Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst 2 Oktober 2019

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 

AANDACHT GEVRAAGD: Leuk om te weten en iedereen is welkom!
Evenementen:

- Zondag 6 oktober 2019. De festiviteit 60 jarig bestaan van het Couvée Huis voor het optreden van onze Guido gaat niet door. 
Wat er wel is op die dag: stoelmassage voor een ieder bij Vita Nove, Haags Borstvoeding Centrum, tegen een kleine vergoeding.
Er is die dag een winkeliersfeest op de Pins Hendrikstraat. Je kunt de massage stoel vinden op nummer 145.


 Zaterdag 12 oktober 2019 beurs voor jonge ouders, "Jij Dichtbij Beurs". Adres: Broodfabriek, Volmerlaan 12, Rijswijk (ZH). Tijd: van 10:00 tot 17:00. Een leuke video hierover, met onze lieve Alexandra, bekijk het hier. Lida houdt, samen met Joriene de Vos ook daar een lezing over "Jong Gehecht is Oud Gedaan". Meer informatie over de beurs, hierDe toegang is € 9,50 per persoon. Kom je met 4 personen of meer? Dan mag de 4de persoon gratis naar binnen! Kinderen mogen gratis naar binnen. 

-
 Dinsdag 15 oktober 2019, om 19:00 uur, in het Filmhuis Den Haag, uniek: film over een thuisbevallling waarbij de verloskundige slechts toekijkt. "These are my hours" is een prachtige film die de angsten over thuisbevallen weg kan halen, De film wordt op ons verzoek herhaald (eerder was hij op 8 maart vertoond). Voor alle (toekomstige) ouders, ook interessant voor gynaecologen, verloskundigen, docenten voor zwangerschap yoga en gym, doula's, kraambegeleidegrs, enz. De maakster van de film, Lievnath Faber, geeft voor aanvang van de film uitleg over haar proces om deze film te maken. Ze is doula en afgestudeerd filmwetenschapper, gespecialiseerd in film opnames waarbij geboortes plaatsvinden of geacteerd worden.
Kaartjes te koop hier. Zeg het voort, het is zo de moeite waard!  De film duurt 80 minuten.


- Uitnodiging voor de muziek ochtend op de Speelgroep, wegens groot success herhaald:
Donderdag 31 oktober van 10:00 tot 12:00, Frankenslag 139, het Couvée Huis, op de begane grond, groene kamer, eerste verdieping. Het is een ochtend met live muziek en dansen. Guitarist Guido Schaake komt weer spelen. Hij zingt ook enkele zelf geschreven nummers, geïnspireerd door zijn vader rol. Ouders en grootouders/oppas met kinderen t/m 5 jaar, jullie zijn welkom.


Andere nieuws:

- Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je 25% korting krijgen bij de Roode Roos. Gratis telefoon nummer 0800-7663376. Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen.
Indien gewenst neem contact op met Lida. 0703520828, bijvoorbeeld over welke vitamines en hoeveel je nodig hebt.
Lida's jarenlange ervaring is dat moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven tekorten in hun lichaam krijgen. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen. Ook in de zwangerschap zijn extra vitamines belangrijk.
Klik hier voor meer informatie over hun producten.


- Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova heeft werkkapitaal nodig voor aanschaf van kolven en draagdoeken. 
Je kunt het centrum helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (het mag natuurlijk een grote donatie zijn).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. 
Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova of op de bijeenkomsten bij Lida.

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.

Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven?
In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en Ouder-kind speelgroep (scroll naar beneden). Tevens aanverwante activiteiten.

Woensdag 2 Oktober 2019 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoeding bijeenkomst gehouden.


De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'.
Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.


Adres: De bijeenkomst wordt deze keer gehouden in Nigtevechtsestraat 15.
Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.

Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, een vriendin of je moeder, of je kraamverzorgster. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

We vinden het fijn als de zwangeren van nu ook na de bevalling terug komen met hun baby om hun nieuwe ervaringen te delen met de nieuwe zwangeren en andere moeders.

De onderwerpen van de groep gaan over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 
De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
 • Geduld bij de moeder is heel belangrijk. Dit wordt veroorzaakt door de hormoon oxytocine, ook het hormoon van hechting. Dit hormoon hoort bij borstvoeding. Wat doet het nog meer? Wat doet chemische oxytocine (wat je bij een bevalling soms krijgt)?
 • Kinderen kunnen zichzelf niet kalmeren, hoe merk je dat? Hoe ga je er mee om?
 • Ijzer in moedermelk. Krijgt een kindje gauw ijzer tekort als het veel moeder melk drinkt? (Lactoferrine)
 • Op de bijeenkomsten zijn de ervaren kern-moeders onmisbaar. We willen jullie van harte uitnodigen, om jonge moeders te steunen en je eigen verhaal te vertellen. We zouden het fijn vinden om elke maand enkele ervaren moeders te verwelkomen. Zegt het voort!

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven, 3de druk
Hoe reageert de moeder zelf op borstvoeding?​ (hoofdstuk 2.3)
Als je jouw lichaam leert kennen, zul je voelen dat de toeschiet  -reflex, het stromen van de melk, je een totaal ontspannen gevoel kan geven waardoor je gemakkelijk in slaap valt. Dit wordt veroorzaakt door een prettig hormoon: oxytocine. Als je je heel gespannen voelt en nerveus bent, kun je je baby heel vaak aanleggen zodat het hormoon je rustig maakt. Met een baby aan de borst heb je echt minder kans overspannen te raken dan zonder! Desondanks hoor ik toch moeders soms zeggen dat ze zo moe worden van borstvoeding. Voor die moeders zijn er de volgende tips: 
-  Probeer het hormoon oxytocine uit te buiten door tijdens de borstvoeding je ogen te sluiten. Oxytocine kan je loom maken, wat je niet moet verwarren met moeheid. 
- Doe regelmatig een dutje met je kind aan de borst. 
- Gebruik geen suiker omdat suiker als doping werkt: je voelt je even fit en daarna ben je tweemaal zo moe. 
- Telkens als je honger hebt, neem je een paar boterhammen met iets lekkers, of je neemt wat roggebrood, rijstwafels, worteltjes, komkommer, fruit, rozijnenbrood, popcorn met zout, gebakken aardappelen, havermout, soep met rijst. 
- Neem vitaminen voor zwangerschap en borstvoeding. Ik heb vaak gehoord dat een moeder zei: mijn pot met vitamine is op en nu voel ik me weer zo moe. (Zie de lijst in hoofdstuk 15 van extra vitaminen en mineralen.) 
Op den duur kostten de nachtvoedingen mij slechts één minuut. Ik trok het kindje naar me toe en legde het aan en viel in slaap door de oxytocine. 
De ontspanning door oxytocine is af te kijken van de dierenwereld. 
Als een moederdier haar jong voedt, wordt ze heel rustig. 
Als het hormoon is uitgewerkt, loopt ze weg van het jong.

Huilen en inbakeren – de eenzame oplossing (hoofdstuk 3.1)
Ouders zoeken vaak hulp als hun baby erg veel huilt. Deze ouders wordt dan regelmatig geadviseerd om hun baby strak in te wikkelen in een doek, het zogeheten inbakeren. De gedachte hierachter is dat men denkt dat de baby zichzelf wakker houdt met zijn zwaaiende armen en dat de baby door hem strak in te wikkelen langer zal gaan slapen. 
Ouders en hun omgeving gaan er vaak ten onrechte vanuit dat een kind zich gedraagt in een vast patroon van eten, slapen, eten, slapen. Als dit echter niet zo blijkt te zijn, wordt er gedacht dat er iets mis is met het kind. Maar daar is meestal geen sprake van. Het kind is natuurlijk ook veel wakker tussen de voedingen door, het huilt en zwaait met de armen om contact te zoeken: ‘Is daar iemand voor mij? Als ik alleen ben ga ik roepen, anders vergeten ze mij.’ 
Een fabrikant van inbakerdoeken heeft op zijn internetsite naar mijn mening heel onjuiste informatie gezet. De fabrikant heeft het erover dat ouders vaak een heel ‘vermaak-programma’ toepassen om hun kind in slaap te laten vallen. Hij biedt als alternatief een inbakerdoek aan om dit ‘vermaak-programma’ te vermijden. De inbakerdoek moet ervoor zorgen dat het kind uit zichzelf in slaap gaat vallen. 
Maar baby’s kunnen zichzelf niet kalm maken. Daar hebben ze een volwassene bij nodig. Over dit onderwerp heeft Marianne Riksen-Walraven, hoogleraar ontwikkelingspsychologie, onderzoek gedaan. Dit onderzoek wordt verderop in dit boek aangehaald. 
Als je de situatie met zoogdieren vergelijkt, zie je dat een huilend jong roofdieren kan aantrekken. 
Onze baby’s worden geboren met een oerangst: ik hoor niet alleen te zijn, anders is het gevaarlijk. 
Inbakeren gaat uit van de behoefte van de ouders maar niet van het kind. Het is een eenzame oplossing. Inbakeren kalmeert de moeder. 
Het geeft verwijdering tussen moeder en kind: het maakt de moeder meer afstandelijk en minder gevoelig voor de signalen en behoeften van haar kind. De hechting wordt minder. Daarnaast heeft inbakeren ook fysieke bezwaren. Het kan het lichaampje in een onnatuurlijke houding strekken. Dit kan gevaarlijk zijn voor de heupen die juist in kleermakerszit horen te zijn, de meest gezonde houding.
Draagdoek of kinderwagen hoofdstuk 5.2 
[...]

Marianne Riksen Walraven, hoogleraar ontwikkelingspsychologie in Nederland, schrijft het volgende over haar ervaringen in Bali: ‘Op Bali wordt een baby gezien als een gift van God. Tijdens de eerste 210 dagen na de geboorte is een kind daar meer goddelijk dan menselijk van aard en moet daarom met respect behandeld worden. Anders zou het zich wel eens kunnen bedenken en naar de godenwereld terugkeren. Daarom worden baby’s altijd gedragen; een god zet je immers niet zomaar op de grond en je laat hem zeker niet huilen. Als een moeder even haar handen vrij wil hebben, is er altijd wel iemand te vinden die haar kind wil vasthouden en ronddragen. Er zijn meer culturen waar baby’s met groot respect behandeld worden en waar zij beschouwd worden als competente wezens met een eigen persoonlijkheid. In het Westen zijn baby’s heel lang enorm onderschat.’
De biologische beschikbaarheid van vitamines en mineralen hoofdstuk 11.1
IJzer is een goed voorbeeld van de biologische beschikbaarheid. Het gehalte is weliswaar lager in moedermelk dan in koemelk, maar uit moedermelk wordt ongeveer 70 procent in het lichaam opgenomen (vergeleken met 10 procent uit koemelk), zodat een kind dat borstvoeding krijgt toch een hoger gehalte ijzer opneemt dan een kind dat geen borstvoeding krijgt.
Lees verder
- Oxytocine: hoofdstuk 2.3, hoofdtuk 6.2, hoofdstuk 10.1 (Moet de moeder de baby laten doorslapen? en De toeschietreflex), hoofdstuk 11.2 Moederschap met borstvoeding gaat gemakkelijker en hoofdstuk 11.1 Het kindje van 18 maanden en ouder;

- Ijzer in moedermelk/lactoferrine hoofdstuk 11.1
- Komt je kindje ijzer tekort als hij niet eet? 
hoofdstuk 14.1

Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten:
- woensdag 6 november 2019: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 11 december 2019: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je er voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

De ouder en kind speelgroep:
We hebben er zin in, we zijn weer gestart.
Tijdens de herfst vakantie (24 oktober) is er wel speelgroep.
Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Couvée Huis, Frankenslag 139, in de gele kamer, op de eerste etage.
Er is een lift en een tuintje op de begane grond. 
Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 

We zingen ook kinderliedjes, daar worden de kindjes blij van.
Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).

Meestal zijn er enkele moeders met kindjes. En heel af en toe is de groep spontaan heel groot. We kunnen dan meestal uitwijken naar de grote groene kamer.

We zullen in 2019-2020 nog enkele thema ochtenden organiseren.
De onderwerpen zullen zijn:

- donderdag 31 oktober 2019 - Muziek, kinderliedjes, dansjes, met muziekinstrumentjes, Door Guido Schaake, gitarist en componist; let op: in de grote groene kamer
Nog in te plannen, o.a.:
- Ademhaling om spanning weg te werken en drukpunten om dit te bereiken - door therapeute Brenda McArthur;
- Etherische oliën voor kindjes, waar kun je ze voor gebruiken? door Ioana.Voiculescu;
Jong gehecht is oud gedaan, door Joriene de Vos, psychologe.

De groep kost 2 euro.
Koffie kost er € 0,60, thee kost er € 0,40. 

Ook is het bij de speelgroep belangrijk om ervaren moeders erbij te hebben met iets oudere kindjes.
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a.
Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442. 3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook 
website. Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 

Twee draagdoek filmpjes en een video over het liggend borstvoeding geven op onze YouTube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen.
Het gaat in een video over het dragen van een baby van twee weken en in de tweede video over dragen van een baby van 5 maanden en ouder.
Tevens de derde is over, zoals gemeld, liggend borstvoeding geven.

We zijn er trots op: per 1 november 2018 een 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!! Nu met trefwoorden register!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten weer het boek te herdrukken.
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven.
De aanschafprijs wordt, in verband met BTW verhoging, 23,00 euro. 
Tevens is het boek in het Duits en in het Engels vertaald. De tekst is al klaar in beide vertalingen. Als je er nu al interesse in hebt (voor dat het uitgegeven wordt), neem dan contact op met Lida, 070-35 20 828 of h.c.vanruijven@gmail.com. Print kosten 15 euro.
De titels zullen zijn: "Eltern sein aus ganzem Herzen" (Duits) en "Parenting that flows from the heart" (Engels).
Wens 1 van Lida:
 Ik wil graag mijn boek in het Engels en Duits uitgeven. Is er iemand bekend met deze wereld, kun je uitgevers Duits en/of Engels noemen waar mijn boek past? Laat het mij weten 070-3520828

Wens 2 van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken (verloskundige, kraamzorg, zwangerschapsgym, consultatiebureaus, kleuterschool, enz.) in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!

In september hebben we op de groep de volgende brochures uitgedeeld:
- Hooggevoeligheid: tegen kracht in een jachtige wereld;
- Borstvoeding maakt een kind slimmer
- Borstvoeding en borstkanker
- Zwanger? beter geen paracetamol

- Hoogsensitiviteit: samenleving vaart er wel bij 
- Your boobs start to eat themselves after breastfeeding is over
- Wat er ook speelt in een land.. laat het vooral de kinderen zijn!
- Laat kinderen spelen!
- Gedragsproblemen en stemming stoornissen sterkt verbeterd door homeopathie 
- Boosheid verdwijnt door aangepaste voeding
- Wat ervaren nieuwe tijds kinderen
- Stralingsstress - doe er iets tegen!
- Alles over omega vet zuren

- Hoe fris is je wasmiddel?
- Hyperactiviteit en voeding
- Syndroom van Down: spirituele boodschap uit "een cirkel doorbroken"

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk?
Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145.
In Nederland en België gaan steeds meer borstvoedingswinkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum! Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (een grotere donatie mag natuurlijk ook).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Vita Nova verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).

Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten). Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel voor de zekerheid naar de winkel.

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, attributen, kolven te huur (
De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend). Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.

Maandag ochtend is er het Draagcafé in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Bij het draagcafé is er steeds een draagconsulente aanwezig.
Vrijdag ochtend is er het 
Borstvoedingscafé.
Als er geen Haagse Borstvoedingsgroep is of je Lida telefonisch niet kan bereiken, kun je op het borstvoedingscafe bij Vita Nova terecht met je vragen en onzekerheden.
Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken.
Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
 wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.

In the picture:
 • Nieuwe Haaka kolf voor de lekkende borst. Je kunt deze kolf vacuüm op de lekkere borst zetten, als je aan de andere kant voedt. Het kolfje is gemaakt van zachte siliconen. Deze kun je bij kopen.
 • Nieuw: wollen baby kleertjes, merk Engel.
 • Nieuw: leuke borstvoeding kleding;
 • Rekbare beha's voor in de zwangerschap, als de borsten groeien  en voor de eerste tijd na de geboorte, als de borsten wennen aan borstvoeding aanmaken en geven; We zijn hier voor jullie om persoonlijk advies te geven en je kunt ze passen; Merk Carry-Well en Sugar-Candy;
 • Wollen draagjassen van prachtige kwaliteit en wollen covers.
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven, prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee..
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..?
Doe dan mee aan de workshops:
“Borstvoeding en Werken”

Verder worden de volgende workshops aangeboden:
“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draagland” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles er tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 

Bij alle cursussen en activiteiten is Engels geen probleem!
Meld je aan: voor data en meer informatie kijk op Vita Nova's agenda pagina.
Baby’s zijn welkom.
Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast 
Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).

Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
- Borst-lymfemassage: doe het zo zacht als een herfstblaadje
Hunkering naar bepaald voedsel;
- Goede bronnen van foliumzuur;
Wat kun je op de groep verwachten;
- Een ontroerend verhaal over donor melk;
- In verwachting en een peuter aan de borst;
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden;
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen;
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C.

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
Nieuw in het bibliotheek: 
De Haagse Borstvoedingsgroep leent boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn 1 euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €23,- euro (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek.
 Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ, Den Haag.
Telefoonnummer: 070 3520828.
LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.

Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op ons website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in het Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek van de lijst wilt, laat het aan Lida weten.

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vermeldt:
- Het hoe en waarom over groene smoothies (tip: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterende voor je - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt). Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels).
- Ook kun je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld raw vegan chocola, snacks, groene smoothies, taart of essentiële oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, gluten vrij, lactose vrij, soja vrij, bio en yummy. Kijk eens hier.
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 
06-38576464

Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: 
www.ShiningMama.com
Cursus "Natuurlijk Bevallen": massage, acupressuur en essentiële oliën tijdens de bevalling, door onze moeders Aurora van den Berg en Charlotte Simons (arts), kijk hier voor meer informatie over waar en wanneer. 
Borstvoeding en kinder zindelijkheidscommunicatie door een van onze moeders Kate Arnolds: een liefdevolle en praktische manier om je baby beter te leren kennen en jouw borstvoeding zelfzekerheid te verhogen. "What goes in must come out..". Wist je dat vaak onrust tijdens of na borstvoeding kan komen van het gevoel van baby's volle blaas of de nood om te poepen? Leer hoe dit eenvoudig kunt checken voor dat je je grotere zorgen gaat maken over je borstvoedingsrelatie.
Ook een praktisch alternatief voor eindeloos luierverschoningen met het kindje dat vaak poept of het ophoudt voor een enorme "poonami"!
Voor degenen die geïnteresseerd zijn, mijn lokale BZC (baby zindelijkheid communicatie) Facebook groep voor omgeving Den Haag: Go Diaper Free The Hague.

Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheids van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?

Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.

Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.
GEVRAAGD: Tweede-hands kolven voor kraamzorg in Afrika. Inleveren bij Vita Nova.
GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 
06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 

Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem

Alvast bedankt. 
Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben. Click hier voor meer informatie over wat en waar.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828

email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida:
Anthonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of, voor vragen gerelateerd aan borstvoeding en kraamzorg:
Alexandra Knijnenburg 
(lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp