeeld over welke vitamines en hoeveel je nodig hebt.
Klik hier voor meer informatie over de producten van de Roode Roos.
Facebook: Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven? 

In deze nieuwsbrief: 
  • Uitgebreide informatie over onze eerstvolgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
  • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
  • Belangrijke mededelingen;
  • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en Ouder-kind speelgroep (scroll naar beneden). Tevens aanverwante activiteiten.
  • Informatie over de Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.

Woensdag 13 januari 2021 tussen 9:30 en 12:00 uur  wordt er weer een borstvoeding bijeenkomst gehouden.

De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart' 
(tevens in het Engels en Duits vertaald).
Ze zijn ook allebei moeder en grootmoeder van een groot gezin.

Adres: De bijeenkomst wordt deze keer gehouden in Prins Hendrikstraat 178 (eerste etage).
Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.
Mogelijk gratis parkeren in de Roggeveenstraat.

De onderwerpen van de groep gaan in het algemeen over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 

 
De onderwerpen van deze maand zijn:
  • De moeder die al vier maanden borstvoeding geeft;
  • Zoveel vrouwen, zoveel soorten moeders;
  • Boodschaap aan de jonge baby;
  • Het staren in moeders ogen tijdens de voeding.

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven
7.2  De moeder die al vier maanden voedt
De moeder die haar kind zelf voedt, krijgt na verloop van tijd zelf ontzettende eetlust. Dit begint meestal na ongeveer vier maanden. In de zwangerschap heeft zij extra reserves opgebouwd, maar door langer borstvoeding te geven heeft ze die na ongeveer vier maanden opgebruikt. Het kan dus voorkomen dat de moeder elke twee uur trek in eten gaat krijgen. Daar moet ze echt aan toegeven maar wel op een gezonde manier. Zo’n vijf maaltijden per dag, of drie maaltijden met voldoende tussendoortjes, is voor een voedende moeder heel normaal.
De moeder die in deze periode niet méér gaat eten, zal erg gaan afvallen of, nog erger, oververmoeid raken omdat ze haar lichaam onvoldoende voedt. Een ander nadeel is dat ook haar toeschietreflex slechter gaat werken. Dit komt allemaal omdat de moeder zich niet voldoende tijd gunt om eten voor zichzelf te bereiden. Wellicht kun je je partner vragen om een grote zak met brood en een thermoskan met thee klaar te maken, of een portie havermoutpap.
Zoals eerder vermeld, mijn jarenlange ervaring is dat moeders die zes maanden of langer borstvoeding geven tekorten krijgen in hun lichaam. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen. Bij twijfel kun je gerust contact met mij opnemen. Kijk op www.ouderschapvanuitjehart.com voor contactgegevens.
Een paar handige tips om ervoor te zorgen dat je vanaf deze periode niet te veel afvalt, zijn dan ook:

- Maak ‘s morgens een groot bord met fruit klaar (pas op: druiven kunnen krampjes veroorzaken bij de baby tot drie maanden).
- Zet wat porties rauwkost klaar zoals worteltjes, komkommer, radijs, bloemkool en broccoli.
- Maak een zak met brood klaar voor de hele dag, die je royaal belegt met iets gezonds zoals rundvlees en kip, vis, een groenteburger, avocado, zonnebloempasta of sesampasta (deze pasta’s worden nog voedzamer door er extra pitjes door te roeren zoals sesamzaadjes of pijnboompitjes), kokosbrood met honing, rozijntjes en dit alles royaal met margarine; houd altijd rijstwafels bij de hand. Je kunt ook roggebrood klaarzetten of een bord havermout. Voedzaam is ook een boterham met appelstroop en gemalen kokos.
- Zet een thermoskan met thee klaar.
- Heb je behoefte aan iets warms: kook een pan rijst voor drie dagen, neem per dag een flinke kop groentesoep en doe daar rijst doorheen. Zelf hadden wij vaak een smakelijke maaltijd om vier uur ’s middags van rijst met bouillonkruiden en kruidenzout van dr. Vogel en een flinke dosis strooipeterselie. Zelfs mijn buurtkinderen kwamen hapjes van deze rijst halen. Het is ook gezond voor de meest gevoelige peuter.
- Maak gebakken aardappelen (omdat moedermelk vet is, heb je ook vet nodig).
- Tegen moeders die veel afvallen zeg ik soms: neem maar een bord patat of een kroket. Dat is goed voor jou. Het is ook gezond om extra olijfolie door je warme eten of je pap te doen.
- Je kunt ook krentenbrood eten of een notenbrood; dat is heel voedzaam.
- Maak een schaal popcorn met een beetje zout.
- En tenslotte: neem bij elke borstvoeding twee boterhammen of wat om te knabbelen en een glas water.
- Uit gemakzucht zou je kunnen gaan snoepen maar als je iets zoets wilt, neem dan meloen, peer, banaan, kokosbrood (biowinkel).

Moeders die een grote baby of peuter voeden en ook een baan buitenshuis hebben, raken vaker uitgeput. Meestal blijkt dat ze onvoldoende bouwstoffen tot zich nemen. Bovendien is ons drinkwater niet meer krachtig; het mist veel mineralen. In hoofdstuk 15 lees je daar meer over.
Deze moeders worden weer fit als ze extra stoffen innemen zoals kalk, magnesium, zink, teunisbloemolie en celzouten van dr. Schüssler.
Perfect ouderschap of moederschap bestaat niet. Ieder doet haar best met de kwaliteiten die zij heeft: kwaliteiten die voor elke vrouw verschillend zijn en die van elke vrouw een ander soort moeder maken. De essentie is dat je als ouder werkt aan het zelfvertrouwen van het kind om het kind daarmee een stevig fundament voor het leven te geven. Daaraan te werken en daar je tijd en energie aan te besteden, verdient alle waardering. Over deze onderwerpen gaat het in dit hoofdstuk.
8.1  Zoveel vrouwen – zoveel soorten moeders
Sommige moeders zijn kritisch over andere moeders, louter omdat ze het anders doen. Dat is niet altijd even sympathiek. Elke moeder die ik ben tegengekomen, moedert op haar eigen manier en dat hoort ook zo. Maar moeders kunnen elkaar wel steunen en adviseren en met elkaar ervaringen delen. Moeders moeten elkaar kunnen opzoeken, want met name in de beginperiode van het moederschap voel je je onzeker en krijg je soms te weinig begrip voor wat je voelt of denkt. Maar één ding: de perfecte moeder bestaat niet. Wel heeft elke moeder haar eigen, bijzondere kwaliteiten, en het is ook goed om te beseffen dat elke vrouw een ander type vrouw is en dus ook een ander type moeder.
De psycholoog Carl Jung benoemt de karakters van verschillende Griekse godinnen en noemt ze de ‘archetypen’. De psychologe Jean Shinoda Bolen gebruikt deze karaktereigenschappen in haar boek Godinnen in elke vrouw – Een nieuwe psychologie van de vrouw om zeven vrouwtypes te onderscheiden. Zegeeft ze de namen van zeven Griekse godinnen. Beide psychologen benadrukken dat vrouwen (tijdelijk) meerdere types in zich kunnen herbergen, onder meer tijdens hun moederschap.

Lees verder: 
8.1
Zoveel vrouwen – zoveel soorten moeders
[..] De boodschap aan de jonge baby
4.1 Het staren in moeders ogen tijdens de voeding

In 2021 hebben we voorlopig de volgende data geprikt (corona proof):
- woensdag 10 febr. 2021: van der Heimstraat 7
- woensdag 17 mrt 2021: Wijkcentr. Mariahoeve, Ivoorhorst 155
- woensdag 14 april 2021: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 12 mei 2021: voorlopig Albert Schweitzerlaan 48
- woensdag 9 juni 2021: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 30 juni 2021: voorlopig Vita Nova (is nog open, we zoeken nog een adres voor)
-
woensdag 1 sept 2021: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- zaterdag 18 sept 2021: borstvoeding picknick Tesselsestraat 71
-
woensdag 29 sept 2021: voorlopig Albert Schweitzerlaan 48
- woensdag 27 okt. 2021: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
-
woensdag 24 nov 2021: Wijkcentr. Mariahoeve, Ivoorhorst 155
- woensdag 15 dec. 2021, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145

Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro, op verzoek.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.

Mededelingen:

De ouder en kind speelgroep:
Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 


Onze binnenruimte is in het Couvee Huis, adres: Frankenslag 139.
Maar voorlopig zijn we buiten, meestal in de speeltuin van de Verademing (einde Suezkade) of in de speeltuin van het Koningsplein (om zeker te zijn, neem contact op met Lida 070-3520828).


De groep kost 2 euro. Wil je tevens een donatie doen voor Vita Nova .? Graag! 

- Uitnodiging: Speelgroep whatsapp groep. Wil je op de hoogte blijven van de speelgroep activiteiten anders dan via onze website en nieuwsbrief, dan is er de whasapp groep handig.
Als je mee wilt doen kun je je bij Lisette aanmelden voor de whatsapp groep, telefoon 0617914378.
Sinds kort door ons ontdekt, Baby Exchangerie: duurzaam en goed voor de circulaire economie, bij Baby Exchangerie kun je je babyuitzet leasen in plaats van dat je het koopt en dan weer verkopen moet.
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a.
Helaas tijdelijk weer gesloten.
Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442.
3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook hun website.
Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 

Twee draagdoek filmpjes en een over het liggend borstvoeding geven op onze YouTube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen.
Het gaat over het dragen van een baby van twee weken in de eerste video, in de tweede video over dragen van een baby van 5 maanden en ouder en de derde is over, zoals gemeld, liggend borstvoeding geven.

We zijn er trots op: de 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!! Nu met trefwoorden register!
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven.
De aanschafprijs is 23,00 euro. 
Tevens is het boek in het Duits en in het Engels vertaald. De tekst is al klaar in beide vertalingen. Als je er nu al interesse in hebt (voor dat het uitgegeven wordt), neem dan contact op met Lida, 070-35 20 828 of h.c.vanruijven@gmail.com. Print kosten: 18 euro.
De titels zullen zijn: "Elternsein aus ganzem Herzen" (Duits) en "Parenting that flows from the heart" (Engels).
Wens 1 van Lida:
 Ik wil graag mijn boek in het Engels en Duits uitgeven. Is er iemand bekend met deze wereld, kun je uitgevers Duits en/of Engels noemen waar mijn boek past? Laat het mij weten 070-3520828
Wens 2 van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken (verloskundige, kraamzorg, zwangerschapsgym, consultatiebureaus, kleuterschool, enz.) in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!

Uitgedeelde brochures op de vorige borstvoedingsgroep.
Bij Lida kun je ze altijd achteraf nog krijgen als je er interesse in hebt.
- Alle tijd: hoe lang ga je borstvoeding geven?
- Hoge doses vit C tegen corona virus, verdeeld over de dag;
- Paddestoelen bij zwangerschapsvergiftiging?

- Verblijf in de baarmoeder, medebepalend voor het verdere leven;
- Borstvoeding in de kraamtijd: neem de tijd;
- Colostrum als medicament;
- Mazelen: een natuurlijke kanker bestrijder;
- Fastfood maakt griepprik nog minder effectief;
- Bessensmaak: alles over de blauwe bes;

Natuurlijke pijnstilling tijdens de bevalling
- Vruchtwater, een geschenk van de moeder;
- Diaree en 1% en 3% borstvoeding;
- Borstvoeding en een goed gebit.

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk?
Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145
(contact 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).
In Nederland en België gaan steeds meer borstvoedingswinkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum!
Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (een grotere donatie mag natuurlijk ook).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova of bij Lida.


Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova is open voor aanschaf van kolven en draagdoeken.
Je kunt er ook alle cursussen die ze aanbieden een-op-een volgen. corona proof.

Het centrum kan service verlenen zoals: kraamzorg, borstvoedingsadvies, consulten en verkoop/verhuur van borstvoeding artikelen en kleding voor baby en moeder.
Ook verhuurt en verkoopt Vita Nova draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, wollen en wol-zijden babykleertjes en mutsjes, attributen, kolven te huur.
(De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld bij kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend).
Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.


Nieuw: Jonge Moedermassage - lees hier meer
Nieuw: borstvoedingolie en tepelzalf, ontwikkeld door Vita Nova samen met Studio Puur. Alles van biologische kwaliteit. Lees hier meer
Nu te koop. Nieuwsgierig? Ga even langs.

KolvenAls je een huur- of koopkolf bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova huurt/koopt, en je bent goed verzekerd, krijg je een gedeelte van de kosten van je zorgverzekering terug.
Kijk even in je polis.
Tevens is Vita Nova goedkoper met huurkolven dan andere plekken.
Kosten:
Huurkolven alle merken:
- €13,25 per week
- of €2,00 per dag
Een kolfset moét gekocht worden (kan niet gehuurd) en de prijzen zijn als volgt::
Ardo                                               €39,95
Medela                                               €37,95
Ameda                                           €39,95
Horigen                                               €67,00
Kolfsets zijn dubbel (voor twee borsten tegelijk) maar ook zeker enkel te verkrijgen.

Cadeaubonnen voor elk gewenst bedrag. Dit steunt de winkel om de hoge huur te kunnen blijven betalen. Wil je ons helpen en nú een cadeaubon kopen? Dit kan van pas komen bij bijvoorbeeld verjaardagen en kraamvisites of zomaar als verrassing.
Bezoek de winkel of email/bel Alexandra (070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl) voor online mogelijkheden.

Openingstijden: Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag en donderdag t/m zaterdag (woensdag gesloten). Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel/email voor de zekerheid naar de winkel (070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).

In the picture:
  • Een cadeaubon van het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova is altijd een leuk cadeau. Kan degene die het krijgt zelf uitzoeken. Lekker snuffelen bij ons in de winkel.
  • Draagjassen en draagcovers zijn een ideale oplossing als je, tijdens de winter, je kindje wil dragen. Lekker warm op jouw lichaam. Draagcovers zijn dé oplossing als beide ouders het kindje willen dragen. Nieuw: Wollen draagcover voor slechts 68 euro! Kom gerust kijken!
  • Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova heeft de volgende draagsystemen in huis:
    • Voorgevormde dragers: Boba carrier; 
    • Combinatiedragers: Hoppediz en Storchenwiege;
    • Lange geweven doeken: Didymos, Baby Love en Storchenwiege
    • Lange rekbare doeken: Smallvips en Touch of Rose
    • Korte doeken en ringslings: Didymos, Storchenwiege en Maya
  • Na je zwangerschapsverlof weer aan het werk. Borstvoeding en werken combineren maar hoe??? Volg een Workshop "Borstvoeding en werken" zodat je precies weet wat je rechten zijn en hoe het praktisch uitvoerbaar is. 
  • Ken je de Haaka kolf (voor de lekkende borst) al? Je kunt deze kolf vacuüm op de lekkende borst zetten, als je aan de andere kant voedt. Het kolfje is gemaakt van zachte siliconen. Het helpt jou om op een heel laagdrempelige manier een voorraadje moedermelk aan te leggen voor het oefenen met de fles. 
  • Wollen en wol-zijden babykleertjes, merk Engel.
  • Leuke borstvoeding kleding;
  • Rekbare beha's voor in de zwangerschap, als de borsten groeien, en voor de eerste tijd na de geboorte, als de borsten wennen aan borstvoeding aanmaken en geven; We zijn er voor jullie om persoonlijk advies te geven en je kunt ze passen; Merk Carry-Well en Sugar-Candy;
  • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven, prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee.
  • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je van ons onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - voor zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
Workshops:
Er is nu een mogelijkheid om privé workshops aan te vragen. (neem contact op: 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl). 
Alles coronaproof.
Onderwerpen workshops:
“Borstvoeding en Werken”
“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draag-land” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles er tussen in.

Bij alle cursussen en activiteiten is Engels geen probleem! Baby’s zijn welkom.

Ook beschikbaar bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: kraamhulp! 

Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Bekijk ook een interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).
Wist jij dat we een aparte en interessante website special voor Lida's boek hebben? Neem een kijkje op: http://www.ouderschapvanuitjehart.com
Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
- Nieuw Interessante artikel over borstvoeding versus virussen bij kinderen
- Nieuw Tips over het voorkomen van virussen (onder andere, Corona)

- Borst-lymfemassage: doe het zo zacht als een herfstblaadje
Hunkering naar bepaald voedsel
- Goede bronnen van foliumzuur
Wat kun je op de groep verwachten
- Een ontroerend verhaal over donor melk
- In verwachting en een peuter aan de borst
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent boeken uit haar bibliotheek uit. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn 1 euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €23,- euro (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek. Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ, Den Haag.
Telefoonnummer: 070 3520828.
LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.
Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op onze website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in het Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek van de lijst wilt, laat het aan Lida weten.

Nieuw in de bibliotheek: 
Kind van negen door Hermann Koepke (Lida heeft ook de andere twee boeken van deze serie, namelijk "Kind van zes" en "Kind van twaalf");
- Kind van twaalf door Hermann Koepke (Lida heeft ook de andere twee boeken van deze serie, namelijk "Kind van zes" en "Kind van negen");
De oxytocine factor, door Kerstin Uvnas Moberg; benut het hormoon van onthaasting, genezing en verbondenheid;
Geboorte begeleiders aan het woord: 21 professionals delen hun kennis en inzichten rond zwangerschap, bevallen en de kraamperiode; door Sabine van Onselen;
Empower jezelf met Venuskracht: de dertien lichaamshoudingen uit de Venuskunst, door Annine ven de Meer;
Natuurlijk bevallen, ontdek je eigen kracht voor jouw bevalling; door Rieneke de Kroon

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vertelt je graag over het hoe en waarom groene smoothies drinken: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterende voor jou, de moeder - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt. 
Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels).
- Ook kun je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld chocola, taarten, snacks, groene smoothies en pure essentiële oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, gluten vrij, lactose vrij, soja vrij, bio en yummy. 
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 06-38576464
Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: www.ShiningMama.com

Cursus "Natuurlijk Bevallen": massage, acupressuur en essentiële oliën tijdens de bevalling, door onze moeders Aurora van den Berg en Charlotte Simons (arts), kijk hier voor meer informatie over waar en wanneer. 
Borstvoeding en kinder zindelijkheidscommunicatie door een van onze moeders Kate Arnolds: een liefdevolle en praktische manier om je baby beter te leren kennen en jouw borstvoeding zelfzekerheid te verhogen. "What goes in must come out..". Wist je dat vaak onrust tijdens of na borstvoeding kan komen van het gevoel van baby's volle blaas of de nood om te poepen? Leer hoe dit eenvoudig kunt checken voor dat je je grotere zorgen gaat maken over je borstvoedingsrelatie.
Ook een praktisch alternatief voor eindeloos luierverschoningen met het kindje dat vaak poept of het ophoudt voor een enorme "poonami"!
Voor degenen die geïnteresseerd zijn, mijn lokale BZC (baby zindelijkheid communicatie) Facebook groep voor omgeving Den Haag: Go Diaper Free The Hague.

Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheid van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.

GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 
Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem
Alvast bedankt. 

Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben. Click hier voor meer informatie over wat en waar.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828
email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op, in je email:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen (over borstvoeding en babydragen, allergieën, voeding enz.) aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida:
Antonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of, voor vragen gerelateerd aan borstvoeding en kraamzorg:
Alexandra Knijnenburg (lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp