Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst October 2015

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)
 
Beste <<voornaam>>,  
Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Deze nieuwsbrief geeft ons en jou geweldige - automatische! - mogelijkheden, onder andere: wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.
Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
In deze nieuwsbrief: 
  • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst;
  • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
  • Belangrijke mededelingen;
  • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en aanverwante activiteiten.

Woensdag 14 October 2015 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoedingsbijeenkomst gehouden.

De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'. Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.
Janneke van Dijk zal incidenteel invallen, ze heeft een drukke baan als verpleegkundige op een antroposofisch consultatie bureau.
De bijeenkomst zal deze keer gehouden worden in van Alkemadelaan 313 (schoenen uit) - hoek Walsdorperweg). 
Het is er gratis parkeren vanaf de straat daarachter. Tevens het winkelcentrum Willem Royaardsplein.
Kijk ook op de website bij activiteiten voor een kaart.
Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, of een vriendin. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
  • Als je kindje verkouden is, hoe los je dat op? Als de moeder griep heeft er is een speciale probiotica voor deze situatie; Lida vertelt over Symbioflor 1 en 2 die gebruikt worden bij luchtweg problemen en darmproblemen. Deze probiotica doodt bacteriën. Lida brengt wat flesjes mee. 
  • De adviezen over het laten huilen van kinderen; In het AD stond deze week een artikel over de wisselende adviezen die jonge ouders krijgen, onder andere over het laten huilen; Hoe ga je daarmee om? Sandra verteld over het gevoel van de baby die niet gehoord voelt en zich als dood gaat gedragen. In September kwam dit subject niet aan de orde dus daarom behandelen we dit alsnog.
  • Op de bijeenkomsten zijn de ervaren kern-moeders onmisbaar. We willen jullie van harte uitnodigen, om jonge moeders te steunen en je eigen verhaal te vertellen. We zouden het fijn vinden om elke maand enkele ervaren moeders te verwelkomen. Zegt het voort!

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven:
Het zelfvertrouwen van het kind en zijn ontwikkeling
Ouderschap: bouwen aan het zelfvertrouwen van het kind
Als een kindje geboren wordt, is alles nieuw voor hem, ook zijn eigen emoties en gevoelens. Door het vertrouwde contact leert hij welke emoties en gevoelens er zijn. Door te kijken naar het gezicht van de moeder leest hij haar emotie en prent zich dat in als een juiste emotie. De baby die dicht bij zijn moeder is, voelt zich honderd procent waardevol omdat zijn moeder hem waardevol vindt. Daardoor groeit zijn zelfvertrouwen en voelt hij zichzelf een waardevol mens. Een kind zegt eigenlijk altijd tegen zijn moeder: 'Mama, vertel me hoe ik me voel.' En zo kan de moeder vanaf het begin alles uitleggen aan het kindje wat er in huis en in de omgeving gebeurt.
In het boek De Tastzin staat ook beschreven dat het zelfvertrouwen van het kind groeit als het steeds op schoot wordt genomen, als het op schoot mag slapen of in een draagdoek wordt meegedragen. Het kind krijgt de boodschap: 'Ik ben het waard, ik ben belangrijk, ik hoor erbij. Ik hoef het niet te bewijzen, ik weet het.' Kinderen die zichzelf later steeds willen bewijzen, hebben geen zelfvertrouwen. Vaak zie je dan negatief gedrag, zoals schreeuwen, schoppen, pesten, machogedrag of angstig zijn. (zie verder blz. 143)
De inprenting van het kind
Alles wat een kindje meemaakt in zijn jonge leven, zal het onthouden. Het blijkt zelfs dat het lichaam alle gegevens opslaat, zowel de plezierige als de onplezierige. In zijn boek De oergevoelens van het kind vertelt Arthur Janov hoe hij als psychotherapeut een vrouw behandelt van ongeveer zestig jaar. Tijdens de behandeling verschijnt er plotseling een grote blauwe plek op haar onderbeen. Het blijkt de herinnering van het lichaam te zijn aan een geboortetrauma. De vrouw was direct na de geboorte door de gynaecoloog opgepakt en triomfantelijk aan de beentjes omhooggetild met het hoofdje naar beneden. Daarbij had de gynaecoloog zo hard in het beentje geknepen dat er een blauwe plek ontstond. Die blauwe plek kwam na zestig jaar bij de therapie weer tevoorschijn.
Het was vroeger heel normaal dat een kind ondersteboven werd gehouden zodat het flink kon schreeuwen. In het boek Geboren worden zonder pijn van Frédérick Leboyer zie je een dergelijke foto. Hierop kun je duidelijk zien dat de baby een verschrikkelijke paniek heeft. De inprenting kan dan zijn: het leven is eng, het leven doet pijn. Daarna kan dit mensje als volwassene dit gevoel uitstralen en angstig zijn. (zie verder blz. 144).
lees ook blz. 144-145, 
Een boodschap aan de jonge baby met een aanvulling van Lida:
Ik wil jonge ouders aanraden aan hun pasgeborenen een goede wens mee te geven. Spreek de wens het liefst hardop uit.
 
 


Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten:
woensdag 11 november 2015: Ivoorhorst 155 (wijkcentrum)
woensdag 9 december: Kids Play, 
Koningin Julianaplein 111 in overdekt winkelcentrum New Babylon, tussen de winkels "Spar" en "de Tuinen"
Data in 2016 volgen nog
.

Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je er voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

Op de bijeenkomst van 9 September heeft Ioana gezonde snoepjes uitgedeeld. Die waren geschonken aan Haagse Borstvoedingsgroep door de biologische supermarkt Madal Bal, adres Denneweg 126B.
 Uitnodiging om je verhalen te schrijven: over borstvoeding, dragen, slapen, voedsel allergie, je bezoek aan de Haagse Borstvoedingsgroep, het lezen van het boek van Lida "Ouderschap vanuit je Hart" en je contacten met Lida. Lida heeft haar eigen verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook is er nieuw op de blog een artikel over Hunkering naar bepaald voedsel en tevens Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen. 
De actie voor Syrische vluchtelingen "Because we carry" was een groot succes, waarvoor iedereen DANK! Je kan hier (Facebook link) meer over lezen.
Een van onze moeders, Drees Koren, is de initiatief nemer van een Haagse Moedergids (Nederlands en Engels).Voor bestellen kijk op www.moedergids.nl of op de FB pagina. Kosten: 14.95. 
Tevens heeft Drees een artikel geschreven over tandem-voeden in Viva Mama September - October 2015, nog te koop in de winkel.
 
De vereniging Kritisch Prikken: Een van onze moeders is lid van NVKP en maakt ons attent op de eerst volgende lezing: 31 oktober Eindhoven lezing: vaccinatie en osteopathie. Voor meer informatie zie www.nvkp.nl.
We zijn er trots op: er is een 2e druk boek "Ouderschap vanuit je hart" !!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten het boek te herdrukken. Goed om te weten: er zijn een 30-tal kleine aanvullingen in geschreven. De aanschafprijs blijft 22,50 euro. 
Tevens wordt het boek in het Duits en in het Engels vertaald.
Wens van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken in Nederland en Nederlandstalig België kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je op vakantie gaat naar een van deze plekken vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!

De ouder en kind speelgroep is weer begonnen.

Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Buurtcentrum de Mallemok, Westduinweg 38 d, vlak bij de Westduinbrug. Kosten 2 euro.

Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Er is ook een mooie buiten speelplaats. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 
Kom gerust want vanwege bezuinigingen bestaat de kans dat men vindt dat er onvoldoende moeders de ochtend bezoeken; men zou kritische eisen kunnen stellen.

Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).
Speelgroep Ouder en Kind themaochtend:
Op donderdag 8 October we praten over het onderwerp:
  • Koorts en kinderziektes zoals kinkhoest. Lida spraak een moeder van 6 kinderen; De jongste van 3 weken oud kreeg kinkhoest. Ze kon het zelf genezen door de baby veel vit C te geven met moedermelk; zo looste het slijm op. Lida deelt dit verhaal uit op papier. 
  • Daarnaast spreken we over vaccinaties en probiotica tegen luchtweg problemen en buikproblemen. (Symbioflor 1 en 2) Lida neemt flesjes mee en deze kunnen gekocht worden.
  • Ook gaan we kinderliedjes zingen, alle kinderen worden er blij van.
Belangrijk om te weten:
Soms is een kindje te moe, je ziet dan dat hij/zij gaat plagen, alles 
afpakken, duwen en brengt onrust bij de andere kindjes. Het is dan beter om de kleine op schoot te houden, in de draagdoek te doen of anders om naar huis te gaan en de kleine te laten slapen.
Heb je suggesties, opmerkingen of aanpassingen voor de speelgroep, laat het Lida weten 070-3520828

Kosten van deze ochtend zijn 2,50.
Ook is bij de speelgroep belangrijk om ervaren moeders erbij te hebben met iets oudere kindjes.

Omdat Lida gezonde knabbel meebrengt is het 0,50 cent extra ten opzichte van thema-loos speel ochtenden.
Ook eigen onderwerpen kunnen besproken worden. Wil je deelnemen aan het gespreksgroepje dan kan dat. Wil je liever alleen met je kindje spelen, dan kun je ongestoord je gang gaan.
De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent ook boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn een euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €22,50 (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek.
 Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ Den Haag. Telefoonnummer: 070 3520828.
Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op ons website. Daar staan veel boeken op maar niet alles.  Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles. Als je een bepaald boek wilt, laat het aan Lida weten.
Vanaf de volgende nieuwsbrief gaan we de brochures met interessant nieuws, behalve op de bijeenkomst verspreiden, ook  op de website van "Ouderschap vanuit je hart" melden.
Nieuw in onze bieb: De Haagse Moedergids, Engels en Nederlands; Wegwijs in het moederschap en in de stad. Schrijfster is een van onze moeders, Drees Koren. Hierin kun je vinden 200+ adressen voor moeders en kids (0-4 jaar), tevens een artikel over de Haagse Bosrtvoedingsgroep (blz. 180).

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
Verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager). Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten).
In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, attributen, kolven te huur en te koop, zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen en borstvoedingscafe. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.
Wisten jullie dat er iedere vrijdag Borstvoedingscafé is in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova? Hier kun je terecht met je vragen en onzekerheden als er geen Haagse Borstvoedinggroep is of je kan Lida of Janneke telefonisch niet bereiken. Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken. Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
 wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.
In the picture in October

Er zijn nog enkele slaapzakjes van wol en katoen. Volgende maand zullen er zijn baby mutjes van wol en zijde.
Het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova gaat volgende maand verhuizen naar de overkant, Prins Hendrikstraat 145

Nieuws! Tal Spanjer die de halve week in de winkel werkt is nu gediplomeerd draagconsulent. Gefeliciteerd Tal!
Vraag gerust om een consult, mag ook bij je thuis.

Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..?
Doe dan mee aan de workshops:
“Borstvoeding en Werken”

“Borstvoeding de Beste Start”. 
- "Slaap kindje slaap" - alles over het slapen van ons kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 
Meld je aan.
Voor data en meer informatie kijk op de agenda 
pagina.
Baby’s zijn welkom.
Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is: Tasmanstraat 126, hoek Prins Hendrikstraat. (In de Prins Hendrikstraat vind je ook Tara verloskundigen). 
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website

Groene smoothies cursus & meer over gezonde, energie rijke voeding:
Heb je de suikervrije lekkernijen gegeten op de presentatie van de Haagse Moedergids? Ze waren gezond en heerlijk en door Shining Mama gemaakt. 
Ioana (Shining Mama) vermeldt:
- Op 12, 19 en 26 oktober is er in Baklust de cursus 3x Raw Vegan Chocola (Nederlands). Maak je eigen, gezonder en geraffineerde suiker vrij chocola! Meer informatie op www.ShiningMama.com
- Het hoe en waarom over groene smoothies (tip: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterend - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend). Download Shining Mama's gratis groene smoothies eboek (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels)
- Ook kan je bij Shining Mama allerlei (rauw) lekkers bestellen, bijvoorbeeld chocola, snacks, groene smoothies of taart (alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, bio en yummy). Kijk eens hier.

Heb je meer informatie / inspiratie nodig? Je kan Ioana ook gerust bellen: 06-38576464

Gratis Avent handkolf nieuw! (merk Phillips) en ook Gratis een nieuwe elektrische om een borst tegelijk te kolven.
Vraag er naar bij Lida. 
Sessies 'Baarmoeder, litteken & Balans' met Jacqueline Jimmink
Het is mogelijk om telefonisch consult te reserveren voor diegene die op afstand wonen en graag willen werken aan hun Baarmoeder bewustzijn en welzijn.
Neem contact op
voor meer informatie en workshops: www.jacquelinejimmink.com

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?

Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.

Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828
of
Janneke van Dijk (lactatiekundige), tel: 070 3451896
of
Alexandra Knijnenburg 
(lactatiekundige bij Vita Nova)  tel: 06-54 26 89 33
Mocht je belangstellenden voor de Haagse Borstvoedingsmail weten, en de mail willen doorsturen? Dan graag en alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens LidaAlexandra en 
Janneke