Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst 12 Februari 2020

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 

AANDACHT GEVRAAGD:
Lezingen: 
Lida wil door het hele land lezingen geven over natuurlijke ouderschap.
Dit doet zij gratis.
Je kunt haar uitnodigen, bijvoorbeeld in je huiskamer, om voor een groepje te spreken.
Bij interesse, email Lida. 

De eerst volgende lezing is op zaterdag 7 of 21 maart 2020 (exacte datum volgt), bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145. Tijd: 15:00 tot 17:00 uur. Meld je aan bij Lida.

Let op: bij de vorige lezing (zaterdag 11 Januari, over natuurlijke ouderschap) is er een bruine gebreide dameswand gevonden. Vraag er over bij Lida.

Mededelingen:
- 20 februari 2020, Donderdag ochtend van 10 tot 12 uur: Ochtend over groene smoothies en etherische oliën bij kinderen door Ioana Voiculescu. Ook gaan we praten over hoe Ioana met de ziekte van Lyme omgaat. Zie verder bij Ouder en Kind Speelgroep mededelingen.

We gaan praten over, bijvoorbeeld, dat pure etherische olie van oregano doodt virussen, ook in de lucht, hoe werkt dat? Zorg altijd dat je precies weet dat de olie puur is en niet chemisch. Een van de merken die pure olie produceert is doTERRA. Voor kinderen zijn er andere moegelijkheden, oregano olie is te sterk.  Er is een mengsel olien die daarbij nuttig is en het moet, afhankelijk van de leeftijd, verdund zijn. (Vraag eventueel Ioana hierover, 0638576464).

- 19 maart 2020, Donderdag ochtend van 10 tot 12 uur: Muziek ochtend op de Ouder Kind Speelgroep. Zie verder bij Ouder en Kind Speelgroep mededelingen.

- 23 april 2020 (nog onder voorbehoud), Donderdag ochtend van 10 tot 12 uur: Baby zindelijkheid communicatie op Ouder Kind Speelgroep. Zie verder bij Ouder en Kind Speelgroep mededelingen.

Gedicht uit het boek "Tiet voor een rijmpje":
Openbaar
Jij voelt je ongemakkelijk
Omdat jij misschien iets ziet?
Een beetje huid of tepel
Of een ander stukje tiet?

Jij kijkt graag naar de billboards
En de blaadjes vol met naakt
Naar ronde pronte borsten
Die voor voeden zijn gemaakt

Want als we eerlijk wezen
Zijn mijn borsten voor mijn kind
Niet voor suggestieve zaken
Van een onbekende "vrind"

Mijn kind is aan het eten
Heb respect voor haar en mij
En als je dit niet kunt juichen
Loop dan héél snel voorbij.

Door Marieke Vermunt.

Als je dit prachtige boek met borstvoeding gedichten wilt bestellen, schrijf aan Marieke op tietvooreenrijmpje@gmail.com.

Andere nieuws:
- Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je 25% korting krijgen bij de Roode Roos. Gratis telefoon nummer 0800-7663376. Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen.
Indien gewenst neem contact op met Lida. 0703520828, bijvoorbeeld over welke vitamines en hoeveel je nodig hebt.
Lida's jarenlange ervaring is dat moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven tekorten in hun lichaam krijgen. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen. Ook in de zwangerschap zijn extra vitamines belangrijk.
Klik hier voor meer informatie over hun producten.


- Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova heeft werkkapitaal nodig voor aanschaf van kolven en draagdoeken. 
Je kunt het centrum helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (het mag natuurlijk een grote donatie zijn).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. 
Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova of op de bijeenkomsten bij Lida.

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.

Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven?
In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en Ouder-kind speelgroep (scroll naar beneden). Tevens aanverwante activiteiten.

Woensdag 12 februari 2020 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoeding bijeenkomst gehouden.


De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'.
Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.


Adres: De bijeenkomst wordt deze keer gehouden in Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145.
Parkeer tips
: gratis parkeren (overdag) in alle zijstraten vanaf Laan van Meerdervoort (10m voorbij de hoek richting de kust). Lopen naar Prins Hendrikstraat ±10 minuten.


Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.

Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, een vriendin of je moeder, of je kraamverzorgster. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

We vinden het fijn als de zwangeren van nu ook na de bevalling terug komen met hun baby om hun nieuwe ervaringen te delen met de nieuwe zwangeren en andere moeders.

De onderwerpen van de groep gaan over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 
De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
 • Kun je een rolmodel voor andere moeders zijn?
 • Hoe kijkt de buitenwereld tegen onze borstvoeding aan? Hoe beinvloed dat je als moeder?
 • Wanneer gaat mijn kind eigenlijk doorslapen?
 • Op de bijeenkomsten zijn de ervaren kern-moeders onmisbaar. We willen jullie van harte uitnodigen, om jonge moeders te steunen en je eigen verhaal te vertellen. We zouden het fijn vinden om elke maand enkele ervaren moeders te verwelkomen. Zegt het voort!

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven, 3de druk
3.2 Hoe kun je discreet voeden? 
Op vele manieren kun je, in het openbaar, discreet voeden. Ik geef een paar voorbeelden: 
- Er is prachtige borstvoedingskleding te koop, met openingen die achter plooien en hesjes vallen. 
- Een iets wijder T-shirt kan iets omhoog getrokken worden. Je kunt het naar binnen rollen of over het gezichtje laten vallen. 
- Een blouse met de onderste knopen los; de bovenste knopen blijven vast en bedekken de hals. 
- Vraag of je grote kindje voor je blijft staan om het zicht te ontnemen. 
- Vraag of je man de krant gaat lezen en wijduit voor jou gaat zitten. 
- Zet een grote zonnehoed met brede klep op, die je voor je hals houdt. 
- Gebruik de draagdoek om de borst te bedekken. 
- Zet het kind een wijder hoedje op.
- Sla zelf een grote sjaal of doek om de schouders en bedek het kind er deels mee. 
- Kies in een café of restaurant altijd een tafeltje in een hoek uit of een tafeltje flink uit het zicht en ga met je rug naar de mensen zitten. 
- Kijk zo gewoon mogelijk en... wees trots. 
Probeer je eventuele schroom om in het openbaar, discreet, te voeden een beetje te laten varen. Als mensen om je heen het in de gaten hebben, vinden ze het eigenlijk altijd zeer vertederend. 

11.1 [...] Iets afspreken
Vanaf twee jaar kun je soms tegen een kindje zeggen: ‘Thuis mag je drinken maar bij tante Marilou niet’. Als het heel moeilijk werd ging ik op het toilet voeden of ik ging eerder naar huis. Soms kon ik even apart in een (slaap)kamer zitten om een schone luier aan te doen en om de borst te geven.
Als de moeder vriendinnen heeft die het borstvoeden niet gek vinden, kan zij ontspannen op visite gaan. Het zou normaal moeten zijn omdat iedereen weet dat peuters zuigbehoefte hebben en omdat iedereen dan de fles en een fopspeen geeft. Hopelijk helpt dit boek bij het normaliseren van dit gedrag.
Desalniettemin zul je er rekening mee moeten houden dat je in de situatie kunt komen dat de gastheer of gastvrouw er niet van gediend is dat er, hoe discreet ook, in de kamer wordt gevoed. Dan zul je het anders moeten oplossen, zoals eerder weggaan of je even terugtrekken in een andere ruimte in het huis.

11.2 [...] Het kindje van achttien maanden en ouder
Er zijn veel redenen waarom een kindje wil drinken. Hij kan honger en dorst hebben. Maar ook als hij zich pijn heeft gedaan, geschrokken is, boos is omdat hij iets niet mag, als hij gekalmeerd moet worden, of omdat hij gewoon de schoot van moeder nodig heeft en haar liefde. Hij kan ook willen drinken als hij moe is en in slaap wil vallen of als hij huilend wakker wordt, of als hij in een nieuwe omgeving is met nieuwe indrukken. Eigenlijk is het heel normaal dat een kindje dan bij de moeder wil drinken, omdat de natuur het zo bedoeld heeft. Het kindje vindt vertrouwen op de schoot en bouwt zo zijn zelfvertrouwen op en zijn positieve zelfbeeld.
Veel kinderen moeten dit missen. Ze zitten geheel alleen in de wagen, in de box, in de maxicosi of in hun bed, met als houvast hun duim, fopspeen, fles of lapje. Zij bouwen zo geen positief zelfbeeld op maar een zelfbeeld van: ik ben het niet waard.
In het boek De Tastzin lees je dat een schapenkudde een hechte en veilige groep is. Als er een onbekend iemand aan komt lopen of als er iets bedreigends gebeurt, gaan de lammetjes snel naar de moeder om te drinken. Het jong kalmeert van de melk en de moeder kalmeert door het hormoon van de toeschietreflex. Zo kan ook de mensenmoeder haar kindje laten drinken in een vreemde situatie, maar zij creëert zo ook haar eigen rust en geduld door de hormonen oxytocine en prolactine. En rust en geduld heeft een moeder van een peuter heel hard nodig.
Zelf zei ik altijd: ‘Er zit pep in de borst. Hij drinkt een paar minuten en daarna gaat hij weer vol energie spelen.’ Ik vond het een uitkomst!

Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten (van 9:30 tot 12:00)
In 2020 hebben we voorlopig de volgende data geprikt:
- woensdag 11 maart 2020, Wijkcentrum Mariahoeve, Ivoorhorst 155
- woensdag 8 april 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 6 mei 2020, Prins Hendrikstraat 178
- woensdag 3 juni 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 1 juli 2020, Albert Schweitzerlaan 48
- woensdag 2 september 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- zaterdag 12 september 2020 - picknick, Tesselsestraat 71
- woensdag 30 september 2020, Wijkcentrum Mariahoeve, Ivoorhorst 155
- woensdag 28 October 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145

- woensdag 25 november 2020, Prins Hendrikstraat 178
- woensdag 16 december 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145

Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je er voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

De ouder en kind speelgroep:
Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Couvée Huis, Frankenslag 139, in de gele kamer, op de eerste etage.
Er is een lift.
Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 

We zingen ook kinderliedjes, daar worden de kindjes blij van.
Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).

Meestal zijn er enkele moeders met kindjes. En heel af en toe is de groep spontaan heel groot. We kunnen dan meestal uitwijken naar de grote groene kamer.

We organiseren in 2020 de volgende thema ochtenden:
- 20 februari 2020, Donderdag ochtend van 10 tot 12 uur: Ochtend over groene smoothies en etherische oliën bij kinderen door Ioana Voiculescu. Ook gaan we praten over hoe Ioana met de ziekte van Lyme omgaat. Zie verder bij Ouder en Kind Speelgroep mededelingen.
We gaan praten over, bijvoorbeeld, dat pure etherische olie van oregano virussen doodt, ook in de luch;, hoe werkt dat? Zorg altijd dat je precies weet dat de olie puur en niet chemisch is.
Een van de merken die pure olie produceert is doTERRA. Voor kinderen zijn er andere moegelijkheden, oregano olie is te sterk.  Er is een mengsel olien die daarbij nuttig is en het moet, afhankelijk van de leeftijd, verdund zijn. (Vraag eventueel Ioana hierover, 0638576464).
- 19 maart 2020, Donderdag ochtend van 10 tot 12 uur: Muziek ochtend op de Ouder Kind Speelgroep. Muziek, kinderliedjes, dansjes, met muziekinstrumentjes, Met en door Guido Schaake, gitarist en componist;

- 23 april 2020 (nog onder voorbehoud), Donderdag ochtend van 10 tot 12 uur: Baby zindelijkheid communicatie op Ouder Kind Speelgroep. Zie verder bij Ouder en Kind Speelgroep mededelingen.

De groep kost 2 euro.
Koffie kost er € 0,60, thee kost er € 0,40. 

Ook is het bij de speelgroep belangrijk om ervaren moeders erbij te hebben met iets oudere kindjes.
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a.
Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442. 3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook 
website. Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 

Twee draagdoek filmpjes en een video over het liggend borstvoeding geven op onze YouTube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen.
Het gaat in een video over het dragen van een baby van twee weken en in de tweede video over dragen van een baby van 5 maanden en ouder.
Tevens de derde is over, zoals gemeld, liggend borstvoeding geven.

We zijn er trots op: per 1 november 2018 een 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!! Nu met trefwoorden register!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten weer het boek te herdrukken.
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven.
De aanschafprijs is, in verband met BTW verhoging, 23,00 euro. 
Tevens is het boek in het Duits en in het Engels vertaald. De tekst is al klaar in beide vertalingen. Als je er nu al interesse in hebt (voor dat het uitgegeven wordt), neem dan contact op met Lida, 070-35 20 828 of h.c.vanruijven@gmail.com. Print kosten: 18 euro.
De titels zullen zijn: "Eltern sein aus ganzem Herzen" (Duits) en "Parenting that flows from the heart" (Engels).
Wens 1 van Lida:
 Ik wil graag mijn boek in het Engels en Duits uitgeven. Is er iemand bekend met deze wereld, kun je uitgevers Duits en/of Engels noemen waar mijn boek past? Laat het mij weten 070-3520828

Wens 2 van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken (verloskundige, kraamzorg, zwangerschapsgym, consultatiebureaus, kleuterschool, enz.) in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!

In september hebben we op de groep de volgende brochures uitgedeeld:
- Honing, natuurlijke antibiotica
- Honing bij wonden en infecties

- Kleine voetjes, grote voet afdruk;
- Over chroom en snoeplust: 

- Moedermelk geeft levenslange immuniteit
- Het kokos olie wonder - tegen spruw en hart en vaatziekte
- Samen slapen heeft ook (positief) effect op vaders

- Aspartaan en gerafineerde fructose
- Langer dan gedacht: een kindje van een jaar aan de borst
- 5G: nee, bedankt (door de wetenschapelijke directuer van consumenten beweging van EU)
- Teunisbloem: verfijnde antibiotica
- De meeste kinderen die kinkhoest krijgen zijn gevaccineerd
Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk?
Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145.
In Nederland en België gaan steeds meer borstvoedingswinkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum! Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (een grotere donatie mag natuurlijk ook).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Vita Nova verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).

Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten). Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel voor de zekerheid naar de winkel.

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, wollen baby kleertjes en mutsjes, attributen, kolven te huur (
De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend). Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.

Maandag ochtend is er het Draagcafé in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Bij het draagcafé is er steeds een draagconsulente aanwezig.
Vrijdag ochtend is er het 
Borstvoedingscafé.
Als er geen Haagse Borstvoedingsgroep is of je Lida telefonisch niet kan bereiken, kun je op het borstvoedingscafe bij Vita Nova terecht met je vragen en onzekerheden.
Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken.
Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
 wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.

In the picture:
 • Nieuwe Haaka kolf voor de lekkende borst. Je kunt deze kolf vacuüm op de lekkende borst zetten, als je aan de andere kant voedt. Het kolfje is gemaakt van zachte siliconen. Deze kun je hier kopen.
 • Wollen baby kleertjes, merk Engel.
 • Nieuw: leuke borstvoeding kleding;
 • Rekbare beha's voor in de zwangerschap, als de borsten groeien  en voor de eerste tijd na de geboorte, als de borsten wennen aan borstvoeding aanmaken en geven; We zijn hier voor jullie om persoonlijk advies te geven en je kunt ze passen; Merk Carry-Well en Sugar-Candy;
 • Wollen draagjassen van prachtige kwaliteit en wollen covers.
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven, prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee..
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..?
Doe dan mee aan de workshops:
“Borstvoeding en Werken”

Verder worden de volgende workshops aangeboden:
“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draagland” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles er tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 

Bij alle cursussen en activiteiten is Engels geen probleem!
Meld je aan: voor data en meer informatie kijk op Vita Nova's agenda pagina.
Baby’s zijn welkom.
Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast 
Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).

Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
- Borst-lymfemassage: doe het zo zacht als een herfstblaadje
Hunkering naar bepaald voedsel;
- Goede bronnen van foliumzuur;
Wat kun je op de groep verwachten;
- Een ontroerend verhaal over donor melk;
- In verwachting en een peuter aan de borst;
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden;
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen;
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C.

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn 1 euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €23,- euro (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek. Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ, Den Haag.
Telefoonnummer: 070 3520828.
LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.

Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op onze website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in het Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek van de lijst wilt, laat het aan Lida weten.

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vermeldt:
- Het hoe en waarom over groene smoothies (tip: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterende voor je - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt). Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels).
- Ook kun je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld raw vegan chocola, snacks, groene smoothies, taart of essentiële oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, gluten vrij, lactose vrij, soja vrij, bio en yummy. Kijk eens hier.
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 
06-38576464

Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: 
www.ShiningMama.com
Cursus "Natuurlijk Bevallen": massage, acupressuur en essentiële oliën tijdens de bevalling, door onze moeders Aurora van den Berg en Charlotte Simons (arts), kijk hier voor meer informatie over waar en wanneer. 
Borstvoeding en kinder zindelijkheidscommunicatie door een van onze moeders Kate Arnolds: een liefdevolle en praktische manier om je baby beter te leren kennen en jouw borstvoeding zelfzekerheid te verhogen. "What goes in must come out..". Wist je dat vaak onrust tijdens of na borstvoeding kan komen van het gevoel van baby's volle blaas of de nood om te poepen? Leer hoe dit eenvoudig kunt checken voor dat je je grotere zorgen gaat maken over je borstvoedingsrelatie.
Ook een praktisch alternatief voor eindeloos luierverschoningen met het kindje dat vaak poept of het ophoudt voor een enorme "poonami"!
Voor degenen die geïnteresseerd zijn, mijn lokale BZC (baby zindelijkheid communicatie) Facebook groep voor omgeving Den Haag: Go Diaper Free The Hague.

Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheids van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?

Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.

Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.
GEVRAAGD: Tweede-hands kolven voor kraamzorg in Afrika. Inleveren bij Vita Nova.
GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 
06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 

Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem

Alvast bedankt. 
Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben. Click hier voor meer informatie over wat en waar.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828

email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida:
Anthonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of, voor vragen gerelateerd aan borstvoeding en kraamzorg:
Alexandra Knijnenburg 
(lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp