Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst Juli 2014


Beste <<voornaam>>,  
Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Vanaf december 2013 heeft de Haagse Borstvoedingsgroep een nieuwe formaat nieuwsbrief. Dit geeft ons en jou geweldige (en automatische!) mogelijkheden, onder andere: wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.
Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep (link). Kom je je lekker aanmelden?
In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst;
 • Een aanverwant citaat van “Ouderschap vanuit je hart”, geschreven door (onze eigen!) Lida van Ruijven;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en aanverwante activiteiten.

Woensdag 16 juli 2014 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoedingsbijeenkomst gehouden.

De bijeenkomst wordt geleid door Janneke van Dijk, afgewisseld met Alexandra Knijnenburg, beiden lactatiekundigen, en door Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'. Allen zijn ook moeder van een groot gezin. 
De bijeenkomst zal deze keer gehouden worden in Buitenom 8. Let op hieronder: (ook kijk op de website, bij "activiteiten", voor een kaart).
Route beschrijving:
De bijeenkomst wordt gehouden in de Pander-Bar Binnendoor 32 (dit is dus een andere adres dan Buitenom 8 maar echter in hetzelfde complex). Het is een gemeenschappelijke ruimte van de woonwerk vereniging. Ingang in de tuin. Ga aan de Brouwersgracht, door de poort, naar binnen. Er zullen briefjes hangen met pijlen. In de tuin is er een mooie speelruimte voor kinderen.
Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, of een vriendin. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
 • De oppas: Waar let je op? Wat zijn belangrijke gegevens? Hoe bereid je je kindje voor op een oppas? Hoe staat het met de kwaliteit op crèches.
 • Zijn “pyjama papjes” handig?
 • Zomertips en borstvoeding. Bij warm weer hebben moeder en kind meer dorst. Voldoet moedermelk voor het kindje? Moet de moeder veel drinken?
 • Andere zomer tips. 

van het boek "Ouderschap vanuit je hart", geschreven door Lida van Ruijven
De oppas en het kinderdagverblijf    
Het is belangrijk dat je baby de relatie die hij aangaat, kan vertrouwen en dat hij een band kan aangaan met de oppas. De oppas wordt een soort tante. De kinderpsychologe J. Stades-Veth zegt dan ook dat die tante niet zomaar weer weg mag blijven om vervangen te worden door iemand anders. Eigenlijk moet de vertrouwensband een blijvende zijn, ook later. Door bezoekjes kan die band blijven bestaan. Marion Tomson, een van de oprichtsters van de borstvoedingorganisatie LLL, heeft eens verteld van een onderzoek op het gebied van het stresshormoon cortisol bij aapjes.
Bij stress is het hormoon meer dan normaal aanwezig. In dit onderzoek werd bij babyaapjes de mate van stress waargenomen en gemeten als ze van de moeder gescheiden werden. Zoals verwacht was er een hoge mate van stress te zien bij de babyaapjes die bij de moeder werden weggehaald en geen contact hadden met een plaatsvervangster. Het verrassende echter was dat de aapjes die wél door een vervangende moeder werden vastgehouden na bij de moeder te zijn weggehaald, uiterlijk gekalmeerd leken en zo te zien geen enkel teken van stress vertoonden. Maar hormonaal gezien waren zij net zo van slag als de babyaapjes die hysterische kreten slaakten omdat hun moeder weg was. 
Dit verhaal zet ons aan het denken. Het vertelt waarom je langzaam een goede band met de oppas moet opbouwen. 
De fijnste oppas is eigenlijk de eigen zus of de moeder van de moeder. Die hebben vaak dezelfde stem en dezelfde ogen en soms ook dezelfde geur. Zelfs dezelfde stopwoordjes kan de baby verwachten. De schoonmoeder daarentegen heeft de ogen en de gewoontes van papa, die natuurlijk ook herkenbaar kunnen zijn voor de baby. 
Volgens de natuurlijke normen, kun je de oppassen zo zien:    
- Eerste oppas: zusje of moeder van de moeder; hun voordeel is dat ze veelal dezelfde stem, oogopslag, lach of geur hebben als de moeder;
- tweede oppas: schoonmoeder, schoonzusje, broer, opa’s;
- derde oppas: vaste oppas;
- vierde oppas: kinderdagverblijf met soms verschillende gezichten.
In de Surinaams-Hindoestaanse cultuur weet men dat de familie van moederskant het meest eigen is. Daar heten moeder's moeder en vader Nadie en Nana; moeder's zus en broer Mousie en Mousa. De ouders van de vader heten Adje en Adja en vader's zus en broer worden Phoewa en Dada genoemd. 
Het valt niet altijd mee om aan de juiste oppas te komen. Een eenvoudige manier is bijvoorbeeld dat je een briefje ophangt in de kleuterschool met de vraag of er een moeder is die op jouw kleintje wil gaan passen. Je kunt ook een advertentie zetten in een streekkrant, of misschien heb je een huishoudelijke hulp die ook wel wil oppassen. Maar er bestaan ook bemiddelings- bureaus voor oppasgezinnen. 
Je kunt selecteren door de opvattingen te toetsen van de oppas. Je kunt vragen of de oppas liefdevol met je kindje omgaat, bijvoorbeeld of zij hem niet laat huilen, hem veel op schoot neemt, hem niet de hele dag in de box zet, enzovoort. 

Lees ook:
blz 191: Een dag in het kinderdagverblijf duurt zo lang
blz 192: Voor alle werkende moeders: de gescheiden tijd compenseren.

Uiteraard kunnen ook jullie vragen een plekje tijdens deze ochtend krijgen. 

Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten:
 • Woensdag 3 september 2014:          Borstvoedingspicknick in Westbroekpark
 • Woensdag 10 september 2014:        Stadhouderslaan 15 a
  Verder in 1014: 8 oktober, 5 november, enz. (data volgen)
Let Op: In Leiden 2 extra bijeenkomsten:
Op vrijdag 11 juli is er een Mamacafé, waar Lida van Ruijven een groepsgesprek houdt met de moeders. Onderwerp is: ben ik wel een goede moeder? 
Tijd:            9:30 - 11:30 uur

Adres:        ‘Het Gebouw’ Arubapad 4, Leiden, in het Bibliotheekgebouw
Toegang:   gratis.
Voor meer info: op Facebook en op  Mamacafé Leiden (website) 


Op vrijdag 25 juli 2014 is er een informatiebijeenkomst over borstvoeding bij  “Alina Zwangerschapsyoga”, door Lida van Ruijven. 
Onderwerpen: hoe kun je beginnen met borstvoeding geven;  pijnlijke tepels voorkomen; genoeg melk, afkolven; fopspeen; vlakke tepels; nachtvoedingen; als je baby veel huilen tot slot: het geven van een fles op een liefdevolle manier.

Tijdstip:         19.00 – 20.00 uur
Waar:             ‘Alina Zwangerschapsyoga’, Zijlbaan 42, Leiderdorp
Toegang:       5 euro pp
Aanmelden:  info@alinayoga.nl
meer info:      Alina Zwangerschapyoga


Algemene bijeenkomsten: Mogelijk maar niet noodzakelijk: je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

Huiskamer gezocht:
Vanaf 8 oktober willen wij weer maandelijks een adres invullen voor onze borstvoedingsbijeenkomsten. Wil je de groep ontvangen? Graag! Wil je het laten weten aan Lida van Ruijven tel 070-3520828 of mail naar h.c.vanruijven@gmail.com (t.a.v. Lida)

We zijn er trots op: er komt een 2e druk boek "Ouderschap vanuit je hart" !!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten het boek te herdrukken. Goed om te weten: er zijn een 30-tal kleine aanvullingen in geschreven. De aanschafprijs blijft 22,50 euro. 

Wereld borstvoedingdag (week):
Op zondag 5 oktober 2014 is er o.a. een bijeenkomst voor geïnteresseerden in borstvoeding: De Ouder en Kind Beurs. Je kunt workshops volgen en stands bezoeken. Erg gezellig. Kaartjes ongeveer 7 euro in de voorverkoop, anders 8 euro. In Rijen in Brabant. Houd deze datum alvast vrij! 

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent ook boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn een euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €22,50 (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek.
 Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ Den Haag. Telefoonnummer: 070 3520828.
Nieuw boek:Houd me vast” - zeven gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie. Dr. Sue Johnson (55.000 boeken verkocht).
Nieuw DVD:Babymassage” door Coby de Jong van Sterrenkind
. Liefdevolle aanraking is voor een baby even onontbeerlijk als zuurstof en voedsel. 
Uitgedeelde en/of nieuwe brochures:
The Breast Crawl (Engels) met foto’s hoe een pasgeborene naar de borst kruipt.
Het nut van koorts. Is het verstandig koorts te remmen? (“Bio Nieuws Onderwijs” januari 2014).
- Koorts, het rode lampje van het lichaam, over reiniging van de organen. (*Educare* 2/2009).
- Teunisbloem: verfijnde antibiotica( “Uitzicht”).
- Honing, natuurlijke antibiotica (“Uitzicht”).
- Weg met plastic. Ontgift je huis, over BPA in zwangerschap en vroege kinderjaren en de voortplantingsorganen (“Uitzicht”).
- Verslaaft aan…. Suikerrijk voedsel, brood, pasta, vette voeding, en zoute voeding. Wat kom je tekort en wat kun je eten in plaats daarvan.
- Gekte op Goeree om gemalen oesters. Geneeskrachtig poeder bestrijdt pijntjes (“AD”)
- Televisie voor kinderen, vanaf babytijd. (“Antroposana” april 2005).
- De bevroren blik (“Antroposana”  april 2005)
- Borstvoeding maakt kind slimmer (“AD 11/613”).
- Borstvoeding geeft bescherming tegen borstkanker. (“Metro oktober 2013”).
- Zwanger? Beter geen paracetamol (“AD”).

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
Verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager). Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten).
In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, attributen, kolven te huur en te koop, zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen en borstvoedingscafe. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.
Wisten jullie dat er iedere vrijdag Borstvoedingcafé is in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova? Hier kun je terecht met je vragen en onzekerheden als er geen Haagse Borstvoedinggroep is of je kan Lida of Janneke telefonisch niet bereiken. Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken. Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.
In de picture in de maand juli: Nieuw in onze winkel - Calin Bleu draagdoeken.
Ze zijn mooi, dun en lekker goedkoop, kortom Ideaal doeken voor de zomer.Ga je nog op vakantie naar de zon? Probeer dan eerst deze doeken.
Natuurlijk zijn ze ook voor dagelijks gebruik in eigen land..!
Graag tot ziens in ons centrum.
Workshop borstvoeding en werken:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen. Doe mee aan de workshop “Borstvoeding en Werken”. Er zijn weer workshops op dinsdagavond 22-7, 19-8, 23-9, enz. Baby’s zijn welkom.

Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is: Tasmanstraat 126, hoek Prins Hendrikstraat. (In de Prins Hendrikstraat vind je ook Tara verloskundigen). 
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 
070 - 3863265, email en website.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?

Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen voor meer informatie op tel: 070 3260268.

De ouder en kind speelgroep:

Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Buurtcentrum de Mallemok, Westduinweg 38 d, vlak bij de Westduinbrug. Kosten 2 euro.

Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Er is ook een mooie buiten speelplaats. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 
Kom gerust want vanwege bezuinigingen bestaat de kans dat men vindt dat er onvoldoende moeders de ochtend bezoeken; men zou kritische eisen kunnen stellen.

Let op: In de vakantietijd mag op donderdag gespeeld worden. Als je met enkele ouders afspreekt dan kun je de vrijwilliger Herman bellen, tel 06-23372319 om de speelzaal te openen. Kosten 7,50 euro (of iets meer). Wil je alleen in de speeltuin buiten spelen dan kun je kosteloos naar binnen. Een van de moeders, Leonie Helmes de Lange met dochtertje Freya van 2 jaar zou je eventueel kunnen bellen 06-23822736 om mee af te spreken.
Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).
Speelgroep ouder en kind themaochtend:
Op donderdag 18 september 2014 is er weer een thema ochtend over: boeken en je kind. Heb je boeken? Ga je wel eens naar de bibliotheek? Voorlezen tot 12 jaar voor je kind, waarom is dat belangrijk? Van welke boeken heb jij in je jeugd genoten?
In juni hebben we gesproken over: De zomer en je kindje. Zomers zijn er vaak: waterpokken, oorontsteking, tekenbeten, vitamine verlies door ’s avonds te badderen, kwallenbeten. Kinderen kun je een zomertuintje laten maken voor gevonden steentjes, takjes, dennenappels enz. 

Kosten van deze ochtend zijn 2,50. Omdat Lida gezonde knabbel meebrengt is het 0,50 cent extra ten opzichte van thema-loos speel ochtenden.
Ook eigen onderwerpen kunnen besproken worden. Wil je deelnemen aan het gespreksgroepje dan kan dat. Wil je liever alleen met je kindje spelen, dan kun je ongestoord je gang gaan.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven, tel: 070 3520828
of
Janneke van Dijk, tel: 070 3451896.
Mocht je Janneke of Lida niet kunnen bereiken (tijdens de vakantiemaanden) dan kun je contact opnemen met Vita Nova, het Haagse Borstvoedingscentrum (contact gegevens: 
070 - 3863265, email en website).
Mocht je belangstellenden voor de Haagse Borstvoedingsmail weten, en de mail willen doorsturen? Dan graag en alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida, Janneke en Alexandra