Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst 3 Juni 2020 (met social distancing)

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
(Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook ten allen tijde onder in de mail te vinden zijn.)

Gedicht uit het boek "Tiet voor een rijmpje":
Borstverwarring
De zoveelste keer dat me dit gebeurt
Welke was nou aan de beurt?

Armband aan mijn linkerhand
Beha-speld aan de rechterkant

Wat was ik ook alweer aan het doen?
En hoe lag haar hoofdje toen?

Effe op mijn appje loeren
Shit, vergeten in te voeren.

Even voelen... ja, 't is deze
Maar zijn ze niet altijd oneven?

Schat, welke was er net nog bloot
Toen ik de aardappels afgoot?

Oh, ik weet het echt niet meer.
Doet er straks niet eentje zeer? 

Ach, zo erg is het niet
Volgende keer de andere tiet!

Door Marieke Vermunt.

Als je dit prachtige boek met borstvoeding gedichten wilt bestellen, schrijf aan Marieke op tietvooreenrijmpje@gmail.com.

Mededelingen:
- Uitnodiging:
Speelgroep whatsapp groep. Wil je af en toe meedoen met de speelgroep, dan kun je je aanmelden. De speelgroep komt (elke) donderdags naar een speeltuin, waar we spelen én genoeg afstand houden. De ontmoetingen zijn gezellig en geven steun aan je moeder/vader/oma periode. 
Als je mee wilt doen kun je je bij Lisette aanmelden voor de whatsapp groep, telefoon 0617914378.
Wees welkom!
- Nieuw op de blog: 
Tips over het voorkomen van virussen (onder andere, Corona);
- Een interessante artikel over borstvoeding versus virussen bij kinderen
;
- Uitnodiging: Op 1 juli is er een grote kans dat de borstvoedingsgroep binnen gehouden kan worden, in een grote tuinkamer. Hou de datum vrij!
- Nieuw: Sinds kort door ons ontdekt, Baby Exchangerie: duurzaam en goed voor de circulaire economie, bij Baby Exchangerie kun je je babyuitzet leasen in plaats van dat je het koopt en dan weer verkopen moet;
- Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova is nog steeds open voor aanschaf van kolven en draagdoeken. Je kunt er ook alle cursussen die ze aanbieden een-op-een volgen.
Het centrum kan service verlenen zoals: advies, consulten en verkoop/verhuur van borstvoeding artikelen en kleding voor baby en moeder.
Er is nu een grote stilte in de winkel en er zijn weinig klanten. We houden de gebruikelijke afstand.

KolvenAls je een huur- of koopkolf bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova huurt/koopt, en je bent goed verzekerd, krijg je een gedeelte van de kosten van je zorgverzekering terug.
Kijk even in je polis.
Tevens is Vita Nova goedkoper met huurkolven dan andere plekken.
Kosten:
Huurkolven alle merken:
- €13,25 per week
- of €2,00 per dag
Een kolfset moét gekocht worden (kan niet gehuurd) en de prijzen zijn als volgt::
Ardo                                               €39,95
Medela                                          €37,95
Ameda                                           €39,95
Horigen                                          €67,00
Kolfsets zijn dubbel (voor twee borsten tegelijk) maar ook zeker enkel te verkrijgen.

Cadeaubonnen voor elk gewenst bedrag. Dit steunt de winkel om de hoge huur te kunnen blijven betalen. Wil je ons helpen en nú een cadeaubon kopen? Dit kan van pas komen bij bijvoorbeeld verjaardagen en kraamvisites of zomaar als verrassing.
Bezoek de winkel of email/bel Alexandra (070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl) voor online mogelijkheden.
Tevens blijft onze actie voor donateurs geldig, zie hieronder.
Je kunt het centrum helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (het mag natuurlijk een grotere donatie zijn).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om hun collectie uit te breiden en om nieuwe kolven en draagsystemen voor de verhuur aan te schaffen. 
Je kunt doneren op bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova of op de bijeenkomsten bij Lida.

Wil je meer informatie, zie verderop in deze nieuwsbrief. 

- Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je 25% korting krijgen bij de Roode Roos. Gratis telefoon nummer 0800-7663376.
Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen.
Lida's jarenlange ervaring is dat moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven tekorten in hun lichaam krijgen. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen.
Ook in de zwangerschap zijn extra vitamines belangrijk.
Indien gewenst neem contact op met Lida. 070-3520828, bijvoorbeeld over welke vitamines en hoeveel je nodig hebt.
Klik hier voor meer informatie over de producten van de Rode Roos.
Facebook: Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven? 

In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en Ouder-kind speelgroep (scroll naar beneden). Tevens aanverwante activiteiten.

Woensdag 3 juni 2020 tussen 10:00 en 12.00 uur is er een mogelijkheid om elkaar te zien, op gepast afstand, lees hieonder hoe.

We willen nu in de speeltuin van het Westbroekpark gaan spelen.
Als je het niet kent, het is een groene omgeving en de speeltuin beslaat een paar honderd vierkante meter. Er is ruimte genoeg om 1,5m afstand te houden, zelfs al wil je 20m afstand houden is dat mogelijk. 
Je kunt er ook in het prachtige rosarium gaan wandelen, vol met lentebloemen, waar je veel vogels kunt horen. 
Er is géén openbaar toilet, wel is er van alles "to go" te koop bij Greens in de Park (koffie, thee, broodjes).
Neem iets mee om je handen te desinfecteren.
Lida zal er zijn en rond wandelen om al je vragen en verhalen te beluisteren en beantwoorden. Ze zal gepaste afstand houden. 

Alexandra Knijnenburg is lactatiekundige, eigenaar van Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova, en Lida van Ruijven is schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart' (tevens in het Engels en Duits vertaald).
Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.

Adres: Westbroekpark speeltuin, entree Kapelweg, vlakbij Greens.
Er is heel dichtbij ook een grote (gratis) parkeerruimte.

Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.

De onderwerpen van de groep gaan in het algemeen over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 

 
Het onderwerp van deze maand is:
 • De biologische beschikbaarheid van vitamines en mineralen in borstvoeding; 

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven
De biologische beschikbaarheid van vitaminen en mineralen
(Overgenomen uit een geschrift van de lactatiekundige Elizabeth Horman - lid van de IBCLC: International Board Certified Lactation Consultant)
De calorieën in de moedermelk zijn geen lege calorieën. Door verschillende onderzoekers is gesteld dat moedermelk ook de belangrijkste bron blijft van eiwit van hoge kwaliteit, vitaminen en andere voedingsstoffen. Ook voldoet moedermelk in het tweede levensjaar voor 100 procent aan de vitamine A-behoefte van het kind.
En dan het gehalte aan vitamine C: een dagelijkse hoeveelheid van 500 ml moedermelk levert 19 mg vitamine C. Dit is 95 procent van de hoeveelheid vitamine C die kinderen in het tweede levensjaar nodig hebben.
Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben dus meer vitamine A en C ter beschikking dan kinderen die worden gevoed met kunstmatige babyvoeding, groenten en fruit.
Voor andere mineralen geldt ongeveer hetzelfde. Voor diverse mineralen geldt dat er een aanbevolen hoeveelheid hiervan nodig is voor de opbouw van het lichaam. Moedermelk levert een groot deel van de aanbevolen hoeveelheden. In het tweede levensjaar waarin het kind borstvoeding krijgt, bevat moedermelk nog steeds 50 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer, 44 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium, 41 procent van de niacine, 26 procent van het foliumzuur en 21 procent van de riboflavine.
IJzer is een goed voorbeeld van de biologische beschikbaarheid. Het gehalte is weliswaar lager in moedermelk dan in koemelk, maar uit moedermelk wordt ongeveer 70 procent in het lichaam opgenomen (vergeleken met 10 procent uit koemelk), zodat een kind dat borstvoeding krijgt toch een hoger gehalte ijzer opneemt dan een kind dat geen borstvoeding krijgt.
Immuunfactoren
Immuunfactoren blijven belangrijk. Vroeger dacht men dat alleen colostrum een grote hoeveelheid immuunfactoren zou bevatten en dat deze hoeveelheid gedurende de lactatie afneemt en na zes maanden niet erg belangrijk meer zou zijn. Het tegendeel blijkt waar: de hoeveelheid immunoglobuline neemt na de zesde maand toe als reactie op de dalende melkproductie. En dat is juist de periode dat de kinderen mobieler gaan worden: ze rollen en kruipen over de grond, gaan lopen en steken allerlei vreemde dingen in hun mond. Hiertegen hebben ze veel bescherming nodig en die wordt gegeven door de toegenomen hoeveelheid immuunfactoren in de moedermelk. Moedermelk bevat voldoende stoffen om de aanval van bacteriën, virussen, schimmels en parasieten op het kind met succes te kunnen tegenhouden.
Hoe belangrijk is het nu dat een kind door borstvoeding deze antistoffen binnenkrijgt? Hierover zijn vele onderzoeken gedaan waarbij men vergelijkingen heeft gemaakt tussen kinderen die al dan niet borstvoeding hebben gehad.
Een onderzoek wil ik hier weergeven. Het gaat om een onderzoek in Canada waarbij een groep van zestig kinderen uit de middenklasse gedurende een periode van 24 maanden onderzocht werd. Wat betreft drie veel voorkomende ziekten werden belangrijke verschillen gevonden met betrekking tot de kinderen die borstvoeding en de kinderen die geen borstvoeding kregen.
Luchtweginfecties kwamen meer dan tweemaal zo vaak voor bij kinderen met kunstmatige voeding ten opzichte van kinderen met borstvoeding. Diarree kwam drieënhalf keer zo vaak voor bij kinderen met kunstmatige voeding ten opzichte van kinderen met borstvoeding. En middenoorontsteking kwam zelf meer dan negen keer zo vaak voor bij kinderen met kunstmatige voeding ten opzichte van borstgevoede kinderen.
Moedermelk bevat ook bepaalde vetten die niet in ander voedsel zitten. Deze hebben een goede invloed op de weefselvorming in het lichaam. Dit zie je bij het kind vooral aan zijn gladde, zijdeachtige huidje. Een peuter heeft maar een kleine hoeveelheid moedermelk nodig om dat heerlijke zachte velletje te behouden. Eenmaal per dag borstvoeding is al genoeg.
Borstvoeding kan zelfs het uitbreken van lichte vormen van eczeem tegengaan. De eventuele gevoeligheid van het kind daarvoor komt dan pas naar voren als het kind van de borst af is.
Verdere voordelen van lang voeden
Zoals bekend bevat moedermelk allerlei verteringsenzymen die de vertering en opname van voedingsstoffen uit de (vaste) voeding bevorderen. Dus borstvoeding verbetert de waarde van vaste voeding. Daarom is er alles voor te zeggen om na de eerste verjaardag door te gaan met het geven van borstvoeding.
Tussen maand 6 en 24 kan de moedermelkhoeveelheid ongeveer 500 ml per dag/nacht zijn. De moedermelk kan dus een groot gedeelte van de calorieën leveren die een kindje op deze leeftijd nodig heeft. De melkproductie kan worden verhoogd en ook een kindje dat normaal al bijvoeding krijgt, kan bij ziekte weer volledig door moedermelk worden gevoed.
Moedermelk levert 70 kcal per 100 ml; dit is twee keer de energiewaarde van een papje. Kinderen die op de leeftijd van dertien tot achttien maanden borstvoeding krijgen, ontvangen 25 procent meer energie dan kinderen die dat niet krijgen; oudere kinderen ontvangen 17 procent meer energie.
Veel kinderen eten in het tweede levensjaar vaak maar weinig. Ze hebben gewoon geen tijd om te eten, de wereld om hen heen is veel interessanter. Het is daarom ook dat moedermelk in het tweede levensjaar nog meer energie kan leveren; de natuur speelt perfect in op het eetgedrag van het kindje.
Als de borstvoeding voor het tweede levensjaar wordt afgebouwd, heeft het kind natuurlijk veel meer vaste voeding nodig dan daarvoor. Omdat vast voedsel voor het kind minder energie bevat dan de moedermelk, kan het kindje daardoor een tekort aan energie krijgen.
Borstvoeding heeft ook een positief effect op de vorming van de kaken. De kaken passen beter op elkaar. Vooral lang voeden geeft een groot voordeel voor de ontwikkeling van de stand van de kaken. Gebitsafwijkingen waardoor het dragen van een beugel nodig is, komen vaker voor bij kinderen die flesvoeding hebben gehad én bij kinderen die minder dan een jaar borstvoeding hebben gehad.
Gedurende de groei van de mond van het kind kan het kind aan de borst happen en altijd zoveel huid van de tepel en tepelhof nemen als het nodig heeft om de mond goed gevuld te krijgen. Hierdoor groeit de kaak perfect mee. Een speen groeit echter niet mee met het mondje van de baby, waardoor tijdens het drinken leemtes in de mond ontstaan met als gevolg een minder perfecte groei van de kaken.
Verder blijkt dat het drinken aan de borst leidt tot een betere ontwikkeling van de gezichts- en mondmotoriek dan het drinken uit de fles. En een goede gezichts- en mondmotoriek leidt vervolgens weer tot een betere ontwikkeling van de spraak, wat ook tot gevolg heeft dat het lezen zich beter ontwikkelt. Zo heeft alles met alles te maken!
Veel kinderen die borstvoeding krijgen drinken graag, ook als zij verder geen eetlust hebben. De moeder hoeft zich dan over de mindere eetlust van haar kindje geen zorgen te maken.
Soms is allergie een reden om een kind langer dan een jaar te voeden. Sommige kinderen zijn pas dan in staat ander voedsel dan moedermelk te verdragen. Vooral kinderen die geen koemelk of andere melkproducten kunnen nuttigen, zijn gebaat bij een lange periode van borstvoeding.

Belangrijk - via andere informatiebronnen: 
Op Leefbewust.nl hebben we een paar artikelen gelezen die heel interessant zijn, aan borstvoeding ten opzichte van virussen en specifiek corona virus gerelateerd. 
Hieronder plaatsen we de links ernaar toe, voor je gemak:
Borstvoeding kan leiden tot minder menselijke virussen bij kinderen
Borstvoeding kan bij zuigelingen tot minder menselijke virussen leiden
- Onderzoek naar borstvoeding en COVID-19


Via de borstvoedingsorganisatie La Leche League hebben we het volgende informatie voor jullie, (gekopieerd van LLL maart 2020 nieuwsbrief):
 
Borstvoeding en corona

Omdat je met borstvoeding niet afhankelijk bent van niet-hamsterende dorpsbewoners en omdat het imuunsysteem van je baby éxtra geboost wordt, is borstvoeding in deze tijd van corona en onzekerheid extra belangrijk. 
 
Geef dus borstvoeding en vraag hierbij hulp als dat nodig is. 
 
Als je besmet raakt met het coronavirus, dan kun je je kindje borstvoeding blijven geven. Je baby is waarschijnlijk al blootgesteld aan het virus en heeft veel baat bij de antistoffen die via je melk doorgegeven worden. Als je te ziek bent om zelf te kunnen voeden en bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt, dan kun je de melk afkolven en aan je baby (laten) geven. In deze situatie is het belangrijk dat je melk afgekolfd wordt om een borstontsteking te voorkomen en om je melkproductie in stand te houden. Er is op dit moment geen bewijs dat het virus via de melk wordt doorgegeven aan je baby.
 
Vertrouw op je lichaam en zorg goed voor jezelf, je baby heeft je hard nodig.


(einde info via La Leche League)

In 2020 hebben we voorlopig de volgende data geprikt, onder voorbehoud.
We zullen t.z.t. kijken waar en of we elkaar kunnen ontmoeten, je leest het in onze volgende nieuwsbrieven.
- woensdag 1 juli 2020, Albert Schweitzerlaan 48 (grote tuinzaal)
- woensdag 2 september 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- zaterdag 19 september 2020 - picknick, Tesselsestraat 71
- woensdag 30 september 2020, Wijkcentrum Mariahoeve, Ivoorhorst 155
- woensdag 28 October 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 25 november 2020, Prins Hendrikstraat 178
- woensdag 16 december 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro, op verzoek.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.

Mededelingen:

De ouder en kind speelgroep:
Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Wij zien elkaar voorlopig in het Westbroekpark, in dezelfde speeltuin als boven omschreven, of in de zandspeeltuin aan de Wieringsestraat in Scheveningen.
Informeer bij Lida waar het plaats vindt (070 35 20 828) of geef je op voor de speelgroep whatsapp groep, bij Lisette, telefoon 0617914378.

We zingen ook kinderliedjes, daar worden de kindjes blij van.
Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).
Meestal zijn er enkele moeders met kindjes.

De groep kost 2 euro.
 
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a.
(tijdelijk gesloten i.v.m. Corona)
Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442.
3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook hun website.
Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 

Twee draagdoek filmpjes en een over het liggend borstvoeding geven op onze YouTube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen.
Het gaat over het dragen van een baby van twee weken in de eerste video, in de tweede video over dragen van een baby van 5 maanden en ouder en de derde is over, zoals gemeld, liggend borstvoeding geven.

We zijn er trots op: per 1 november 2018 een 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!! Nu met trefwoorden register!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten weer het boek te herdrukken.
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven.
De aanschafprijs is, in verband met BTW verhoging, 23,00 euro. 
Tevens is het boek in het Duits en in het Engels vertaald. De tekst is al klaar in beide vertalingen. Als je er nu al interesse in hebt (voor dat het uitgegeven wordt), neem dan contact op met Lida, 070-35 20 828 of h.c.vanruijven@gmail.com. Print kosten: 18 euro.
De titels zullen zijn: "Eltern sein aus ganzem Herzen" (Duits) en "Parenting that flows from the heart" (Engels).
Wens 1 van Lida:
 Ik wil graag mijn boek in het Engels en Duits uitgeven. Is er iemand bekend met deze wereld, kun je uitgevers Duits en/of Engels noemen waar mijn boek past? Laat het mij weten 070-3520828
Wens 2 van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken (verloskundige, kraamzorg, zwangerschapsgym, consultatiebureaus, kleuterschool, enz.) in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!

Bij Lida zijn de volgende brochures te krijgen:
- In een Seleniumarm lichaam worden virussen agressiever. 
- Kamperfoelie thee beschermt tegen griepvirus
- Het nut van koorts

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk?
Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145. (contact 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).
In Nederland en België gaan steeds meer borstvoedingswinkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum! Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (een grotere donatie mag natuurlijk ook).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Vita Nova verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).

Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten). Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel/email voor de zekerheid naar de winkel (070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, wollen baby kleertjes en mutsjes, attributen, kolven te huur (De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend). Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.

In the picture:
 • Ken je de Haaka kolf (voor de lekkende borst) al? Je kunt deze kolf vacuüm op de lekkende borst zetten, als je aan de andere kant voedt. Het kolfje is gemaakt van zachte siliconen. Deze kun je bij Vita Nova kopen. Het helpt jou om op een heel laagdrempelige manier een voorraadje moedermelk aan te leggen voor het oefenen met de fles. 
 • Wollen baby kleertjes, merk Engel.
 • Nieuw: leuke borstvoeding kleding;
 • Rekbare beha's voor in de zwangerschap, als de borsten groeien  en voor de eerste tijd na de geboorte, als de borsten wennen aan borstvoeding aanmaken en geven; We zijn hier voor jullie om persoonlijk advies te geven en je kunt ze passen; Merk Carry-Well en Sugar-Candy;
 • Wollen draagjassen van prachtige kwaliteit en wollen covers.
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven, prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee..
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..? 
Er is nu een mogelijkheid om een privé workshop aan te vragen. (neem contact op: 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).
Onderwerpen workshops:
“Borstvoeding en Werken”
“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draagland” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles er tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 

Bij alle cursussen en activiteiten is Engels geen probleem! Baby’s zijn welkom.

Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).
Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
- Nieuw Interessante artikel over borstvoeding versus virussen bij kinderen
- Nieuw Tips over het voorkomen van virussen (onder andere, Corona)

- Borst-lymfemassage: doe het zo zacht als een herfstblaadje
Hunkering naar bepaald voedsel;
- Goede bronnen van foliumzuur;
Wat kun je op de groep verwachten;
- Een ontroerend verhaal over donor melk;
- In verwachting en een peuter aan de borst;
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden;
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen;
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C.

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn 1 euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €23,- euro (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek. Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ, Den Haag.
Telefoonnummer: 070 3520828.
LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.
Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op onze website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in het Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek van de lijst wilt, laat het aan Lida weten.

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vermeldt:
- Het hoe en waarom over groene smoothies (tip: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterende voor je - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt). Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels).
- Ook kun je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld raw vegan chocola, snacks, groene smoothies, taart of essentiële oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, gluten vrij, lactose vrij, soja vrij, bio en yummy. 
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 06-38576464
Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: www.ShiningMama.com

Cursus "Natuurlijk Bevallen": massage, acupressuur en essentiële oliën tijdens de bevalling, door onze moeders Aurora van den Berg en Charlotte Simons (arts), kijk hier voor meer informatie over waar en wanneer. 
Borstvoeding en kinder zindelijkheidscommunicatie door een van onze moeders Kate Arnolds: een liefdevolle en praktische manier om je baby beter te leren kennen en jouw borstvoeding zelfzekerheid te verhogen. "What goes in must come out..". Wist je dat vaak onrust tijdens of na borstvoeding kan komen van het gevoel van baby's volle blaas of de nood om te poepen? Leer hoe dit eenvoudig kunt checken voor dat je je grotere zorgen gaat maken over je borstvoedingsrelatie.
Ook een praktisch alternatief voor eindeloos luierverschoningen met het kindje dat vaak poept of het ophoudt voor een enorme "poonami"!
Voor degenen die geïnteresseerd zijn, mijn lokale BZC (baby zindelijkheid communicatie) Facebook groep voor omgeving Den Haag: Go Diaper Free The Hague.

Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheid van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.
GEVRAAGD: Tweede-hands kolven voor kraamzorg in Afrika. Inleveren bij Vita Nova.

GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 
Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem
Alvast bedankt. 

Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben. Click hier voor meer informatie over wat en waar.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828
email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op, in je email:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen (over borstvoeding en babydragen, allergieën, voeding enz.) aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida:
Anthonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of, voor vragen gerelateerd aan borstvoeding en kraamzorg:
Alexandra Knijnenburg (lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp