Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst woensdag 30 September 2020 (corona proof)


Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
(Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook ten allen tijde onder in de mail te vinden zijn).

Gedicht uit het boek "Tiet voor een rijmpje":
Medaille
Ik vind dat jij het zo goed doet
Jouw kind is nummer één
Je geeft het zó veel veiligheid
Soms voel je je alleen

De wereld is al hard genoeg
Maar jij maakt hem weer zacht
Dat jij je eigen paden kiest
Dat is jouw grote kracht

Jij moet een medaille krijgen
In plaats van tegenwicht
Want door de liefde die jij geeft
Geeft alles wat meer licht

Is er echt niemand om je heen
Geen partner aan je zij
Als jij een kus of koffie wilt
Dan kom je maar bij mij...

Door Marieke Vermunt.

Als je dit prachtige boek met borstvoeding gedichten wilt bestellen, schrijf aan Marieke op tietvooreenrijmpje@gmail.com.

- Feestelijke uitnodiging: bij Vita Nova:
Tijdens de Woelige Woon Week Zeelheldenkwartier Den Haag van 10 t/m 17 oktober 2020 organiseert Haags Borstvoedingsccentrum Vita Nova een prachtige Feestweek-Actieweek met het thema "Thuiswellness voor moeder én kind".
Lees meer op onze website. 


- Landelijke borstvoedingsweek In de week 28 september t/m 4 oktober 2020 wordt de landelijke borstvoedingweek georganiseerd. In het kader van dit, als je bij La Leche League NL hun boek Handboek Borstvoeding krijg je én hun tijdschrift Borstvoeding Vandaag én een LLL-bamboe buiten-de-deur-beker. Voor een duurzame beker thee of koffie onderweg! 
Geldt op alle bestellingen tot 4 oktober 2020 zolang de voorraad strekt.

Ga naar www.handboekborstvoeding.nl en bestel hét complete handboek voor ouders! 

- Engelstalige Fecebookgroep van La Leche League Nederland. Naast geschreven materiaal is er sinds begin april ook een Facebookgroep geopend door LLL Nederland. Er zijn LLL-Facebookgroepen in alle talen, maar net zoals de publicaties richt deze Engelstalige groep zich op in Nederland wonende moeders, die niet (voldoende) Nederlands spreken. Een fijne sfeer en veiligheid zijn vanzelfsprekend!
www.facebook.com/groups/LLLbreastfeedingsupportNetherlands


- Uitnodiging: Speelgroep whatsapp groep. zie verder op in deze mail.

- meer Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova nieuws: 
Biologische tepelzalf en borstvoedingsolie voor borstmassage bij stuwing, verstoppingen, maar ook bij het stimuleren van borstvoeding bij weinig melk.
Wil je meer informatie over Vita Nova, zie verderop in deze nieuwsbrief. 

- Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je 25% korting krijgen bij de Roode Roos. Gratis telefoon nummer 0800-7663376.
Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen.
Lida's jarenlange ervaring is dat moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven tekorten in hun lichaam krijgen. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen.
Ook in de zwangerschap zijn extra vitamines belangrijk.
Indien gewenst neem contact op met Lida. 070-3520828, bijvoorbeeld over welke vitamines en hoeveel je nodig hebt.
Klik hier voor meer informatie over de producten van de Roode Roos.
Facebook: Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven? 

In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerstvolgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en Ouder-kind speelgroep (scroll naar beneden). Tevens aanverwante activiteiten.
 • Informatie over de Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.

Woensdag 30 september 2020 tussen 9:30 en 12:00 uur  wordt er weer een borstvoeding bijeenkomst gehouden.


De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart' 
(tevens in het Engels en Duits vertaald).
Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.

Adres: De bijeenkomst wordt deze keer gehouden in Wijkcentrum Mariahoeve, Ivoorhorst 155 Corona proof (vraag bij de receptie voor de rode kamer).
Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.

De onderwerpen van de groep gaan in het algemeen over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 

 
De onderwerpen van deze maand zijn:
 • Wat doet oxytocine in de moeder? En wat doet syntetische oxytocine (ne de bevalling)? Hoelang kun je daar last van hebben en wat zijn de symptomen?
 • Als de baby huilt of niet wil slapen, heb je dan te weining melk? Wat is clustervoeden? En wat de coliek houding?
 • Het aaiende handje aan de andere tepel
 • Wat doet borstmassage bij te weinig melk? Alexandra heeft nu in de winkel bij Vita Nova een nieuwe, biologische kwaliteit borstmassage olie, ze neemt een flesje mee zodat je het kunt proberen.

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven
2.3 Hoe reageert de moeder zelf op borstvoeding? Oxytocine
Als je jouw lichaam leert kennen, zul je voelen dat de toeschiet  -reflex, het stromen van de melk, je een totaal ontspannen gevoel kan geven waardoor je gemakkelijk in slaap valt. Dit wordt veroorzaakt door een prettig hormoon: oxytocine. Als je je heel gespannen voelt en nerveus bent, kun je je baby heel vaak aanleggen zodat het hormoon je rustig maakt. Met een baby aan de borst heb je echt minder kans overspannen te raken dan zonder! Desondanks hoor ik toch moeders soms zeggen dat ze zo moe worden van borstvoeding. Voor die moeders zijn er de volgende tips: 
- Probeer het hormoon oxytocine uit te buiten door tijdens de borstvoeding je ogen te sluiten. Oxytocine kan je loom maken, wat je niet moet verwarren met moeheid. 
-  Doe regelmatig een dutje met je kind aan de borst. 
- Gebruik geen suiker omdat suiker als doping werkt: je voelt je even fit en daarna ben je tweemaal zo moe. 
- Telkens als je honger hebt, neem je een paar boterhammen met iets lekkers, of je neemt wat roggebrood, rijstwafels, worteltjes, komkommer, fruit, rozijnenbrood, popcorn met zout, gebakken aardappelen, havermout, soep met rijst. 
- Neem vitaminen voor zwangerschap en borstvoeding. Ik heb vaak gehoord dat een moeder zei: mijn pot met vitamine is op en nu voel ik me weer zo moe. (Zie de lijst in hoofdstuk 15 van extra vitaminen en mineralen.) 
Op den duur kostten de nachtvoedingen mij slechts één minuut. Ik trok het kindje naar me toe en legde het aan en viel in slaap door de oxytocine. 
De ontspanning door oxytocine is af te kijken van de dierenwereld. 
Als een moederdier haar jong voedt, wordt ze heel rustig. 
Als het hormoon is uitgewerkt, loopt ze weg van het jong. 
Toeschieten van de melk en lekken van de borst 
Door de toeschietreflex knijpen de melkgangen samen om zo de melk naar voren te sturen. Tevens wordt dan het vet, dat altijd aanwezig is in de wanden van de melkgang, in de melk gemengd. 
Het hormoon dat hiervoor zorgt heet oxytocine en ik heb al eerder uitgelegd dat het ook het hormoon is van het rustig worden van de moeder. Tevens stimuleert dit hormoon het vertrouwen van de moeder; iets wat ze nu goed kan gebruiken. Oxytocine wordt aangemaakt in de hypofyse. Het duurt altijd even voordat het hormoon in de borsten is. Als de baby zuigt, gaat een signaal naar de hersenen en dit signaal gaat door naar de hypofyse. Dan komt het hormoon in het bloed waardoor het naar de borsten stroomt. Als de moeder een diepe buikzucht doet en water drinkt, stroomt alles gemakkelijker door. 
Als een moeder een broek met een heel strakke tailleband aan heeft, kan dat de bloedstroom blokkeren waardoor het hormoon niet vrij kan stromen. Bij zo’n situatie schiet de melk niet prettig toe. 
Ook als een moeder erg gespannen is, kan zij haar ademhaling zo blokkeren dat de melk niet prettig toeschiet. In al dit soort situaties werkt de diepe buikzucht om alles beter te doen stromen. Bovendien kan de natuur een handje helpen in de vorm van brandnetelthee met wat blaadjes pepermunt erin of wat mint erin. Iedere borstvoedingsthee bevat warme kruiden waar de melk gemakkelijker van toeschiet. 
Elke moeder krijgt de toeschietreflex zo gauw haar baby uit haar buik komt. Ze moet het echter wel blijven stimuleren, anders denkt het lichaam: ik hoef niet meer. En hoe vaker de baby drinkt, hoe meer toeschietreflex er is. De melk kan tijdens een borstvoeding een paar maal toeschieten. Tot zelfs wel acht keer per voeding. 
Moeders met een strakke huid kunnen een te harde toeschiet reflex hebben. De melk wordt dan (te) hard naar buiten geduwd. Mijn advies is om dan vóór de voeding eerst wat melk af te kolven zodat de druk iets verminderd wordt. 
Je kunt ook voeden ‘tegen de zwaartekracht in’, dat wil zeggen: in liggende positie, baby op je buik. De melk zal dan iets minder spuiten of je voedt de baby rechtop zoals eerder beschreven. 
In het begin is het normaal dat je elke twee uur de toeschiet reflex voelt of dat je begint te lekken: een seintje van de natuur om de baby misschien elke twee uur aan te leggen. Het is gebleken dat je door vaak te voeden minder spontaan lekt. Sommige vrouwen lekken geen melk. Dat komt door de bouw van hun borst. Het is niet iets om bezorgd over te zijn.
Je kunt met één vlakke hand of twee vlakke handen de tepels naar achteren drukken om het lekken te stoppen. Soms gebruik je liever je duim of je elleboog. Als je dit één minuut doet, is het lekken gestopt. Vaak zie je dus moeders hun kind voeden aan de ene borst en de tepel plat drukken aan de andere borst. Dit kan gewoon over je kleren heen. 
In een boek over Afrika las ik dat een moeder zat te voeden toen ze plotseling uit de bus moest stappen. Ze haalde haar kindje van de borst en drukte met een draaiende beweging haar melk spuitende tepel naar achteren waardoor de melk stopte. 
Je kunt dit ook oplossen door zoogkompressen van papier, katoen of wol te dragen. Zelf kon ik volstaan met geen bh dragen maar wel een T-shirt waar dan die druppeltjes melk inliepen. ’s Avonds ging dat T-shirt in de was. Er bestaan ook zoogkompressen van siliconen. Deze kompressen laten geen frisse lucht door maar een voordeel is dat ze ’s nachts minder lekkage geven. De binnenkant bevat een plak-rand waarvan de plak echter langzaam minder werkt. Ze zijn geschikt als je minder gevoelige tepels hebt. In de eerste week tijdens de stuwing is het niet raadzaam ze te gebruiken. 
Om ’s nachts het lekken op te vangen, kun je ook een zachte doek leggen van oksel tot oksel. Zo voorkom je dat je maandenlang ’s nachts met een bh aan slaapt en is er voor iedereen een oplossing. 
(11.2) Het aaiende handje aan de andere tepel
De grotere baby gaat de moeder aaien tijdens de borstvoeding. Dat is heel liefdevol. Daarna gaat de baby op zoek naar de andere tepel. Dit doen alle baby’s ter wereld. Zij gaan aan de tepel aaien om de toeschietreflex te stimuleren die na enkele maanden wat minder wordt. Toch is het voor de moeder niet altijd prettig, want je voelt soms de nageltjes in de tepel. Ook ’s nachts is slapen met het handje aan moeders tepel niet prettig. Mijn zoon nam de knoop van mijn pyjama. Soms is een zacht popje in het handje een goede oplossing.
Van een andere moeder hoorde ik dat zij als het kindje de andere tepel pakte, het handje meteen zachtjes wegtrok en dan zei dat het niet zo fijn was of dat het kriebelde. Dan legde ze het handje naast de borst of waar het wel mocht, bijvoorbeeld op haar buik. Dat ging altijd probleemloos.

Lees verder:
3.1 Een huilende baby, bezorgde ouders

10.1 De toeschiet reflex 
11.1 Omgaan met lang voeden

In 2020 hebben we voorlopig de volgende data geprikt, onder voorbehoud.
- woensdag 28 October 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 25 november 2020, Prins Hendrikstraat 178
- woensdag 16 december 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
Informatie over de data voor 2021 komt binnenkort.

Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro, op verzoek.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.

Mededelingen:

De ouder en kind speelgroep:
Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 


Nu na de zomer vakantie zijn we weer welkom in het Couvee Huis, adres: Frankenslag 139
Van 10:00 tot 12:00 uur.
Je kunt gewoon spontaan binnenkomen.

We gaan samen kijken ten opzichte van Corona regels of we de groep ook af en toe buiten houden of niet.


Meestal zijn er enkele moeders met kindjes. We zingen ook kinderliedjes, daar worden de kindjes blij van.

De groep kost 2 euro, thee is 40ct.


- Uitnodiging: Speelgroep whatsapp groep. Wil je op de hoogte blijven van de speelgroep activiteiten anders dan via onze website en nieuwsbrief, dan is er de whasapp groep handig.
Als je mee wilt doen kun je je bij Lisette aanmelden voor de whatsapp groep, telefoon 0617914378.
Sinds kort door ons ontdekt, Baby Exchangerie: duurzaam en goed voor de circulaire economie, bij Baby Exchangerie kun je je babyuitzet leasen in plaats van dat je het koopt en dan weer verkopen moet.
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a.
Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442.
3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook hun website.
Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 

Twee draagdoek filmpjes en een over het liggend borstvoeding geven op onze YouTube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen.
Het gaat over het dragen van een baby van twee weken in de eerste video, in de tweede video over dragen van een baby van 5 maanden en ouder en de derde is over, zoals gemeld, liggend borstvoeding geven.

We zijn er trots op: per 1 november 2018 een 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!! Nu met trefwoorden register!
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven.
De aanschafprijs is, in verband met BTW verhoging, 23,00 euro. 
Tevens is het boek in het Duits en in het Engels vertaald. De tekst is al klaar in beide vertalingen. Als je er nu al interesse in hebt (voor dat het uitgegeven wordt), neem dan contact op met Lida, 070-35 20 828 of h.c.vanruijven@gmail.com. Print kosten: 18 euro.
De titels zullen zijn: "Elternsein aus ganzem Herzen" (Duits) en "Parenting that flows from the heart" (Engels).
Wens 1 van Lida:
 Ik wil graag mijn boek in het Engels en Duits uitgeven. Is er iemand bekend met deze wereld, kun je uitgevers Duits en/of Engels noemen waar mijn boek past? Laat het mij weten 070-3520828
Wens 2 van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken (verloskundige, kraamzorg, zwangerschapsgym, consultatiebureaus, kleuterschool, enz.) in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!

Uitgedeelde brochures op de vorige borstvoedingsgroep.
Bij Lida kun je ze altijd achteraf nog krijgen als je er interesse in hebt.
- Zonder borstvoeding, meer diabetes
- Meer borstkanker in Nederland dan in Afrika
- Eten voorkauwen: neem de speen van je kind gerust in je mond
- Babies die vis eten hebben minder kans op allergie

- Geef uw baby borstvoeding: in verband met kanker preventie bij de moeder
- Doe het zelf: kruidenolie met kruiden met kosmetische kwaliteit
- Paardenbloem: natuur belegd met goud
- Verblijf in baarmoeder: mede bepalend voor het verdere leven

Borstvoeding geven zou de kans op hartaanval en beroerte bij de moeder verkleinen
- Moedermelk slaat brug: antistoffen tegen corona (moedermelk kan toegedient worden in de vorm van een ijskloontje)
- De zwarte bes bevat zeer veel vitamines
- Omega 3 en gezonde borsten

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
Feestelijke uitnodiging: bij Vita Nova!
Tijdens de Woelige Woon Week Zeelheldenkwartier Den Haag van 10 t/m 17 oktober 2020 organiseert Haags Borstvoedingsccentrum Vita Nova een prachtige Feestweek-Actieweek met het thema "Thuiswellness voor moeder én kind".
De thema's per dag zullen zijn: 
Het Draagfeest, introductie tot dragen; een Foto-shoot’ dag;; ‘Babymassage; Thuiswellness, massage voor jonge moeders; ‘Jong gehecht is oud gedaan, over gezonde hechting en als laatste een optreden door Guido Schaake, gitarist en singer-song writer.
Lees alles wat je wilt weten op deze pagina. 

AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk?
Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145. (contact 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).
In Nederland en België gaan steeds meer borstvoedingswinkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum!
Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (een grotere donatie mag natuurlijk ook).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova of bij Lida.


Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova is open voor aanschaf van kolven en draagdoeken.
Je kunt er ook alle cursussen die ze aanbieden een-op-een volgen.

Het centrum kan service verlenen zoals: kraamzorg, borstvoedingsadvies, consulten en verkoop/verhuur van borstvoeding artikelen en kleding voor baby en moeder.
Ook verhuurt en verkoopt Vita Nova draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, wollen en wol-zijden babykleertjes en mutsjes, attributen, kolven te huur.
(De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend).
Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.


Nieuw: Wisten jullie dat het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova samen met Studio Puur borstvoedingolie (om te masseren bij stuwing, harde plekken, maar ook als je borstvoeding langzaam op gang komt, of gewoon je borst te masseren omdat dit aangenaam en ontspannend is) en tepelzalf (voor gevoelige/pijnlijke tepels) ontwikkelt heeft? Alles van biologische kwaliteit.
Nu te koop. Nieuwsgierig?
Ga even langs.


KolvenAls je een huur- of koopkolf bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova huurt/koopt, en je bent goed verzekerd, krijg je een gedeelte van de kosten van je zorgverzekering terug.
Kijk even in je polis.
Tevens is Vita Nova goedkoper met huurkolven dan andere plekken.
Kosten:
Huurkolven alle merken:
- €13,25 per week
- of €2,00 per dag
Een kolfset moét gekocht worden (kan niet gehuurd) en de prijzen zijn als volgt::
Ardo                                               €39,95
Medela                                          €37,95
Ameda                                           €39,95
Horigen                                          €67,00
Kolfsets zijn dubbel (voor twee borsten tegelijk) maar ook zeker enkel te verkrijgen.

Cadeaubonnen voor elk gewenst bedrag. Dit steunt de winkel om de hoge huur te kunnen blijven betalen. Wil je ons helpen en nú een cadeaubon kopen? Dit kan van pas komen bij bijvoorbeeld verjaardagen en kraamvisites of zomaar als verrassing.
Bezoek de winkel of email/bel Alexandra (070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl) voor online mogelijkheden.

Programma: Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag t/m zaterdag (woensdag gesloten). Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel/email voor de zekerheid naar de winkel (070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).

In the picture:
 • Na je zwangerschapsverlof weer aan het werk. Borstvoeding en werken combineren maar hoe??? Volg een Workshop "Borstvoeding en werken" zodat je precies weet wat je rechten zijn en hoe het praktisch uitvoerbaar is. informeer je op de website.
 • Ken je de Haaka kolf (voor de lekkende borst) al? Je kunt deze kolf vacuüm op de lekkende borst zetten, als je aan de andere kant voedt. Het kolfje is gemaakt van zachte siliconen. Deze kun je bij Vita Nova kopen. Het helpt jou om op een heel laagdrempelige manier een voorraadje moedermelk aan te leggen voor het oefenen met de fles. 
 • Wollen en wol-zijden babykleertjes, merk Engel.
 • Nieuw: leuke borstvoeding kleding;
 • Rekbare beha's voor in de zwangerschap, als de borsten groeien  en voor de eerste tijd na de geboorte, als de borsten wennen aan borstvoeding aanmaken en geven; We zijn hier voor jullie om persoonlijk advies te geven en je kunt ze passen; Merk Carry-Well en Sugar-Candy;
 • Wollen draagjassen van prachtige kwaliteit en wollen covers.
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven, prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee..
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..? 
Er is nu een mogelijkheid om een privé workshop aan te vragen. (neem contact op: 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).
Onderwerpen workshops:
“Borstvoeding en Werken”
“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draagland” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles er tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 

Bij alle cursussen en activiteiten is Engels geen probleem! Baby’s zijn welkom.

Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).
Wist jij dat we een aparte en interessante website special voor Lida's boek hebben? Neem een kijkje op: http://www.ouderschapvanuitjehart.com
Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
- Nieuw Interessante artikel over borstvoeding versus virussen bij kinderen
- Nieuw Tips over het voorkomen van virussen (onder andere, Corona)

- Borst-lymfemassage: doe het zo zacht als een herfstblaadje
Hunkering naar bepaald voedsel;
- Goede bronnen van foliumzuur;
Wat kun je op de groep verwachten;
- Een ontroerend verhaal over donor melk;
- In verwachting en een peuter aan de borst;
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden;
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen;
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C.

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn 1 euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €23,- euro (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek. Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ, Den Haag.
Telefoonnummer: 070 3520828.
LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.
Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op onze website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in het Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek van de lijst wilt, laat het aan Lida weten.

Nieuw in de bibliotheek: 
Geboorte begeleiders aan het woord: 21 professionals delen hun kennis en inzichten rond zwangerschap, bevallen en de kraamperiode; door Sabine van Onselen;
Empower jezelf met Venuskracht: de dertien lichaamshoudingen uit de Venuskunst, door Annine ven de Meer;
Natuurlijk bevallen, ontdek je eigen kracht voor jouw bevalling; door Rieneke de Kroon

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vermeldt:
- Het hoe en waarom over groene smoothies (tip: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterende voor je - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt). Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels).
- Ook kun je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld raw vegan chocola, snacks, groene smoothies, taart of essentiële oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, gluten vrij, lactose vrij, soja vrij, bio en yummy. 
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 06-38576464
Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: www.ShiningMama.com

Cursus "Natuurlijk Bevallen": massage, acupressuur en essentiële oliën tijdens de bevalling, door onze moeders Aurora van den Berg en Charlotte Simons (arts), kijk hier voor meer informatie over waar en wanneer. 
Borstvoeding en kinder zindelijkheidscommunicatie door een van onze moeders Kate Arnolds: een liefdevolle en praktische manier om je baby beter te leren kennen en jouw borstvoeding zelfzekerheid te verhogen. "What goes in must come out..". Wist je dat vaak onrust tijdens of na borstvoeding kan komen van het gevoel van baby's volle blaas of de nood om te poepen? Leer hoe dit eenvoudig kunt checken voor dat je je grotere zorgen gaat maken over je borstvoedingsrelatie.
Ook een praktisch alternatief voor eindeloos luierverschoningen met het kindje dat vaak poept of het ophoudt voor een enorme "poonami"!
Voor degenen die geïnteresseerd zijn, mijn lokale BZC (baby zindelijkheid communicatie) Facebook groep voor omgeving Den Haag: Go Diaper Free The Hague.

Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheid van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.

GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 
Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem
Alvast bedankt. 

Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben. Click hier voor meer informatie over wat en waar.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828
email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op, in je email:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen (over borstvoeding en babydragen, allergieën, voeding enz.) aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida:
Anthonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of, voor vragen gerelateerd aan borstvoeding en kraamzorg:
Alexandra Knijnenburg (lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp