Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst 26 Juni 2019

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 

AANDACHT GEVRAAGD: Leuk om te weten en iedereen is welkom!
Evenementen:


Op vrijdag 21 juni 2019, van 13:00 tot 16:00uur kan ieder van onze ouders een bezoek brengen aan het Waardenfestival van de school De vrije Ruimte, school voor democratisch onderwijs voor kinderen tussen 4 en 18 jaar.

Hoewel aan borstvoeding niet direct gerelateerd, is De Vrije Ruimte school een prachtige school wiens principes en waarden in het verlengde van de Haagse Borstvoedingsgroep waarden staan.
In de loop der jaren hebben veel van onze moeders hun kinderen op deze school laten deelnemen en zelfs de directrice is een Haagse Borstvoedingsgroep alumni.

Adres: Stadshouderslaan 15, Den Haag.
We nodigen jou van harte uit. Click hier voor meer infornatie (facebook link).


- Op zaterdag 14 september 2019, van 10:00 tot 16:00uur is er een borstvoeding-vriendelijke picknick in de Tesselstraat 71, reserveer alvast deze datum in je agenda.
 
Van 10:00 tot rond 16:00. Het adres is hetzelfde als vorige jaar, Tesselsestraat 71.
Het is een grote buitenspeelruimte met speeltoestellen en een kinderboerderij.
We hebben een binnenruimte bij nat weer en er is een WC. 
Neem wat buitenspeelgoed mee, een kleedje en natuurlijk iets te eten.
Er is geen zandbak.
Iedereen is welkom, oma's, opa's, familieleden.


Andere nieuws:
Prachtige nieuwe boeken in onze bibliotheek: 
"Het attachment parenting boek".
Nu in het Nederlands vertaald, geschreven door Williams Sears, MD en Martha Sears.
Inspirerend voor alle ouders, het is gezien als hét boek over hechting met je kind.
Scroll naar beneden naar het bibliotheek gedeelte in deze nieuwsbrief om je verder te informeren over hoe je dit boek kunt lenen via Lida's borstvoedingsgroep bibliotheek.
Luisterboek: de Engelse versie is ook als luisterboek te verkrijgen (zoek voor "Attachment parenting"). 
Het boek is ook te koop bij Vita Nova. 

- "Mama" met 35 schilderingen, beeldend moeders en kindjes; door Helene Delforge en Quentin Greban, Met prachtige korte verhaaltjes en veel kindjes in de draagdoek van overal ter wereld.
- "Wat baby's nodig hebben" door Melanie Visscher, uigegeven via het Kiind tijdschrijft.
De blauwdruk van een baby: tips voor meer slaap en minder huilen.

- "Zo beval ik" door Brun Kuipers. 
Het moederlichaam spreekt. Dit boek geeft een indringend beeld vanuit het persoonlijke leven van moeders. Zij vertellen over de gevolgen van de geboorte van hun kind. Ze verwijzen naar de situaties die tot problemen leidden. Duidelijk wordt wat moeders waarderen en hoe zij herstellen.

"Het innerlijke kind, angst los laten"Geschreven door Susanne Huhn, click hier voor meer informatie.


Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je 25% korting krijgen bij de Roode Roos. Gratis telefoon nummer 0800-7663376. Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen.
Indien gewenst neem contact op met Lida. 0703520828, bijvoorbeeld over welke vitamines en hoeveel je nodig hebt.
Lida's jarenlange ervaring is dat moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven tekorten in hun lichaam krijgen. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen. Ook in de zwangerschap zijn extra vitamines belangrijk.
Klik hier voor meer informatie over hun producten.


Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova heeft werkkapitaal nodig voor aanschaf van kolven en draagdoeken. 
Je kunt het centrum helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (het mag natuurlijk een grote donatie zijn).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. 
Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova of op de bijeenkomsten bij Lida.

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.

Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven?
In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en Ouder-kind speelgroep (scroll naar beneden). Tevens aanverwante activiteiten.

Woensdag 26 Juni 2019 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoeding bijeenkomst gehouden.


De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'.
Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.


Adres: De bijeenkomst wordt deze keer gehouden in Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145.
Parkeer tips
: gratis parkeren (overdag) in alle zijstraten vanaf Laan van Meerdervoort (10m voorbij de hoek richting de kust). Lopen naar Prins Hendrikstraat ±10 minuten.
Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.


Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, een vriendin of je moeder, of je kraamverzorgster. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

We vinden het fijn als de zwangeren van nu ook na de bevalling terug komen met hun baby om hun nieuwe ervaringen te delen met de nieuwe zwangeren en andere moeders.

De onderwerpen van de groep gaan over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 
De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
 • De roze wolk van het moederschap is soms een grijze wolk; En soms een witte wolk met een roze randje. Wat doet dat met de moeder en met de borstvoeding? 
 • Pijnbestrijding bij de bevalling en weeënopwekers. Wat doet dat met de hormonen van de moeder? Wat doet dat met de baby?
 • Handige vakantie tips voor de voedende moeder, ouders. 
 • Op de bijeenkomsten zijn de ervaren kern-moeders onmisbaar. We willen jullie van harte uitnodigen, om jonge moeders te steunen en je eigen verhaal te vertellen. We zouden het fijn vinden om elke maand enkele ervaren moeders te verwelkomen. Zegt het voort!

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven, 3de druk
Postnatale depressie (hoofdstuk 8.3)
Postnatale depressie is een ernstig en niet te onderschatten probleem. Ik heb gezien dat moeders zich echt heel beroerd voelen als gevolg van een postnatale depressie.
Om dit te kunnen vermijden geldt het advies dat een pas bevallen moeder veel rust moet nemen. Het lichaam heeft immers een zware taak gedaan: het laten groeien en daarna ter wereld brengen van het kindje. Als een moeder lijdt aan slapeloosheid, dan moet je extra alert zijn op postnatale depressie. Zij moet dan overdag vaker rust nemen om de stress te verminderen. Tijdens de zwangerschap voelt de aanstaande moeder zich in de tweede helft heel energiek worden. Dit komt omdat haar bijnieren voldoende positieve hormonen produceren. Dan gaan de bijnieren van de moeder samenwerken met die van de baby, ze zijn al een eenheid, en juist daardoor voelt de moeder zich zo fit. Na de bevalling moet haar lichaam het weer alleen doen en daardoor voelt zij zich vlug moe, slap en in de war, samen met alle nieuwe indrukken en de gebroken nachten.
Algemeen wordt aangenomen dat postnatale depressie alleen een psychisch probleem is. Inmiddels zijn er echter ook deskundigen die van mening zijn dat er ook andere oorzaken kunnen zijn. Het gaat hierbij vooral om tekorten in het lichaam van stoffen als: kalk, vitamine B6, vitamine B3, zink, vitamine C en D, omega 3en vitamine B12. Als een acute depressie zich voordoet, kan de eerste stap zijn: per dag een paar pillen calcium-magnesium-zink.
In het boek Postnatale depressieschrijft Jaap Huibers, natuurarts, over de ernstige tekorten die hij aantreft bij iemand met postnatale depressie. De tekorten kunnen zijn veroorzaakt door het slikken van de anticonceptiepil, ofdoor groot alcoholgebruik, zeer intensief sporten of spugen tijdens de zwangerschap.Ook is het een natuurlijk gevolg van het zwanger zijn. In paragraaf 15.2 vermeld ik een lijst van extravitaminen. Deze kunnen ook helpen om postnatale depressie te voorkomen.
Een totaal andere oorzaak van postnatale depressie kan de volgende zijn. Door de intensieve ademhaling tijdens de bevalling kan de moeder in een ‘rebirthing’ geraken. Tijdens zo’n ademhaling komen situaties uit het verleden boven die soms onverwerkt zijn en oude pijn geven. (Rebirthingtherapeuten laten de patiënt via ademhaling door hun proces gaan.)
Kraamvrouwentranen zijn hier een gevolg van maar het kan ook postnatale depressie veroorzaken.

Zink, een onmisbaar spoorelement, hoofdstuk 15.2
Over ijzer hebben we allemaal gehoord, over zink minder. Zink
zit veel in borstvoeding, dus het kindje krijgt genoeg. Zink is
een herstelmineraal en doet de reparaties in ons lichaam. Het is
in het bloed niet te testen omdat het geen vaste plaats in het
lichaam heeft en wel in organen zit. Het is alleen te testen in een 
plukjehaar of via de alternatieve testmethodes. Bij een
verkoudheidstest was de groep met zinkinname eerder genezen
en werden er minder zakdoeken gebruikt.
Nu is gebleken dat wie wegens bloedarmoede ijzer slikt, zijn
zink verliest, maar...: wie zink slikt, houdt zijn ijzer beter vast en
heeft minder kans op bloedarmoede. Dit is een prettige
boodschap voor vele zwangeren met bloedarmoede.
In de vitaminepil voor zwangeren zit vaak 5 mg zink. Dit is te
weinig; 15 mg zinkcitraat is een prima hoeveelheid. Het moet
wel witte zink zijn. De groene zink, met kelp, kan overactiviteit
veroorzaken.
Johan E. Sprietsma schrijft in zijn boek Zink en onze stofwisseling
dat de moeder aan het eind van de zwangerschap wel 20 mg zink
per dag nodig heeft en bij borstvoeding 25 mg. Een zinktekort
geeft onder andere meer allergie, postnatale depressie en
snoeplust tijdens de zwangerschap. Ik heb vaak gezien dat er
een zinktekort kan optreden na langdurig borstvoeding geven
aan het eerste kind. Het tweede kindje blijkt dan veel gevoeliger
of allergischer te zijn dan het eerste kindje. Wie veel met allergie
te maken heeft, zou op zijn zink moeten letten of een
homeopaat moeten bezoeken.
Zink zit in dierlijke eiwitten, peulvruchten, melkproducten,
brood, havermout, noten, groente, fruit en aardappelen.
Zinkverlies ontstaat door: veel sporten, zweten, geraffineerde
slechte voeding, het eten van suiker, te hoog vezelgehalte in de
voeding, veel thee drinken, veel oxaalzuur eten (rabarber,
spinazie) en door de zwangerschap en borstvoeding.
Zinktekort uit zich in: slechte vruchtbaarheid, hoge
bloeddruk in de zwangerschap, suikerziekte in de
zwangerschap, postnatale depressie, aangeboren afwijkingen,
open ruggetje, laag geboortegewicht, vetzucht, hogere kans op
allergie en nog veel meer.

Insectensteken en brandnetelsteken, hoofstuk 12.5
Insectensteken en brandnetelsteken kun je deppen met azijn of (pure) lavendel etherische olie. Daarna kun je een insectenzalf smeren.    
Lees verder:

- hoofstuk 12.5: "stoten, vallen en kneuzen" en "verstopte neus" 

Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten:
- woensdag 4 september 2019: Ivoorhorst 155, Wijkcentrum Mariahoeve
- zaterdag 14 september 2019 borstvoeding picknick Tesselsestraat 71
- woensdag 2 oktober 2019 Nigtevechtsestraat 15
- woensdag 6 november 2019: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 11 december 2019: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je er voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

De ouder en kind speelgroep:
Let op: Er is GEEN speelgroep in juli en augustus 2019.
Er is wel een speelgroep whatzapp groep, om evt. samen af te spreken om iets te doen.
Meld je aan bij Lisette Eising, telefoon nummer 06-17914378.
In het Couvee Huis (waar de speelgroep altijd plaatsvindt) mag de gele kamer op donderdag ochtend in juli en augustus wél gebruikt worden, zonder bijzijn van Lida. Meld je dan even aan bij de receptie. Laat het dan schoon achter.

De laatste speelgroep is donderdag 27 juni 2019 en we starten weer op donderdag 5 september. 

Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Couvée Huis, Frankenslag 139, in de gele kamer, op de eerste etage.
Er is een lift en een tuintje op de begane grond. 
Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 

We zingen ook kinderliedjes, daar worden de kindjes blij van.
Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).

Meestal zijn er enkele moeders met kindjes. En heel af en toe is de groep spontaan heel groot. We kunnen dan meestal uitwijken naar de grote groene kamer.

We zullen in 2019 nog enkele thema ochtenden organiseren.
De onderwerpen zullen zijn:

- Ademhaling om spanning weg te werken en drukpunten om dit te bereiken - door therapeute Brenda McArthur;
- Etherische oliën voor kindjes, waar kun je ze voor gebruiken? door Ioana.Voiculescu;
Jong gehecht is oud gedaan, door Joriene de Vos, psychologe.

De groep kost 2 euro.
Koffie kost er € 0,60, thee kost er € 0,40. 

Ook is het bij de speelgroep belangrijk om ervaren moeders erbij te hebben met iets oudere kindjes.
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a.
Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442. 3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook 
website. Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 

Twee draagdoek filmpjes en een video over het liggend borstvoeding geven op onze YouTube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen.
Het gaat in een video over het dragen van een baby van twee weken en in de tweede video over dragen van een baby van 5 maanden en ouder.
Tevens de derde is over, zoals gemeld, liggend borstvoeding geven.

We zijn er trots op: per 1 november 2018 een 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!! Nu met trefwoorden register!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten weer het boek te herdrukken.
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven.
De aanschafprijs wordt, in verband met BTW verhoging, 23,00 euro. 
Tevens wordt het boek in het Duits en in het Engels vertaald.
De titels zullen zijn: "Eltern sein aus ganzem Herzen" (Duits) en "Parenting that flows from the heart".
Wens 1 van Lida:
 Ik wil graag mijn boek in het Engels en Duits uitgeven. Het is bijna helemaal vertaald. Is er iemand bekend met deze wereld, kun je uitgevers Duits en/of Engels noemen waar mijn boek past? Laat het mij weten 070-3520828

Wens 2 van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken (verloskundige, kraamzorg, zwangerschapsgym, consultatiebureaus, kleuterschool, enz.) in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!
In april hebben we op de groep de volgende brochures uitgedeeld:
- Huilen - over Dunstan baby taal;
- Gedicht: "bitter are the tears of a child"
- Het belang van bosrtvoeding voor een gezond gewicht;

Borstgevoede baby's groeien in de eerste maanden enorm
- Welterusten: over doorslapen, wat dus niet wenselijk is met een borstgevoede baby;
- Preventie van overgewicht (voor een baby);
- Sinasappelsap uit pak, niet puur en niet eerlijk;
- Steeds minder voedingsstoffen in ons eten; 
- Magnetron tast kwaliteit en smaak van voedsel ernstig aan (artikel door een arts geschreven)
- Druiven - ze bevatten veel vitamines en mineralen lijkend op moedermelk (de biologische)
- Melk, de witte sloper - over koezuivel, dat het niet beschermt tegen broze botten en een oorzak kan zijn tvan prostaatkanker;
- BMI van de moeder versus hormonen in de moedermelk;

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk?
Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145.
In Nederland en België gaan steeds meer borstvoedingswinkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum! Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (een grotere donatie mag natuurlijk ook).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Vita Nova verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).

Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten). Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel voor de zekerheid naar de winkel.

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, attributen, kolven te huur (
De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend). Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.

Maandag ochtend is er het Draagcafé in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Bij het draagcafé is er steeds een draagconsulente aanwezig.
Vrijdag ochtend is er het 
Borstvoedingscafé.
Als er geen Haagse Borstvoedingsgroep is of je Lida telefonisch niet kan bereiken, kun je op het borstvoedingscafe bij Vita Nova terecht met je vragen en onzekerheden.
Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken.
Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
 wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.

In the picture:
 • Nieuw: leuke borstvoeding zomer kleding;
 • Rekbare beha's voor in de zwangerschap, als de borsten groeien  en voor de eerste tijd na de geboorte, als de borsten wennen aan borstvoeding aanmaken en geven; We zijn hier voor jullie om persoonlijk advies te geven en je kunt ze passen; Merk Carry-Well en Sugar-Candy;
 • Wollen draagjassen van prachtige kwaliteit
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven, prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee..
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..?
Doe dan mee aan de workshops:
“Borstvoeding en Werken”

Verder worden de volgende workshops aangeboden:
“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draagland” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles er tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 

Bij alle cursussen en activiteiten is Engels geen probleem!
Meld je aan: voor data en meer informatie kijk op Vita Nova's agenda pagina.
Baby’s zijn welkom.
Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast 
Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).

GEVRAAGD: Tweede-hands kolven voor kraamzorg in Afrika. Inleveren bij Vita Nova.
GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 
06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 

Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem

Alvast bedankt. 
Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben. Click hier voor meer informatie over wat en waar.
Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
- Borst-lymfemassage: doe het zo zacht als een herfstblaadje
Hunkering naar bepaald voedsel;
- Goede bronnen van foliumzuur;
Wat kun je op de groep verwachten;
- Een ontroerend verhaal over donor melk;
- In verwachting en een peuter aan de borst;
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden;
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen;
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C.

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
Nieuw in het bibliotheek: 
De Haagse Borstvoedingsgroep leent boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn 1 euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €23,- euro (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek.
 Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ, Den Haag.
Telefoonnummer: 070 3520828.
LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.

Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op ons website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in het Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek van de lijst wilt, laat het aan Lida weten.

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vermeldt:
- Het hoe en waarom over groene smoothies (tip: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterende voor je - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt). Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels).
- Ook kun je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld raw vegan chocola, snacks, groene smoothies, taart of essentiële oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, gluten vrij, lactose vrij, soja vrij, bio en yummy. Kijk eens hier.
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 
06-38576464

Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: 
www.ShiningMama.com
Cursus "Natuurlijk Bevallen": massage, acupressuur en essentiële oliën tijdens de bevalling, door onze moeders Aurora van den Berg en Charlotte Simons (arts), kijk hier voor meer informatie over waar en wanneer. 
Borstvoeding en kinder zindelijkheidscommunicatie door een van onze moeders Kate Arnolds: een liefdevolle en praktische manier om je baby beter te leren kennen en jouw borstvoeding zelfzekerheid te verhogen. "What goes in must come out..". Wist je dat vaak onrust tijdens of na borstvoeding kan komen van het gevoel van baby's volle blaas of de nood om te poepen? Leer hoe dit eenvoudig kunt checken voor dat je je grotere zorgen gaat maken over je borstvoedingsrelatie.
Ook een praktisch alternatief voor eindeloos luierverschoningen met het kindje dat vaak poept of het ophoudt voor een enorme "poonami"!
Voor degenen die geïnteresseerd zijn, mijn lokale BZC (baby zindelijkheid communicatie) Facebook groep voor omgeving Den Haag: Go Diaper Free The Hague.

Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheids van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?

Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.

Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828

email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida:
Anthonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of, voor vragen gerelateerd aan borstvoeding en kraamzorg:
Alexandra Knijnenburg 
(lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp