Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst December 2014

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je condor vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)
Beste <<voornaam>>,  
Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Deze nieuwsbrief geeft ons en jou geweldige (en automatische!) mogelijkheden, onder andere: wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.
Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep (link). Kom je je lekker aanmelden?
In deze nieuwsbrief: 
  • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst;
  • Een aanverwant citaat van “Ouderschap vanuit je hart”, geschreven door (onze eigen!) Lida van Ruijven;
  • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
  • Mededelingen;
  • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en aanverwante activiteiten.

Woensdag 10 december 2014 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoedingsbijeenkomst gehouden.

De bijeenkomst wordt geleid door door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'. Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.
Janneke van Dijk zal incidenteel invallen, ze is momenteel bezig met haar baan als verpleegkundige op een antroposofisch consultatie bureau en ze doet daarvoor een studie.
De bijeenkomst zal deze keer gehouden worden in Amandelstraat 28 (schoenen uit).
Kijk ook op de website bij activiteiten voor een kaart.

Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, of een vriendin. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
  • Twijfel je of je genoeg melk hebt? Hoeveel drinkt een baby eigenlijk?
  • Heb je last van vermoeidheid? Hoe ga je daarmee om?
  • Heb je zin in snoep? Heb je suiker behoefte? We praten over je leven aanpassen, meer gezond eten, bijvoorbeeld groene smoothies; Je kunt een tekorten aan chroom hebben; we delen een brochure uit over chroom tekort;
  • Wat doen de speculaas kruiden met jou en met je kindje?

van het boek "Ouderschap vanuit je hart", geschreven door Lida van Ruijven
Op schema voeden (blz. 175)  
Voeden op een strak tijdschema is doorgaans onhandig en niet nodig. Een borstvoedende moeder mag flexibel omgaan met de voedingstijden. Dat geeft haar vrijheid om te gaan en te staan waar ze wil en zich vrij te voelen. Durf gerust inconsequent te zijn als het gaat om voedingsmomenten. De moeder kan even kijken of het kindje wil drinken en daarna het huis uit om samen boodschappen te doen. Ze kan nog even voeden als troost bij de oppas of het dagverblijf; ze kan voeden tijdens haar eigen maaltijd, waardoor ze meer tijd overhoudt; ze kan voeden in de draagdoek en tegelijk werken achter de computer. 
Door de baby vaak aan te leggen als je thuis bent, hoef je je minder bezorgd te maken of hij genoeg drinkt bij de oppas. Bovendien voorkom je te veel regeldagen, waarbij het lijkt of de baby de hele dag aan de borst wil. 
blz.177
Moeder en kind hebben door borstvoeding hetzelfde slaapritme. Telkens als de moeder diep slaapt, slaapt het kindje ook diep. Als moeder licht slaapt, slaapt het kindje ook licht en als de baby wil drinken, zal de moeder dat merken. Denk niet: oh, wat heb ik diep geslapen, zou ik hem wel gehoord hebben? Nee, jullie waren samen diep in slaap. Baby’s weten ook:
’s nachts loopt mama niet weg, dan mag ik steeds bij haar zijn. Baby’s die ’s nachts drinken, komen overdag niets te kort; ze zijn rustiger. ’s nachts maakt de moeder veel melk door de hoge prolactinespiegel. 
blz.31  Hoe snel wordt moedermelk aangemaakt?    
Moedermelk wordt heel snel aangemaakt, vooral in de meest lege borsten. Als je begint met voeden, wordt er eigenlijk meteen melk aangemaakt. Duidelijker kun je dat merken als je de tweede borst geeft. Dan wordt de eerste alweer gevuld.
Over de snelheid waarmee borsten zich vullen, is een eenvoudig onderzoek gedaan door een kolfproducent. Men liet enkele moeders een paar dagen afkolven en dit waren de resultaten:
- Binnen een uur vult de borst zich met 40 procent melk, gerekend vanaf het begin van de voeding. 
- Een uur later komt daar 35 procent bij; binnen twee uur vult de borst zich dus met 75 procent melk;
- Nog een uur later komt daar 20 procent bij; 
binnen drie uur vult de borst zich dus met 95 procent melk;
–  Weer een uur later komt daar nog 5 procent bij; binnen vier uur vult de borst zich dus met 100 procent melk. 
Hieruit kun je concluderen dat moeders die lange tijd tussen de voedingen laten minder melk aanmaken. Daarentegen is moedermelk steeds beschikbaar, waardoor geen enkele baby te weinig melk hoeft te krijgen. Je zult zien dat er elk kwartier nieuwe melk in de borsten komt, zodat de moeder ook kan wisselen met voeden van links naar rechts en van rechts weer naar links. Zo meerdere keren achter elkaar wisselen is heel goed mogelijk (het clustervoeden). 
Lees verder:
- wat iedere voedende moeder moet weten - en meestal te laat ontdekt: blz. 137
- de baby die 's avoids 
built: blz.46;
- samen fit, samen moe: blz.102
- het belang van basis voedsel (ook voor een gemakkelijke bevalling); alles over rauwkost: blz. 294

Uiteraard kunnen ook jullie vragen een plekje tijdens deze ochtend krijgen. 
Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten:

woensdag 14 januari 2015: Hellingweg 98e
woensdag 18 februari 2015: Ivoorhorst 155
woensdag 18 maart 2015: van Alkemadelaan 313 (schoenen uit)
woensdag 22 april 2015: Archimedesstraat 26 (schoenen uit)
woensdag 20 mei 2015: Amandelstraat 28 (schoenen uit)
woensdag 10 juni 2015: Viviënstraat 54
woensdag 1 juli 2015: Obrechtstraat 168
vrijdag 4 september 2015: BV Picknick Westbroekpark

Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

We zijn er trots op: een prachtige draagdoek video op YouTube, gemaakt door Lida van Ruiven met haar dochter. Het gaat over het dragen in een draagdoek, geknoopt, van een kindje van 16 dagen oud. 
Click hier om het filmpje te zien.

Groene smoothies cursus:
Ioana organiseert bijna elke vrijdag cursussen over groene smoothies en raw eten en ook een Shine Cafe, iedere donderdag. Voor de moeders van deze groep heeft Ioana de Shine Cafe naar de middag verplaatst, het is nu elke donderdag vanaf 14:00 uur, met een mini lezing of een filmpje vanaf 15:00 uur en een rauw eten plus groene smoothie buffet. De kosten voor de Shine cafe zijn 10 euro pp.
Kijk alvast op haar website (Shining Mama)  en download haar (gratis) boek over de groene smoothies (Engels). Er komt binnenkort meer informatie hierover via haar nieuwsbrief.

Voor de cursussen
krijgen onze moeders 20% korting. Heb je interesse?
Melden voor de cursussen en Shine Cafe, graag via haar website of bellen: 06-38576464

We zijn er trots op: er is een 2e druk boek "Ouderschap vanuit je hart" !!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten het boek te herdrukken. Goed om te weten: er zijn een 30-tal kleine aanvullingen in geschreven. De aanschafprijs blijft 22,50 euro. 
Tevens wordt het boek in het Duits vertaald.

Hypnobirthing: Een van onze moeders, Louise nodigt jullie uit voor het volgende:
ik heb recent een opleiding Hypnobirthing gevolgd, welke mij in de mogelijkheid stelt zelf cursussen te gaan aanbieden. De eerste gaat in het nieuwe jaar starten, en wel op 17 januari, in Yogastudio Solide Yoga in Wateringen. Hypnobirthing is een methode die handvaten biedt aan moeders en hun partners om zich voor te bereiden op een kalme, ontspannen bevalling. Door middel van ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen, visualisaties en affirmaties, maak je ruimte voor een positieve blik op het geboorteproces en kan op deze manier dit ook werkelijkheid worden! Bevallen hoeft geen lijden te zijn...! Het lijkt mij heel fijn om de moeders binnen de Haagse Borstvoedingsgroep hierop te mogen attenderen.
Voor meer informatie click hier.

Gratis Medela handkolf:
Vraag ernaar bij Lida!
De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent ook boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn een euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €22,50 (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek.
 Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ Den Haag. Telefoonnummer: 070 3520828.
Nieuwe brochures: (uitgedeeld op de groep in November)
- Baby in de buggy moet altijd mama zien: een baby die naar de moeder kijkt heeft een beter contact met haar en voelt zich veel veiliger; uit AD 18- 02-2013
- Moeder melk helpt tegen snot oogjes; 
- Afkolven tijdens de zwangerschap; 

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
Verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager). Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten).
In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, attributen, kolven te huur en te koop, zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen en borstvoedingscafe. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.
Wisten jullie dat er iedere vrijdag Borstvoedingcafé is in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova? Hier kun je terecht met je vragen en onzekerheden als er geen Haagse Borstvoedinggroep is of je kan Lida of Janneke telefonisch niet bereiken. Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken. Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.
In de picture in de maand November: een speciale brief  en uitnodiging:
Lieve mama's,
Wij willen jullie ontzettend bedanken voor de talloze nominaties voor de Mammae borstvoedingsaward 2014.
Dankzij jullie hebben wij GEWONNEN!!
Wij zijn super blij mee en we gaan het met zijn allen vieren op vrijdag 19/12/2014 tijdens het borstvoedingscafe. 
Jullie zijn van harte welkom!!
Meer informatie zal volgen op ons website en facebook pagina.
We gaan zeer binnenkort ons assortiment uitbreiden met leuke artikelen voor de  kleintjes dus houd onze website in de gaten in de komende weken of kom gezellig langs.
Graag tot ziens, Alexandra en Tal
Workshop borstvoeding en werken:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen. Doe mee aan de workshop “Borstvoeding en Werken”. Er zijn weer workshops op dinsdagavond 16-12 enz.
Baby’s zijn welkom.
Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is: Tasmanstraat 126, hoek Prins Hendrikstraat. (In de Prins Hendrikstraat vind je ook Tara verloskundigen). 
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 
070 - 3863265, email en website.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?

Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen voor meer informatie op tel: 070 3260268.

De ouder en kind speelgroep:

Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Buurtcentrum de Mallemok, Westduinweg 38 d, vlak bij de Westduinbrug. Kosten 2 euro.

Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Er is ook een mooie buiten speelplaats. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 
Kom gerust want vanwege bezuinigingen bestaat de kans dat men vindt dat er onvoldoende moeders de ochtend bezoeken; men zou kritische eisen kunnen stellen.

Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).

Speelgroep ouder en kind themaochtend:
Op donderdag 22 januari 2015 (let op: na de volgende bijeenkomst, dus deze info komt er ook in de volgende nieuwsbrief) is er weer een thema ochtend over, nogmaals: verlatingsangst en heimwee en ook over hechting. Hoelang is een kind afhankelijk van mama? Wanneer houdt verlatingsangst op? Wat kan je daar aan doen om dat te verzachten of hoe kun je dat omzeilen? Hoe compenseer je de gescheiden tijd? 
Omdat we er niet over uitgepraat raken, gaan we weer met dit onderwerp verder.


Kosten van deze ochtend zijn 2,50. Omdat Lida gezonde knabbel meebrengt is het 0,50 cent extra ten opzichte van thema-loos speel ochtenden.

Ook eigen onderwerpen kunnen besproken worden. Wil je deelnemen aan het gespreksgroepje dan kan dat. Wil je liever alleen met je kindje spelen, dan kun je ongestoord je gang gaan.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven, tel: 070 3520828
of
Janneke van Dijk, tel: 070 3451896.
Mocht je Lida of Janneke niet kunnen bereiken (bijvoorbeeld tijdens de vakantiemaanden) dan kun je contact opnemen met Vita Nova, het Haagse Borstvoedingscentrum (contact gegevens: 
070 - 3863265, email en website).
Mocht je belangstellenden voor de Haagse Borstvoedingsmail weten, en de mail willen doorsturen? Dan graag en alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens LidaAlexandra en 
Janneke