Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst 15 Januari 2020

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 

AANDACHT GEVRAAGD:
Lezingen: 
Lida wil door het hele land lezingen geven over natuurlijke ouderschap.
Dit doet zij gratis.
Je kunt haar uitnodigen, bijvoorbeeld in je huiskamer, om voor een groepje te spreken.
Bij interesse, email Lida. 

De eerst volgende lezing is op zaterdag 11 januari 2020, van 15 tot 17 uur, bij Camille van Ballegooijen, Prins Hendrikstraat 178, meld je aan bij Lida. 

Mededelingen:
Hulp gezocht: Per twee maanden is er een voorlichtingsavond over bevallen in het HMC Ziekenhuis, Westeinde. Op een avond van 18:30 tot 21:00 uur staan Lida of Alexandra aan de tafel van Vita Nova, met brochures en artikelen. Wie zou willen helpen, je kindje mag mee. De eerst volgende is maandag 10 februari 2020.

- 16 januari 2020, Donderdag ochtend van 10 tot 12 uur: Muziek ochtend op de Ouder Kind Speelgroep. Zie verder bij Ouder en Kind Speelgroep mededelingen.

- 20 februari 2020, Donderdag ochtend van 10 tot 12 uur: Ochtend over groene smoothies en etherische oliën bij kinderen door Ioana Voiculescu. Ook gaan we praten over hoe Ioana met de ziekte van Lyme omgaat. Zie verder bij Ouder en Kind Speelgroep mededelingen.


Gedicht uit het boek "Tiet voor een rijmpje":
Seks
Schatje, het ligt niet aan jou,
Ik heb gewoon geen zin
Ik voel me soms zò "mama"
In plaats van "je vriendin"

Mijn lijf is her-geprogrameert
Het lijkt, het is geks
Alsof mijn borsten zijn voor melk
En niet meer voor de seks

En heb ik dan een keertje zin
Dan ben ik veel te moe
Of lig ik weer te pikkeren
Ik vind het zo'n gedoe!

Weet je wat ik wél graag wil?
Dat jij me komt verwarmen
En dat ik dan in slaap mag vallen
In jouw sterke armen.

Door Marieke Vermunt.

Als je dit prachtige boek met borstvoeding gedichten wilt bestellen, schrijf aan Marieke op tietvooreenrijmpje@gmail.com.

Andere nieuws:
- Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je 25% korting krijgen bij de Roode Roos. Gratis telefoon nummer 0800-7663376. Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen.
Indien gewenst neem contact op met Lida. 0703520828, bijvoorbeeld over welke vitamines en hoeveel je nodig hebt.
Lida's jarenlange ervaring is dat moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven tekorten in hun lichaam krijgen. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen. Ook in de zwangerschap zijn extra vitamines belangrijk.
Klik hier voor meer informatie over hun producten.


- Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova heeft werkkapitaal nodig voor aanschaf van kolven en draagdoeken. 
Je kunt het centrum helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (het mag natuurlijk een grote donatie zijn).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. 
Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova of op de bijeenkomsten bij Lida.

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.

Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven?
In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en Ouder-kind speelgroep (scroll naar beneden). Tevens aanverwante activiteiten.

Woensdag 15 Januari 2020 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoeding bijeenkomst gehouden.


De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'.
Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.


Adres: De bijeenkomst wordt deze keer gehouden in Dr. Lelykade 120A.
Ingang van de flat is naast de Jumbo garage. Parkeren buiten is gratis.
Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.

Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, een vriendin of je moeder, of je kraamverzorgster. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

We vinden het fijn als de zwangeren van nu ook na de bevalling terug komen met hun baby om hun nieuwe ervaringen te delen met de nieuwe zwangeren en andere moeders.

De onderwerpen van de groep gaan over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 
De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
 • Borstvoeding en vruchtbaarheid;
 • Jij en je partner: hoe kom nog je aan elkaar toe? Verdraag je het wel?
 • Vaginale droogheid;
 • Boekbespreking: "Wat groeit er in mama's buik" en "Mamma's bolle buik", beide geschreven door Claudia van de Berg;
 • Hoe was je eigen sexuele voorlichtig in je jeugd? Was het positief? 
 • Borstvoeding geven met familie om je heen, durf je dat? 
 • Griep bij de voedende moeder. Pure etherische olie van oregano doodt virussen, hoe werkt dat? Zorg altijd dat je precies weet dat de olie puur is en niet chemisch. Een van de merken die pure olie produceert is doTERRA. Voor kinderen zijn er andere moegelijkheden, oregano olie is te sterk.  Er is een mengsel olien die daarbij nuttig is en het moet, afhankelijk van de leeftijd, verdund zijn. (Vraag eventueel Ioana hierover, 0638576464).
 • Op de bijeenkomsten zijn de ervaren kern-moeders onmisbaar. We willen jullie van harte uitnodigen, om jonge moeders te steunen en je eigen verhaal te vertellen. We zouden het fijn vinden om elke maand enkele ervaren moeders te verwelkomen. Zegt het voort!

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven, 3de druk
4.2 De fopspeen
[...]

Bij regelmatige gebruik van de fopspeen krijgt de moeder sneller haar vruchtbaarheid terug.
Bij gebruik van de fopspeen krijg de moeder zneller haar menstruatie en als ze elke maand menstrueert en borstvoeding geeft, dan  krijgt sneller bloedarmoede.

13.1  Uitstellen van een nieuwe zwangerschap
[...]
In onze huidige maatschappij gaan jonge vrouwen lang door met studeren. Na de studie geven ze er de voorkeur aan om eerst enkele jaren te werken, te sparen voor een eigen huis en rond te reizen over de wereld om daarna de kinderwens in vervulling te laten gaan. Als ze dan een kindje willen, ‘plannen’ ze soms twee of drie kinderen kort op elkaar. Vaak zijn ze heel gemotiveerd tot het moederschap en willen ze via natuurlijk ouderschap een intieme band met hun kindje. Als ze dan na hun eerste bevalling door de langdurige borstvoeding nog steeds niet
vruchtbaar zijn, komt hun planning in de war: het tweede kindje laat langer op zich wachten dan gedacht. En eigenlijk is dit een heel natuurlijke gang van zaken; het vrouwelijk lichaam is pas ontvankelijk voor de volgende zwangerschap als de eerste baby volledig aan zijn natuurlijke behoefte heeft kunnen toekomen. De eigen planning van ouders botst dan met de planning van de natuur. 
Ook emotioneel gezien is het voor het oudere kindje beter als er niet al te snel een nieuwe baby komt. Een oudste kind kan zich gaan terugtrekken en weinig meer op schoot willen zitten.
Het kind zoekt dan zijn troost in het knuffeldoekje of de speen.
En dat kan toch niet de bedoeling zijn.
9.3  Vader en de voedende moeder

[...]
Seksualiteit
De vrouw die borstvoeding geeft, heeft meestal geruime tijd geen eisprong. Dit beïnvloedt haar gedrag ten opzichte van vrijen, ze heeft minder behoefte. Het is goed om hierover samen te praten, want deze nieuwe gevoelens moet je samen delen. Zoals in de vorige paragraaf al gezegd, is knuffelen toch nog steeds heel belangrijk.
Over seksualiteit stelt Isabelle Fox, psychotherapeut, de vraag aan ouders: zorg je ervoor dat je partner seksueel niet tekortkomt of stel je intieme momenten uit?
Vaak wordt de baby wakker als hij merkt dat zijn ouders willen gaan vrijen. Dit komt door de hormonale band tussen moeder en kind. De baby voelt: help, mijn moeder pleegt overspel. Je zou kunnen zeggen: de baby houdt op deze manier zijn eigen broertje of zusje tegen.
Het is heel normaal als de man gevoelens van jaloezie heeft. De baby mag in die warme armen en aan die lekkere borst en hij niet of minder. Het is gebleken dat de mate van jaloezie afhankelijk is van de mate waarop de vader vroeger bemoederd en geknuffeld is. Veel volwassen mannen zijn destijds opgevoed met klokvoeden, laten huilen, bang zijn om hem te verwennen en het idee dat jongetjes flink moeten zijn. Dit zijn negatieve inprentingen. Positief zou het zijn: vaak en op verzoek voeden, niet laten huilen, en je kind het idee geven dat het uit zichzelf mag zeggen: nu ga ik even bij mama weg. Dit alles kweekt zelfvertrouwen en op deze manier bestaat verwennen niet.
Als de vader weet dat zijn gevoel van jaloezie uit zijn eigen jeugd komt, kan hij er beter mee omgaan. Dat neemt niet weg dat de moeder toch haar uiterste best moet doen om, naast de zorg voor haar kind, rekening te houden met de gevoelens en behoeften van haar partner. 
Soms vraagt een man zich af of zijn vrouw lelijke borsten krijgt van borstvoeding. Gelukkig is dit niet zo! Hoe dat zit, heb ik al in hoofdstuk 1 beschreven.

9.2  De rol van vader als partner

[...]
Enkele belangrijke tips voor de moeder als partner zijn:
- Luister actief naar je partner.
- Blijf geïnteresseerd in zijn werk en in zijn hobby’s.
- Onverwacht je partner knuffelen maakt veel goed. Zorg dat je samen af en toe even privétijd hebt. Zo voorkom je dat je partner zich buitengesloten gaat voelen.
- Vergeet niet te vrijen! Ontloop je partner niet als hij zin heeft en behoefte aan je lijf heeft.
In het boek Mothering Multiples (ofwel: een tweeling aan de borst) door Karen Kerkhoff Gromada en uitgegeven door de borstvoedingsorganisatie LLL las ik het volgende advies: besef dat je niet veel tijd hebt voor een vrijpartij. Je kunt niet meer van een lang voorspel en een lang naspel genieten. Je kunt beter op je horloge kijken en zeggen: we kunnen beter nú vrijen, want straks wordt de baby weer wakker.
Je zult ook creatief moeten worden. Zachtjes vrijen om de baby niet wakker te maken. Of vrijen op andere plekken in je huis dan in je eigen bed als daar een of meer kinderen in liggen te slapen. Tine Thevenin heeft daar in haar boek Samen slapen alleraardigst over geschreven.
Het blijft belangrijk om te beseffen dat partners regelmatig de tijd moeten nemen om elkaar te knuffelen. Als dat wordt overgeslagen, loop je het risico dat partners op den duur ook minder van elkaar verdragen. Aandacht en aanraking hebben wij allemaal nodig. Door het lezen van boeken op natuurlijke grondslag was ik al veel meer mijn kinderen gaan aanraken. En mijn man kon ik af en toe lekker knuffelen als hij aan tafel zat te eten. Dan ging ik met mijn hand in zijn T-shirt.
Elk mens heeft een emotionele tank. Die emotionele tank moet steeds gevuld worden. Als hij gevuld is, is die mens stabiel en kan het hele leven aan. Als die tank leeg is, moet hij gevuld worden door liefhebbende familie. Hierdoor begrijp je beter dat knuffelen ook een investering is.
Lees verder:
Hoofdstuk 13.1 Moedermelk tijdens menstruatie of koorts  en Als de ouders vrijen.
Zie verder hoofdstuk 12.5 over kinderziektes

Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten (van 9:30 tot 12:00)
In 2020 hebben we voorlopig de volgende data geprikt:
- woensdag 12 februari 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 11 maart 2020, Wijkcentrum Mariahoeve, Ivoorhorst 155
- woensdag 8 april 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 6 mei 2020, Prins Hendrikstraat 178
- woensdag 3 juni 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 1 juli 2020, Albert Schweitzerlaan 48
- woensdag 2 september 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- zaterdag 12 september 2020 - picknick, Tesselsestraat 71
- woensdag 30 september 2020, Wijkcentrum Mariahoeve, Ivoorhorst 155
- woensdag 28 October 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145

- woensdag 25 november 2020, Prins Hendrikstraat 178
- woensdag 16 december 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145

Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je er voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

De ouder en kind speelgroep:
Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Couvée Huis, Frankenslag 139, in de gele kamer, op de eerste etage.
Er is een lift.
Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 

We zingen ook kinderliedjes, daar worden de kindjes blij van.
Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).

Meestal zijn er enkele moeders met kindjes. En heel af en toe is de groep spontaan heel groot. We kunnen dan meestal uitwijken naar de grote groene kamer.

We organiseren in 2020 de volgende thema ochtenden:
- 16 januari 2020, Donderdag ochtend van 10 tot 12 uur: Muziek, kinderliedjes, dansjes, met muziekinstrumentjes, Met en door Guido Schaake, gitarist en componist;
Let op: in de salon, beneden.

- 20 februari 2020: Donderdag ochtend van 10 tot 12 uur, ochtend over groene smoothies en etherische oliën bij kinderen door Ioana Voiculescu. Ook gaan we praten over hoe Ioana met de ziekte van Lyme omgaat.

Het volgende thema gaan we nog inplannen:
Jong gehecht is oud gedaan, door Joriene de Vos, psychologe.

De groep kost 2 euro.
Koffie kost er € 0,60, thee kost er € 0,40. 

Ook is het bij de speelgroep belangrijk om ervaren moeders erbij te hebben met iets oudere kindjes.
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a.
Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442. 3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook 
website. Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 

Twee draagdoek filmpjes en een video over het liggend borstvoeding geven op onze YouTube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen.
Het gaat in een video over het dragen van een baby van twee weken en in de tweede video over dragen van een baby van 5 maanden en ouder.
Tevens de derde is over, zoals gemeld, liggend borstvoeding geven.

We zijn er trots op: per 1 november 2018 een 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!! Nu met trefwoorden register!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten weer het boek te herdrukken.
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven.
De aanschafprijs is, in verband met BTW verhoging, 23,00 euro. 
Tevens is het boek in het Duits en in het Engels vertaald. De tekst is al klaar in beide vertalingen. Als je er nu al interesse in hebt (voor dat het uitgegeven wordt), neem dan contact op met Lida, 070-35 20 828 of h.c.vanruijven@gmail.com. Print kosten: 18 euro.
De titels zullen zijn: "Eltern sein aus ganzem Herzen" (Duits) en "Parenting that flows from the heart" (Engels).
Wens 1 van Lida:
 Ik wil graag mijn boek in het Engels en Duits uitgeven. Is er iemand bekend met deze wereld, kun je uitgevers Duits en/of Engels noemen waar mijn boek past? Laat het mij weten 070-3520828

Wens 2 van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken (verloskundige, kraamzorg, zwangerschapsgym, consultatiebureaus, kleuterschool, enz.) in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!

In september hebben we op de groep de volgende brochures uitgedeeld:
- Groene smoothies voor kinderen;
- Hunkering naar bepaald voedsel;

- Waarom rauwkost gezond is (ook voor keline kinderen);
- Mazelen, een natuurlijk kanker bestrijding
- Goede natuurlijke bronnen van foliumzuur

- Aspartaan en gerafineerde fructose
- Voldoende eiwitten zonder vlees? Geen probleem
- Hoe rijker de darmflora, hoe beter de gezondheid
- Borstvoeding is gratis eten en een investering voor het leven
- Borstvoeding en gezond gewicht
- Weg met plastic, ontgift je huis
Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk?
Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145.
In Nederland en België gaan steeds meer borstvoedingswinkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum! Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (een grotere donatie mag natuurlijk ook).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Vita Nova verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).

Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten). Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel voor de zekerheid naar de winkel.

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, wollen baby kleertjes en mutsjes, attributen, kolven te huur (
De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend). Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.

Maandag ochtend is er het Draagcafé in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Bij het draagcafé is er steeds een draagconsulente aanwezig.
Vrijdag ochtend is er het 
Borstvoedingscafé.
Als er geen Haagse Borstvoedingsgroep is of je Lida telefonisch niet kan bereiken, kun je op het borstvoedingscafe bij Vita Nova terecht met je vragen en onzekerheden.
Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken.
Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
 wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.

In the picture:
 • Nieuwe Haaka kolf voor de lekkende borst. Je kunt deze kolf vacuüm op de lekkende borst zetten, als je aan de andere kant voedt. Het kolfje is gemaakt van zachte siliconen. Deze kun je hier kopen.
 • Wollen baby kleertjes, merk Engel.
 • Nieuw: leuke borstvoeding kleding;
 • Rekbare beha's voor in de zwangerschap, als de borsten groeien  en voor de eerste tijd na de geboorte, als de borsten wennen aan borstvoeding aanmaken en geven; We zijn hier voor jullie om persoonlijk advies te geven en je kunt ze passen; Merk Carry-Well en Sugar-Candy;
 • Wollen draagjassen van prachtige kwaliteit en wollen covers.
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven, prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee..
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..?
Doe dan mee aan de workshops:
“Borstvoeding en Werken”

Verder worden de volgende workshops aangeboden:
“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draagland” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles er tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 

Bij alle cursussen en activiteiten is Engels geen probleem!
Meld je aan: voor data en meer informatie kijk op Vita Nova's agenda pagina.
Baby’s zijn welkom.
Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast 
Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).

Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
- Borst-lymfemassage: doe het zo zacht als een herfstblaadje
Hunkering naar bepaald voedsel;
- Goede bronnen van foliumzuur;
Wat kun je op de groep verwachten;
- Een ontroerend verhaal over donor melk;
- In verwachting en een peuter aan de borst;
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden;
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen;
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C.

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn 1 euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €23,- euro (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek. Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ, Den Haag.
Telefoonnummer: 070 3520828.
LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.

Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op onze website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in het Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek van de lijst wilt, laat het aan Lida weten.

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vermeldt:
- Het hoe en waarom over groene smoothies (tip: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterende voor je - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt). Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels).
- Ook kun je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld raw vegan chocola, snacks, groene smoothies, taart of essentiële oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, gluten vrij, lactose vrij, soja vrij, bio en yummy. Kijk eens hier.
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 
06-38576464

Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: 
www.ShiningMama.com
Cursus "Natuurlijk Bevallen": massage, acupressuur en essentiële oliën tijdens de bevalling, door onze moeders Aurora van den Berg en Charlotte Simons (arts), kijk hier voor meer informatie over waar en wanneer. 
Borstvoeding en kinder zindelijkheidscommunicatie door een van onze moeders Kate Arnolds: een liefdevolle en praktische manier om je baby beter te leren kennen en jouw borstvoeding zelfzekerheid te verhogen. "What goes in must come out..". Wist je dat vaak onrust tijdens of na borstvoeding kan komen van het gevoel van baby's volle blaas of de nood om te poepen? Leer hoe dit eenvoudig kunt checken voor dat je je grotere zorgen gaat maken over je borstvoedingsrelatie.
Ook een praktisch alternatief voor eindeloos luierverschoningen met het kindje dat vaak poept of het ophoudt voor een enorme "poonami"!
Voor degenen die geïnteresseerd zijn, mijn lokale BZC (baby zindelijkheid communicatie) Facebook groep voor omgeving Den Haag: Go Diaper Free The Hague.

Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheids van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?

Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.

Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.
GEVRAAGD: Tweede-hands kolven voor kraamzorg in Afrika. Inleveren bij Vita Nova.
GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 
06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 

Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem

Alvast bedankt. 
Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben. Click hier voor meer informatie over wat en waar.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828

email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida:
Anthonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of, voor vragen gerelateerd aan borstvoeding en kraamzorg:
Alexandra Knijnenburg 
(lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp