Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst 15 Mei 2019

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 

AANDACHT GEVRAAGD: Leuk om te weten en iedereen is welkom!
Evenementen:

Uitzwaaien Rosalinde Hamel, kinderen Amelie en Luna en papa Ype: na 5 jaar onze groepen bezocht te hebben gaat dit lieve gezin op wereld reis met hun zeilboot.
Jullie zijn van harte uitgenodigt om naar het uitzwaai feest te komen, neem zelf je vernappering mee (het is een potluck).
Lokatie: strand naast La Cantina en het zuiderhavenhoofd. Bij regen in het gebouw Het Spuigat,
Kranenburgweg 160 (in de haven, bij de Werf).
Datum: zaterdag 2 juni 2019.
Rond 16:30 lichten ze het anker.


Op zaterdag 15 juni 2019 is er de Ouders Natuurlijk Beurs, in Doorwerth-Arnhem. Van 10:00 tot 18:00 en Lida is er ook met een informatie tafel. Lida en Joriene houden ook eenmaal een lezing, namelijk om 17:15, met thema "Jong gehecht is oud gedaan". Kijk hier voor meer informatie.

- Op zaterdag 14 september 2019, van 10:00 tot 16:00uur is er een borstvoeding picknick in de Tesselstraat 71, reserveer alvast deze datum in je agenda.

- Over de speelgroep: donderdag 30 mei, Hemelsvaarts dag, is er GÉÉN speelgroep.


Andere nieuws:
Prachtige nieuwe boeken in onze bibliotheek: 
- "Wat baby's nodig hebben" door Melanie Visscher.
De blauwdruk van een baby: tips voor meer slaap en minder huilen in het Nederlands vertaald, geschreven door Williams Sears, MD en Martha Sears.

- "Zo beval ik" door Brun Kuipers. 
Het moederlichaam spreekt. Dit boek geeft een indringend beeld vanuit het persoonlijke leven van moeders. Zij vertellen over de gevolgen van de geboorte van hun kind. Ze verwijzen naar de situaties die tot problemen leidden. Duidelijk wordt wat moeders waarderen en hoe zij hertellen.
"Het attachment parenting boek".
Nu in het Nederlands vertaald, geschreven door Williams Sears, MD en Martha Sears.
Inspirerend voor alle ouders, het is gezien als hét boek over hechting met je kind.
Scroll naar beneden naar het bibliotheek gedeelte in deze nieuwsbrief om je verder te informeren over hoe je dit boek kunt lenen via Lida's borstvoedingsgroep bibliotheek.
Het boek is ook te koop bij Vita Nova. 

"Het innerlijke kind, angst los laten". 
Geschreven door Susanne Huhn, click hier voor meer informatie.


Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je 25% korting krijgen bij de Roode Roos. Gratis telefoon nummer 0800-7663376. Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen.
Indien gewenst neem contact op met Lida. 0703520828, bijvoorbeeld over welke vitamines en hoeveel je nodig hebt.
Lida's jarenlange ervaring is dat moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven tekorten in hun lichaam krijgen. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen. Ook in de zwangerschap zijn extra vitamines belangrijk.
Klik hier voor meer informatie over hun producten.


Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova heeft werkkapitaal nodig voor aanschaf van kolven en draagdoeken. 
Je kunt het centrum helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (het mag natuurlijk een grote donatie zijn).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. 
Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova of op de bijeenkomsten bij Lida.

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.

Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven?
In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en Ouder-kind speelgroep (scroll naar beneden). Tevens aanverwante activiteiten.

Woensdag 15 Mei 2019 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoeding bijeenkomst gehouden.


De bijeenkomst wordt geleid door Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart' en misschien Janneke van Dijk, antroposofische verpleekundige.
Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.


Adres: De bijeenkomst wordt deze keer gehouden in Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145.
Parkeer tips
: gratis parkeren (overdag) in alle zijstraten vanaf Laan van Meerdervoort (10m voorbij de hoek richting de kust). Lopen naar Prins Hendrikstraat ±10 minuten.
Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.

Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, een vriendin of je moeder, of je kraamverzorgster. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

We vinden het fijn als de zwangeren van nu ook na de bevalling terug komen met hun baby om hun nieuwe ervaringen te delen met de nieuwe zwangeren en andere moeders.

De onderwerpen van de groep gaan over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 
De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
 • Is koorts nuttig? Wat is het voordeel of nadeel van koorts? Moedermelk en koorts;
 • Wat doet interferon (die natuurlijk in de moedermelk zit en wordt ook aangemaakt tijdens kinderziektes) tegen kanker;
 • Spruw, een lastige schimmel;
 • Huilt je kindje als hij in een autostoeltje gezet is? Je kunt even de borst geven en meer tips;
 • Als de moeder geen koemelk kan nuttigen, voor haarzelf of voor het kindje: Hoe kun je dat vervangen (bijvoorbeeld met vegetarische dranken en kaas (bijvoorbeeld kokos kaas) en/of geitenmelk).
 • Op de bijeenkomsten zijn de ervaren kern-moeders onmisbaar. We willen jullie van harte uitnodigen, om jonge moeders te steunen en je eigen verhaal te vertellen. We zouden het fijn vinden om elke maand enkele ervaren moeders te verwelkomen. Zegt het voort!

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven, 3de druk
Koorts (hoofdstuk 12.6)
Koorts is meestal heel nuttig! Het doodt virussen en bacteriën. Hoe hoger de koorts, hoe meer bacteriën en virussen worden gedood. Het lichaam kan koorts tot 40,5 graad verdragen.De koorts laat het lichaam veel witte bloedlichaampjes aanmaken, wat de afweer verhoogt. Paracetamol onderdrukt de koorts en dus ook de reinigende werking van de koorts. Het gevolg is dat de eigen afweer van de mens onvoldoende ontwikkeld wordt. 
Als je ongerust bent zou je eventueel een kamille zetpil kunnen geven.
Citroensokjes:bij koorts boven 38,5 graden is het heel heilzaam om citroensokjes te maken om de stuwing naar het hoofdte voorkomen. Je kunt deze sokjes als volgt maken:

- Zorg allereerst dat de voetjes goed warm zijn; anders moet je eerst de voetjes goed warm maken.
- Neem een bak water van 37 graden; snijd de citroen onder water door en maak inkepingen.
- Druk de citroen tegen de bodem van de bak uit. Ook het aroma van de schil moet in het water zijn.
- Drenk katoenen doekjes in het water en wikkel ze om de warme voetjes tot de knie. Of doe hetzelfde met een paar kniekousjes.
- Doe er wollen stof/sokken/je eigen wollen trui omheen tot de knie. 
- Laat deze citroensokken minstens twintig minuten zitten of naar keuze de hele nacht. 
Belangrijk:dit niet toepassen bij koude voetjes.

Kinderziekten zijn ook reinigend (hoofdstuk 12.5)
Kinderziektes zijn in zeker opzicht reinigend voor het kind. De virussen ruimen oude eiwitten op; daar profiteert het kind van.
Door goede en liefdevolle verzorging en aandacht en daarnaast ook ‘levend’ eten en drinken, zal het kind beter uit een kinderziekte komen met een sterker immuunsysteem. Bietensap is heel reinigend en opbouwend voor een ziek kind. Ook zweten werkt reinigend om gifstoffen te elimineren. Houd het kindje dus warm. Geef het geen dierlijk voedsel en suiker. Dat heeft als reden dat virussen en bacteriën zich voortkweken op dierlijke eiwitten. Het is daarom raadzaam om ongeveer drie dagen plantaardig voedsel te eten. Suiker wordt afgeraden omdat het vitaminen en mineralen ‘rooft’.

Spruw (hoofdstuk 12.6)
Spruw is een schimmel in de mond of op de tepel die kleine blaasjes veroorzaakt. Deze schimmel leeft op zoet en gaat dood door zout en zuur.
Zoet zijn moedermelk, kunstvoeding en suiker.
Zout (en dus genezend)is zuiveringszout ofwel natriumbicarbonaat, te koop bij de apotheek.
Zuur (en dus genezend)is water met een scheutje azijn erin. Zuur is ook: looizuur in koude sterke thee.
Je kunt het mondje reinigen met een katoenen lapje met het zoute water of koude, sterke zwarte thee.Schrap alles: wangen, kaakjes en tong. Dit schoonmaken moet je elke twee uur doen.
Spruw blijft het langst in het slikgedeelte van de keel als een witte pukkel. Daar kun je niet schrappen. Druppel met een pipetje een paar druppels zuiveringszout of sterke, zwarte theein de keel. De tepels kun je deppen met water en een scheutje azijn. Bij pijn kun je een vette zalf gebruiken:lanolineofvaseline. Als dieet raad ik aan geen suiker en geen voedsel te nemen op basis van schimmels (zoals kazen of gistbrood), champignons en gerookt voedsel; wel goed is zuurdesembrood.
Houd de behandeling vol tot drie dagen nadat de symptomen verdwenen zijn. Kokosolie (caprylzuur) is ook genezend. Zo ook gentiaanviolet, een inktachtige stof die hevig paarse verkleuring geeft (de verkleuring gaat ook weer weg).
Spruw bij de grotere peuter kun je ook behandelen met een vettig zuur, genaamd citroenzuurglycerine, dat bij de drogisterij verkrijgbaar is. Je kunt de spuwplekjes aanstippen met je vinger gedoopt in de citroenzuurglycerine.
Spruw is zeer besmettelijk. Let dus op met het delen van speelgoed of spenen of met twee kinderen aan de borst. Spruw heeft samenhang met witte vloed bij de moeder. Spruwkinderen zijn vaak extra gevoelig.
Mocht de dokter medicijnen voorschrijven, dan is het nog steeds raadzaam de mond schoon te maken met een katoenen lapje met zuiveringszout. Lees ook het boek Schimmels, suiker en allergie Vergis(t) je niet! door de arts Anna Kruyswijk-van der Heijden.

(van hoofdstuk 5.2)
Het kindje in een autostoeltje leggen kan ook zorgen voor
schrik en verdriet. Dr. Sears, kinderarts, raadt aan om over het
autostoeltje te buigen en zo nog even te voeden.

 

Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten:
- woensdag 5 juni 2019: Albert Schweizerlaan 48
- woensdag 26 juni 2019: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 4 september 2019: Ivoorhorst 155, Wijkcentrum Mariahoeve
- zaterdag 14 september 2019 borstvoeding picknick Tesselsestraat 71
- woensdag 2 oktober 2019 Nigtvechtestraat 15
- woensdag 6 november 2019: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 11 december 2019: adres volgt
Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je er voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

De ouder en kind speelgroep:
Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Couvée Huis, Frankenslag 139, in de gele kamer, op de eerste etage.
Er is een lift en een tuintje op de begane grond. 
Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 

We zingen ook kinderliedjes, daar worden de kindjes blij van.
Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).

Meestal zijn er enkele moeders met kindjes. En heel af en toe is de groep spontaan heel groot. We kunnen dan meestal uitwijken naar de grote groene kamer.

We zullen in 2019 weer thema ochtenden organiseren.
De onderwerpen zullen zijn:

- donderdag 23 mei 2019 - Muziek, kinderliedjes, dansjes, met muziekinstrumentjes, Door Guido Schaake, gitarist en componist; let op: in de grote groene kamer
Nog in te plannen vanaf September:
- Ademhaling om spanning weg te werken en drukpunten om dit te bereiken - door therapeute Brenda McArthur;
- Etherische oliën voor kindjes, waar kun je ze voor gebruiken? door Ioana.Voiculescu;
Jong gehecht is oud gedaan, door Joriene de Vos, psychologe.

Let op: GEEN speelgroep op 30 mei, Hemelsvaartdag.

De groep kost 2 euro.
Koffie kost er € 0,60, thee kost er € 0,40. 

Ook is het bij de speelgroep belangrijk om ervaren moeders erbij te hebben met iets oudere kindjes.
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a.
Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442. 3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook 
website. Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 

Twee draagdoek filmpjes en een video over het liggend borstvoeding geven op onze YouTube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen.
Het gaat in een video over het dragen van een baby van twee weken en in de tweede video over dragen van een baby van 5 maanden en ouder.
Tevens de derde is over, zoals gemeld, liggend borstvoeding geven.

We zijn er trots op: per 1 november 2018 een 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!! Nu met trefwoorden register!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten weer het boek te herdrukken.
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven.
De aanschafprijs wordt, in verband met BTW verhoging, 23,00 euro. 
Tevens wordt het boek in het Duits en in het Engels vertaald.
Wens 1 van Lida:
 Ik wil graag mijn boek in het Engels en Duits uitgeven. Het is bijna helemaal vertaald. Is er iemand bekend met deze wereld, kun je uitgevers Duits en/of Engels noemen waar mijn boek past? Laat het mij weten 070-3520828

Wens 2 van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken (verloskundige, kraamzorg, zwangerschapsgym, consultatiebureaus, enz.) in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!
In april hebben we op de groep de volgende brochures uitgedeeld:
- Risico op baarmoeder kanker door borstvoeding geven;
- De misleiding van gecontroleerd huilen;

- Borstvoeding op verzoek, onderzoek naar bewijzen;
- Hoeveel borstvoeding in de fles?
- De baby kan wel een beetje groener;
- Ouderweetse zeep is goed genoeg;
- Borstvoeding geven als je kindje naar de opvang gaat;
- 55 reasons to breastfeed;
- Over osteopathie en craniosacraal therapie;
- Het geheime wapen van de tandarts, over ozongas;

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk?
Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145.
In Nederland en België gaan steeds meer borstvoedingswinkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum! Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (een grotere donatie mag natuurlijk ook).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Vita Nova verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).

Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten). Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel voor de zekerheid naar de winkel.

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, attributen, kolven te huur (
De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend). Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.

Maandag ochtend is er het Draagcafé in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Bij het draagcafé is er steeds een draagconsulente aanwezig.
Vrijdag ochtend is er het 
Borstvoedingscafé.
Als er geen Haagse Borstvoedingsgroep is of je Lida telefonisch niet kan bereiken, kun je op het borstvoedingscafe bij Vita Nova terecht met je vragen en onzekerheden.
Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken.
Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
 wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.

In the picture:
 • Nieuww leuke borstvoeding zomer kleding;
 • Rekbare beha's voor in de zwangerschap, als de borsten groeien  en voor de eerste tijd na de geboorte, als de boorsten wennen aan borstvoeding aanmaken en geven; We zijn hier voor jullie om persoonlijk advies te geven en je kunt ze passen; Merk Carry-Well en Sugar-Candy;
 • Wollen draagjassen van prachtige kwaliteit
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven, prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee..
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..?
Doe dan mee aan de workshops:
“Borstvoeding en Werken”

Verder worden de volgende workshops aangeboden:
“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draagland” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles er tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 

Bij alle cursussen en activiteiten is Engels geen probleem!
Meld je aan: voor data en meer informatie kijk op Vita Nova's agenda pagina.
Baby’s zijn welkom.
Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast 
Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).

GEVRAAGD: Tweede-hands kolven voor kraamzorg in Afrika. Inleveren bij Vita Nova.
GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 
06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 

Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem

Alvast bedankt. 
Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben. Click hier voor meer informatie over wat en waar.
Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
- Borst-lymfemassage: doe het zo zacht als een herfstblaadje
Hunkering naar bepaald voedsel;
- Goede bronnen van foliumzuur;
Wat kun je op de groep verwachten;
- Een ontroerend verhaal over donor melk;
- In verwachting en een peuter aan de borst;
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden;
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen;
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C.

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
Nieuw in het bibliotheek:  
-
 "Het attachment parenting boek", nu in het Nederlands vertaald, geschreven door Williams Sears, MD en Martha Sears. Het boek is ook te koop bij Vita Nova.

Inspirerend voor alle ouders, het is gezien als hét boek over hechting met je kind.

De Haagse Borstvoedingsgroep leent boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn 1 euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €23,- euro (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek.
 Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ, Den Haag.
Telefoonnummer: 070 3520828.
LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.

Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op ons website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in het Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek van de lijst wilt, laat het aan Lida weten.

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vermeldt:
- Het hoe en waarom over groene smoothies (tip: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterende voor je - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt). Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels).
- Ook kun je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld raw vegan chocola, snacks, groene smoothies, taart of essentiële oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, gluten vrij, lactose vrij, soja vrij, bio en yummy. Kijk eens hier.
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 
06-38576464

Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: 
www.ShiningMama.com
Cursus "Natuurlijk Bevallen": massage, acupressuur en essentiële oliën tijdens de bevalling, door onze moeders Aurora van den Berg en Charlotte Simons (arts), kijk hier voor meer informatie over waar en wanneer. 
Borstvoeding en kinder zindelijkheidscommunicatie door een van onze moeders Kate Arnolds: een liefdevolle en praktische manier om je baby beter te leren kennen en jouw borstvoeding zelfzekerheid te verhogen. "What goes in must come out..". Wist je dat vaak onrust tijdens of na borstvoeding kan komen van het gevoel van baby's volle blaas of de nood om te poepen? Leer hoe dit eenvoudig kunt checken voor dat je je grotere zorgen gaat maken over je borstvoedingsrelatie.
Ook een praktisch alternatief voor eindeloos luierverschoningen met het kindje dat vaak poept of het ophoudt voor een enorme "poonami"!
Voor degenen die geïnteresseerd zijn, mijn lokale BZC (baby zindelijkheid communicatie) Facebook groep voor omgeving Den Haag: Go Diaper Free The Hague.

Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheids van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?

Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.

Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828

email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida:
Anthonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of, voor vragen gerelateerd aan borstvoeding en kraamzorg:
Alexandra Knijnenburg 
(lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp