Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst September 2014


Beste <<voornaam>>,  
Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Vanaf december 2013 heeft de Haagse Borstvoedingsgroep een nieuwe formaat nieuwsbrief. Dit geeft ons en jou geweldige (en automatische!) mogelijkheden, onder andere: wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.
Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep (link). Kom je je lekker aanmelden?
In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst;
 • Een aanverwant citaat van “Ouderschap vanuit je hart”, geschreven door (onze eigen!) Lida van Ruijven;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en aanverwante activiteiten.

Woensdag 10 September 2014 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoedingsbijeenkomst gehouden.

De bijeenkomst wordt geleid door Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'. Ze is ook moeder van een groot gezin. De volgende bijeenkomsten worden geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, moeder en grootmoeder, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova. Janneke van Dijk zal incidenteel invallen, ze is momenteel bezig met haar baan als verpleegkundige op een antroposofisch consultatie bureau en ze doet daarvoor een studie.
De bijeenkomst zal deze keer gehouden worden in Stadhouderslaan 15a,  dit is het gebouw van de Vrije Ruimte , school voor natuurlijk leren. Wie door de school wil lopen voor kennismaking, kan dat even vragen na 12 uur.  
Het hoofdgebouw (de kerk) is getransformeerd is Planet Jump, een springplaats voor alle leeftijden. Je kan alvast een kijkje nemen.
Ook kijk op de website, ( bij "activiteiten"), voor een kaart.
Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, of een vriendin. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
 • Afkolven met de hand; Vind je dat moeilijk? Laten we samen oefenen;
 • Wat eet je als je borstvoeding geeft? Na vier maanden borstvoeding geven heb je veel meer  honger;
 • Het kan zijn dat je uitgeput raakt van lang borstvoeding geven; Wat doe je dan? hoe vul je de tekorten aan?
 • Hoe voorzichtig begin je met hapjes voor de baby? Hoe voorkom je allergie? Groene smoothies voor moeder en baby/kind;

van het boek "Ouderschap vanuit je hart", geschreven door Lida van Ruijven
7.2 De moeder die al vier maanden voedt    

De moeder die haar kind zelf voedt, krijgt na verloop van tijd zelf ontzettende eetlust. Dit begint meestal na ongeveer vier maanden. In de zwangerschap heeft zij extra reserves opgebouwd, maar door langer borstvoeding te geven heeft ze die na ongeveer vier maanden opgebruikt. Het kan dus voorkomen dat de moeder elke twee uur trek in eten gaat krijgen. Daar moet ze echt aan toegeven maar wel op een gezonde manier. Zo’n vijf maaltijden per dag, of drie maaltijden met voldoende tussendoortjes, is voor een voedende moeder heel normaal. 
De moeder die in deze periode niet méér gaat eten, zal erg gaan afvallen of, nog erger, oververmoeid raken omdat ze haar lichaam onvoldoende voedt. Een ander nadeel is dat ook haar toeschietreflex slechter gaat werken. Dit komt allemaal omdat de moeder zich niet voldoende tijd gunt om eten voor zichzelf te bereiden. Wellicht kun je je partner vragen om een grote zak met brood en een thermoskan met thee klaar te maken.  

Een paar handige tips om ervoor te zorgen dat je vanaf deze periode niet te veel afvalt, zijn dan ook: 
- Maak s'morgens 
een groot bord met fruit klaar (pas op: druiven kunnen krampjes veroorzaken bij de baby tot drie maanden). 
- Zet wat plastic zakjes met rauwkost klaar zoals worteltjes, komkommer, radijs, bloemkool en broccoli.
- Maak een zak met brood klaar voor de hele dag, die je royaal belegt met iets gezonds zoals rundvlees en kip, vis, een groenteburger, avocado, zonnebloempasta of sesampasta (deze pasta’s worden nog voedzamer door er extra pitjes door te roeren zoals sesamzaadjes of pijnboompitjes), kokosbrood met honing, rozijntjes en dit alles royaal met margarine; houd altijd rijstwafels bij de hand. Je kunt ook roggebrood klaarzetten of een bord havermout. Voedzaam is ook een boterham met appelstroop en gemalen kokos.

- Zet een thermoskan met thee klaar.
- Heb je behoefte aan wat warms: kook een pan rijst voor drie dagen, neem per dag een flinke kop groentesoep en doe daar rijst doorheen. Zelf hadden wij vaak een smakelijke maaltijd om vier uur ’s middags van rijst met bouillonkruiden en kruidenzout van Dr. Vogel en een flinke dosis strooipeterselie. Zelfs mijn buurtkinderen kwamen hapjes van deze rijst halen. Het is ook gezond voor de meest gevoelige peuter. 
- Maak gebakken aardappelen (omdat moedermelk vet is, heb je ook vet nodig).
- Tegen moeders die veel afvallen zeg ik soms: neem maar een bord patat of een kroket. Dat is goed voor jou. Het is ook gezond om extra olijfolie door je eten te doen.
- Je kunt ook krentenbrood eten of een notenbrood; dat is heel voedzaam.
- Maak een schaal popcorn met een beetje zout.
- En tenslotte: neem bij elke borstvoeding twee boterhammen of wat om te knabbelen en een glas water.
- Uit gemakzucht zou je kunnen gaan snoepen maar als je iets zoets wilt, neem dan meloen, peer, banaan, kokosbrood (reform). 
Moeders die een grote baby of peuter voeden en ook een baan buitenshuis hebben, raken vaker uitgeput. Meestal blijkt dat ze onvoldoende bouwstoffen tot zich nemen. Bovendien is ons drinkwater niet meer krachtig; het mist veel mineralen. In hoofdstuk 15 lees je daar meer over.
Deze moeders worden weer fit als ze extra stoffen innemen zoals kalk, magnesium, zink, teunisbloemolie en celzouten (uit bronwater). 

Lees ook de laatste twee hoofdstukken van het boek

Uiteraard kunnen ook jullie vragen een plekje tijdens deze ochtend krijgen. 

Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten:
 • Woensdag 15 (let op: niet 8!!) oktober 2014:          Van Alkemadelaan 313
 • Woensdag 5 november                                                adres volgt
 • Woensdag 10 december                                              adres volgt
Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

Huiskamer gezocht:
Vanaf 15 oktober willen wij weer maandelijks een adres invullen voor onze borstvoedingsbijeenkomsten. Wil je de groep ontvangen? Graag! Wil je het laten weten aan Lida van Ruijven tel 070-3520828 of mail naar h.c.vanruijven@gmail.com (t.a.v. Lida)

We zijn er trots op: er is een 2e druk boek "Ouderschap vanuit je hart" !!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten het boek te herdrukken. Goed om te weten: er zijn een 30-tal kleine aanvullingen in geschreven. De aanschafprijs blijft 22,50 euro. 
Tevens wordt het boek in het Duits vertaald.

Gratis Medela handkolf
Vraag ernaar bij Lida!
Wereld borstvoedingdag (week):
Op zondag 5 oktober 2014 is er o.a. een bijeenkomst voor geïnteresseerden in borstvoeding: De Ouder en Kind Beurs. Je kunt workshops volgen en stands bezoeken. Erg gezellig. Kaartjes ongeveer 7 euro in de voorverkoop, anders 8 euro. In Rijen in Brabant. Houd deze datum alvast vrij! 

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent ook boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn een euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €22,50 (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek.
 Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ Den Haag. Telefoonnummer: 070 3520828.
Nieuw boek:Het explosieve kind” - over het opvoeden en begrijpen van snel gefrustreerde en chronisch inflexibele kinderen; door Ross W. Green;
Uitgedeelde en/of nieuwe brochures:
- Zeer belangrijk! Hoeveel afgekolfde melk moet er in de fles? uit Borstvoeding vandaag 2014
- Het Meibloempje (Madeliefje) heel gezond voor in de salade en kinderthee; uit Uitzicht 2014;
- Aardbei (blad) vol vitaminen bij blaasontsteking, acne, l;ever en gaal kwalen; uit Uitzicht 2014;
Paardenbloemknoppen maak zelf "kappertjes"; uit Uitzicht 2014;
Houd uw huid gezond (en die van uw kindje) uit Uitzicht 2014;

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
Verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager). Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten).
In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, attributen, kolven te huur en te koop, zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen en borstvoedingscafe. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.
Wisten jullie dat er iedere vrijdag Borstvoedingcafé is in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova? Hier kun je terecht met je vragen en onzekerheden als er geen Haagse Borstvoedinggroep is of je kan Lida of Janneke telefonisch niet bereiken. Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken. Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.
In de picture in de maand september
De zwarte Mammae BH's worden nu verkocht met 20% korting. Ze zijn echt heel sexy.
De nieuwe model van Mammae is binnen in de kleur ivoor.
Graag tot ziens in ons centrum.
Workshop borstvoeding en werken:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen. Doe mee aan de workshop “Borstvoeding en Werken”. Er zijn weer workshops op dinsdagavond 18-09, 16-10, 20-11, enz.
Baby’s zijn welkom.

Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is: Tasmanstraat 126, hoek Prins Hendrikstraat. (In de Prins Hendrikstraat vind je ook Tara verloskundigen). 
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 
070 - 3863265, email en website.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?

Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen voor meer informatie op tel: 070 3260268.

De ouder en kind speelgroep:

Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Buurtcentrum de Mallemok, Westduinweg 38 d, vlak bij de Westduinbrug. Kosten 2 euro.

Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Er is ook een mooie buiten speelplaats. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 
Kom gerust want vanwege bezuinigingen bestaat de kans dat men vindt dat er onvoldoende moeders de ochtend bezoeken; men zou kritische eisen kunnen stellen.

Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).
Speelgroep ouder en kind themaochtend:
Op donderdag 18 september 2014 is er weer een thema ochtend over: boeken en je kind. Heb je boeken? Ga je wel eens naar de bibliotheek? Voorlezen tot 12 jaar voor je kind, waarom is dat belangrijk? Van welke boeken heb jij in je jeugd genoten?
In juni hebben we gesproken over: De zomer en je kindje. Zomers zijn er vaak: waterpokken, oorontsteking, tekenbeten, vitamine verlies door ’s avonds te badderen, kwallenbeten. Kinderen kun je een zomertuintje laten maken voor gevonden steentjes, takjes, dennenappels enz. 

Kosten van deze ochtend zijn 2,50. Omdat Lida gezonde knabbel meebrengt is het 0,50 cent extra ten opzichte van thema-loos speel ochtenden.
Ook eigen onderwerpen kunnen besproken worden. Wil je deelnemen aan het gespreksgroepje dan kan dat. Wil je liever alleen met je kindje spelen, dan kun je ongestoord je gang gaan.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven, tel: 070 3520828
of
Janneke van Dijk, tel: 070 3451896.
Mocht je Janneke of Lida niet kunnen bereiken (tijdens de vakantiemaanden) dan kun je contact opnemen met Vita Nova, het Haagse Borstvoedingscentrum (contact gegevens: 
070 - 3863265, email en website).
Mocht je belangstellenden voor de Haagse Borstvoedingsmail weten, en de mail willen doorsturen? Dan graag en alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida, Janneke en Alexandra